"ΟΧΙ στις Διαγραφές Φοιτητών" / Μαζεύουν υπογραφές πανελλαδικά

nimbus

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η nimbus αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια του τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ. Έχει γράψει 275 μηνύματα.
και τι σχεση εχει τι θα το κανει το πτυχιο και αν θα χρησιμευσει ή οχι?που ξερεις που θα της χρησιμευσει? και που ξερεις εσυ αν την επηρεαζει ή οχι η διαγραφη και πως? επισης δεν εισαι εσυ που θα πεις ποια σχολη ειναι ευκολη και ποια οχι. ο μεσος ορος αποφοιτησης το δειχνει. ο καθενας εχει αλλους ρυθμους και μπορει να δυσκολευεται.δεν παει με τη δυσκολια
Γιατί στα 43 αν δεν θες να μπεις δημόσιο και θες πτυχίο για δουλειά σε ιδιωτικό τομέα ή για ακαδημαϊκή καριέρα, δεν βγάζει νόημα. Δεν βγαίνουν τα χρόνια. Ούτε καν για εκτπώσεις δεν βοηθάει μετά τη λήξη πάσου. Μη μου πεις τώρα ότι η γαλλική φιλολοφία ή και η σκέτη φιλολογία είναι πιο δύσκολες απ'την ιατρική, φυσική, μαθηματικά, κ.ά; Μία γλώσσα μαθαίνεις στο υψηλότερο επίπεδο και τέλος.

userguest

Νεοφερμένο μέλος

Ο userguest αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 56 μηνύματα.
Γιατί στα 43 αν δεν θες να μπεις δημόσιο και θες πτυχίο για δουλειά σε ιδιωτικό τομέα ή για ακαδημαϊκή καριέρα, δεν βγάζει νόημα. Δεν βγαίνουν τα χρόνια. Ούτε καν για εκτπώσεις δεν βοηθάει μετά τη λήξη πάσου. Μη μου πεις τώρα ότι η γαλλική φιλολοφία ή και η σκέτη φιλολογία είναι πιο δύσκολες απ'την ιατρική, φυσική, μαθηματικά, κ.ά; Μία γλώσσα μαθαίνεις στο υψηλότερο επίπεδο και τέλος.
δηλαδη εσενα μεχρι ποια ηλικια βγαζει νοημα το πτυχιο για να καταλαβω? απο ποια ηλικια και μετα δεν αξιζει καποιος να ασχοληθει ?

nimbus

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η nimbus αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια του τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ. Έχει γράψει 275 μηνύματα.
δηλαδη εσενα μεχρι ποια ηλικια βγαζει νοημα το πτυχιο για να καταλαβω? απο ποια ηλικια και μετα δεν αξιζει καποιος να ασχοληθει ?
Όλες οι ηλικίες μπορούν να ασχοληθούν εφόσον το θέλουν! Αλλά αν πραγματικά το θέλουν και έχουν το χρόνο. Να περνάς σε μία σχολή και να μη πατάς ποτέ ενώ ξέρεις από πριν ότι δεν θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις (οικογένεια, δουλειά κλπ) είναι κοροιδία. Όπως είπα αν διάβαζες παραπάνω δεν μιλάμε εδώ για άτομα με προβλήματα υγείας. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι προαιρετική και αν όλοι μπαίνουν και δεν βγαίνουν ποτέ, χάνει το κύρος της.

userguest

Νεοφερμένο μέλος

Ο userguest αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 56 μηνύματα.
Όλες οι ηλικίες μπορούν να ασχοληθούν εφόσον το θέλουν! Αλλά αν πραγματικά το θέλουν και έχουν το χρόνο. Να περνάς σε μία σχολή και να μη πατάς ποτέ ενώ ξέρεις από πριν ότι δεν θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις (οικογένεια, δουλειά κλπ) είναι κοροιδία. Όπως είπα αν διάβαζες παραπάνω δεν μιλάμε εδώ για άτομα με προβλήματα υγείας. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι προαιρετική και αν όλοι μπαίνουν και δεν βγαίνουν ποτέ, χάνει το κύρος της.
δεν υπαρχει ομως καμια προβλεψη για οικογενειακα,οικονομικα,ψυχολογικα,σωματικα. καμια απολυτως.το ξαναειπα τα ν+2 ειναι λιγα .ειναι πολυ πιεστικο οριο.μονο αγχος θα φερει αυτο στο φοιτητη και πολλοι θα τα παρατησουν χανοντας το ενδιαφερον τους. μονο κακο κανει παρα καλο. αλλα τζαμπα το συζηταμε ουτε εσυ αποφασιζεις ουτε εγω. και μαλιστα καμια επιβλεψη και ελεγχος στους καθηγητες που κανουν τη μεγαλυτερη ζημια. αλλος μπορει να εχει 2 μαθηματα και να τον σερνουν για κανα ετος και δυο ακομα. δεν πρεπει να υπαρχει προβλεψη για αυτον που ενδιαφερεται δηλαδη παει και δινει αλλα κοβεται? ή του μενουν λιγα μονο? οχι βεβαια. ο τεμπελης ο φοιτητης φταιει μονο αν το καταλαβες για αυτους

nimbus

Εκκολαπτόμενο μέλος

δεν υπαρχει ομως καμια προβλεψη για οικογενειακα,οικονομικα,ψυχολογικα,σωματικα. καμια απολυτως.το ξαναειπα τα ν+2 ειναι λιγα .ειναι πολυ πιεστικο οριο.μονο αγχος θα φερει αυτο στο φοιτητη και πολλοι θα τα παρατησουν χανοντας το ενδιαφερον τους. μονο κακο κανει παρα καλο. αλλα τζαμπα το συζηταμε ουτε εσυ αποφασιζεις ουτε εγω. και μαλιστα καμια επιβλεψη και ελεγχος στους καθηγητες που κανουν τη μεγαλυτερη ζημια. αλλος μπορει να εχει 2 μαθηματα και να τον σερνουν για κανα ετος και δυο ακομα. δεν πρεπει να υπαρχει προβλεψη για αυτον που ενδιαφερεται δηλαδη παει και δινει αλλα κοβεται? ή του μενουν λιγα μονο? οχι βεβαια. ο τεμπελης ο φοιτητης φταιει μονο αν το καταλαβες για αυτους
Το 2ν θα ήταν καλύτερη λύση οκ αλλά πάλι πάνω αν δεις με μειωμένη παρακολούθηση και παύση σπουδών τόσα βγαίνουν. Οι καθηγητές μεγάλο θέμα αλλά δεν πρόκειται να γίνει τίποτα με αυτούς εδώ στους δασκάλους δεν τα βγάζουν πέρα.

userguest

Νεοφερμένο μέλος

Το 2ν θα ήταν καλύτερη λύση οκ αλλά πάλι πάνω αν δεις με μειωμένη παρακολούθηση και παύση σπουδών τόσα βγαίνουν. Οι καθηγητές μεγάλο θέμα αλλά δεν πρόκειται να γίνει τίποτα με αυτούς εδώ στους δασκάλους δεν τα βγάζουν πέρα.
εγω δε δεχομαι να λεει καποιος την κλασικη εξυπναδα οποιος δεν τελειωνει στα ν+2 δεν κανει για ΑΕΙ χωρις να λαβει υποψη τους αλλους παραγοντες που ειπα.δεν ειναι ρομποτ ο φοιτητης.ανθρωπος ειναι. αλλα οι αποψεις ειναι σαν να μην πω τι και εχει ο καθενας απο μια. εγω καλα που δεν προλαβα το μετρο. απο το αγχος και μονο που θα ειχα δε θα ασχολουμουν. και αυτο δινει στους καθηγητες το δικαιωμα και την ευκαιρια να δειξουν τον χειροτερο τους εαυτο, να απειλουν και να ειρωνευονται τους φοιτητες. θα μου πεις ποιος νοιαζεται σιγα

