Λοιπον επειδη βαρεθηκα να ερχομαι σε κοντρα με τον αλλο θα πω απλα και συνοπτικα την γνωμη μου και την εμπειρια που εχω ως τωρα.Σωστη η οχι απλα αυτα εχω δει μεχρι τα 25 που ειμαι τωρα.
Αρχικα
Οριστε οι ''μετριοι'' φοιτητες της ασοεε και οι βασεις εισαγωγης για οποιον ενδιαφερεται
https://dmst.aueb.gr/news/anTemplate.asp?page=vaseis_opa_2011.htm
Δευτερον, οταν λεω πιο πρακτικο εννοω οτι μαθαινεις την φιλοσοφια και τον τροπο σκεψης που γινοντε οι λογιστικες καταχωρησεις και η αναλυση ενος ισολογισμου (δεικτες κτλ). Κανεις δεν θα σου μαθει πιο τεχνικα πραγματα.Αυτα μαθαινονται μεσα απο την δουλεια και απο επαγγελματικα σεμιναρια που τα προσφερουν και ολες οι ελεγκτικες εταιριες στους εργαζομενους τους. Τοσο η Deloitte οσο και η PWC κ.α παρεχουν συνεχως επαγγελματικα σεμιναρια στο προσωπικο τους. Οσο αφορα τα τεστακια που ειπε ο Artech παραπανω, απο την προσωπικη μου εμπειρια τα τεστακια δεν αφορουσαν τεχνικες γνωσεις.Πιο πολυ ακαδημαικες θα ελεγα και γενικως τον τροπο σκεψης. Ξεραν στις εταιριες τι κανουν στα πανεπιστημια και τα τεστακια ηταν προσαρμοσμενα σ'αυτα. Θυμαμαι πχ στο τεστ της Deloitte οι περισσοτερες ερωτησεις ηταν τυπου πολλαπλης επιλογης (πολλες αφορουσαν μεταβατικους λογαριασμους) και ειχαν πολλες παγιδες και επρεπε να ησουν αρκετα προσεκτικος. Επισης ειχαν πολλες ερωτησεις που αφορουσαν αποσβεσεις.
Σε μια αλλη εταιρια που ειχα κανει παλι ενα αντιστοιχο τεστ ,στην Zepos και Yanopoylos το τεστακι ηταν επισης της ιδιας φιλοσοφιας αλλα οχι με πολλαπλης. Ειχε εγγραφες μισθοδοσιας,προβλεψεις, λογιστικες εγγραφες κτλ. Επειδη ειχα ρωτησει για την λογιστικη εγγραφη του ΦΠΑ ατομο μεσα απο την εταιρια οταν εγραφα,μου ειχε πει οτι αυτο το θεωρουσε πιο πολυ λεπτομερια παρ' ολα αυτα το εγραψα. Επισης μου ειπε οτι οι περισσοτεροι αποφοιτοι τις ασοεε κινουνταν στο ιδιο επιπεδο γνωσεων οσο αφορα την λογιστικη.Απλα σας μεταφερω αυτα που μου ειπαν.
Κανεις δεν περιμενει οταν τελειωσεις το πανεπιστημιο να ξερεις πιο τεχνικα πραγματα. Ακομα και μηχανικος να εισαι δεν βγαινεις ετοιμος επαγγελματιας.
Αυτο που λεω σχετικα με το οτι το οικονομικης επιστημης ειναι πιο θεωρητικο, αφορα στο οτι τα μαθηματα που κανουν περιεχουν κοινωνιολογια, αναλυση κοστους οφελειας για ενα εργο (μετρηση της κοινωνικης ευημεριας), και γενικα αμα παρατηρησει καποιος τα μαθηματα τους ειναι πιο θεωρητικα και δεν εχουν καθημερινη πρακτικη εφαρμογη.Παρ ολα αυτα ειναι πολυ ενδιαφεροντα.
Μιλαμε για την λογιστικη μονο, και δεν εχουμε αναφερει ενα τεραστιο κομματι των οικονομικων, και αφορα τα χρηματοοικονομικα. Αναλυση παραγωγων, αναλυση αποδοσης ενος ομολογου, μοντελα οπως αυτο του Markowitz, black and scholes, tucker κτλ. Yπηρχαν μαθηματα που ασχολουνταν με αυτα τα πραγματα.Αλλα ξεχασα εδω μιλαμε μονο για πιο ''πρακτικα'' πραγματα.