lain
Νεοφερμένο μέλος
Ο lain αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών. Έχει γράψει 16 μηνύματα.

Τι χαζό πράγμα να πει κανείς. Αν αντικατασταθεί η πληροφορική απο AI το ίδιο θα συμβεί σε όλα τα αμιγώς μη χειρονακτικά επαγγέλματα και ακόμα και τα χειρονακτικά επαγγέλματα θα υπερκορεστούν. Πάντως είναι γεγονός ότι η πληροφορική πουλάει παραπάνω αυτήν την περίοδο απο μηχανολόγους και ναυπηγούς , οφείλεται κυρίως στην απεριόριστη κλιμάκωση που είναι δυνατή χάρη στο software. Δεν καταλαβαίνω ποίο είναι το πρόβλημα.Δεν πειράζει, άστους να ζήσουν τ' όνειρό τους όσο κρατήσει, γιατί όταν π.χ. θα τους κάνουν outsourcing τη remote δουλίτσα τους σε κάνα Βιετνάμ ή τη χάσουν εντελώς από την AI θα θυμούνται τι βλακείες λέγανε/γράφανε και θ' αυτοφασκελώνονται!![]()
smarw
Δραστήριο μέλος
Η smarw αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια του τμήματος Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ. Έχει γράψει 618 μηνύματα.

υπάρχουν διέξοδοι ακόμα και από φιλολογία αν κάποιος έχει όρεξη μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό σε υπολογιστική γλωσσολογίαΑπλο ειναι καποιες σχολες πχ ολες του παντειου εκτος απο οικονομικα ισως και ψυχολογια ειναι για πεταμα στην αγορα εργασιας η πχ πολιτικων επιστημων. Εκει δεν παει καποιος αλλα καταληγει δηλαδη αν εγραψε 15000 μορια απο θεωρητικη θα παει πχ να σπουδασει κοινωνικη πολιτικη η κατι αλλο θα ειναι απλα γτ ειναι καλυτερο απο το να μην κανει τιποτα. Αυτο που λετε οτι ολες τις σχολες αν το κυνηγησεις εχει δουλεια ΔΕΝ ισχυει για ΠΑΡΑ πολλες περιπτωσεις. Το προβλημα ειναι οτι στην ελλαδα τα πτυχια ειναι πολυ συγκεκριμενα και θεωρητικα και οτι σπουδαζει πολυς κοσμος αναλογικα με τον πλυθησμο. Στην αμερικη ενα πτυχιο ειναι πιο γενικο και πχ το ποσοστο φοιτητων που σπουδαζει φυσικη ειναι αναλογικα ΠΟΛΥ μικροτερο απο την ελλαδα. Τι τους κανουμε τοσους φυσικους σε μια χωρα που η ερευνα ειναι στον πατο?
Hased Babis
Πολύ δραστήριο μέλος
Ο Μπάμπης Παπαθανασίου αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών, Φοιτητής και μας γράφει από Καστοριά (Καστοριά). Έχει γράψει 998 μηνύματα.