Sotiris 12

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Sotiris 12 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 19 ετών και Φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πατρών. Έχει γράψει 183 μηνύματα.
Επαναλαμβάνω ότι η παύση σπουδών μπορεί να γίνει μόνο στην αρχή του εξαμήνου.
Θα μπορούσε να πει 2ν χωρις δικαιολογητικα χωρις γραφειοκρατια.
Μην έχουμε εμμονές με τους άριστους της κυβέρνησης.

nimbus

Εκκολαπτόμενο μέλος

Επαναλαμβάνω ότι η παύση σπουδών μπορεί να γίνει μόνο στην αρχή του εξαμήνου.
Θα μπορούσε να πει 2ν χωρις δικαιολογητικα χωρις γραφειοκρατια.
Μην έχουμε εμμονές με τους άριστους της κυβέρνησης.
Αρχή όλων των εξαμήνων όμως δεν είναι; Δηλαδή και 11ο να είσαι σε πιάνει νομίζω

Λένω

Διάσημο μέλος

Η Λένω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3.221 μηνύματα.
Ας πούμε κάποια πραγματάκια.

Αρχικά διαβάζουμε τον Νόμο 5224/2025 - ΦΕΚ 142/Α/5-8-2025
΄Αρθρο 130

΄Οταν εισάγεται ένας φοιτητής στο Πανεπιστήμιο, σε πόσα εξάμηνα οφείλει να έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του;

. Αν η Σχολή του είναι 8 εξαμήνων, προστίθενται άλλα 4 εξάμηνα.
. Αν η Σχολή του είναι άνω των 8 εξαμήνων, προστίθενται άλλα 6 εξάμηνα.
. Αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας του ίδιου ή συγγενούς α΄ βαθμού ή συζύγου, αυξάνεται ακόμα περισσότερο ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης μετά από αίτηση που θα καταθέσει προσκομίζοντας και τα ανάλογα δικαιολογητικά.

Τι συμβαίνει όταν ένας φοιτητής έχει υπερβεί τα ανωτέρω όρια;

Υπό τις προϋποθέσεις του Νόμου 5224/2025 - ΦΕΚ 142/Α/5-8-2025, άρθρο 130, παράγραφος 2, δόθηκε παράταση άλλων 2 εξαμήνων και επίσης όπου απαιτείται υποχρεωτική πρακτική άσκηση ή πτυχιακή εργασία που μέχρι τότε δεν έχουν ολοκληρωθεί, παρατείνεται κατά 3 εξάμηνα.
Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι σε μία Σχολή των 8 εξαμήνων, ένας φοιτητής έχει τα 8 εξάμηνα της Σχολής + τα 4 εξάμηνα της παράτασης + τα 2 ή 3 εξάμηνα της υπέρβασης.
Συνολικά δηλαδή έχει 7 ή 7,5 έτη σπουδών για να πάρει το πτυχίο του.
Αντίστοιχα ένας φοιτητής Σχολής 10 εξαμήνων έχει 9 ή 9,5 έτη σπουδών για να πάρει το πτυχίο του.

΄Εχει δοθεί και η εμβόλιμη εξεταστική. ΟΚ.

Τι επιλογές έχει ένας φοιτητής που έχει διαγραφεί από την Σχολή του αλλά έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 120 ECTS κατά την διάρκεια της φοίτησής του σ΄αυτήν;

Σύμφωνα με τον Νόμο 5224/2025 (ΦΕΚ 142/Α/5-8-2025), άρθρο 131, παράγραφος 1, περίπτωση ε και παράγραφος 6, όσοι φοιτητές έχουν πάρει πιστοποιητικό από την Σχολή τους στο οποίο αναφέρεται ότι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 120 ECTS, έχουν το δικαίωμα να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις σε οποιοδήποτε Τμήμα ή Σχολή εκτός απ΄αυτήν που διαγράφηκε.

Και εδώ, η αύξηση του ποσοστού κατατάξεων: https://diavgeia.gov.gr/doc/61Ζ046ΝΚΠΔ-ΙΣΩ?inline=true

"Κεντρικός άξονας της νέας νομοθετικής ρύθμισης είναι: (α) η δυνατότητα αύξησης του ποσοστού των κατατάξεων από 15% έως και 20% επί του αριθμού των εισακτέων του Τμήματος ή της Μονοτμηματικής Σχολής υπό τις εκεί αναφερόμενες προϋποθέσεις για τα Α.Ε.Ι. που εδρεύουν στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητας Θεσσαλονίκης, (β) η καθιέρωση ειδικού ποσοστού 30% των εισακτέων του Τμήματος ή της Μονοτμηματικής Σχολής για τα Α.Ε.Ι. που εδρεύουν εκτός της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και (γ) η παροχή δυνατότητας κατάταξης σε υποψήφιους που κατέχουν το πιστοποιητικό της παρ. 1 του άρθρου 76 του ν. 4957/2022 σύμφωνα με το οποίο πιστοποιείται η κατοχή τουλάχιστον εκατόν είκοσι (120) πιστωτικών μονάδων (ECTS) κατόπιν έγκρισης της Συνέλευσης του Τμήματος ή της Μονοτμηματικής Σχολής του Α.Ε.Ι υποδοχής." Κτλ.

