Να καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;

Να καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
Η ψήφος σας θα προβάλεται δημόσια.

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 528)

Δαλιδά

Περιβόητο μέλος

Η Cortana αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 5,160 μηνύματα.
Φίλε Κωσταντίνε, στην Α λυκείου διδάσκεται η Ιστορια του Θουκυδίδη και ο Ξενοφώντας, που θεωρούνται από πολλούς μελετητές η πιο αντικειμενική πηγή ιστορίας της εποχής, στη δευτέρα κάνετε την Αντιγόνη του Σοφοκλή, επίσης ένα από τα σπουδαιότερα έργα της αρχαίας τραγωδίας, το πρώτο μάλιστα που ταράζοντας τα δεδομένα της εποχής βάζει πρωταγωνίστρια μια γυναίκα να τα βάζει με την ανδροκρατούμενη κοινωνία, στην κατεύθυνση επίσης κάνετε δικανικούς λόγους, Λυσία, Δημοσθένη,Ισοκράτη και βλέπετε πως ανέπτυσσαν επιχειρηματολογίες και στη τρίτη, διδασκόμαστε το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου λόγο της αρχαιότητας, τον Επιτάφιο του Περικλή, ενώ στην κατεύθυνση κάνουμε Πλάτωνα και Αριστοτέλη αλλά και σοφιστές, γιατί στην ουσία αυτοί οι δύο , και ειδικά ο Σωκράτης, ήταν αντίθετοι με την επι πληρωμή διδασκαλία των σοφιστών.

Στα μαθήματα γενικής, κυρίως στη Β και στη Γ, οι περισσότεροι φιλόλογοι δεν ασχολούνται καν με συντακτικά και γραμματικά φαινόμενα. Εκτός αν έπεσες σε κανέναν περίεργο. Στην Α λυκείου δικαιολογημένα ασχολούνται με όλα γιατί τυπικά δεν έχετε καταλήξει σε κατευθύνσεις και όσα μαθαίνετε στην Α για τους μαθητές που θα πάνε θεωρητική είναι μεγάλης σημασίας. Όπως θα μάθεις να λύνεις ανισώσεις στη Α έτσι θα μάθεις και τα -ισμι.
Σε μας πέρσι μόνο στα διαγωνίσματα που ήταν υποχρεωμένη η φιλόλογος μας έβαλε να μάθουμε τη μετάφραση και όχι όλη αλλά τμήματα για εξέταση. Φέτος επίσης κάναμε μόνο ερμηνευτικα.
Αλλά και στις φιλότιμες προσπάθειες της φιλολόγου, που συμφωνεί με την αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας των αρχαίων, υπήρχαν πάντα οι του τύπου "γιατί μαθαίνουμε αρχαία;" που απλώς ήταν κατά τη γνώμη μου μονομερή ΤΟΥΒΛΑ.


Τώρα αν στα μαθήματα γενικής η Αντιγόνη και ο Επιτάφιος είναι η ώρα του παιδιού εγώ δεν είμαι εκπαιδευτικός ούτε πρόκειται να γίνω φιλόλογος για να σου πω το λόγο.

Και ναι, τα αρχαία βοηθούν πολύ στη νέα. Γνώμη μου και γνώμη σας .
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

tiramisuu

Δραστήριο μέλος

Η tiramisuu αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 449 μηνύματα.
Δεν ειναι καθολου κριμα που δεν ειμαι σε μια τετοια σχολη γιατι δεν θα ηθελα να ειμαι με την σημερινη της μορφη.και να σου απαντησω μια-μια τις ερωτησεις που μου κανεις και να πω τη γνωμη μου σε αυτα που λες.
Λοιπον,καταρχας...οντως πρωτοτυπει απο τησ τιγμη που ειναι η μοναδικη στην Ευρωπη που κανει αυτο το πραγμα.

Επιπλεον,συμφωνω οτι η Ελληνικη Φιλολογια δεν αφορα μονο τη γλωσσα αλλα και την εξελιξη της.Ομως το βασικο της χαρακτηριστικο ειναι να μαθει και να αναλυσει την Νεα γλωσσα και οχι την παλια.Εκει ειναι το λανθασμενο της υποθεσης.

Τριτον,ναι μεταφρασμενα θα μπορουσαν να τα διδαχθουν οπως και ολοι οι ξενοι οι οποιοι εχουν ασχοληθει με τα αρχαια ελληνικα χωρις απαραιτητα να τα γνωριζουν.Παρ'ολα αυτα καταλαβαινω οτι η αισθηση να τα διαβαζεις απο την πρωτοτυπη γλωσσα ειναι πιο ωραια αλλα αυτο εγκειται σε υποκειμενικο βαθμο απο τον καθε ανθρωπο και τι θελει να μαθει(δεν θεωρειται απαραιτητη προυποθεση δηλαδη)

Καταρχάς, είναι πιό τίμιο αυτό που λες στην αρχή... δεν θα ήθελες να είσαι σε μία τέτοια σχολή... κι εγώ δεν θα ήθελα να σπουδάζω στο μαθηματικό, οπότε σε μία αντίστοιχη συζήτηση, πιθανόν να βγάλω τα μαθηματικά σκάρτα... κι ας μην είναι. Πες λοιπόν ότι δεν σε ενδιαφέρει το αντικείμενο, κι άσε τα υπόλοιπα (όχι μόνο εσύ, όλοι όσοι έχουν εκφραστεί αντίστοιχα σε προηγούμενες σελίδες).

Από εκεί και πέρα, κάνεις λάθος... και τα νέα ελληνικά μαθαίνει κανείς να αναλύει όταν σπουδάζει φιλολογία, αλλά και τα αρχαία. Απλά, τα νέα είναι μία γλώσσα που ήδη κατέχουν και στη σύνταξη και την ανάλυσή της είναι απείρως πιό εύκολη από τη "μητέρα γλώσσα", τα αρχαία, που είναι κατά πολύ πυκνότερη. Επομένως για κάποιον που ξέρει αρχαία, τα νέα είναι παιχνιδάκι. Ισως εκεί που πρέπει να δοθεί έμφαση, είναι στην εκμάθηση συντακτικού νέων ελληνικών στη γενική παιδεία... γιατί μερικοί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το υποκείμενο από το ρήμα - γνώμη μου.

Τρίτον, οι ξένοι δεν διδάσκονται μεταφρασμένα τα αρχαία έργα. Σου υπενθυμίζω, ή σου το λέω, αν δεν το γνωρίζεις, ότι οι μεγαλύτεροι αναλυτές των Ελλήνων φιλοσόφων, για παράδειγμα, είναι ξένοι! Η καλύτερη βιβλιογραφία για τις λεγόμενες κλασσικές σπουδές, είναι γερμανική και αγγλική... οπότε ναι, τα αρχαία διδάσκονται και έξω! Ακόμα και στην ελληνική φιλολογία, τα βιβλία που αφορούν τα μαθήματα των αρχαίων τραγικών ή λατινικής ποίησης, είναι εκδόσεις της Οξφόρδης. Και ο λόγος είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ η χρηματοδότηση ώστε να διαβαστούν πάπυροι, να γίνουν μεταφράσεις, αναλύσεις κλπ... καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ένα γιγάντιο, κυριολεκτικά έργο!

Στο εξωτερικό λοιπόν, διδάσκονται τα αρχαία. Στις ΗΠΑ, υπάρχουν τμήματα Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, που επικεντρώνονται στα modern greek, που λέμε και στο χωριό μου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να βρει ένα πανεπιστήμιο, αν θέλει να διδαχθεί αρχαία. Στην Ευρώπη βέβαια, ένα παραπάνω. Υπάρχει η δυνατότητα για τους λόγους που είπαμε παραπάνω. Ισως όχι σε όλες τις χώρες, αλλά σε κάποιες, ναι, υπάρχει. Στην Ιταλία τα παιδιά διδάσκονται αρχαία και λατινικά στο σχολείο, όπως κι εμείς.

Αλλά στην τελική, αν κάποιος θέλει να διδαχθεί τα αρχαία ελληνικά σε... όλο τους το μεγαλείο, this is the place! Θα ήταν οξύμωρο αν έπρεπε να το κάνει κάπου αλλού, και όχι στην Ελλάδα!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Constadinos

Νεοφερμένος

Ο Constadinos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών και Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 78 μηνύματα.
Μα φιλολογία, δεν είναι μόνο η εκμάθηση της γλώσσας, που στο κάτω-κάτω είναι και προαπαιτούμενο για να μπορέσεις να μπεις σε μία τέτοια σχολή... οπότε καταλαβαίνεις ότι δεν μπορεί να ξεκινά κάποιος από το μηδέν τα αρχαία για παράδειγμα (και αντίστοιχα, τα λατινικά, τα αγγλικά και οτιδήποτε) με το που μπαίνει σε μία σχολή.

Επίσης, η δική μας δεν "πρωτοτυπεί", που κάνει αρχαία... γιατί πρώτον τα νέα είναι η μόνη γλώσσα που ξέρεις έτσι κι αλλιώς να χειρίζεσαι άψογα (λέμε τώρα, γιατί πολλοί... δεν) και δεύτερον.... αφού ένα τεράστιο μέρος έργων, φιλοσοφικών, θεατρικών κ.ο.κ. είναι στα αρχαία! Πώς θα τα διδαχθούν δηλαδή αυτά; Μεταφρασμένα;

Επίσης, κρίμα που δεν είσαι σε μία τέτοια σχολή... τα μαθήματα γλωσσολογίας (και όχι μόνο) θα σου αποδείκνυαν με τον καλύτερο τρόπο πόσο μεγάλη σχέση έχουν τα αρχαία με τα νέα...