Τι χαζό πράγμα να πει κανείς. Αν αντικατασταθεί η πληροφορική απο AI το ίδιο θα συμβεί σε όλα τα αμιγώς χειρονακτικά επαγγέλματα και ακόμα και τα χειρονακτικά επαγγέλματα θα υπερκορεστούν. Πάντως είναι γεγονός ότι η πληροφορική πουλάει παραπάνω αυτήν την περίοδο απο μηχανολόγους και ναυπηγούς , οφείλεται κυρίως στην απεριόριστη κλιμάκωση που είναι δυνατή χάρη στο software. Δεν καταλαβαίνω ποίο είναι το πρόβλημα.
Το πρόβλημα είναι οτί ο τυπάς ονόματι redpointer όπως και πολλοί άλλοι ξεχνάνε κάτι. Ότι όλες οι επιστήμες έχουν να προσφέρουν κάτι στην κοινωνία, απλά κάποιες είναι πιο πολύ στην επικαιρότητα. Και μια αλήθεια που πονάει είναι οτί οι κλασσικές επιστήμες δηλαδή Μηχανολογία, Αεροναυπηγική, Χημεία, Μαθηματικά, Φιλολογία θέλουν περισσότερο effort. Αγαπώ και εγώ την Πληροφορική αλλά δεν αγαπώ τους επιβαλλόμενους από τα media "ήρωες της πληροφορικής" Zuckemberg, Bezos και άλλους αλλά τους πραγματικούς επιστήμονες όπως ο Knuth, ο Tim Berners-Lee και ο Ιωσήφ Σηφάκης. Η Πληροφορική έχει χάσει την επιστημονικότητα της και έχει γίνει εμπορείο. Για αυτό συνέχεια λέμε οτί υπάρχει πρόβλημα. Είμαι περήφανος για τους πληροφορικούς άλλα είμαι περήφανος και για εν ζωή μαθηματικούς και φυσικούς όπως ο Perelman, ο Novoselov, ο Wiles, ο Villany, ο Tao και ο James Maynard. Τα μαθηματικά δεν τελείωσαν με τον Πυθαγόρα η φυσική δεν τελείωσαν με τον Einstein και τον Heisenberg, η Βιολογία δεν τελείωσε με τον Δαρβίνο και τον Watson. η Αεροναυπηγική δεν τελείωσε με τον Κορολέφ και τον von Braun και ου το καθεξής.
redpointer
Δραστήριο μέλος
Ο redpointer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος. Έχει γράψει 497 μηνύματα.

Η θεωρητική κατεύθυνση είναι παγίδα και ένα τεράστιο ποσοστό που την επιλέγει το μετανοιώνει μετέπειτα στην ζωή του : r/greece
Πάντως δεν έχω εγώ μονο την ίδια αποψη. Οταν ένα τεράστιο ποσοστό την πατάει που επέλεξε κάποια κατεύθυνση κάτι παει στραβά.
Πάντως δεν έχω εγώ μονο την ίδια αποψη. Οταν ένα τεράστιο ποσοστό την πατάει που επέλεξε κάποια κατεύθυνση κάτι παει στραβά.
lain
Νεοφερμένο μέλος
Ο lain αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών. Έχει γράψει 16 μηνύματα.