nicole1982

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η nicole1982 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας (Αθήνα). Έχει γράψει 318 μηνύματα.
Συγγνώνμη αλλά προφανώς όταν πέρασες δεν είχες παιδιά.
Όταν πέρασα το 2019 είχα ήδη τα παιδιά διότι ξανα έδωσα πανελληνιες για δευτερο πτυχίο. Σημειωτέον ότι το πρώτο μου πτυχίο το πηρα ακριβώς στα 4 χρόνια.
δεν θεωρείται από κανέναν δύσκολη σχολή.
Έτσι νομίζεις. Είναι από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά τμήματα της θεωρητικές. Σορρρυ κιολας, αλλά όταν εχεις να διαβάσεις 300 σελίδες ιστορία σε μια ξένη γλώσσα που δεν είναι η μητρική σου…ναι χρειάζεσαι παραπάνω χρόνο από όσο το να διαβάσεις πχ ιστορία στα ελληνικά. Επέτρεψε μου να γνωριζω καλύτερα το τι γίνεται στο συγκεκριμένο τμήμα.
Και στα 43 με τη ζωή σου φτιαγμένη
Δυστυχώς δεν είναι η ζωή μου φτιαγμένη, όπως νομίζεις. Είμαι άνεργη, αδιόριστη φιλόλογος που δηλώνω όλη την Ελλάδα και παρά το γεγονός πως όλα τα σχολεία έχουν ελλείψεις, στην ειδικότητα μου είμαστε χιλιάδες άνεργοι. Κάποιες φορές, επίσης, ετυχε να είμαι υπιαοασχολούμενη. Το γιατί ήθελα ένα δευτερο πτυχίο; Πρώτα από όλα γιατί η γαλλική ήταν το όνειρο μου και δεύτερον γιατί ήθελα μια δεύτερη ειδικότητα λιγότερο, κατά τη γνώμη μου κορεσμένη. Επίσης, μου αρέσει πολύ και ο τομέας της μεταφρασης που θα μπορούσα να ακολουθήσω μέσω της γαλλικης.Το ότι ειναι καποιος 43 δεν σημαίνει ότι έχει φτιάξει επαγγελματικά τη ζωή, αλλά ακόμα και αυτό να συνέβαινε δε σημαίνει ότι ειναι υποχρεωμένος να μένει στάσιμος. Μπορεί να θέλει καποιος να κάνει αλλαγή καριέρας. Τέλος, μπορει να θέλει και για την προσωπική του πνευματική εξέλιξη ένα δευτερο πτυχιο. Προσωπικά θεωρώ πως ειδικά για όςους σπουδάζουν για δευτερο πτυχιο είτε μέσω πανελληνίων είτε μέσω κατατακτήριων και έχουν ήδη ένα πρώτο πτυχιο που το τελείωσαν και στην ώρα τους, δεν θα έπρεπε καν να τίθεται θέμα διαγραφής. Με την αξία τους, άλλωστε, πέρασαν την πρώτη φορά και με την αξία τους τη δεύτερη. Δεν τους χάρισε κανένας τη θέση και πολλές φορές υπάρχει και το ζήτημα του burn out. Συγγνώμη κιολας, αλλά δεν εχω καμία διάθεση να διαλυθώ σωματικά, να διαβάζω 300 σελίδες στα γαλλικα, να εχω κσι το αγχος αν η κομπλεξική καθηγήτρια που το διδασκει με περάσει ή όχι κσι να εχω στερήσει και ενα εξαμηνο την παρουσία μου απο τα παιδιά μου που με χρειάζονται. Σαφώς και θα ήθελα να δωσω το μάθημα, αλλά όταν εγώ νιώσω έτοιμη, όταν θα εχω τον απαιτούμενο χρόνο και όχι στον χρόνο που μου βάζει και αποφασίζει για μένα το καθε φασιστακι.
Ήμουν στο νοσοκομείο με καρκίνο και στο εξάμηνο μου πέρασα 4/6 με βοήθεια μόνο από 2/6 καθηγητές. Εάν τα κατάφερα εγώ θα τα καταφέρει και η πλειοψηφία που δεν πάσχει από κανένα πρόβλημα υγείας, απλά βαριούνται.
Ωραία, μπράβο σου και συγχαρητήρια που τα κατάφερες. Αλλά…δεν είναι ολοι οι άνθρωποι ιδιοι σε ρυθμούς. Το οτι δεν έχει καποιος πρόβλημα υγείας, τι σημαίνει δηλαδή αυτό για σένα οτι θα πρέπει και αυτός να αποκτησει πρόβλημα από το αγχος του να τελειώσει στο ν+2 για να ικανοποιήσει τα καπρίτσια του Κούλη κσι του σιναφιού του που η πλειοψηφία άλλωστε έχει χρυσοπληρώσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού κσι δεν έχει καν πατήσει το ποδι της στο δημόσιο πανεπιστήμιο;Ωραία η λογική σου!
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

και τι σχεση εχει τι θα το κανει το πτυχιο και αν θα χρησιμευσει ή οχι?που ξερεις που θα της χρησιμευσει? και που ξερεις εσυ αν την επηρεαζει ή οχι η διαγραφη και πως? επισης δεν εισαι εσυ που θα πεις ποια σχολη ειναι ευκολη και ποια οχι. ο μεσος ορος αποφοιτησης το δειχνει. ο καθενας εχει αλλους ρυθμους και μπορει να δυσκολευεται.δεν παει με τη δυσκολια
Συμφωνώ και επαυξάνω.

Λένω

Διάσημο μέλος

Επέτρεψε μου
Επίτρεψέ μου (προστακτική αορίστου). :)

΄Ολη μας η ζωή, αγαπητή μου, είναι επιλογές και κάποια πράγματα όσο και να θέλουμε δεν συνδυάζονται.

Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς όπως είχε πει ο Γέρος του Μωριά.
Και οικογενειακές υποχρεώσεις και παιδιά και κοινωνικές υποχρεώσεις και δουλειά και δεύτερο πτυχίο με συνεπές διάβασμα, όσο και να θέλεις, όσο και να προσπαθήσεις, όσο ικανή και αν είσαι, είναι αδύνατον να επιτευχθούν επειδή η μέρα έχει 24 ώρες και ό,τι και να κάνεις δεν μπορείς να τις αυξήσεις. Αυτές είναι και τέρμα.

Εκτός πια αν έχεις την οικονομική δυνατότητα να έχεις μια νταντά να σου μεγαλώνει τα παιδιά, μια δασκάλα για να τα βοηθάει στο διάβασμά τους, μια γυναίκα για να σου κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού από το καθάρισμα, τα πλυντήρια, το σιδέρωμα μέχρι τα ψώνια και το μαγείρεμα και συ να διαθέτεις τις ώρες σου μόνο στην δουλειά σου και στην μελέτη για την Σχολή σου.
Ακόμα κι έτσι όμως, κρίμα θα ήταν να μεγαλώσουν τα παιδάκια σου σε ξένα χέρια.

Καλή Χρονιά, σου εύχομαι και να χαίρεσαι την οικογένειά σου.

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, Πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΑΠΘ και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 24.016 μηνύματα.
Γιατί τόση απάθεια ρε Gen-Z?
Φρόντισαν για αυτό οι φοιτητοσυνδικαλιστές των παρατάξεων που για δεκαετίες τώρα κάνουν ό,τι μπορούν για να προκαλέσουν την αηδία του μέσου φοιτητή. Όσοι περάσαμε από τα πανεπιστήμια ξέρουμε. Αν δεν ήμασταν υποβαλκάνιοι ίσως να είχαμε σοβαρή οργάνωση στο ζήτημα των φοιτητικών συνελεύσεων και αντί να ήταν αποκρουστικές για τον φοιτητή να τον ωθούσαν να συμμετάσχει στα κοινά. Με συλλογικές διαδικασίες θα έβγαιναν και αγωνιστικές αποφάσεις.

Εδώ βέβαια έκανε μία καλή καμπάνια η κυβέρνηση μιας που άφηνε παντού να εννοηθεί πως τους αιώνιους φοιτητές τους πληρώνει ο φορολογούμενος ενώ στην πραγματικότητα από τη στιγμή που το πάσο λήξει δεν διαφέρεις σε τίποτα από τους υπόλοιπους μη φοιτητές πολίτες, απλά παρέμενες εγγεγραμμένος στη σχολή σου. Οπότε η κοινή γνώμη διχάστηκε αρκετά.

nicole1982

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η nicole1982 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας (Αθήνα). Έχει γράψει 318 μηνύματα.
Ναι, το γνωρίζω. Μάθημα θες να μου κάνεις ή να αρχίσω να σου αραδιάζω δικαιολογίες περί πληκτρολογίου; Μήπως να αρχίσω να γράφω δικαιολογίες ότι ήταν αργά και δεν ήθελα βραδιάτικα να κάθομαι και να κάνω επιμέλεια κειμένου και διορθώσεις; Ξέρεις και το δικό σου κείμενο έχει λαθάκια. Θα μου απαντήσεις, βέβαια, "εγώ δεν είμαι φιλόλογος" οπότε δεν μετράνε.
Και οικογενειακές υποχρεώσεις και παιδιά και κοινωνικές υποχρεώσεις και δουλειά και δεύτερο πτυχίο με συνεπές διάβασμα,
Μια χαρά συνδυάζονται οι υποχρεώσεις και το διάβασμα αν θέλει κάποιος, αλλά με το δικό του πρόγραμμα και όχι με το πρόγραμμα που θες εσύ ή ο Κούλης και ο Άδωνης. Μπορώ να σου στείλω αναλυτική αν θες. Έχω περάσει τα 39 από τα 49 μαθήματα σε διάστημα 3 χρόνων και έχω βγάλει 8,49 μέσο όρο και αυτό με όλες τις δουλειές που έχει ένα σπίτι όπως αυτές που περιγράφεις, αλλά έχω κολλήσει στα 10. Έχω ξαδέρφη που δεν είχε υποχρεώσεις και αποφοίτησε από το συγκεκριμένο τμήμα στα 7 χρόνια. Είναι έτσι η δομή του τμήματος, η φύση και ορισμένοι καθηγητές που και υποχρεώσεις να μην έχεις τα 7-8 χρόνια θα τα φας με το κουτάλι και με μέσο όρο κάτω από 7.

