Νάντια, να σου πω πως για να περάσεις στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, δεν είναι απαραίτητο να διαλέξεις τη Θεωρητική κατεύθυνση, μπορείς να διαλέξεις όποια από τις 3 θέλεις και πιστεύεις ότι θα είσαι καλύτερη, καθώς τα συγκεκριμένα τμήματα είναι και στο 1ο επιστημονικό πεδίο (πρόσβαση από θεωρητική) και στο 2ο (πρόσβαση από θετική και τεχνολογική.)
Τώρα, όσον αφορά τα 2 αυτά μαθήματα, απορώ γιατί το έκαναν έτσι. Μέχρι πέρυσι οι Αρχές φιλοσοφίας ήταν στη θεωρητική κατεύθυνση, μαζί με τα Αρχαία και τα Λατινικά, και η Πολιτική και Δίκαιο ήταν Γενικής Παιδείας για όλους...
Τέλοσπάντων, όπως σου είπαν και πιο πάνω, η Φιλοσοφία είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά είναι και δύσκολο σαν μάθημα. Και θεωρώ ότι το συγκεκριμένο μάθημα ή θα το αγαπήσεις ή θα το μισήσεις, και αυτό θα εξαρτηθεί από την καθηγήτρια/καθηγητή που θα στο διδάξει. Π.χ., εγώ είχα μία απαίσια καθηγήτρια, που το μόνο που έκανε ήταν να κοιτάζει το βιβλίο και να μας λέει με άλλα λόγια αυτά που έγραφε μέσα. Και στην εξέταση τα ήθελε αυτολεξί, και ουσιαστικά αυτό που κάναμε ήταν παπαγαλία χωρίς να κοιτάζουμε την ουσία. (Και εγώ, επειδή δεν ήμουν καλή στην παπαγαλία, έπαιρνα και κάτι βαθμούς πολύ μέτριους.)
Από την άλλη, το Δίκαιο είναι όντως πιο εύκολο και πιο εύκολα κατανοητό, και μαθαίνεις χρήσιμα πράγματα. Είναι μια πιο ασφαλής επιλογή. Αλλά είναι κάπως βαρετό, ειδικά αν ο καθηγητής είναι βαρετός (ναι, κι εδώ είχα μία καθηγήτρια περίεργη, που έκανε το μάθημα αδιάφορο.)
Συμπερασματικά, θα σου πρότεινα να προτιμήσεις τη Φιλοσοφία, γιατί σχετίζεται περισσότερο με την κατεύθυνσή σου (αν παραμείνεις σε αυτή), αλλά αν δεις ότι το διδάσκει κάποιος καθηγητής που ξέρεις ότι είναι πολύ αυστηρός/βαρετός, προτίμησε το Δίκαιο.
Επίσης, κοίτα ποιες άλλες σχολές θα σε ενδιέφεραν και σε ποια κατεύθυνση αντιστοιχούν, και γενικά ποια αντικείμενα/μαθήματα σου είναι πιο εύκολα και ενδιαφέροντα, για να διαλέξεις κατεύθυνση. Μπορείς ακόμα να αλλάξεις, αν θες.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.