Τι ωραίο θέμα!!
Γενικό σχολιάκι λίγο τώρα, nothing way off, just derived form what we see here. Μπαίνεις στο θέμα με τη λογική ότι, κατά πάσα πιθανότητα, αυτοί που υποστηρίζουν να καταργηθούν τ' Αρχαία θα 'ναι οι ελάχιστα πιο επιθετικοί ενώ λίγο πιο μαζεμένοι θα 'ναι αυτοί που τα θέλουν στα σχολεία. Τίποτα παράξενο βασικά, έτσι κι αλλιώς η ευθύνη της "απόδειξης" βαραίνει τους πρώτους (=εμάς).
Και τώρα τι γίνεται? Γιατί όχι μόνο το αντίστροφο παίζει, αλλά θα φάμε και ξύλο σε λίγο που "δεν έχουμε ιδέα".
Δεν έχω εγώ υπεροπτική συμπεριφορά, αλλά εσείς έχετε, γιατί δεν έχετε ιδέα, και προσπαθείτε να αποδείξετε διάφορα χωρίς να έχουν ισχύ [...]
So we should at least be asking, I guess: What the HELL just happened!?
Οπότε αφού δεις καλύτερα τα πράγματα ψιλοκαταλαβαίνεις ότι τελικά μάλλον το αντίθετο έπαιζε κι απ' την αρχή κι απλά μπερδευτήκαμε όλοι απ' τον τίτλο: οι πιο συντηρητικοί/στερεότυποι κι επιθετικοί κατεπέκταση καταλήγουν αυτοί που θέλουν τ' Αρχαία στα σχολεία ενώ οι "ανίδεοι" (=εμείς) προσπαθούμε ν' απολογηθούμε τη στιγμή μάλιστα που, αυτοί που συμμετέχουν/-είχαν σοβαρά στο θέμα, δε θυμάμαι να ήθελαν κατάργηση έτσι γενικά κι αόριστα, αλλά είχαν ίσως και γαμάτες εναλλακτικές να προτείνουν.
Και το θέμα βασικά είναι ότι, ξανά απ' όσους έχω προσέξει εγώ να συμμετέχουν σοβαρά --μπορεί να 'ναι κι άλλοι, κανένας δεν αμφισβητεί την αξία μιας ίσως κάπως γενικότερης επαφής με τα πράγματα σε επίπεδο σχολείου --> κι άρα κανείς δε λέει κατάργηση για να μην ασχοληθείς ποτέ με προγενέστερους πολιτισμούς. Απλά το πρόβλημα είναι στην προσέγγιση αυτών των πολιτισμών και η σημερινή εκδοχή της, ΩΩ, ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ.
Ακόμα και στο γλωσσολογικό επιχείρημα δηλαδή, που ο καθένας (μαζί κι εγώ) θα βγει να πετάξει τη βλακεία του λες και το θέμα δεν πιάνεται και δεν έχει ήδη πιαστεί επιστημονικά, κάποιοι απ' αυτούς που είπαν "κατάργηση" σου λένε ενσωμάτωσε αυτά τα στοιχεία που θεωρείς απαραίτητα σε άλλα αντικείμενα που έχουν επαφή με τη
σημερινή πραγματικότητα. Κανείς δεν είπε πέτα στα σκουπίδια τ' Αρχαία και μαζί το σύμπαν που σχετίζεται μ' αυτά. Όχι, εναλλακτικά λένε πέτα στα σκουπίδια το τσίρκο των Αρχαίων, κράτα αυτά που ίσως πρέπει να κρατήσεις και ένταξέ τα κάπως στο σήμερα. Γιατί όσοι θεωρείτε την εκπαίδευση μια επιστημονική διαδικασία, πραγματικά αν σκεφτείς τις άπειρες πτυχές της, αυτοαναιρείστε όταν σταματάτε την αναθεώρηση και την αλλαγή της. Αν κάτι είναι που ξεχωρίζει την επιστήμη από δόγματα είναι αυτή ακριβώς η μεταβλητότητα και αυτοαναίρεση της πρώτης.
Ε, αυτή την αυτοαναίρεση πάμε να φέρουμε λίγο στην επιφάνεια όσοι λέμε "κατάργηση" -- λάθος, αυτή η αυτοαναίρεση ενδιαφέρει εμένα τουλάχιστον. Δε γίνεται να 'χουμε κολλήσει σε μεθόδους περασμένου αιώνα, να βλέπεις ότι αυτό το πράγμα δεν δουλεύει γιατί όσο κι αν δεν γουστάρετε να τ' ακούτε, τ' Αρχαία ΔΕΝ αρέσουν στην πλειοψηφία του κόσμου Γυμνασίου/Λυκείου
ΣΗΜΕΡΑ, να έχεις ταυτόχρονα και μια καθημερινότητα που τρέχει με τρελούς ρυθμούς κι εσύ ακόμα να επιμένεις στα ίδια και στα σίγουρα, για σένα. Μόνο σίγουρα δεν είναι, μια αποτυχία σκέτη, κι αυτό θα στο πουν όχι μόνο οι "ανίδεοι που δε σέβονται τίποτα" αλλά και οι ίδιοι οι άνθρωποι που προσπαθούν να το διδάξουν αυτό που εσύ έχεις κάνει αφίσσα στο δωμάτιό σου.
Δε δουλεύει, δεν έχει αποτέλεσμα, είναι άχρηστες ώρες έτσι όπως χρησιμοποιούνται, πώς το λένε. Αυτές τις άχρηστες ώρες πάμε απλά να δούμε πώς μπορούμε να τις κάνουμε πιο σχετικές με το σήμερα, αυτό λέει ο κόσμος εδώ νομίζω, αυτό έχω καταλάβει εγώ. Ούτε αποδείξεις, ούτε τεκμήρια, ούτε ελιτισμοί, ούτε ούτε ούτε. Απλή αλλαγή κοιτάμε να βρούμε, χαλαρά επιτέλους.