Στο κάτω κάτω εσύ ποια είσαι που θα αποφασίσεις αν κάποιος μπορεί να τα συνδυάσει ή όχι; Πήγαινε σε κάποιον που δουλεύει, έχει οικογένεια και παρακολουθούσε ΕΠΑΛ, έδωσε ξανά πανελλήνιες ή κατατακτήριες για να περάσει πχ ιατρική και να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, υπάρχουν άλλωστε πολλά τέτοια άτομα, δεν είμαι η πρωτοτυπία, και πες του ότι επειδή δεν τελείωσε στα 6 χρόνια ακριβώς, να πάει να κόψει τον λαιμό του και να τελειώσει αλλιώς θα διαγραφεί, μετά από τόσους κόπους να καταφέρει αυτό που προφανώς δεν έχεις καταφέρει να κάνεις εσύ, γιατί αν εσύ είχες καταφέρει με οικογένεια, με παιδιά, με δουλειά, με όλες αυτές τις υποχρεώσεις που αναφέρεις, πλυσίματα και σιδερώματα να γράψεις ξανά πανελλήνιες ή κατατακτήριες, θα είχες άλλη άποψη επί του θέματος.

Τέλος, ένας φοιτητής εργαζόμενος ή γονέας δεν κάθεται και στο δικό σου σβέρκο για να σε ενοχλεί, μόνος του κατάφερε ό, τι κατάφερε μέχρι τώρα, δεν χρωστάει σε σένα κάτι.Προς τι λοιπόν, όλη αυτή η κακία και η ειρωνία;

Καλή χρονιά, λοιπόν, και εσύ να έχεις και με λιγότερες ειρωνείες, λιγότερη εμπάθεια.

Ολη μας η ζωή, αγαπητή μου, είναι επιλογές και κάποια πράγματα όσο και να θέλουμε δεν συνδυάζονται.
Και να προσθέσω πάνω σε αυτό ότι απο πέρσι είμαι εγγεγραμμένη σε δημόσιο πανεπιστήμιο της Γαλλίας, εξ αποστάσεως, Αγγλική Φιλολογία. Έχω ήδη περάσει το δεύτερο έτος, έχω τελειώσει το χειμερινό του τρίτου και μπαίνω στο τελευταίο εξάμηνο. Να σε ενημερώσω, αγαπητή μου, ότι μια χαρά τα συνδύασα που είναι οι εργασίες και οι εξετάσεις παλούκι κι έχω δύο ξένες γλώσσες να με απασχολούν, όχι μια. Πέρασα το δεύτερο έτος και αυτό γιατί εκεί, στη Γαλλία, ακόμα και αν σε κάποια μαθήματα ή σε κάποιες υποενότητες έχεις κάτω από τη βάση, αν ο γενικός μέσος όρος σου είναι πάνω από τη βάση, περνάς αυτόματα τα μαθήματα αυτά. Μπορεί να σου περάσει ποτέ από το μυαλό ότι εγώ στη Γαλλική που είμαι, αυτή τη στιγμή πρέπει να περιμένω πότε θα ξεκουμπιστει ο κάθε κομπλεξικος καθηγητής για να δώσω τα υπόλοιπα μαθήματα ή ότι με τον μέσο όρο που έχω το 8,49 , αν ίσχυε το σύστημα της Γαλλίας ακόμα και 3-4 να μου βάζανε οι κομπλεξικοι καθηγητές θα είχα πάρει πτυχίο; Πολλές φορές δεν είναι θέμα μόνο του φοιτητή, αλλά και του αιώνιου καθηγητή που το παίζει αυθεντία.

Τελευταία επεξεργασία:

nimbus

Εκκολαπτόμενο μέλος

Όταν πέρασα το 2019 είχα ήδη τα παιδιά
Τότε γνώριζες πόσο δύσκολο θα ήταν. Επίσης εφόσον είσαι ακόμα εντός ορίου, μπορείς να φτάσεις μέχρι τα 8 χρόνια φοίτησης, ίσως λίγο παραπάνω. Αδιανόητο να θες πάνω από 2 χρόνια για 10 μόλις μαθήματα. Ναι ο καθένας έχει το ρυθμό του αλλά η τριτοβάθμια δεν είναι για τους αργόσχολους και τους μετρίους ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να είναι. Είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα.
εχεις να διαβάσεις 300 σελίδες ιστορία σε μια ξένη γλώσσα που δεν είναι η μητρική σου
Λογικά αυτό είναι πιο δύσκολο από το να αποστηθίσεις όλη την ανθρώπινη ανάτομια, να λύνεις θεωρητική μηχανική με μαθηματικά μοντέλα και τη πυρηνική φυσική.
Είμαι άνεργη, αδιόριστη φιλόλογος που δηλώνω όλη την Ελλάδα και παρά το γεγονός πως όλα τα σχολεία έχουν ελλείψεις, στην ειδικότητα μου είμαστε χιλιάδες άνεργοι.
Ωραία, το δημόσιο όντως ανταμείβει τέτοιες πρωτοβουλίες. Έστω ότι βγάλεις τη σχολή στα 45 σου (θεωρητικά όλα αυτά) και διοριστείς στα 46 (που σίγουρα δεν θα είναι ο διορισμός δίπλα στο σπίτι σου με τα παιδιά σου), θα δουλεύεις μέχρι τα 62 σου για να πάρεις μία μειωμένη σύνταξη. Πραγματικά άξιζε αυτό; Ναι φταίει το σύστημα αλλά αν η επαγγελματική αποκατάσταση είναι το θέμα, προφανώς δεν θα το λύσεις με ένα ακόμη πτυχίο και τότε η συνέπεια στις σπουδές σου θα έπρεπε να είναι το πρώτο σου μέλημα.
για την προσωπική του πνευματική εξέλιξη ένα δευτερο πτυχιο
Η πνευματική εξέλιξη πηγάζει εκ των έσω. Όποιος θέλει να εξελιχθεί πνευματικά, κάτι το οποίο μπορεί να κάνει χωρίς κανένα πτυχίο, θα πρέπει να έχει συνεχή επαφή με το αντικείμενο επιλογής του. Από εκεί έρχεται και η εξέλιξη. Όχι με τη στασιμότητα. Και φυσικά, εκεί πρέπει να έχεις και ελεύθερο χρόνο. Προσωπικά γνωρίζω συνταξιούχους που βγάλανε σχολές που τους ενδιέφεραν, αλλά γιατί ήταν σε φάση της ζωής τους που τους επέτρεπε να κάνουν κάτι τέτοιο.
για να ικανοποιήσει τα καπρίτσια του Κούλη κσι του σιναφιού του που η πλειοψηφία άλλωστε έχει χρυσοπληρώσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού κσι δεν έχει καν πατήσει το ποδι της στο δημόσιο πανεπιστήμιο;
Αυτό δεν βγάζει καν νόημα, οι πολύ πλούσιοι πάντα αυτό έκαναν, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, και οι υπόλοιποι, πάλι ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, μόνο στα δημόσια μπορούν να πατήσουν.
όχι στον χρόνο που μου βάζει και αποφασίζει για μένα το καθε φασιστακι
Δεν σου χρωστάει κανένας ένα πτυχίο. Ακόμα και στα ιδιωτικά, ανάλογα με τη πολιτική του καθενός, αν δεν περάσεις ένα συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων, έφυγες. Και πληρώνεις εκεί κιόλας. Επίσης ως γενική γνώση το ad hominem είναι λογική πλάνη. Μη μετατοπίζεις την προσωπική ευθύνη και ανικανότητα σε αόρατους ή εξωτερικούς "εχθρούς".

