Πιστεύω πως το ξενύχτι στην τρίτη λυκείου είναι αναγκαίο κακό. Πολλά παιδιά που ξέρω για να ανταπικριθούνε στο βαρύ τους πρόγραμμα διάβαζαν και μέχρι τη 1, μεχρι της 2, μεχρι τις 3... Και φυσικά δεν κάθονταν τσάμπα. Είχε αποτέλεσμα η όλη διαδικασία. Κάθονταν κανονικά και έλυναν ασκήσεις που αν δεν τις έλυναν δε θα υπήρχε χρόνος την άλλη μέρα για να τις κάνουν και θα πήγαιναν στο φροντιστήριο χωρίς ασκήσεις.
"Ε, δεν έγινε και τίποτα να πας αδιάβαστος" θα μου πείτε... Το θέμα είναι ότι το ξενύχτι δεν συνέβαινε τυχαία ή όποτε προκύψει. Συνέβαινε τις ζώρικες μέρες. Ας πούμε ήταν αναγκαστικό κάθε Τρίτη. Δηλαδή έπρεπε ΚΑΘΕ Τετάρτα να πάει αδιάβαστος/η; Ναι, ένιωθαν κουρασμένα, εξουθενωμένα. Αυτό φαίνονταν στα μάτια τους. Και την επόμενη μέρα μια χαρά επιδόσεις είχαν. Και πρόκοψαν και πραγματοοίησαν τους στόχους τους.
Να πω ότι ξενυχτούσαν μόνο και μόνο επειδή υπάρχει το όριο των 24 ωρών σε κάθε μέρα και όχι επειδή την υπόλοιπη μέρα κωλοβαρούσαν.
Μπορεί οι επιδόσεις το βράδυ να πέφτουν. Γι' αυτό και για το βράδυ αφήνουμε αν μπορούμε "πιο εύκολα" μαθήματα.
Δηλαδή, ως αναφορά την αναπόφευκτη τρίτη λυκείου, νομίζω πως το ξενύχτι είναι απαραίτητο(εξαρτάται και από τι στόχο έχεις βάλει), είναι αναγκαίο κακό. Είναι μία από τις θυσίες που απαιτούν οι πανελλήνιες. Εξάλλου, μόνο για ένα χρόνο θα είναι. Για το πανεπιστήμιο δεν έχω γνώμη οπότε δε λέω τίποτα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.