Παναγία μου, τι λες???? ΤΙ ΛΕΣ??? Δεν μαθαίνουν λατινικά σε κανένα πανεπιστήμιο;;; Τα λατινικά διδάσκονται από το σχολείο ακόμα, στις αντίστοιχες "θεωρητικές κατευθύνσεις", όπως λέγονται σε κάθε εκπ. σύστημα. Και είναι μέρος των ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ... όχι κάποιας σκέτης φιλολογίας... γιατί από αυτά κατάγονται τέσσερις-πέντε γλώσσες απευθείας.. και έχουν τροφοδοτήσει ακόμα περισσότερες!

Λεω αυτο που συμβαινει.Τα Λατινικα διδασκονται στο σχολειο(δεν ξερω ακριβως με ποια μορφη)αλλα στο πανεπιστημιο,στο τμημα της Γαλλικης Φιλολογιας πχ ΔΕΝ διδασκονται και το ξερω τουλαχιστον για τη Γαλλια.αλλο λεω εγω,αλλο καταλαβεινεις,:hmm:
Φίλε Κωσταντίνε, στην Α λυκείου διδάσκεται η Ιστορια του Θουκυδίδη και ο Ξενοφώντας, που θεωρούνται από πολλούς μελετητές η πιο αντικειμενική πηγή ιστορίας της εποχής, στη δευτέρα κάνετε την Αντιγόνη του Σοφοκλή, επίσης ένα από τα σπουδαιότερα έργα της αρχαίας τραγωδίας, το πρώτο μάλιστα που ταράζοντας τα δεδομένα της εποχής βάζει πρωταγωνίστρια μια γυναίκα να τα βάζει με την ανδροκρατούμενη κοινωνία, στην κατεύθυνση επίσης κάνετε δικανικούς λόγους, Λυσία, Δημοσθένη,Ισοκράτη και βλέπετε πως ανέπτυσσαν επιχειρηματολογίες και στη τρίτη, διδασκόμαστε το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου λόγο της αρχαιότητας, τον Επιτάφιο του Περικλή, ενώ στην κατεύθυνση κάνουμε Πλάτωνα και Αριστοτέλη αλλά και σοφιστές, γιατί στην ουσία αυτοί οι δύο , και ειδικά ο Σωκράτης, ήταν αντίθετος με την επι πληρωμή διδασκαλία των σοφιστών.

Τώρα αν στα μαθήματα γενικής η Αντιγόνη και ο Επιτάφιος είναι η ώρα του παιδιού εγώ δεν είμαι εκπαιδευτικός ούτε πρόκειται να γίνω φιλόλογος για να σου πω το λόγο.

Και ναι, τα αρχαία βοηθούν πολύ στη νέα. Γνώμη μου και γνώμη σας .

Συμφωνω απολυτα σε αυτα που λες οτι ειναι παρα πολυ σημαντικα.Απλα,θα επρεπε να υπαρχει αλλη,διαφορετικη λογικη στην εκμαθηση τους.Οχι τοση εμμονη με την Γραμματικη και το συντακτικο αλλα να εμβαθυνουμε στα νοηματα και να κανουμε σωστη αναλυση ενος κειμενου.Και βεβαια σε αυτο δεν φταινε οι καθηγητες αλλα το συστημα το οποιο ομως απο την αλλη εμεις οι μαθητες συνεχεια κατηγορουμε αλλα δεν κανουμε τιποτα για να το αλλαξουμε.
Οσο για το δευτερο,τα Αρχαια μπορει να βοηθουν στην Νεα Ελληνικη αλλα δεν θεωρω απαραιτητη την εκμαθηση τους(και οταν λεω την εκμαθηση τους αναφερομαι στην εκμαθηση τους με αυτον τον τροπο)
Ευτυχως υπαρχει ενα ατομο με το οποιο μπορω να μιλησω(να γραψω στην προκειμενη περιπτωση) χωρις υστεριες και με λογικη ανταλλαγης αποψεων!


Καταρχάς, είναι πιό τίμιο αυτό που λες στην αρχή... δεν θα ήθελες να είσαι σε μία τέτοια σχολή... κι εγώ δεν θα ήθελα να σπουδάζω στο μαθηματικό, οπότε σε μία αντίστοιχη συζήτηση, πιθανόν να βγάλω τα μαθηματικά σκάρτα... κι ας μην είναι. Πες λοιπόν ότι δεν σε ενδιαφέρει το αντικείμενο, κι άσε τα υπόλοιπα (όχι μόνο εσύ, όλοι όσοι έχουν εκφραστεί αντίστοιχα σε προηγούμενες σελίδες).

Από εκεί και πέρα, κάνεις λάθος... και τα νέα ελληνικά μαθαίνει κανείς να αναλύει όταν σπουδάζει φιλολογία, αλλά και τα αρχαία. Απλά, τα νέα είναι μία γλώσσα που ήδη κατέχουν και στη σύνταξη και την ανάλυσή της είναι απείρως πιό εύκολη από τη "μητέρα γλώσσα", τα αρχαία, που είναι κατά πολύ πυκνότερη. Επομένως για κάποιον που ξέρει αρχαία, τα νέα είναι παιχνιδάκι. Ισως εκεί που πρέπει να δοθεί έμφαση, είναι στην εκμάθηση συντακτικού νέων ελληνικών στη γενική παιδεία... γιατί μερικοί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το υποκείμενο από το ρήμα - γνώμη μου.

Τρίτον, οι ξένοι δεν διδάσκονται μεταφρασμένα τα αρχαία έργα. Σου υπενθυμίζω, ή σου το λέω, αν δεν το γνωρίζεις, ότι οι μεγαλύτεροι αναλυτές των Ελλήνων φιλοσόφων, για παράδειγμα, είναι ξένοι! Η καλύτερη βιβλιογραφία για τις λεγόμενες κλασσικές σπουδές, είναι γερμανική και αγγλική... οπότε ναι, τα αρχαία διδάσκονται και έξω! Ακόμα και στην ελληνική φιλολογία, τα βιβλία που αφορούν τα μαθήματα των αρχαίων τραγικών ή λατινικής ποίησης, είναι εκδόσεις της Οξφόρδης. Και ο λόγος είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ η χρηματοδότηση ώστε να διαβαστούν πάπυροι, να γίνουν μεταφράσεις, αναλύσεις κλπ... καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ένα γιγάντιο, κυριολεκτικά έργο!

Στο εξωτερικό λοιπόν, διδάσκονται τα αρχαία. Στις ΗΠΑ, υπάρχουν τμήματα Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, που επικεντρώνονται στα modern greek, που λέμε και στο χωριό μου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να βρει ένα πανεπιστήμιο, αν θέλει να διδαχθεί αρχαία. Στην Ευρώπη βέβαια, ένα παραπάνω. Υπάρχει η δυνατότητα για τους λόγους που είπαμε παραπάνω. Ισως όχι σε όλες τις χώρες, αλλά σε κάποιες, ναι, υπάρχει. Στην Ιταλία τα παιδιά διδάσκονται αρχαία και λατινικά στο σχολείο, όπως κι εμείς.

Αλλά στην τελική, αν κάποιος θέλει να διδαχθεί τα αρχαία ελληνικά σε... όλο τους το μεγαλείο, this is the place! Θα ήταν οξύμωρο αν έπρεπε να το κάνει κάπου αλλού, και όχι στην Ελλάδα!

Ευχαριστω που αναγνωριζεις οτι εχω δικιο στο πρωτο.Λυπαμαι που δεν αναγνωριζεις οτι εχω δικιο ΚΑΙ στο δευτερο μιας,και σε παροτρυνω να το ψαξεις,σε ξενες φιλολογιες ΚΑΙ στην Ελλαδα στα τμηματα ξενων φιλολογιων τα αντιστοιχα Αρχαια τους δεν τα κανουν(τα Λατινικα για την Ιταλικη,Γαλλικη,Ισπανικη πχ)

Στο εξωτερικο ΔΕΝ διδασκονται τα Αρχαια λοιπον σε πανεπιστημια που απευθυνονται στα Νεα Ελληνικα.Στο εξωτερικο διδασκονται τα Αρχαια σε καποιες χωρες στη δευτεροβαθμια εκπαιδευση και στο Πανεπιστημιο μονο σε τμηματα που απευθυνονται καθαρα στα Αρχαια Ελληνικα η τα Λατινικα.

Τελος,μην το πεις παραεξω αυτο για το συντακτικο...!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δαλιδά

Περιβόητο μέλος

Η Cortana αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 5,160 μηνύματα.
Το σύστημα είναι σκατά το ξέρουμε όλοι. Το θέμα είναι να μην μπερδεύουμε το μίσος μας προς αυτό και να ακυρώνουμε την αξία των αρχαίων. Με την ίδια λογική επειδή δεν μου αρέσει να μαθαίνω να διαβάζω τις νότες, απαξιώνω τη μουσική. Το ίδιο πράγμα.
Η υποχρέωση αυτή που τουσ επιβάλλει το σύστημα οδηγεί πολλούς στο να μηδενίζουν και να εξαλείφουν κάθε αξία που εμπεριέχεται στην αρχαία γραμματεία.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Constadinos

Νεοφερμένος

Ο Constadinos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών και Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 78 μηνύματα.
Το σύστημα είναι σκατά το ξέρουμε όλοι. Το θέμα είναι να μην μπερδεύουμε το μίσος μας προς αυτό και να ακυρώνουμε την αξία των αρχαίων. Με την ίδια λογική επειδή δεν μου αρέσει να μαθαίνω να διαβάζω τις νότες, απαξιώνω τη μουσική. Το ίδιο πράγμα.
Η υποχρέωση αυτή που τουσ επιβάλλει το σύστημα οδηγεί πολλούς στο να μηδενίζουν και να εξαλείφουν κάθε αξία που εμπεριέχεται στην αρχαία γραμματεία.