Λένω

Διάσημο μέλος

Αυτά ήταν γνωστά από την έκδοση του Νόμου 4777/2021 (5 χρόνια πριν και ο καθένας μπορούσε να έχει λάβει τα μέτρα του) (ΦΕΚ 25/Α/17-2-2021) https://www.e-nomothesia.gr/kat-ekpaideuse/nomos-4777-2021-phek-25a-17-2-2021.html

Άρθρο 34

Ρυθμίσεις θεμάτων διάρκειας φοίτησης

1. Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Σε πρόγραμμα σπουδών των οποίων ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Μετά τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, με την επιφύλαξη των ρυθμίσεων των επόμενων παραγράφων, η κοσμητεία της σχολής εκδίδει πράξη διαγραφής.

2. Με τον εσωτερικό κανονισμό του Α.Ε.Ι. καθορίζονται διαδικαστικές λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά για την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης της παρ. 1 για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

3. Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα, οι φοιτητές με αναπηρία, καθώς και οι αθλητές που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ανήκουν σε αθλητικά σωματεία εγγεγραμμένα στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και α) για όσα έτη καταλαμβάνουν διάκριση 1ης έως και 8ης θέσης σε πανελλήνια πρωταθλήματα ατομικών αθλημάτων με συμμετοχή τουλάχιστον δώδεκα (12) αθλητών και οκτώ (8) σωματείων ή αγωνίζονται σε ομάδες των δυο ανώτερων κατηγοριών σε ομαδικά αθλήματα ή συμμετέχουν ως μέλη εθνικών ομάδων σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παγκόσμια πρωταθλήματα ή άλλες διεθνείς διοργανώσεις υπό την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ή β) συμμετέχουν έστω άπαξ, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο πρόγραμμα σπουδών για το οποίο αιτούνται την υπαγωγή τους σε καθεστώς μερικής φοίτησης, σε ολυμπιακούς, παραολυμπιακούς αγώνες και ολυμπιακούς αγώνες κωφών, δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης, ύστερα από αίτησή τους που εγκρίνεται από την κοσμητεία της σχολής. Για τους φοιτητές που φοιτούν υπό καθεστώς μερικής φοίτησης, κάθε εξάμηνο προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο και δεν μπορούν να δηλώνουν προς παρακολούθηση και να εξετάζονται σε αριθμό μεγαλύτερο από το ήμισυ των μαθημάτων του εξαμήνου που προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών, εφαρμοζόμενης και στην περίπτωση αυτή της ανώτατης διάρκειας φοίτησης της παρ. 1. Ο εσωτερικός κανονισμός του Α.Ε.Ι. δύναται να ορίζει περαιτέρω προϋποθέσεις και λεπτομέρειες για την εφαρμογή των προηγούμενων εδαφίων.

4. Οι φοιτητές δύνανται, ύστερα από αίτησή τους προς την κοσμητεία της σχολής τους, να διακόψουν τη φοίτησή τους για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη. Η φοιτητική ιδιότητα αναστέλλεται κατά τον χρόνο διακοπής της φοίτησης. Με τον εσωτερικό κανονισμό του Α.Ε.Ι. καθορίζονται η διαδικασία διαπίστωσης της διακοπής της φοίτησης και τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση.

5. Η μη εφαρμογή του παρόντος από Α.Ε.Ι. λαμβάνεται υπόψη για την έκδοση της απόφασης κατανομής της τακτικής δημόσιας επιχορήγησης της περ. ε΄ της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4653/2020 (Α΄ 12) σε αυτό.

Άρθρο 58

Έναρξη ισχύος

1. Με την επιφύλαξη των παρ. 2 έως 4, η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη διαδικασία της περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 13Γ του ν. 4186/2013 (Α΄ 193), όπως η περίπτωση αυτή τροποποιείται με την παρ. 1 του άρθρου 8 του παρόντος, ισχύει για τους υποψηφίους, οι οποίοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις από το σχολικό έτος 2020-2021 και εφεξής.

3. Ειδικά η παρ. 6 του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013, η οποία προστίθεται με την παρ. 3 του άρθρου 11 του παρόντος, ισχύει για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής. Οι αποφάσεις που προβλέπονται στην ίδια παράγραφο και αφορούν στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το ανωτέρω ακαδημαϊκό έτος εκδίδονται έως τις 31 Μαΐου 2021.

4. Ειδικά τo άρθρο 34 ισχύει για τους φοιτητές που εισάγονται στα Α.Ε.Ι. από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και ύστερα. Για τους φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου των Α.Ε.Ι. κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος και δεν έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, ο υπολογισμός της ανώτατης διάρκειας φοίτησης εκκινεί από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και καθορίζεται σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 34. Οι φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου των Α.Ε.Ι., κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, και έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του προγράμματος σπουδών, διαθέτουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους χρόνο ίσο προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης, ο οποίος εκκινεί από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 χωρίς την προβλεπόμενη στην παρ. 1 του άρθρου 34 προσαύξηση ακαδημαϊκού χρόνου.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

voοdoο

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 50 ετών, Καθηγητής και μας γράφει από Κυπαρισσία (Μεσσηνία). Έχει γράψει 1.437 μηνύματα.
Ας πούμε κάποια πραγματάκια.

Αρχικά διαβάζουμε τον Νόμο 5224/2025 - ΦΕΚ 142/Α/5-8-2025
΄Αρθρο 130

΄Οταν εισάγεται ένας φοιτητής στο Πανεπιστήμιο, σε πόσα εξάμηνα οφείλει να έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του;

. Αν η Σχολή του είναι 8 εξαμήνων, προστίθενται άλλα 4 εξάμηνα.
. Αν η Σχολή του είναι άνω των 8 εξαμήνων, προστίθενται άλλα 6 εξάμηνα.
. Αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας του ίδιου ή συγγενούς α΄ βαθμού ή συζύγου, αυξάνεται ακόμα περισσότερο ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης μετά από αίτηση που θα καταθέσει προσκομίζοντας και τα ανάλογα δικαιολογητικά.

Τι συμβαίνει όταν ένας φοιτητής έχει υπερβεί τα ανωτέρω όρια;

Υπό τις προϋποθέσεις του Νόμου 5224/2025 - ΦΕΚ 142/Α/5-8-2025, άρθρο 130, παράγραφος 2, δόθηκε παράταση άλλων 2 εξαμήνων και επίσης όπου απαιτείται υποχρεωτική πρακτική άσκηση ή πτυχιακή εργασία που μέχρι τότε δεν έχουν ολοκληρωθεί, παρατείνεται κατά 3 εξάμηνα.
Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι σε μία Σχολή των 8 εξαμήνων, ένας φοιτητής έχει τα 8 εξάμηνα της Σχολής + τα 4 εξάμηνα της παράτασης + τα 2 ή 3 εξάμηνα της υπέρβασης.
Συνολικά δηλαδή έχει 7 ή 7,5 έτη σπουδών για να πάρει το πτυχίο του.
Αντίστοιχα ένας φοιτητής Σχολής 10 εξαμήνων έχει 9 ή 9,5 έτη σπουδών για να πάρει το πτυχίο του.

