Πέτρο, σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
Παραθέτω και κάποιες άλλες ερωτήσεις και όταν βρείς χρόνο εσύ ή κάποιος άλλος μου απαντάει.
- Πόσα άτομα είσασταν στο φροντιστήριο;
- Όταν λές οτι σας εξέταζε η καθηγήτρια έλεγε εσύ πες μου αυτό το κομμάτι, ο άλλος το επόμενο κλπ;
- Τα φυλλάδια με τα σωστό-λάθος, συμπλήρωση κενού κλπ τα κάνατε στο φροντιστήριο ή στο σπίτι;
- Πόση ύλη καλύπτες περίπου στο κάθε μάθημα; 3-4 σελίδες;
- Πότε "βγάλατε" την ύλη για πρώτη φορά;
- Θα ήθελα να ρωτήσω αν θά ήταν προτιμότερο σε κάθε μάθημα, οι μαθητές να γράφουν Διαγώνισμα που θα έχει την μορφή των θεμάτων των πανελληνίων (με πιο λίγη θεωρία φυσικά) από το να λένε το μάθημα προφορικά.
Ευχαριστώ, και ελπίζω να μην κούρασα!!!
1. Ήμασταν περίπου 9. Μείον τα 5 που ήταν μια "παρέα" τουριστών = 4 άτομα που κάναμε μάθημα. :iagree:
2. Ναι.

3. Και στο σχολείο και στο φροντιστήριο, τις όποιες ασκήσεις τις κάναμε εκεί. Για το σπίτι, είχαμε πάντα μόνο θεωρία για διάβασμα.
4. Η ύλη που βγάζαμε σε κάθε μάθημα δεν ήταν σταθερή αλλά ανάλογα με τη δυσκολία της θεωρίας στην οποία βρισκόμασταν. Δε μπορείς για παράδειγμα να βγάλεις σε ένα μάθημα όλο το Management ή όλη τη Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων (το μεν μπορεί να γίνει σε 3 μαθήματα και η δε σε δύο μαθήματα).
Επίσης, αν η καθηγήτρια έβλεπε πως δεν ξέραμε "το μάθημα της ημέρας" μερικές φορές δεν μας προχώραγε παρακάτω και μας έβαζε να διαβάσουμε τα ίδια.
Άλλες φορές επίσης μας έδινε ένα δεκάλεπτο να μάθουμε τη x παράγραφο και να της την πούμε (αν ήμασταν αδιάβαστοι). Αυτό βέβαια με τη μελέτη της θεωρίας στη τάξη δε μπορώ να πω πως είναι κάτι αποδοτικό αφού κανείς μας δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί και να αποστηθίσει.
5. Δε θυμάμαι πότε είχαμε βγάλει την ύλη.

Προχωράγαμε σχετικά χαλαρά πάντως. (κάναμε δύο ώρες ΑΟΔΕ την εβδομάδα και αυτές, σε μία μέρα- συνεχόμενες).
6. Ναι, πιστεύω πως είναι καλύτερο αν σε κάθε μάθημα οι μαθητές γράφουν ένα μικρό "τεστάκι" το οποίο απλά αντικαθιστά την προφορική εξέταση. :iagree:
Προσωπικά, ο τρόπος μελέτης μου είναι ο εξής: Σε ένα τετράδιο μεταφέρω την ύλη σε ερωτήσεις ανά μάθημα και ύστερα τη διαβάζω (από το τετράδιο). Για παράδειγμα, αν για την επόμενη φορά μας είχε βάλει να διαβάσουμε τη Χρηματοοικονομική Διοίκηση, - στο σπίτι μου- μετέφερα τη θεωρία σε ερωτήσεις στο τετράδιο (ενώ παράλληλα διάβαζα προσεκτικά ό,τι έγραφα), και αφού ολοκλήρωνα τη μεταφορά, τη διάβαζα προφορικά τόσες φορές όσες μέχρι να τη μάθω.
[Αυτό το κάνω και σε άλλα θεωρητικά μαθήματα μιας που με βολεύει. Ίσως θα μπορούσε να γίνει και πρόταση ή "απαίτηση" του καθηγητή προς τους μαθητές να έχουν ένα τετράδιο και να μεταφέρουν τη θεωρία χωρισμένη σε ερωτήσεις από 1 μέχρι... 150 (σε τόσες έχω διαχωρίσει την ΑΟΔΕ

)].
Ένα πρότυπο διδασκαλίας του εν λόγω μαθήματος θα ήταν:
1. Σε κάθε μάθημα να γίνεται αρχικά ένα τεστάκι εξέτασης στο μάθημα της ημέρας με μερικές ερωτήσεις Σ-Λ - πολλαπλής επιλογής και ανάπτυξης. Που και που πάντως καλό είναι να γίνεται προφορική εξέταση.

2. Ο καθηγητής(τρια) να κάνει παράδοση της θεωρίας, δίνοντας μια όσο το δυνατόν πιο κατανοητή εικόνα της θεωρίας στον προφορικό λόγο.
3. Κατά την παράδοση, να χωρίζει τη θεωρία σε απλές ερωτήσεις (δηλαδή να συμβουλεύει τους μαθητές να σημειώνουν τη x παράγραφο ως απάντηση μιας ερώτησης που θα τους αναφέρει). Καλό είναι να χωριστεί ΟΛΗ η ύλη σε ερωτήσεις.
4. Μετά την παράδοση να μοιράζει φωτοτυπίες με ασκήσεις Σ-Λ & Πολλαπλής επιλογής αλλά και ανάπτυξης και να ζητά από τους μαθητές να τις απαντήσουν με ανοιχτό βιβλίο - ενώ παράλληλα θα γίνεται διόρθωση των γραπτών εξέτασης στο μάθημα της ημέρας (αν μιλάμε για λίγους μαθητές).
Αφού τελειώσουν όλοι οι μαθητές με τις φωτοτυπίες, επιβεβαιώνουν τις απαντήσεις λέγοντάς τες προφορικά. Μπορεί δηλαδή ο κάθε μαθητής με τη σειρά του να λέει την απάντηση σε ένα Σ-Λ / Πολλαπλής επιλογής και να διαβάζει προφορικά από το βιβλίο που βρήκε την απάντηση.
Καλή επιτυχία είτε είσαι υποψήφια να εξεταστείς στο εν λόγω μάθημα είτε να το διδάξεις!

Πάω για ύπνο γιατί είμαι πτώμα και ίσα που την παλεύω και γράφω.
-petros