Εγώ προσωπικά είμαι σχετικά ουδέτερος, επειδή ναι μεν τα αρχαία βοηθάνε αρκετούς μαθητές σε διάφορους τομείς (από το κλασσικό "με βοήθησε στην έκθεση" μέχρι το εξαιρετικά σπάνιο "με εισήγαγε σε νέο τρόπο σκέψης"....είπαμε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΟ!) αλλά ο τρόπος διδασκαλίας είναι κάπως.... Θυμίζει μάθημα αγγλικών, ενώ έχεις να κάνεις με την ΙΔΙΑ ΣΟΥ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ!!! (σχεδόν)
Αλλά επειδή το έχω χάσει λίγο, γιατί έχει προχωρήσει το θέμα, ποια είναι τα επιχειρήματα υπέρ και ποια κατά; Φαίνεται ενδιαφέρον το θέμα....
Μπήκα εδώ μέσα γιατί με τράβηξε αυτό το συγκεκριμένο θέμα και έχω διαβάσει όλα τα posts.
Είμαι και εγώ μια από τις ταλαιπωρημένες των αρχαίων που ακόμα προσπαθώ να ξεχάσω τη τραυματική εμπειρία.
Τα υπέρ είναι τα κλασσικά κλισέ:
Είναι η γλώσσα των προγόνων μας
Είναι οι ρίζες μας
Τα διδάσκουν και σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού,
Καλλιεργούν αφαιρετικό στοχασμό (σε μαθητές 1ης Γυμνασίου μιλάμε πάντα)
Χωρίς αυτά δεν μπορεί να γίνει κατανοητή η Νέα Ελληνική Γλώσσα
Σε μαθαίνουν να σκέπτεσαι.
Τα κατά είναι τα προφανή:
Ότι δεν είναι κατανοητά διότι δεν χρησιμοποιούνται σήμερα
Ότι αποσπούν τους μαθητές από τους στόχους του γυμνασίου και τους ταλαιπωρούν άδικα
Ότι ποίηση, λογοτεχνία και αξίες, διδάσκονται καλύτερα στην Νέα Ελληνική γλώσσα (χωρίς βέβαια να αποκλείει κανείς τη χρήση μεταφρασμένου αρχαίου κείμενου)
Ότι οι μαθητές χωρίς τα αρχαία θα είχαν περισσότερες ευκαιρίες να διδαχτούν πράγματα αφού θα μπορούσαν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά να τα διαβάσουν στη Νέα Ελληνική γλώσσα.
Οι προτάσεις που έχω διαβάσει στη συζήτηση είναι:
Να διδάσκονται με περισσότερη ένταση γιατί είναι η μόνη γλώσσα που μπορεί να διδάξει νοήματα
Να καταργηθούν εντελώς και όποιος θέλει να τα σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο
Να παραμείνουν ως μάθημα επιλογής για αυτούς που ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στη γλώσσα. (Η άποψη με την οποία συμφωνώ

)
Να διδάσκονται υποχρεωτικά στο γυμνάσιο αλλά να είναι μάθημα επιλογής από την Α' Λυκείου και μετά.
Σε μερικες περιπτωσεις ουτε καν μεταφραση δεν θελει και ξερεις ιδιοι κανονες πχ για το αμεσο και για το εμμεσο αντικειμενο και στην αε και στην νε. Ωντως ειναι σαν να σε διδασκουν καποια ξενη γλωσσα... Εγω ειμαι υπερ των αρχαιων ( αν και δεν μου αρεσουν) διοτι σε βοηθαει να καταλαβεις απο που ξεκινησε η γλωσσα σου και ετσι να καταλαβεις ποσο εχει αλλαξει κλπ. Τωρα νταξ οτι μας τα διδασκουν 3 φορες την βδομαδα ( ενω τα νεα 2) ειναι υπερβολη....
Για να μάθεις από που ξεκίνησε η γλώσσα σου δεν χρειάζεται να διδαχτείς ένα σωρό άχρηστα πράγματα
Αυτό είναι ιστορικό στοιχείο ή αντικείμενο εμβάθυνσης. Λες και για να διδάξουμε τους φυσικούς αριθμούς (1,2,3...) σε ένα μαθητή Δημοτικού να πρέπει να ξεκινήσουμε από τα θεωρήματα του Peano.
Αν μιλάμε για ετοιμολογία των λέξεων και σε ενδιαφέρει τόσο πολύ και πάλι δεν χρειάζεται να πας στα αρχαία. Ανοίγεις το λεξικό του Μπαμπινιώτη και το βρίσκεις (ή το internet

).
Για να μάθεις τη γλώσσα που μιλάς τι πιο ωραίο από το να εξασκηθείς σε αυτήν, ME αυτήν, κατανοητά και απλά!!