΄Εχει δοθεί και η εμβόλιμη εξεταστική. ΟΚ.

Τι επιλογές έχει ένας φοιτητής που έχει διαγραφεί από την Σχολή του αλλά έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 120 ECTS κατά την διάρκεια της φοίτησής του σ΄αυτήν;

Σύμφωνα με τον Νόμο 5224/2025 (ΦΕΚ 142/Α/5-8-2025), άρθρο 131, παράγραφος 1, περίπτωση ε και παράγραφος 6, όσοι φοιτητές έχουν πάρει πιστοποιητικό από την Σχολή τους στο οποίο αναφέρεται ότι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 120 ECTS, έχουν το δικαίωμα να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις σε οποιοδήποτε Τμήμα ή Σχολή εκτός απ΄αυτήν που διαγράφηκε.

Και εδώ, η αύξηση του ποσοστού κατατάξεων: https://diavgeia.gov.gr/doc/61Ζ046ΝΚΠΔ-ΙΣΩ?inline=true

"Κεντρικός άξονας της νέας νομοθετικής ρύθμισης είναι: (α) η δυνατότητα αύξησης του ποσοστού των κατατάξεων από 15% έως και 20% επί του αριθμού των εισακτέων του Τμήματος ή της Μονοτμηματικής Σχολής υπό τις εκεί αναφερόμενες προϋποθέσεις για τα Α.Ε.Ι. που εδρεύουν στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητας Θεσσαλονίκης, (β) η καθιέρωση ειδικού ποσοστού 30% των εισακτέων του Τμήματος ή της Μονοτμηματικής Σχολής για τα Α.Ε.Ι. που εδρεύουν εκτός της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και (γ) η παροχή δυνατότητας κατάταξης σε υποψήφιους που κατέχουν το πιστοποιητικό της παρ. 1 του άρθρου 76 του ν. 4957/2022 σύμφωνα με το οποίο πιστοποιείται η κατοχή τουλάχιστον εκατόν είκοσι (120) πιστωτικών μονάδων (ECTS) κατόπιν έγκρισης της Συνέλευσης του Τμήματος ή της Μονοτμηματικής Σχολής του Α.Ε.Ι υποδοχής." Κτλ.
Με την επισήμανση στο 120 ECTS του αν τούς δέχεται το (κάθε) Τμήμα, για συμμετοχή στις κατατακτήριες...

(λογικά θα είναι 120 στα 4ετη και 150 στα 5ετη... το 150αρι, το έχει κάποιος δει;)

nicole1982

Εκκολαπτόμενο μέλος

μπορείς να φτάσεις μέχρι τα 8 χρόνια φοίτησης
Θα ξανά γράψω ότι το θέμα χρόνου είναι τελείως προσωπικό. Απάντησα και παραπάνω ότι ξαδέρφη μου που πέρασε στο ίδιο τμήμα στα 20 της, δεν είχε οικογένεια και χρειάστηκε 7 χρόνια για να πάρει πτυχίο. Μόνο το ένα μάθημα της ιστοριας πρέπει να το διαβάζει καποιος τουλάχιστον ένα εξαμηνο, αν θέλει να είναι σίγουρος ότι θα το περάσει και να έχει και ένα 7-8 και όχι 5. Ο μικρός μου γιος είναι β γυμνασίου. Ποιος σου είπε εσενα ότι, στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θελω να αφήσω ένα εξαμηνο από τα διαβάσματα του παιδιού για να δωσω ένα μάθημα που δεν ξερω μάλιστα αν η καθηγήτρια θα με κόβει και θα με ξανα κόβει όπως κάνει στο 80% του τμήματος; Οπότε…όχι τα 2 χρόνια, προσωπικά τα θεωρώ λίγα. Στο κάτω κάτω είναι σα να ερχοταν καποιος σε εσενα όταν έδινες πανελληνιες και να σου απαγορέψει να δωσεις δεύτερη και τριτη φορά για να πετύχεις τον στόχο σου και να σου έλεγε «εχεις χρονικό όριο μόνο ένα έτος, μετά δεν ξαναδίνεις, να πας σε ΙΕΚ». Θα σου άρεσε; Εσυ μπορεί πχ να ήθελες να περάσεις ιατρική και να μην πέρασες με την πρώτη, να χρειαζόσουν και δευτερο ή και τρίτο χρόνο για να περάσεις. Θα το θεωρούσες σωστό;
αν η επαγγελματική αποκατάσταση είναι το θέμα, προφανώς δεν θα το λύσεις με ένα ακόμη πτυχίο
Το πως θα λύσει ο καθένας την επαγγελματική του αποκατάσταση είναι δικο του θέμα. Δεν είσαι εσυ ο Δερβέναγας που θα αποφασίσεις αν του χρειάζεται το πτυχίο ή όχι. Να σου πω μόνο ότι αυτό που εχω κάνει εγώ είναι το 1/6 σε σχέση με αλλα άτομα της ειδικότητας μου. Η κουμπάρα μου για παράδειγμα που την παίρνουν και κάθε χρόνο αναπληρώτρια και έχει μαζέψει αρκετά μορια, μόλις τελειωσε δευτερο μεταπτυχιακό από Ιταλία πρώτον για να έχει μορια επιπλεον μεταπτυχιακού και δεύτερον τα μορια της δεύτερης ξένης γλωσσας.
Πραγματικά άξιζε αυτό;
Το αν άξιζε ή όχι, επίσης, είναι αποκλειστικά προσωπικό θέμα. Άσε που η σύνταξη έτσι όπως έχει φτασει η κατάσταση θα φτασει στα 70-75.
Η πνευματική εξέλιξη πηγάζει εκ των έσω. Όποιος θέλει να εξελιχθεί πνευματικά, κάτι το οποίο μπορεί να κάνει χωρίς κανένα πτυχίο, θα πρέπει να έχει συνεχή επαφή με το αντικείμενο επιλογής του. Από εκεί έρχεται και η εξέλιξη. Όχι με τη στασιμότητα.
Πως ξέρεις εσυ, αν καποιος που έχει σταματήσει, έχει παγώσει τις σπουδές του, μένει στάσιμος; Μπορεί να μελετάει μονος του. Μπορεί πχ ειδικά στις ξένες γλώσσες να διαβάζει ξενόγλωσσα βιβλια/ εφημερίδες, να έχει μαθητές και να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα, να κάνει απαναλήψεις μονος του και να κρατάει επαφή με το αντικείμενό του.
Δεν σου χρωστάει κανένας ένα πτυχίο. Ακόμα και στα ιδιωτικά, ανάλογα με τη πολιτική του καθενός, αν δεν περάσεις ένα συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων, έφυγες. Και πληρώνεις εκεί κιόλας.
Λοιπόν, να σου απαντησω κι εσενα ότι αυτή τη στιγμή είμαι στο τρίτο έτος της Αγγλικής φιλολογίας σε δημόσιο γαλλικό πανεπιστήμιο. Σπουδάζω εξ αποστασεως. Είχα κάνει ένα πρώτο έτος αγγλικής, πάλι εξ αποστασεως και πάλι σε δημόσιο πανεπιστήμιο της Γαλλίας πριν αρκετά χρόνια.Όταν είδα και από είδα με τη γαλλική και δεν ήθελα να στερήσω χρονο από τα παιδιά μου, τον άντρα μου, το σπιτι μου και να εχω και το αγχος μη με κόψουν οι καθηγήτριες/ες στα 5 από τα 10 μαθήματα ή επειδή με τις δραστηριότητες των παιδιών μου δεν είχα τον χρόνο να πηγαινοέρχομαι στη σχολή μου για κάποια άλλα μαθήματα που είχαν υποχρεωτικές παρακολουθήσεις και απουσίες, επέστρεψα στην εξ αποστάσεως.