Κοίτα, δεν συμφωνώ με ολα όσα λέει πάντα ο redpointer και έχουμε κάνει συζητήσεις στο παρελθόν μαζί του για σχετικά θέματα και συμφωνώ πως όλες οι επιστήμες έχουν να προσφέρουν κάτι. Αλλά μέσα στην ανασφάλεια σου υπεραπλουστεύεις πράγματα τα οποία δεν καταλαβαίνεις. Αρχικά ας ξεκινήσουμε με το οτι η μηχανολογία και η αεροναυπηγική δεν είναι κλασσικές επιστήμες. Τα μαθηματικά η φυσική η χημεία η βιολογία κλπ είναι. Επίσης το να πεις ότι επιστήμες όπως "Μηχανολογία, Αεροναυπηγική, Χημεία, Μαθηματικά, Φιλολογία " χρειάζονται παραπάνω effort απο την πληροφορική είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό και απλά λάθος. Η πληροφορική γίνεται αυθαίρετα δύσκολη ανάλογα με το πρόβλημα όπως οι περισσότερες επιστήμες και χρειάζεται πολύ ΠΟΛΎ προσπάθεια για να γίνεις επιστήμονας υπολογιστών. Η επιστήμη υπολογιστών δεν έχει χάσει σε καμία περίπτωση καθόλου την "επιστημονικότητα" της, δεν καταλαβαίνω γιατί να το πεις αυτό, είναι πολύ μπαρουφα. Απλά εσύ βλέπεις μόνο το ποσό αποτελεσματική είναι η εφαρμογή αυτής της επιστήμης στο εμπόριο. Και στην τελική δεν γίνεται να μου λες ότι η πληροφορική έχει γίνει εμπορειό και να υπονοείς οτι η μηχανολογία και η ναυπηγική, εφαρμοσμένα πεδία όπου η επιστήμη χρησιμοποιείται ως εργαλείο για παραγωγή, δεν είναι εμπόριο...Το πρόβλημα είναι οτί ο τυπάς ονόματι redpointer όπως και πολλοί άλλοι ξεχνάνε κάτι. Ότι όλες οι επιστήμες έχουν να προσφέρουν κάτι στην κοινωνία, απλά κάποιες είναι πιο πολύ στην επικαιρότητα. Και μια αλήθεια που πονάει είναι οτί οι κλασσικές επιστήμες δηλαδή Μηχανολογία, Αεροναυπηγική, Χημεία, Μαθηματικά, Φιλολογία θέλουν περισσότερο effort. Αγαπώ και εγώ την Πληροφορική αλλά δεν αγαπώ τους επιβαλλόμενους από τα media "ήρωες της πληροφορικής" Zuckemberg, Bezos και άλλους αλλά τους πραγματικούς επιστήμονες όπως ο Knuth, ο Tim Berners-Lee και ο Ιωσήφ Σηφάκης. Η Πληροφορική έχει χάσει την επιστημονικότητα της και έχει γίνει εμπορείο. Για αυτό συνέχεια λέμε.
Jack of Spades
Διακεκριμένο μέλος
Ο Κωνσταντίνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών, Μεταπτυχιούχος και μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 6.975 μηνύματα.

Δε θ' αντικατασταθεί η πληροφορική αυτή καθαυτή, θ' αντικατασταθούν οι περισσότεροι επαγγελματίες πληροφορικής οι οποίοι στην πλειοψηφία τους σήμερα ασχολούνται μ' απλές εργασίες που το ΑΙ μπορεί κάλλιστα να φτάσει να διεκπεραιώνει 500%+ αποδοτικότερα (ήδη βρισκόμαστε εκεί π.χ. ο web developer μέσα σε πολύ λίγα χρόνια έχει σχεδόν εξαφανιστεί ως επάγγελμα) κι αν βάλεις στην εξίσωση και τον υπερκορεσμό που θα 'χει επέλθει στον κλάδο λόγω της τεράστιας προσφοράς εργασίας (μέχρι ν' αποφοιτήσουν όλοι αυτοί που θέλουν να γίνουν πληροφορικάριοι τώρα και πλημμυρίζουν τις αντίστοιχες σχολές) τότε κλάφτα, θα σκοτώνονται στον ανταγωνισμό ένα σωρό άνθρωποι για μια χούφτα δουλειές...Αν αντικατασταθεί η πληροφορική απο AI το ίδιο θα συμβεί σε όλα τα αμιγώς μη χειρονακτικά επαγγέλματα και ακόμα και τα χειρονακτικά επαγγέλματα θα υπερκορεστούν.
Στα τεχνικά, χειρονακτικά κ.λπ. επαγγέλματα πάντα θα είναι σημαντικός κι ουσιώδης ο ανθρώπινος παράγοντας...
Σταμάτα να παίρνεις τις μετρητοίς ό,τι βλακεία σου λένε οι καθηγητές σου...Πάντως είναι γεγονός ότι η πληροφορική πουλάει παραπάνω αυτήν την περίοδο απο μηχανολόγους και ναυπηγούς , οφείλεται κυρίως στην απεριόριστη κλιμάκωση που είναι δυνατή χάρη στο software. Δεν καταλαβαίνω ποίο είναι το πρόβλημα.
lain
Νεοφερμένο μέλος