Σου φανηκα να ακυρωνω τη σημασια των Αρχαιων Ελληνικων?Ισα ισα,ειπα οτι ειναι σημαντικο να μαθαινουμε τα νοηματα κλπ κλπ.Παν μετρον αριστον οπως ελεγαν οι Αρχαιοι ημων προγονοι.Δηλαδη,οχι με την δικαιολογια των Αρχαιων να νομιζουμε οτι μαθαινουμε Αρχαια κανοντας τη Γραμματικη που στην τελικη εχει μηδενικο οφελος.
Φιλικα παντα και χωρις κανενα ιχνος επιθεσης.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tiramisuu

Δραστήριο μέλος

Η tiramisuu αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 449 μηνύματα.
Λεω αυτο που συμβαινει.Τα Λατινικα διδασκονται στο σχολειο(δεν ξερω ακριβως με ποια μορφη)αλλα στο πανεπιστημιο,στο τμημα της Γαλλικης Φιλολογιας πχ ΔΕΝ διδασκονται και το ξερω τουλαχιστον για τη Γαλλια.αλλο λεω εγω,αλλο καταλαβεινεις,:hmm:

Ευχαριστω που αναγνωριζεις οτι εχω δικιο στο πρωτο.Λυπαμαι που δεν αναγνωριζεις οτι εχω δικιο ΚΑΙ στο δευτερο μιας,και σε παροτρυνω να το ψαξεις,σε ξενες φιλολογιες ΚΑΙ στην Ελλαδα στα τμηματα ξενων φιλολογιων τα αντιστοιχα Αρχαια τους δεν τα κανουν(τα Λατινικα για την Ιταλικη,Γαλλικη,Ισπανικη πχ)

Στο εξωτερικο ΔΕΝ διδασκονται τα Αρχαια λοιπον σε πανεπιστημια που απευθυνονται στα Νεα Ελληνικα.Στο εξωτερικο διδασκονται τα Αρχαια σε καποιες χωρες στη δευτεροβαθμια εκπαιδευση και στο Πανεπιστημιο μονο σε τμηματα που απευθυνονται καθαρα στα Αρχαια Ελληνικα η τα Λατινικα.

Τελος,μην το πεις παραεξω αυτο για το συντακτικο...!

Κωνσταντίνε, Κωνσταντίνε..... τα λατινικά ανήκουν στις Κλασσικές σπουδές, γι' αυτό και δεν διδάσκονται στα τμήματα ξένων φιλολογιών. Αν και τα Λατινικά διδάσκονται στην ιταλική, αλλά όχι τόσο εκτενώς όσο στο φιλολογίας.
Οσο για το εξωτερικό, το ίδιο που είπα κι εγώ λες κι εσύ....

αλλά βασικά....

θες να μου εξηγήσεις λίγο τι εννοείς για το συντακτικό;;;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Constadinos

Νεοφερμένος

Ο Constadinos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών και Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 78 μηνύματα.
Κωνσταντίνε, Κωνσταντίνε..... τα λατινικά ανήκουν στις Κλασσικές σπουδές, γι' αυτό και δεν διδάσκονται στα τμήματα ξένων φιλολογιών.
Οσο για το εξωτερικό, το ίδιο που είπα κι εγώ λες κι εσύ....

αλλά βασικά....

θες να μου εξηγήσεις λίγο τι εννοείς για το συντακτικό;;;

Τιραμισου,Τιραμισου....τα Αρχαια ανηκουν στις κλασσικες σπουδες επισης..οποτε και αυτα δεν θα επρεπε να διδασκονται στα τμηματα των Νεων Ελληνικων.
Για το εξωτερικο λεμε το ιδιο πραγμα μονο που εγω δεν αναφερθηκα στα σχολεια του εξωτερικου.
βασικα...να στο εξηγησω αλλα το εχω εξηγησει αλλες 15 φορες και θα προσπαθησω να το πω οσο πιο απλα μπορω.
Υποβαθμιζω τα Αρχαια σαν ΓΛΩΣΣΑ μιας και δεν μου λεει κατι η γλωσσα απο μονη της.Αυτο που με ενδιαφερει και ενδιαφερει και ολους οσους αγαπουν τα Αρχαια ειναι τα νοηματα των συγγραματων που εκφραστηκαν με αυτη τη γλωσσα.Οποτε..πιστευω οτι το Συντακτικο και η Γραμματικη δεν αναδυκυουν την γνωση μας στη Φιλοσοφια των Αρχαιων αλλα οτι απλα ξερουμε καλα τη γραμματικη και το συντακτικο μιας αλλη γλωσσας που δεν θα μας χρησιμευσει και ποτε πρακτικα.Καταλαβες τωρα?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tiramisuu

Δραστήριο μέλος

Η tiramisuu αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 449 μηνύματα.
Τιραμισου,Τιραμισου....τα Αρχαια ανηκουν στις κλασσικες σπουδες επισης..οποτε και αυτα δεν θα επρεπε να διδασκονται στα τμηματα των Νεων Ελληνικων.
Για το εξωτερικο λεμε το ιδιο πραγμα μονο που εγω δεν αναφερθηκα στα σχολεια του εξωτερικου.
βασικα...να στο εξηγησω αλλα το εχω εξηγησει αλλες 15 φορες και θα προσπαθησω να το πω οσο πιο απλα μπορω.
Υποβαθμιζω τα Αρχαια σαν ΓΛΩΣΣΑ μιας και δεν μου λεει κατι η γλωσσα απο μονη της.Αυτο που με ενδιαφερει και ενδιαφερει και ολους οσους αγαπουν τα Αρχαια ειναι τα νοηματα των συγγραματων που εκφραστηκαν με αυτη τη γλωσσα.Οποτε..πιστευω οτι το Συντακτικο και η Γραμματικη δεν αναδυκυουν την γνωση μας στη Φιλοσοφια των Αρχαιων αλλα οτι απλα ξερουμε καλα τη γραμματικη και το συντακτικο μιας αλλη γλωσσας που δεν θα μας χρησιμευσει και ποτε πρακτικα.Καταλαβες τωρα?

Xαχαχα..... ό,τι θέλεις πίστευε... καμία μετάφραση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το πρωτότυπο του Αριστοφάνη όμως... κι αυτό θα ισχύει στον αιώνα των αιώνων.

Από εκεί και πέρα, ούτε εσύ, ούτε κανένας δεν μπορεί να υποβαθμίσει τα αρχαία (και καμία επιστήμη, εδώ που τα λέμε), γιατί δεν είμαστε άξιοι να το κάνουμε. Θα σου ξαναπώ αυτό που σου είπα στην αρχή. Μείνε στο ότι ΕΣΕΝΑ δεν σου αρέσουν, δεν σου λένε τίποτα και δεν καταλαβαίνεις, κι άσε όσους ασχολούνται σοβαρά να ασχοληθούν. Από εκεί και έπειτα, το εκπαιδευτικό σύστημα είναι τέτοιο, που τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται λίγο απ' όλα... καλώς, κακώς, έτσι είναι. Οπότε αν δεν μπορείς να το αποφύγεις, χαλάρωσε και απόλαυσέ το.

Τώρα για το αν θα σου χρησιμεύσουν πρακτικά ποτέ τα αρχαία... είναι μια μεγάλη κουβέντα. Επειδή βαριέμαι, μπορείς αν θέλεις να ανατρέξεις σε προηγούμενες σελίδες, αν θέλεις -δικό σου θέμα.

Είχα πει ότι δεν θα γράψω τίποτα σε αυτό το thread από τη στιγμή που ξεκίνησε, αλλά τελικά δεν κρατήθηκα. Αυτό πάντως είναι το τελευταίο μου ποστ και ελπίζω να μην αθετήσω την υπόσχεσή μου!

Πάντως, τις απόψεις σου για το συντακτικό, εσύ ίσως δεν πρέπει να τις πεις παραέξω... τουλάχιστον σε άτομα που έχουν γνώση του αντικειμένου. Και γενικότερα, οι απόψεις σου για τα αρχαία, τις κλασσικές σπουδές κτλ, είναι σαν να είναι ένας τρελός και να λέει... "Πω πω, που βρέθηκαν όλοι αυτοί οι τρελοί??"
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Constadinos

Νεοφερμένος

Ο Constadinos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών και Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 78 μηνύματα.
Xαχαχα..... ό,τι θέλεις πίστευε... καμία μετάφραση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το πρωτότυπο του Αριστοφάνη όμως... κι αυτό θα ισχύει στον αιώνα των αιώνων.

Από εκεί και πέρα, ούτε εσύ, ούτε κανένας δεν μπορεί να υποβαθμίσει τα αρχαία (και καμία επιστήμη, εδώ που τα λέμε), γιατί δεν είμαστε άξιοι να το κάνουμε. Θα σου ξαναπώ αυτό που σου είπα στην αρχή. Μείνε στο ότι ΕΣΕΝΑ δεν σου αρέσουν, δεν σου λένε τίποτα και δεν καταλαβαίνεις, κι άσε όσους ασχολούνται σοβαρά να ασχοληθούν. Από εκεί και έπειτα, το εκπαιδευτικό σύστημα είναι τέτοιο, που τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται λίγο απ' όλα... καλώς, κακώς, έτσι είναι. Οπότε αν δεν μπορείς να το αποφύγεις, χαλάρωσε και απόλαυσέ το.