Έτσι, τελείωσα πέρσι το δεύτερο έτος στο δεύτερο πανεπιστήμιο και φέτος μπήκα στο τρίτο έτος.
Σε πληροφορώ πως στο δεύτερο έτος παρόλο που σε κάποια μαθήματα είχα κάτω από τη βάση, τα πέρασα αυτόματα γιατί εκεί, στα πανεπιστήμια της Γαλλίας, όταν ο γενικός μέσος όρος είναι πάνω από τη βάση περνάς το έτος σου και δεν περιμένεις πότε θα έχει κέφια ο κάθε κομπλεξικος καθηγητής ώστε να σε περάσει και μιλάμε ότι στο συγκεκριμένο αντικείμενο, έχω να συνδυάσω 2 γλώσσες που δεν είναι μητρικές μου, με εξίσου τεράστια ύλη, πιεστικό πρόγραμμα και συνεχείς εργασίες και εξετάσεις. Παρόλα αυτά τα καταφερα. Οπότε, δυστυχώς, για σένα, ειμαι ένα άτομο που έχει πολλή όρεξη για μάθηση και καθόλου στασιμότητα.
Επίσης, στη Γαλλία μια χαρά οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα, αν κοπούν στο έτος τους, να επαναλάβουν τη χρονιά.
Επιπλέον, εκεί μεγάλο ποσοστό φοιτητών είναι πάνω από 30, γιατί εκεί σέβονται τον θεσμό της δια βίου μάθησης.
Ακόμα, στη Γαλλία, δίνουν και τη δυνατότητα να μεταφέρει ο φοιτητής ects σε άλλο πανεπιστήμιο, όπως άλλωστε έκανα κι εγώ που με δέχτηκε το δεύτερο πανεπιστήμιο απευθείας στο δεύτερο έτος.

Τέλος, αυτό που έχω να συμπληρώσω είναι ότι παρόλο που το πρώτο έτος Αγγλικής το είχα παρακολουθήσει το 2012-13 και στο δεύτερο έτος συνέχισα το 2024-2025, καθόλου στασιμότητα από μέρους μου δεν διαπίστωσα. Μπορώ να πω, μάλιστα, ότι οι βαθμοί μου ήταν και καλύτεροι από εκείνους που είχα πριν 12 χρόνια και αυτό γιατί ήμουν πολύ πιο ώριμη σαν χαρακτήρας, άρα και στη διατύπωση της έκφρασής μου στο πλαίσιο των εργασιών, αλλά και πιο ώριμη ως προς το πρόγραμμα μου και την οργάνωση της μελέτης μου.

Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα για να σου δείξω πως υπάρχουν τρόποι για να συνεχίσει κάποιος να εξελίσσεται στο αντικείμενο του και ότι δεν είναι απαραίτητο, όπως σου την έχει βιδωσει, ότι μένει κάποιος στάσιμος ακόμη και αν στην Ελλάδα έχει παγώσει για τον οποιοδήποτε λόγο τις σπουδές του ή τις έχει καθυστερήσει.

Καταλαβαίνεις, οπότε, ότι ένα άλλο κράτος δύο χρόνια τώρα παίρνει τα δικά μου χρήματα. Ένα κράτος που σέβεται όχι μόνο τους δικούς του φοιτητές, αλλά και τους ξένους. Ενα κράτος που σέβεται όχι μόνο τους νέους, αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Οπότε...δυστυχώς για σένα, ακόμα και δια της πλαγίας οδού, εγώ βρει τον δρόμο μου και θα το πάρω το δεύτερο πτυχίο που για τους δικούς μου λόγους χρειάζομαι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, το θεωρώ και καλύτερο από τη Γαλλική του ΕΚΠΑ γιατί θα έχω και δύο γλώσσες να συνδυάσω, άρα περισσότερες επαγγελματικές δυνατότητες και περισσότερα μόρια στις εκάστοτε προκηρύξεις.

Προσωπικά, δεκάρα δεν δίνω αν διαγραφώ ή όχι από τη γαλλική, αλλά αυτό που είναι λυπηρό είναι να αρέσκεστε κάποιοι στο να υποτιμάτε τον άλλον για να νιώσετε εσείς ανώτεροι, ότι εσείς δηλαδή έχετε καταφέρει να τελειώσετε πχ γεωπονία στα 5 χρόνια λες και ο άλλος δεν έχει κατορθώσει πράγματα στη ζωή του, είστε εσείς μέσα στο σπίτι του και ξέρετε πως λειτουργεί.

nimbus

Εκκολαπτόμενο μέλος

θελω να αφήσω ένα εξαμηνο από τα διαβάσματα του παιδιού
Καταρχάς δεν κάνεις homeschooling τα διαβάσματα γίνονται στο σχολείο και εάν έχεις σύζυγο από κοινού. Όπως είπαν και άλλοι πάνω, μια μέρα έχει μόνο 24 ώρες. Πως περιμένεις να πάρεις πτυχίο για τη καριέρα σου με τόσο πολυάσχολη ζωή και τόσες υποχρεώσεις; Είναι αδύνατο. Η ίδια είπες ότι το κάνεις για το δημόσιο, ποια αξία θα έχει στα 50+ σου;
εχεις χρονικό όριο μόνο ένα έτος, μετά δεν ξαναδίνεις, να πας σε ΙΕΚ». Θα σου άρεσε;
Αυτό δεν βγάζει κανένα νόημα και δεν συγκρίνεται. Είναι δευτεροβάθμια το ένα και τριτοβάθμια το άλλο. Αν δεν γράψεις δεν περνάς. Στις σχολές δεν έγραφες ποτέ αν ήθελες και καθόσουν. Και 0 να γράψεις σε όλα κανένας δεν μπορούσε να σε πειράξει.
Το πως θα λύσει ο καθένας την επαγγελματική του αποκατάσταση είναι δικο του θέμα
Για σένα μιλάμε. Θες άμεση επαγγελματική αποκατάσταση αλλά όχι άμεσο πτυχίο.
μόλις τελειωσε δευτερο μεταπτυχιακό από Ιταλία
Σε πόσα χρόνια; Και εσύ αν έκανες το ίδιο πιο εύκολο θα σου έβγαινε.
Μπορεί να μελετάει μονος του.
Τότε δεν χρειάζεται την θέση στο πανεπίστημιο εφόσον διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες αλλιώς. Φαντάσου κάθε άτομο που έκανε αγγλικά ή γερμανικά να τα σπούδαζε κιόλας.
ότι αυτή τη στιγμή είμαι στο τρίτο έτος της Αγγλικής φιλολογίας σε δημόσιο γαλλικό πανεπιστήμιο
Τότε τι μπούχτισες με αυτό το thread; Κλαίω. Εσένα δεν σε επηρέαζει καθόλου όλο αυτό και τόση ώρα μιλάς λες και είσαι σε ελληνικό δημόσιο πανεπίστημιο. Χαχαχαχα
στο να υποτιμάτε τον άλλον για να νιώσετε εσείς ανώτεροι,
Ναι ρε μπρο λογικά είσαι ανώτερος επειδή τελειώνεις μια σχολή που μόνος σου επέλεξες στη κανονική διάρκεια φοίτησης. Απλά είναι υποκριτικό να βλέπεις άτομα που δεν έχουν πατήσει στη σχολή τους ξαφνικά να κλαίγονται. Φυσικά υπάρχουν κακοί και καλοί φοιτητές, και οι κακοί μειώνουν το κύρος και την αξία του πτυχίου των καλών.