Το ίδιο θα γινόταν σε όλα τα μη χειρωνακτικά επαγγέλματα όπως είπα. Αν διαφωνείς απλά δεν καταλαβαίνεις την πολυπλοκότητα που παρουσιάζονται στα διάφορα (πολλά) πεδία που αποτελούν εφαρμογή της επιστήμης υπολογιστών και απλα σκέφτεσαι τον μέσο junior web dev. Πολύ μεγάλο μέρος του pipeline όλων των εργασιών γραφείου ή μηχανικών μπορεί να απλοποιηθεί με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης δεδομένου αρκετά ικανού μοντέλου (και κάποια ακόμα breakthroughs στην τεχνολογία). Εθελοτυφλεις αν απλά έχεις πείσει τον εαυτό σου ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο στην πληροφορική.Δε θ' αντικατασταθεί «η πληροφορική» αυτή καθαυτή, θ' αντικατασταθούν οι περισσότεροι επαγγελματίες πληροφορικής (οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ασχολούνται μ' απλές εργασίες)
Αυτό είναι λίγο άκυρο, πάντα θα υπάρχουν θέσεις για τους ικανούς και το πεδίο της πληροφορικής έχει μεγαλύτερες αντοχές σε τέτοια φαινόμενα υπερκορεσμου έτσι και αλλιώς. Βλέπε πάλι τα περί απεριόριστης κλιμάκωσης, κατι που δεν ισχύει για την μηχανολογία πχ.αν βάλεις στην εξίσωση και τον υπερκορεσμό που θα 'χει επέλει στον κλάδο λόγω της τεράστιας προσφοράς εργασίας () τότε κλάφτα...
Υπονοείς ότι μηχανολογικά και ναυπηγικα έργα είναι πιο πολύ σε ζήτηση απο έργα πληροφορικής? Μάλιστα...Σταμάτα να παίρνεις τις μετρητοίς ό,τι βλακεία σου λένε οι καθηγητές σου...
Γενικά δεν μου φαίνεται πως ήρθες εδώ για πραγματική συζήτηση αλλά απλά για να προσπαθήσεις να ικανοποιήσεις λίγο το εγώ σού. Δεν είσαι αντικειμενικός και λες αβάσιμα πράγματα. Δεν χρειάζεται τα προσβάλλεσαι με κάποια πράγματα που αποτελούν γεγονός, την επιστήμη σου την διάλεξες επειδή σου άρεσε υποθέτω όχι επειδή πιστεύεις ότι ήταν παραπάνω σε ζήτηση από πληροφορική ή επειδή νόμιζες ότι είναι ai proof.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:
Θεέ μου, ελπίζω να μην το λες αυτό σοβαρά επειδή αν όντως το λες νομίζω έχασα τον χρόνο μου που προσπαθούσα όντως να συζητήσουμε όση ώρακάλλιστα να φτάσει να διεκπεραιώνει 500%+ αποδοτικότερα (ήδη βρισκόμαστε εκεί π.χ. ο web developer μέσα σε πολύ λίγα χρόνια έχει σχεδόν εξαφανιστεί ως επάγγελμα)

Jack of Spades
Διακεκριμένο μέλος
Ο Κωνσταντίνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών, Μεταπτυχιούχος και μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 6.975 μηνύματα.

Άλλο ν' απλοποιηθεί/γίνει πιο εύκολη μια δουλειά π.χ. μια τεχνική περιγραφή να συνταχθεί γρηγορότερα από έναν Χ μηχανικό για ένα Υ έργο (ήδη βρισκόμαστε εκεί) κι άλλο να γίνει χωρίς την παραμικρή παρέμβαση ενός ανθρώπου-εργαζόμενου...στον κλάδο π.χ. του πολιτικού μηχανικού, εκτός από το σχεδιασμό/μελέτη (που κι εκεί πιθανότατα θα χρειάζεται συνεχές review από άνθρωπο, γιατί κάλλιστα μπορεί να έχει λάθη όσο «έξυπνο» κι αν είναι το AI tool που τη «γέννησε») δε βλέπω σε τι άλλο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά/αντικαταστήσει τον επαγγελματία!Το ίδιο θα γινόταν σε όλα τα μη χειρωνακτικά επαγγέλματα όπως είπα. Αν διαφωνείς απλά δεν καταλαβαίνεις την πολυπλοκότητα που παρουσιάζονται στα διάφορα (πολλά) πεδία που αποτελούν εφαρμογή της επιστήμης υπολογιστών και απλα σκέφτεσαι τον μέσο junior web dev. Πολύ μεγάλο μέρος του pipeline όλων των εργασιών γραφείου ή μηχανικών μπορεί να απλοποιηθεί με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης δεδομένου αρκετά ικανού μοντέλου (και κάποια ακόμα breakthroughs στην τεχνολογία). Εθελοτυφλεις αν απλά έχεις πείσει τον εαυτό σου ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο στην πληροφορική.
Θα κάνει επίβλεψη έργου το AI;Όχι...
Θα κάνει διαπραγματεύσεις με προμηθευτές, ξεναγήσεις on site στους πελάτες κ.λπ.;Όχι...
Και πάει λέγοντας...
Και ναι, καταλαβαίνω ότι π.χ. εσύ σαν νέος που είσαι νιώθεις ατρόμητος κι ότι θα φτάσεις στον «αφρό» αυτού στο οποίο σπουδάζεις κ.ο.κ. (και στο εύχομαι), αλλά εγώ ως τρίτος παρατηρητής δε θ' ασχοληθώ π.χ. με το 10% των πληροφορικάριων που (θα) την έχουν καλά αλλά με το 90% που θα πεινάσουν...
Αυτό είναι λίγο άκυρο, πάντα θα υπάρχουν θέσεις για τους ικανούς και το πεδίο της πληροφορικής έχει μεγαλύτερες αντοχές σε τέτοια φαινόμενα υπερκορεσμου έτσι και αλλιώς. Βλέπε πάλι τα περί απεριόριστης κλιμάκωσης, κατι που δεν ισχύει για την μηχανολογία πχ.

Αν μιλάς γι' αυτό όταν λες «πουλάει» (γιατί το «πουλάει» είναι γενικόλογο), όχι...Υπονοείς ότι μηχανολογικά και ναυπηγικα έργα είναι πιο πολύ σε ζήτηση απο έργα πληροφορικής? Μάλιστα...
Ας ξεκινήσουμε με τ' ότι είσαι πολύ μικρός κι «άβγαλτος» για να καταπιάνεσαι με τέτοιες συζητήσεις...έπειτα, απλώς είδα το tag του φίλου @Hased Babis κι έκανα τη σχετική παρέμβαση, κατά τ' άλλα έχω πολύ καλύτερα πράγματα ν' ασχοληθώ τ' απογεύματά μου απ' το να συζητώ με παιδαρέλια που ζουν στον κόσμο τους!Γενικά δεν μου φαίνεται πως ήρθες εδώ για πραγματική συζήτηση αλλά απλά για να προσπαθήσεις να ικανοποιήσεις λίγο το εγώ σού. Δεν είσαι αντικειμενικός και λες αβάσιμα πράγματα. Δεν χρειάζεται τα προσβάλλεσαι με κάποια πράγματα που αποτελούν γεγονός, την επιστήμη σου την διάλεξες επειδή σου άρεσε υποθέτω όχι επειδή πιστεύεις ότι ήταν παραπάνω σε ζήτηση από πληροφορική ή επειδή νόμιζες ότι είναι ai proof.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 1 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 84 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
- waakaq
- friesnchocolate
- giorgos8907
- Hased Babis
- Martheos
- Highlander
- maritina07
- Dr. Gl. Luminous
- Elvi
- katerina1980
- AggelikiGr
- globglogabgalab