Τώρα για το αν θα σου χρησιμεύσουν πρακτικά ποτέ τα αρχαία... είναι μια μεγάλη κουβέντα. Επειδή βαριέμαι, μπορείς αν θέλεις να ανατρέξεις σε προηγούμενες σελίδες, αν θέλεις -δικό σου θέμα.

Είχα πει ότι δεν θα γράψω τίποτα σε αυτό το thread από τη στιγμή που ξεκίνησε, αλλά τελικά δεν κρατήθηκα. Αυτό πάντως είναι το τελευταίο μου ποστ και ελπίζω να μην αθετήσω την υπόσχεσή μου!

Πάντως, τις απόψεις σου για το συντακτικό, εσύ ίσως δεν πρέπει να τις πεις παραέξω... τουλάχιστον σε άτομα που έχουν γνώση του αντικειμένου. Και γενικότερα, οι απόψεις σου για τα αρχαία, τις κλασσικές σπουδές κτλ, είναι σαν να είναι ένας τρελός και να λέει... "Πω πω, που βρέθηκαν όλοι αυτοί οι τρελοί??"

Κατ'αρχας μιλα για τον εαυτο σου.Εμενα δεν θα με ξαναπεις αναξιο να ασχοληθω με το οτιδηποτε επειδη εσενα σε επιασε να κανεις επιθεσουλες.
Δευτερον,το εκπαιδευτικο συστημα ειναι μια μ*****α και μιση.Αν εσυ θες να το ανεχτεις επειδη εισαι αβουλη,δικαωμα σου.Εμενα παλι ειναι δικαιωμα μου να μην το ανεχτω.
Τριτον,καλα θα εκανες να μην εγραφες γιατι τα επιχειρηματα σου δεν ειναι καν σοβαρα.Θα κανεις μεγαλο λαθος να μην κρατηθεις γιατι βαρεθηκα να μιλαω με ανθρωπους που δεν μπορω να συνεννοηθω.
Τελος, δεν θα κρινεις εσυ που δεν ξερω καν ποια εισαι τις αποψεις μου.Με ξερω πολυ καλα και ξερω οτι αυτες οι αποψεις μου ειναι ,αν οχι σωστες, τεκμηριωμενες και οχι ξεκαρφωτες οπως οι δικιες σου.
Πραγματικα βαρεθηκα να εξηγω και να ξαναεξηγω τις αποψεις μου.Αν δεν σ'αρεσουν μην σ'αρεσουν.τελος.και πολυ ασχοληθηκα.Επισης,να σε πληροφορησω οτι αυτο το φορουμ ειναι φορουμ μαθητων που λενε την αποψη τους,αν δεν θες να την ακουσεις να πας σε καποιο αλλο φορουμ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tiramisuu

Δραστήριο μέλος

Η tiramisuu αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 449 μηνύματα.
Κατ'αρχας μιλα για τον εαυτο σου.Εμενα δεν θα με ξαναπεις αναξιο να ασχοληθω με το οτιδηποτε επειδη εσενα σε επιασε να κανεις επιθεσουλες.
Δευτερον,το εκπαιδευτικο συστημα ειναι μια μ*****α και μιση.Αν εσυ θες να το ανεχτεις επειδη εισαι αβουλη,δικαωμα σου.Εμενα παλι ειναι δικαιωμα μου να μην το ανεχτω.
Τριτον,καλα θα εκανες να μην εγραφες γιατι τα επιχειρηματα σου δεν ειναι καν σοβαρα.Θα κανεις μεγαλο λαθος να μην κρατηθεις γιατι βαρεθηκα να μιλαω με ανθρωπους που δεν μπορω να συνεννοηθω.
Τελος,γλυκια μου δεν θα κρινεις εσυ που δεν ξερω καν ποια εισαι τις αποψεις μου.Με ξερω πολυ καλα και ξερω οτι αυτες οι αποψεις μου ειναι ,αν οχι σωστες, τεκμηριωμενες και οχι ξεκαρφωτες οπως οι δικιες σου.
Πραγματικα βαρεθηκα να εξηγω και να ξαναεξηγω τις αποψεις μου.Αν δεν σ'αρεσουν μην σ'αρεσουν.τελος.και πολυ ασχοληθηκα.Επισης,να σε πληροφορησω οτι αυτο το φορουμ ειναι φορουμ μαθητων που λενε την αποψη τους,αν δεν θες να την ακουσεις να πας σε καποιο αλλο φορουμ.

ΕΕΕ τελικά αθετώ την υπόσχεσή μου.

Πρώτον: δεν είπα ανάξιο εσένα προσωπικά. Είπα "ούτε εσύ, ούτε κανένας δεν μπορεί να υποβαθμίσει τα αρχαία (και καμία επιστήμη, εδώ που τα λέμε), γιατί δεν είμαστε άξιοι να το κάνουμε."
Πιστεύω να καταλαβαίνεις τη διαφορά από την επίθεση επί προσωπικού.

Δεύτερον: Εγώ το ανέχθηκα στο παρελθόν το εκπαιδευτικό σύστημα και μιλάω από τη σκοπιά όχι τη δική σου, του μαθητή, αλλά του φοιτητή που έχει τελειώσει και συνεχίζει για δεύτερο πτυχίο.

Τρίτον: Με αναγκάζεις να γίνω αγενής και δεν το θέλω. Πού λέει ότι οι δικές μου απόψεις είναι οι ξεκάρφωτες και οι δικές σου τεκμηριωμένες; Σοβαρά τώρα, πού;; Καταλαβαίνεις ότι δεν μπορείς να το κρίνεις εσύ αυτό.

Τέταρτον: Γλυκιά σου;;;; σου;;; ούτε σου, ούτε κέικ, ούτε τίποτα... δεν με ξέρεις, δεν σε ξέρω. Το να καταφεύγεις σε τέτοιου είδους προσφωνήσεις αφαιρεί πόντους από τα τεκμηριωμένα επιχειρήματά σου.

Τέλος... το ότι εδώ και τόση ώρα απαντάμε, κι εγώ και η tsoufou προηγουμένως, δείχνει ότι προφανώς και γνωρίζουμε ότι εδώ είναι φόρουμ. Αντίθετα, η δική σου γραφή δείχνει ότι πρέπει να ανοίξεις κανένα blog με κλειδωμένα τα σχόλια. Κανένας δεν σου επιτέθηκε επί προσωπικού.

Αντε, γεια τώρα!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Constadinos

Νεοφερμένος

Ο Constadinos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών και Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 78 μηνύματα.
ΕΕΕ τελικά αθετώ την υπόσχεσή μου.

Πρώτον: δεν είπα ανάξιο εσένα προσωπικά. Είπα "ούτε εσύ, ούτε κανένας δεν μπορεί να υποβαθμίσει τα αρχαία (και καμία επιστήμη, εδώ που τα λέμε), γιατί δεν είμαστε άξιοι να το κάνουμε."
Πιστεύω να καταλαβαίνεις τη διαφορά από την επίθεση επί προσωπικού.

Δεύτερον: Εγώ το ανέχθηκα στο παρελθόν το εκπαιδευτικό σύστημα και μιλάω από τη σκοπιά όχι τη δική σου, του μαθητή, αλλά του φοιτητή που έχει τελειώσει και συνεχίζει για δεύτερο πτυχίο.

Τρίτον: Με αναγκάζεις να γίνω αγενής και δεν το θέλω. Πού λέει ότι οι δικές μου απόψεις είναι οι ξεκάρφωτες και οι δικές σου τεκμηριωμένες; Σοβαρά τώρα, πού;; Καταλαβαίνεις ότι δεν μπορείς να το κρίνεις εσύ αυτό.

Τέταρτον: Γλυκιά σου;;;; σου;;; ούτε σου, ούτε κέικ, ούτε τίποτα... δεν με ξέρεις, δεν σε ξέρω. Το να καταφεύγεις σε τέτοιου είδους προσφωνήσεις αφαιρεί πόντους από τα τεκμηριωμένα επιχειρήματά σου.

Τέλος... το ότι εδώ και τόση ώρα απαντάμε, κι εγώ και η tsoufou προηγουμένως, δείχνει ότι προφανώς και γνωρίζουμε ότι εδώ είναι φόρουμ. Αντίθετα, η δική σου γραφή δείχνει ότι πρέπει να ανοίξεις κανένα blog με κλειδωμένα τα σχόλια. Κανένας δεν σου επιτέθηκε επί προσωπικού.

Αντε, γεια τώρα!

Καλα,δεν προκειται να μπω σε αυτη τη λογικη και να τσακωνομαι διαδικτυακα με ενα ατομο που δεν ξερω καν.Απλα,για το τελευταιο να πω οτι οι υπολοιποι που εχουν απαντησει εχουν απαντησει σοβαρα και οχι επιθετικα.Γεια σου!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Δαλιδά

Περιβόητο μέλος

Η Cortana αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 5,160 μηνύματα.
Πάντως λυπηθείτε μας δεν είναι παν μέτρον άριστον. Υπάρχει ολόκληρο θέμα. Να μια απόδειξη ότι τα αρχαία μαθαίνονται στο πόδι.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

SparklingGrey

Διάσημο μέλος

Ο SparklingGrey αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 3,244 μηνύματα.
Βασικα,για να ειμαι ειλικρινης δεν καταλαβαινω γιατι καποιος Φιλολογος πρεπει να μαθει απταιστα τα Αρχαια Ελληνικα.το αντικειμενο του ειναι ειναι η Νεα Ελληνικη Γλωσσα.το μονο επαγγελμα που χρειαζεται να γνωριζεις πολυ καλα(αν οχι απταιστα) Αρχαια Ελληνικα ειναι ο Αρχαιολογος.μονο εκει μπορω να συζητησω και να δεχθω οτι 4 χρονια ειναι λιγα(που συνεχιζω να μην το πιστευω απολυτα).
Μα είναι τα Αρχαία (τις περισσότερες φορές), μέσω των οποίων ένας φιλόλογος μπορεί να διεισδύσει στα Νέα.
Τέσπα. Εγώ αυτά είχα να σου πω. ΑΝ θες, ανάτρεξε στις προηγούμενες σελίδες, για να δεις τις γενικότερες απόψεις μου περί του θέματος.
Vale!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Shadowfax

Διάσημο μέλος

Ο Shadowfax αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 3,622 μηνύματα.
@ tsoufou

Είσαι πάντα έτσι όταν πας να συζητήσεις ή να τα ρίξω στις πανελλήνιες? Ευχαρίστως να πάω για το δεύτερο, αλλά θυμάμαι κι άλλα μηνύματά σου γαμώτο και δεν παίζει. Να 'ταν μόνο αυτό να πω εντάξει, αλλά φαίνεται να 'χεις συνέχεια αυτή την τάση να πετάς χαζομάρες όταν σου θίγουν τις Αλήθειες σου που, ειλικρινά, κάνουν τον άλλο να μην έχει καν την όρεξη να απαντήσει πίσω. Και ομολογουμένως είναι απ' τα αγαπημένα μου θέματα αυτό εδώ γιατί έχουμε καταφέρει να συμφωνήσουμε με καραθεωρητικάρες, πορωμένα άτομα με την κατεύθυνση και τις σχετικές επιστήμες -- κανένα πρόβλημα btw -- που όμως θα περίμενες να 'ναι τα πιο κολλημένα ΚΙ ΟΜΩΣ!! Συμφωνούμε και βλέπουμε ο ένας τι λέει ο άλλος και βγάζουμε κάτι μαζί! Κι έρχεσαι τώρα εσύ, ξανά όχι η πρώτη φορά κι όχι μόνο σ' αυτό το θέμα, όχι μόνο να πετάξεις μπαρούφες αλλά και να τις βασίσεις πάνω σε αυτά που είπα, αλλαγμένα.

Ένα-ένα λοιπόν, σιγά, απ' την αρχή, να το πιάσουμε ήρεμα μπας και βγάλουμε άκρη.

πήγαινε μερικές σελίδες πίσω και δες μόνος σου.

Αυτό το έκανες πριν απαντήσεις? Γιατί το ζήτησα συγκεκριμένα, ή εναλλακτικά πρότεινα να ζητήσεις να

[...] φέρω [τα μηνύματα] εδώ μπροστά (άλλη μία).

Let me clear that: Naaaaaaaaaah.

Και πάλι όμως είναι ωραίο να βλέπεις ότι κάτι που ΔΕΝ εξαρτάται απ' ό,τι έχω πει πριν -- hint: το να διαβάσεις αυτό που γράφω ΧΩΡΙΣ να το αλλάζεις -- μπορεί να γίνει τόσο πολύπλοκο, ενώ στην πραγματικότητα είναι πάρα πολύ απλό: διαβάζεις ό,τι γράφει ο άλλος και σχολιάζεις πάνω σ' αυτά. Δεν αλλάζεις, δεν γενικεύεις αν βαριέσαι να διαβάσεις κι ό,τι άλλο έχει γράψει. Έλα, εσύ είσαι θεωρητική, εσύ πρέπει να μου τα λές αυτά όχι εγώ.

Αν δεν έχεις διαβάσει ποτέ εν γνώση σου και συνειδητά αρχαία και να κατανοήσεις τι έχουν πει στο παρελθόν άνθρωποι που δεν τους ξέρει κανείς, αλλά ξέρεις άλλους Διαφωτιστές που έχουν αναμασήσει τις ιδέες του, τότε πώς απορρίπτεις έτσι αψήφιστα τα αρχαία;

Uuumm... WAT? :P

Πώς σκατά έβγαλες ότι απορρίπτω τ' Αρχαία? Εγώ!? :P Που πάιζει απ' όσους υποστηρίζουν την κατάργηση να 'μαι, μαζί μ' άλλους μετρημένους στα δάχτυλα απ' αυτούς που 'χω δει, τύπος που λέει ΝΑΙ στ' Αρχαία και σ' ό,τι αυτό συνεπάγεται? Δηλαδή είναι ειλικρινά τόσο ηλίθιο να βλέπεις τον άλλο να σε κατηγορεί για κάτι που φρόντισες εξαρχής να κάνεις ξεκάθαρο ότι ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ, και ταυτόχρονα τόσο περίεργο να βλέπεις ότι όλοι σχεδόν όσοι διαβάζουν αυτά που γράφεις ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ τι λες και ίσως συμφωνούν και συμπληρώνουν και φτιάχνουν και δείχνουν και και και (ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΜΕΣΑ Σ' ΑΥΤΟΥΣ) και μετά να βλέπεις την άκυρη τύπισσα να 'ρχεται να σου λέει: "εμ, ναι, φίλε, άντε γαμήσου".

Δηλαδή σοβαρά, λίγο πολύ λες "στ' αρχίδια μου ό,τι έχεις γράψει", που εντάξει, δεκτό, αλλά μετά προχωράς και ΑΛΛΑΖΕΙΣ κι αυτό που 'χω πει. Και είναι κακό αυτό, ναι, έτσι κάπως, γιατί δες τι λέω:

ευρύτερη επαφή με ιδέες των Αρχαίων Ελλήνων-αυτό θα το κατανοήσετε καλύτερα εάν ασχοληθείτε με τα αρχαία περισσότερο.

Το διαπολιτισμικό μάθημα που λέγαμε πριν; Ε, κάντο πράξη κι έλα μετά να δεις τι επαφή θα 'χουν οι περισσότεροι, έστω πολλοί, με ιδέες. Προχώρα ένα βήμα παρακάτω μάλιστα απ' τη στείρα μετάφραση γαμάτων κειμένων, σύγκρινε κοινωνικοπολιτικές δομές με γεωγραφία και χρονολογία, μπλέξε τους πολιτισμούς --αν μπλέκονται-- και στην τελική ψάξε δες αν μπλέκονται, πού συμφωνούν πού διαφωνούν πού πάνε παράλληλα, δες τι παίζει με την αποδοχή αυτών των συστημάτων ιδεών απ' τις σημερινές μετεξελίξεις των ίδιων κοινωνιών και τελικά βγάλε συμπεράσματα για την πρόοδο και την αλλαγή σκέψεων κι ανθρώπων.

Αυτό, ω ναι ρε φίλε, θα 'ταν ένα μάθημα που κυριολεκτικά θα γαμούσε και θα 'δερνε.

Βέβαια ναι, μπορείς εναλλακτικά να κλειστείς στα στεγανά σου κι απλά να δώσεις παράταση στα ίδια και τα ίδια. Αλλά πόσο βαρετός θα καταλήξεις.. :P

Βοηθούν απίστευτα στη δημιουργία ιδεών,

Μπορώ να σου πω ότι αρκετές ιδέες που με τον τρόπο τους με καθορίζουν ξεκίνησαν ως ερεθίσματα απ' τη φιλόλογό μου στο φροντιστήριο (και την καλύτερη φιλόλογο που έχω πετύχει, άλλο αυτό). Γούσταρε πολύ λογοτεχνία μπορώ να υποθέσω και τέλος πάντων υπήρχε επιρροή από κλασικές ιδέες, φαντάζομαι. Αλλά η προσέγγισή της ήταν εντελώς διαφορετική. Φίλε συζητούσες στην τάξη, θετική τώρα, και καταλάβαινες ότι πέντε πραγματάκια μπορούν να είναι όντως διαχρονικά, ότι η ιδέα αλλάζει και καταλήγει επίκαιρη αλλά ο πυρήνας της παραμένει ο ίδιος.

Το θέμα με τα αρχαία ξέρεις ποιο είναι, ακόμα και σε επίπεδο ιδεών; Ότι παραμένουν κάτι παλιό, κάτι που πραγματικά με τη στεγνή κι ορθόδοξη προσέγγιση που βλέπεις σήμερα εμένα μπορεί να μη μου λέει τίποτα --και δε μου λέει υπ' αυτές τις συνθήκες. Αλλά όπως η φιλόλογός μου έτσι κι εδώ, αν παίξει μια αναβάθμιση κι επικαιροποίηση των μηνυμάτων που μπορείς να πάρεις, τότε αρχίζει να φαίνεται η δυναμική τους.

Μαθήματα όπως αυτό της διαπολιτισμικής παιδείας κάνουν αυτό ακριβώς: κρατάνε τον πυρήνα, απ' τη στιγμή που έρχεσαι σε επαφή με το πλαίσιο στο οποίο γεννιούνται οι ιδέες σε κάθε εποχή, αλλά μετά, μέσα από σύγκριση κι αναδρομή στο σήμερα --που γίνεται με κουβέντα φυσικά-- καταλήγεις να μπορείς να επιλέξεις τι θα κρατήσεις και τι όχι. Και να το αλλάξεις πάλι και να το προσαρμόσεις σε νέες συνθήκες και νέες ιδέες στο κεφάλι σου. Χωρίς δυνατότητα επιλογής κι επέμβασης, εγώ πάντα, δεν ψήνομαι να ασχοληθώ. Κάτσε διάβαζε εσύ για τους γαμάτους παλιά, I'll pass.

-- EDIT --
Αυτό δεν ισχύει τόσο τώρα αλλά εντάξει, γράφτηκε πριν 6 μήνες το μήνυμα. Δεν έχω ιδέες που με καθορίζουν, όχι όπως διαβάζεται εδώ τουλάχιστον. Anw, δεν είναι για τώρα αυτό, just a small note.


So, where's this rejection shit that I'm forced to counter? Πού βλέπεις ότι απορρίπτω? Να σου πω? Πουθενά, γιατί δε μ' ενδιαφέρει να εξαφανίσω εντελώς τ' αρχαία --NO SHIET SHERLOCK!! :P

Να τ' αναβαθμίσω πάω και ήμουν ξεκάθαρος πολλές φορές σ' αυτό, να και μια πιο πρόσφατη:

Κανείς δεν είπε πέτα στα σκουπίδια τ' Αρχαία και μαζί το σύμπαν που σχετίζεται μ' αυτά. Όχι, εναλλακτικά λένε πέτα στα σκουπίδια το τσίρκο των Αρχαίων, κράτα αυτά που ίσως πρέπει να κρατήσεις και ένταξέ τα κάπως στο σήμερα. Γιατί όσοι θεωρείτε την εκπαίδευση μια επιστημονική διαδικασία, πραγματικά αν σκεφτείς τις άπειρες πτυχές της, αυτοαναιρείστε όταν σταματάτε την αναθεώρηση και την αλλαγή της. Αν κάτι είναι που ξεχωρίζει την επιστήμη από δόγματα είναι αυτή ακριβώς η μεταβλητότητα και αυτοαναίρεση της πρώτης.

Ε, αυτή την αυτοαναίρεση πάμε να φέρουμε λίγο στην επιφάνεια όσοι λέμε "κατάργηση" -- λάθος, αυτή η αυτοαναίρεση ενδιαφέρει εμένα τουλάχιστον. Δε γίνεται να 'χουμε κολλήσει σε μεθόδους περασμένου αιώνα, να βλέπεις ότι αυτό το πράγμα δεν δουλεύει γιατί όσο κι αν δεν γουστάρετε να τ' ακούτε, τ' Αρχαία ΔΕΝ αρέσουν στην πλειοψηφία του κόσμου Γυμνασίου/Λυκείου ΣΗΜΕΡΑ, να έχεις ταυτόχρονα και μια καθημερινότητα που τρέχει με τρελούς ρυθμούς κι εσύ ακόμα να επιμένεις στα ίδια και στα σίγουρα, για σένα. Μόνο σίγουρα δεν είναι, μια αποτυχία σκέτη, κι αυτό θα στο πουν όχι μόνο οι "ανίδεοι που δε σέβονται τίποτα" αλλά και οι ίδιοι οι άνθρωποι που προσπαθούν να το διδάξουν αυτό που εσύ έχεις κάνει αφίσσα στο δωμάτιό σου.

Δε δουλεύει, δεν έχει αποτέλεσμα, είναι άχρηστες ώρες έτσι όπως χρησιμοποιούνται, πώς το λένε. Αυτές τις άχρηστες ώρες πάμε απλά να δούμε πώς μπορούμε να τις κάνουμε πιο σχετικές με το σήμερα, αυτό λέει ο κόσμος εδώ νομίζω, αυτό έχω καταλάβει εγώ. Ούτε αποδείξεις, ούτε τεκμήρια, ούτε ελιτισμοί, ούτε ούτε ούτε. Απλή αλλαγή κοιτάμε να βρούμε, χαλαρά επιτέλους.

Να τα ενσωματώσω σε κάτι σχετικό με την πραγματικότητα του σήμερα θέλω, να τα κρίνω, να φιλτράρω τα χρήσιμα στοιχεία τους, να πετάξω πιο εξειδικευμένα πράγματα σε μαθήματα γι' αυτούς που θέλουν αυτή την εξειδίκευση, και να μιλήσω σε επίπεδο ιδεών πια, όχι γραμματολογικών παπαριών που και ο πιο σάπιος φιλόλογος του περασμένου αιώνα έχει ξεχάσει. Ή και χωρίς να τα 'χει ξεχάσει, δεν έχει σημασία, γιατί δεν είμαι αυτός και δε θέλει όλος ο κόσμος να γίνει αυτός. Γιατί τελικά δε θεωρώ ότι αυτό έχουν να μου δώσουν τ' Αρχαία.

Κοιτάω γύρω μου και προσαρμόζομαι, αυτό κάνω, το σήμερα με νοιάζει και το πώς μπορώ ν' αξιοποιήσω τα στοιχεία του χθες όσο καλύτερα μπορώ για αύριο.

Ποιος μίλησε μωρέ για εθνική καθαρότητα;

Κανείς? Εσύ μόνο που καταλαβαίνεις άλλα κι άλλα απ' αυτά που γράφω. Για πολιτισμική καθαρότητα είπα εγώ

Και ξανά, άλλη μία, το "μέρος του πολιτισμού σας" δεν είναι σοβαρό επιχείρημα, δεν τα αναβαθμίζει σαν γνώση, δεν τους δίνει μια extra σημαντικότητα σε σχέση με άλλα αντικείμενα και τέλος πάντων καταλήγει πιπίλα απλά για να 'χουμε να λέμε. Από εκεί και πέρα έχουν εξηγήσει τόσοι όλο αυτό με τη δήθεν πολιτισμική συνέχεια/καθαρότητα, μέσα σ' αυτούς κι εγώ ελάχιστα, οπότε δεν έχει νόημα να το ξαναπιάσω.

a direct response to your

Τα αρχαια είναι κομμάτι του πολιτισμού μας.

και τα δύο συνδέονται άπειρα, κι έχει ξανασυζητηθεί άλλο τόσο πίσω. Γενικά λοιπόν αυτό που είπα είναι ότι τα Αρχαία, σε επίπεδο ιδεών, σ' αυτό που θέλω εγώ να μάθω, δεν τα θεωρώ αποκλειστική κληρονομιά ανθρώπων που τυχαίνει να ζουν στην ίδια γεωγραφική περιοχή με αυτούς που τις διατύπωσαν (ιδέες) 3000 χρόνια πριν. Με τον ίδιο τρόπο που δε θεωρώ αποκλειστικότητα μόνο των σύγχρονων Αιγυπτίων τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό ή των σύγχρονων Κινέζων την αρχαία κινεζική φιλοσοφία. Άρα, απ' αυτό βγαίνει ότι το "κομμάτι του πολιτισμού μας" είναι άκυρο σαν επιχείρημα απ' τη στιγμή που πάει να ιεραρχήσει αυτά που πρέπει, υποτίθεται, να μάθω. Και λέω λοιπόν ότι δε θεωρώ τα αρχαία πιο αναγκαία γνώση για οποιονδήποτε στη Γη απ' την κινεζική φιλοσοφία ή τη γαμάτη αρχιτεκτονική των Αιγυπτίων.

Μόνο συναισθηματική φόρτιση πας να φέρεις μ' όλη αυτή τη δήθεν κτητικότητα, και δεν απαντάς τελικά και με κάτι σοβαρό σ' αυτό που λέω. Άρα πάλι στο μηδέν. :P

Τι είναι αναβαθμισμένη γνώση shadow? Η φυσική και τα μαθηματικά ναι, τα αρχαία δεν είναι ε;

Ξανά, πού τα βλέπεις αυτά? Κι εγώ αρχίζω να βαριέμαι τώρα, σοβαρά. :P

Πώς προκύπτει απ' αυτά που είπα ότι θεωρώ τα μαθηματικά ανώτερα με οποιονδήποτε ορισμό? Αααα, περίμενε, ΔΕΝ προκύπτει.

As a matter of fact, here, catch what I said some time ago:

Ούτε όλοι με φυσική, χημεία, μαθηματικά, βιολογία.
Μια χρονιά αρκεί να διδάσκονται για τις βασικές γνώσεις, άρα στα υπόλοιπα χρόνια ας καταργηθούν και ας τα κάνει όποιος γουστάρει.

Μα δε διαφωνώ, το είπα πριν δύο σελίδες μη με βάζεις να το ξαναφέρω τώρα.

Ό,τι λέω για τα αρχαία το πιστεύω και για τα υπόλοιπα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένης και της βιολογίας που την έφερα ως παράδειγμα συγκεκριμένα.

Αλλά ερχόμαστε ΠΑΛΙ σε αυτό που συζητούσαμε 10 σελίδες τώρα, όχι 2, πριν και, μια και μπαίνουμε στη διαδικασία να θυμηθούμε, κατέληξε στον κάδο. Να κοιτάξουμε τι θέλουμε απ' τη δευτεροβάθμια, γνώσεις που θα μείνουν μόνο σε συγκεκριμένα άτομα και συγκεκριμένους τομείς γιατί απλά αυτούς θα ακολουθήσουν ή κάτι πιο γενικό;

Ανοίξτε θέματα για την κατάργηση των μαθηματικών, της φυσικής, της βιολογίας, whatever. Έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα τα ίδια θα πάω να πω.

Επίσης μήπως είναι η Μενεγάκη και η Τατιάνα; Οι σοφιστές που μίλησαν για πρώτη φορά για τα δικαιώματα του ανθρώπου, για τις ηθικές αξίες, για τα πάντα είναι γνώση ισάξια της κάθε ΜΑΛΑΚΙΑΣ που μαθαίνει ένα γυμνασιόπαιδο/λυκειόπαιδο από την τηλεόραση ;

Είδες ότι μιλάς για ιδέες, κι ότι στην τελική αν έμπαινες στον κόπο να διαβάσεις τι λέω πριν γενικεύσεις , όλο αυτό θα το 'χαμε αποφύγει? Γιατί μάλλον συμφωνούμε τελικά.

.

.

.

Φιλιά. :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Constadinos

Νεοφερμένος

Ο Constadinos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών και Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 78 μηνύματα.
Πάντως λυπηθείτε μας δεν είναι παν μέτρον άριστον. Υπάρχει ολόκληρο θέμα. Να μια απόδειξη ότι τα αρχαία μαθαίνονται στο πόδι.

αυτο λεω στα τελευταια 30 (που λεει ο λογος γιατι οι κολλημενοι θα το σχολιασου) ποστς?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δαλιδά

Περιβόητο μέλος

Η Cortana αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 5,160 μηνύματα.
Με αποστόμωσες. Συγχαρητήρια. :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Shadowfax

Διάσημο μέλος

Ο Shadowfax αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 3,622 μηνύματα.
Που σημαίνει ότι το διάβασες όλο!!? Που σημαίνει ότι δε θα χρειαστεί να ξαναεξηγήσω τι είπα? Κι ότι, τελικά, όντως συμφωνούμε (γιατί απ' αυτά που λες και λέω αυτό βγαίνει, το είπα και πριν)!?



Θα κοιμηθούμε ήρεμοι σήμερα, όλοι, να 'σαι καλά. :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δαλιδά

Περιβόητο μέλος

Η Cortana αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 5,160 μηνύματα.
Απλά πρέπει να βελτιώσεις την ενάργεια του λόγου σου. Ρε άνθρωπε ενώ συμφωνείς τι τα λες με τρόπο που δείχνει ότι ρίχνεις πέτρες; :confused:
Αφου όλοι το ίδιο λέμε. Τα αρχαία είναι σημαντικά αλλά χρειάζεται αλλαγή στη διδασκαλία τους.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Shadowfax

Διάσημο μέλος

Ο Shadowfax αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 3,622 μηνύματα.
Ναι, το ίδιο λέμε αφού πούμε κι άλλα 7500 άσχετα πριν όμως, ε?

Γιατί κάποιος που διαβάζει το μήνυμά σου καταλαβαίνει ότι απορρίπτω εντελώς τ' Αρχαία κι ότι θεωρώ μαθηματικοφυσικές κατά κάποιο τρόπο ανώτερες, που δεν τα λες κι ακριβώς ό,τι έχω πει γενικά σ' αυτό το thread, μμ? Μμ. :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Giorgos1987

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Giorgos1987 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 122 μηνύματα.
Συγνώμη αλλά δεν άντεξα να μην σχολιάσω μερικά μηνύματα που διάβασα εδώ.

Δεν ξερω αν το ξερεις αλλα η Φιλολογια ειναι Ελληνικη Φιλολογια.αυτο σημαινει οτι οποιος θελει πχ να παει Γαλλικη Φιλολογια τα Αρχαια Γαλλικα τα κανει σε αυτα τα 4 χρονΑΚΙΑ.οποτε ναι,σε αυτα τα 4 χρονΑΚΙΑ θα μαθει και τα Αρχαια Ελληνικα οποις παει Ελληνικη Φιλολογια.το ιδιο συμβαινει και σε ολες τις Φιλολογιες ανα τον κοσμο.πρωτοτυπει μονο η δικη μας που αντι για Νεα κανει Αρχαια

Η έννοια της λέξης φιλόλογος είναι "ο φίλος του λόγου", υπάρχουν λοιπόν τα νέα ελληνικά όπως και τα αρχαία, δεν μπορεί να λέει κάποιος οτι του αρέσουν (φίλος του λόγου) μόνο τα νέα ελληνικά στην φιλολογία και όχι τα αρχαία, είναι απολύτως λογικό να διδάσκονται και τα δύο λοιπόν στην ελληνική φιλολογία.
Τι σχέση έχει ο τρόπος με τον οποίο διδάσκονται τα αρχαία Γαλλικά στην Γαλλική φιλολογία με τα αρχαία Ελληνικά στην Ελληνική φιλολογία; Άλλη γλώσσα τα αρχαία Γαλλικά και άλλη γλώσσα τα αρχαία ελληνικά, άλλος βαθμός μαθησιακής δυσκολίας άλλη η δομή και η έκταση των συντακτικών και γραμματικών κανόνων τους. Το οτι προτοτυπούμε μόνο εμείς σε κάτι δεν σημαίνει απαραίτητα οτι είναι κακό. Μερικές φορές όταν προτοτυπούμε σε κάτι στην Ελλάδα δεν κάνει να το βλέπουμε με αρνητική οπτική γωνία αλλά με θετική.

Δηλαδη,τωρα εσυ μου λες οτι μαθαινοντας την Γραμματικη και το Συντακτικο των Αρχαιων Ελληνικων με βοηθουν στα Νεα Ελληνικα.το μονο που πραγματικα θα μπορουσε να ειναι χρησιμο απο τα Αρχαια ειναι να καναμε με σοβαροτητα τα κειμενα και ουτε να μαθαιναμε κατα λεξη τη μεταφραση ουτε τιποτα.Απλα να αναλυαμε τα νοηματα τα οποια εμπεριεχουν(οπως λες και εσυ) και αυτο στο Λυκειο μονο που θα μπορουσαμε να τα αναλυσουμε.Παντως,αυτο που λες για τα Νεα δεν βγαζει λογικη.Σε ολα τα πολιτισμενα κρατη δεν δινουν και τοσο βαση στις Αρχαιες διαλεκτους και κανουν τις διπλασιες ωρες στα αντιστοιχα Νεα τους.Ειναι απλα παραλογο και το λενε μεχρι και οι Φιλολογοι(οι Φιλολογοι που εχουν και δυο εκατοστα μυαλου στο κεφαλι τους,οχι οι κολλημενοι)

Εδώ όπως και σε κάποια πράγματα που είπες σε επόμενα μηνύματα απλά αυτοαναιρείσαι και χάνεις όποιο δίκιο έχεις. Δεν ξέρω αν το κάνεις εσκεμμένα ή μή. Καταρχήν σοβαρή μελέτη αρχαίου κειμένου προϋποθέτει να γνωρίζουμε μερικά πράγματα, τα βασικότερα εξ΄αυτών είναι γνώσεις λεξιλογίου καθώς και γραμματικών/συντακτικών κανόνων των αρχαίων. Οποιαδήποτε ανάλυση κειμένου λοιπόν και μάλιστα σοβαρή δεν μπορεί να γίνει με αυτά που γράφεις. Εκτός και αν εννοείς οτι θα πρέπει ο Θουκιδίδης ή η Αντιγόνη να διδάσκονται όλα στα νέα ελληνικά και από εκεί να καταλήγουμε σε διάφορα συμπεράσματα από την ανάγνωση, όπως κάναμε εμείς τον Όμηρο και τον Ηρόδοτο στο γυμνάσιο, μόνο που αν τα διδαχτούν οι μαθητές έτσι δεν μιλάμε για αρχαία ελληνικά αλλά για μια μίξη αρχαίων με νέων ελληνικών, σε καμία περίπτωση αρχαία πάντως.
Επίσης όπως ανέφερα και πρίν το τι κάνουν όλα τα "πολιτισμένα" κράτη λίγη σημασία έχει δεδομένου οτι μιλάμε για εντελώς διαφορετικές γλώσσες και πολιτισμούς.

Σου φανηκα να ακυρωνω τη σημασια των Αρχαιων Ελληνικων?Ισα ισα,ειπα οτι ειναι σημαντικο να μαθαινουμε τα νοηματα κλπ κλπ.Παν μετρον αριστον οπως ελεγαν οι Αρχαιοι ημων προγονοι.Δηλαδη,οχι με την δικαιολογια των Αρχαιων να νομιζουμε οτι μαθαινουμε Αρχαια κανοντας τη Γραμματικη που στην τελικη εχει μηδενικο οφελος.
Φιλικα παντα και χωρις κανενα ιχνος επιθεσης.

Μια γλώσσα περιλαμβάνει διάφορα πράγματα, γραμματική κανόνες συντακτικό και πολλά άλλα τα οποία είναι αναπόσπαστα κομμάτια της, δεν μπορεί να λέει κάποιος οτι μαθαίνει αρχαία δίχως γραμματική συντακτικό και τίποτα αλλά μόνο τα νοήματα. Τι πάει να πεί "να μάθουμε τα νοήματα"; Όταν διδάσκεσαι ένα αρχαίο κείμενο λοιπόν όπως είπα και πρίν και θέλεις να κάνεις μελέτη και ανάλυση θα τα βρείς όλα μπροστά σου. Η γραμματική λοιπόν δεν έχει καθόλου μηδενικό όφελος. Πές οτι έχεις μπροστά σου μια αρχαία φράση, αν δεν σε ενδιαφέρει να ξέρεις οτι το τάδε ρήμα που θα βρείς στα αρχαία είναι στον ενεστώτα, τότε λ.χ την λέξη λύω μπορεί να την μετέφραζες στα νέα ελληνικά σε οτιδήποτε άλλο χρόνο εκτός του ενεστώτα, άρα θα μετέφραζες λάθος το κείμενο και επακολούθως λάθος όλη η μελέτη και η ανάλυση, άσε που όταν μελετάς μεγάλα κείμενα και γίνει μπέρδεμα στους χρόνους διαφόρων ρημάτων μπορεί να μην βγάλεις και σωστά συμπεράσματα. Έτσι λοιπόν μπορεί να μην θέλεις να υποβαθμίσεις τα αρχαία ελληνικά, δεν το κάνεις άμεσα, το κάνεις έμμεσα όμως με αυτά που λές.

Τιραμισου,Τιραμισου....τα Αρχαια ανηκουν στις κλασσικες σπουδες επισης..οποτε και αυτα δεν θα επρεπε να διδασκονται στα τμηματα των Νεων Ελληνικων. Για το εξωτερικο λεμε το ιδιο πραγμα μονο που εγω δεν αναφερθηκα στα σχολεια του εξωτερικου. βασικα...να στο εξηγησω αλλα το εχω εξηγησει αλλες 15 φορες και θα προσπαθησω να το πω οσο πιο απλα μπορω.

Λάθος. Όπως σου είπα στην αρχή, φιλολογία σημαίνει φίλος του λόγου, λόγος είναι τόσο τα νέα ελληνικά όσο και τα αρχαία. Είναι εσφαλμένη λογική λοιπόν ο διαχωρισμός αυτός δηλαδή να θεωρείς οτι σε μια φιλολογική σχολή πρέπει να κάνουν μόνο νέα ενώ τα αρχαία να πάνε σε τμήματα κλασσικών σπουδών. Πέραν τούτου οι κλασσικές σπουδές που λές είναι ένα γενικό αντικείμενο σπουδών με ευρή φάσμα λ.χ κλασσική μουσική, μην μπλέκουμε τα μπούτια μας λοιπόν.
Αν ποτέ μετονομαστεί η σχολή φιλολογίας σε καμία σχολή νέων ελληνικών, τότε πολύ ευχαρίστως να αποδεχτώ τον συλλογισμό σου.

Υποβαθμιζω τα Αρχαια σαν ΓΛΩΣΣΑ μιας και δεν μου λεει κατι η γλωσσα απο μονη της.Αυτο που με ενδιαφερει και ενδιαφερει και ολους οσους αγαπουν τα Αρχαια ειναι τα νοηματα των συγγραματων που εκφραστηκαν με αυτη τη γλωσσα.Οποτε..πιστευω οτι το Συντακτικο και η Γραμματικη δεν αναδυκυουν την γνωση μας στη Φιλοσοφια των Αρχαιων αλλα οτι απλα ξερουμε καλα τη γραμματικη και το συντακτικο μιας αλλη γλωσσας που δεν θα μας χρησιμευσει και ποτε πρακτικα.Καταλαβες τωρα?

Ομολογείς από μόνος σου λοιπόν οτι υποβαθμίζεις την γλώσσα εσκεμμένα άρα αυτό που προσπάθησες να πείς σε προηγούμενο μήνυμα οτι δεν θες να υποβαθμήσεις την σημασία των αρχαίων το απορρίπτεις από μόνος σου. Αρχαία ελληνικά = γλώσσα φίλε μου. Άρα όταν λές οτι υποβαθμίζεις τα αρχαία σαν γλώσσα = υποβαθμίζεις και τα αρχαία γενικώς. Μην παίζουμε με τις λέξεις τώρα. Τα "νοήματα" των αρχαίων μπορεί να σε ενδιαφέρουν λοιπόν αλλά το τι ενδιαφέρει αυτούς που αγαπούν τα αρχαία άσε καλύτερα να το αναφέρουν αυτοί που τα αγαπούν. Εγώ δεν είμαι από αυτούς που τα αγαπούν πάντως.

Κατ'αρχας μιλα για τον εαυτο σου.Εμενα δεν θα με ξαναπεις αναξιο να ασχοληθω με το οτιδηποτε επειδη εσενα σε επιασε να κανεις επιθεσουλες.
Δευτερον,το εκπαιδευτικο συστημα ειναι μια μ*****α και μιση.Αν εσυ θες να το ανεχτεις επειδη εισαι αβουλη,δικαωμα σου.Εμενα παλι ειναι δικαιωμα μου να μην το ανεχτω.
Τριτον,καλα θα εκανες να μην εγραφες γιατι τα επιχειρηματα σου δεν ειναι καν σοβαρα.Θα κανεις μεγαλο λαθος να μην κρατηθεις γιατι βαρεθηκα να μιλαω με ανθρωπους που δεν μπορω να συνεννοηθω.
Τελος, δεν θα κρινεις εσυ που δεν ξερω καν ποια εισαι τις αποψεις μου.Με ξερω πολυ καλα και ξερω οτι αυτες οι αποψεις μου ειναι ,αν οχι σωστες, τεκμηριωμενες και οχι ξεκαρφωτες οπως οι δικιες σου.
Πραγματικα βαρεθηκα να εξηγω και να ξαναεξηγω τις αποψεις μου.Αν δεν σ'αρεσουν μην σ'αρεσουν.τελος.και πολυ ασχοληθηκα.Επισης,να σε πληροφορησω οτι αυτο το φορουμ ειναι φορουμ μαθητων που λενε την αποψη τους,αν δεν θες να την ακουσεις να πας σε καποιο αλλο φορουμ.

Η απάντηση του/της tiramissu ήταν λογική και αναμενόμενη με όλον αυτόν τον συρφετό μηνυμάτων που έγραψες, γιατί στο τέλος αυτοαναιρέθηκες από μόνος σου όπως επίσης μόνος σου είπες οτι υποβαθμίζεις τα αρχαία. Δεν τίθεται ούτε θέμα επιθέσεων ούτε τίποτα λοιπόν στα μηνύματα που διάβασα, σε όποιον πείς αυτά περί νοημάτων των αρχαίων και του συντακτικού και γραμματικής, ειδικά αν ο άνθρωπος είναι φιλόλογος θα σκάσει στα γέλια.
Είναι σαν να λές σε έναν μαθηματικό οτι το νόημα των μαθηματικών είναι η επίλυση εξισώσεων και όχι η γεωμετρία, σαν να λές σε έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό οτι το νόημα της ηλεκτρολογίας είναι οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και όχι ο νόμος του ohm και οι ασκήσεις επίλυσης ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Ο νόμος του ohm είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ηλεκτρολογίας, η γεωμετρία αναπόσπαστο κομμάτι των μαθηματικών, έτσι και η αρχαία γραμματική/συντακτικό αναπόσπαστο κομμάτι των αρχαίων ελληνικών.

Να σχολιάσω επίσης για το σύστημα που είπες οτι είναι μια μ*****α και μισή. Αυτές είναι οι κλασσικές δικαιολογίες των μαθητών για να κατηγορήσουν το σύστημα και να ρίξουν αλλού το φταίξιμο επειδή δεν ποιάνουν τα θέματα στα διαγωνίσματα και δεν παίρνουν τους επιθυμητούς βαθμούς. Τα έλεγα και εγώ εξάλλου κάποτε επειδή μισούσα τα αρχαία και διάφορα άλλα και ξέρω πολύ καλά τι λέω. Αν έχεις να πείς κάτι συγκεκριμένο για τα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος μπορείς να το πείς, όπως οφείλεις να αναφέρεις και πιθανές λύσεις για τα προβλήματα που θα αναφέρεις. Λές οτι δεν ανέχεσαι το σύστημα αλλά τι κάνεις για αυτό; Κάθεσαι και εξαπολύεις γενικές και ασαφείς κατηγορίες μέσα από τα forums και το διαδύκτιο. Αυτό μου θυμίζει τους επαναστάτες χωρίς αιτία, που τους ρωτάς γιατί κάνουν κατάληψη στα σχολεία και απαντάνε: Δεν ξέρουμε είναι απόφαση του 15μελούς.

Τέλος να πώ οτι δυστηχώς οι "τεκμηριωμένες" απόψεις σου έπαυσαν να είναι τεκμηριωμένες και ελπίζω να το κατάλαβες αυτό. Καλό είναι να λέμε κάποια πράγματα αλλά μην θέτουμε διάφορα πράγματα έτσι όπως μας αρέσει και μας βολεύει για να δείξουμε οτι δεν είναι καλό ένα μάθημα κτλπ, αυτό στο λέω για τα περί νοημάτων των κειμένων χωρίς συντακτικό και γραμματική. Θα θεωρούσα πολύ εντιμότερο από την αρχή να έλεγες οτι δεν γουστάρεις τα αρχαία και σου την σπάνε, όπως μου την σπάγαν και εμένα κάποτε, και να μην έγραφες όλα αυτά τα κείμενα που κατέληξαν στο να κάνεις επίθεση σε έναν χρήστη που επεσήμανε κάποια σωστά πράγματα χωρίς να φταίει. Επίσης καλό θα ήταν να μάθεις να μην είσαι απόλυτος για πολλές απόψεις και αντιλήψεις που έχεις γιατί πολύ πιθανόν να τις αλλάξεις από μόνος σου στο μέλλον. Οι σκέψεις και οι αντιλήψεις που έχει ένας άνθρωπος δεν είναι κάτι σταθερό αλλά κάτι δυναμικό όσο αυξάνεται η ηλικία του, δεν χρειάζεται να ξέρεις κάποιον προσωπικά λοιπόν για να σε κρίνει διότι στο 90% των περιπτώσεων τα γραφόμενα αυτό καθ αυτό επαρκούν για να μπορεί να σε κρίνει ο άλλος ακόμα και αν δεν σε γνωρίζει προσωπικά.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top