nicole1982

Εκκολαπτόμενο μέλος

εάν έχεις σύζυγο από κοινού.
Ο σύζυγός μου εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και κάνει και δεύτερη δουλειά. Νομίζεις ότι στις 2 ή ωρα είναι σπίτι ώστε να βοηθήσει το παιδί στο διάβασμα ή θα πρέπει να περιμένω μέχρι τις 4 που γυρνάει και όταν πηγαίνει στη δεύτερη δουλειά στις 8-9 να διαβάσει εκείνος το παιδί;

τα διαβάσματα γίνονται στο σχολείο
Τώρα σώθηκες...αν περιμένουμε από το μπουρδέλο το σχολείο. Μακάρι να του έκανα homeschooling, πιο πολλά θα μάθαινε. Παρόλα αυτά, θεωρώ χρέος μου να βοηθήσω το παιδί μου και να ξέρω αν πηγαίνει διαβασμενο ή όχι, τουλάχιστον όσο μπορώ ακόμα και στα μαθήματα της ειδικότητάς μου. Τον μεγάλο μου, άλλωστε, δεν μπορώ πλέον γιατί του χρόνου δίνει πανελλήνιες και δεν έχει ακολουθήσει θεωρητική. Αλλά εσύ για πες μας...οι δικοί σου γονείς έτσι Μπάτε σκύλοι αλεστε σε είχαν, δεν είχαν έλεγχο, μια ιδέα από το πώς πας με τα διαβάσματα σου, κι αν όχι, δεν πήγαινες φροντιστήρια, δεν έκανες ιδιαίτερα; Στη γεωπονία πως πέρασες, με τα μαθήματα του σχολείου;
Αυτό δεν βγάζει κανένα νόημα και δεν συγκρίνετα
Βγάζει και παρά βγάζει νόημα. Ίσως και χειρότερο, γιατί στην τριτοβάθμια, είσαι ενήλικας άνθρωπος και όχι παιδακι να σε παίρνουν από το χέρι οι γονείς σου και να πηγαίνουν να ρωτάνε τους καθηγητές για την πρόοδο σου. Άρα...ο καθένας στην τριτοβάθμια καθορίζει μόνος του την πορεία του. Για τις πανελλήνιες, δηλαδή, ο καθένας είναι ελεύθερος να διαβάσει όσο χρόνο θέλει και όσες φορές θέλει για να περάσει εκεί που θέλει, αλλά στο πανεπιστήμιο που είναι και χώρος ελεύθερων ιδεών, να ακολουθει το πρόγραμμα που ταιριάζει στη Nimbus; Που είναι η ελευθερία και η Δημοκρατία; Σε ξαναρωτάω, τι ζόρι τραβάς εσύ, αν εγώ θέλω μετά από 5 χρόνια να πάρω το χαρτί της γαλλικής και για ποιον λόγο. Γούστο μου και καπέλο μου να θέλω να το πάρω όποτε θέλω και να το κορνιζαρω. Σου είμαι προσωπικό βάρος, δηλαδή, κι εγώ και άλλα άτομα της κατηγορίας μου που αντί για τα 4 χρόνια θέλουν να πάρουν το πτυχίο τους στα 14 χρόνια;
Ε...αν λειτουργήσεις κάνα φροντιστήριο και στείλω το βιογραφικό μου, το πολύ πολύ μην με προσλάβεις όταν στη συνέντευξη με ρωτήσεις πόσα χρόνια έκανα για να αποκτήσω το πτυχίο μου κι εγώ απαντήσω 15.
Τότε δεν χρειάζεται την θέση στο πανεπίστημιο εφόσον διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες αλλιώς.
Ξέρεις γενικότερα οι γνώσεις δεν περιορίζονται μόνο στον χώρο του πανεπιστημίου. Ακόμα και όταν πάρει κανείς πτυχίο, αν θέλει να εξελιχθεί υπάρχουν χίλιοι δυο τρόποι, να κάνει σεμινάρια για παράδειγμα, οπότε γιατί όχι και στο ενδιάμεσο των σπουδών του;
Τότε τι μπούχτισες με αυτό το thread; Κλαίω. Εσένα δεν σε επηρέαζει καθόλου όλο αυτό και τόση ώρα μιλάς λες και είσαι σε ελληνικό δημόσιο πανεπίστημιο. Χαχαχαχα
Αρχικά, από όσο καταλαβαίνω, προφανώς δεν ξέρεις να διαβάζεις και να κατανοείς κάποια πράγματα. Ήμουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο και τελείωσα στα 4 χρόνια ακριβώς, όταν ήμουν 18 χρονών. Αυτό σου λέει κάτι; Είναι η πιο φασιστική απόφαση αυτή των διαγραφών, δεν αναφέριμαι σε αυτούς που ήταν από το 1933 , αλλά ένας άνθρωπος που μπήκε το 2016 και τον διαγράφουν, το θεωρώ άδικο. Και ως αποφοιτος του Πανεπιστημίου, αλλά και ως νυν φοιτήτρια και ως φοιτήτρια σε ξένο πανεπιστήμιο και ως απλός πολίτης, νομίζω πως έχω κάθε δικαίωμα να εκφέρω άποψη.
Ανοιχτό δεν είναι άλλωστε το thread ή όλοι όσοι είμαστε αντίθετοι με τη δική σου άποψη θα πρέπει να το βουλωσουμε;

Ναι ρε μπρο
Εν τω μεταξύ, δεν ξέρω αν το έχεις καταλάβει, αλλά απαντάς σε άτομο 43 χρόνων. Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει, εκτός κι αν είσαι κι εσύ στην ηλικία μου.
Απλά είναι υποκριτικό να βλέπεις άτομα που δεν έχουν πατήσει στη σχολή τους ξαφνικά να κλαίγονται
Για να το κλείσω εδώ...όταν σπούδαζα το πρώτο μου πτυχίο, 4 χρόνια δεν κατάλαβα τι πάει να πει φοιτητική ζωή. Άλλωστε... δεν είμαι και πολύ κοινωνικό άτομο να έχω 500 φίλους. Ήμουν σχολή σπίτι σπίτι σχολή. Το 4 χρόνια ακριβώς σου λέει κάτι; Πρέπει να δώσουμε και λογαριασμό δηλαδή, αν στα 43 μας θέλουμε να πάρουμε το πτυχίο μας στα 10 ή και παραπάνω χρόνια μη θίξουμε τη Nimbus. Προσωπικά, τη σχολή μου και το 2000-2004 την έφαγα με το κουτάλι και από το 2019 μέχρι και το 2023, επίσης με το κουτάλι. Ξέρω το κτίριο απ''εξω και ανακάτεμα.Οποτε...τα παράπονα σου που δεν έχουν πατήσει πατήσει ποτέ το πόδι τους κάποιοι στο πανεπιστήμιο καντα στους συνομιλήκους σου και όχι σε 40 αρηδες που έχουν ξενυχτήσει για τα πτυχία τους.

Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια