υπάρχουν μαθηματικά και μαθηματικά...
Εξαρτάται Josefk υπό ποια οπτική τα μελετάς!
Νefi, υγεία κοπέλα μου, μην σκάς με τους μαλάκες μέσα στο Πανεπιστήμιο.

Από το 3ο έτος των σπουδών μου, όπου τους έγραψα όλους και όλες τις παθογένειες κανονικότατα, ηρέμησα και απολαμβάνω άλλα καλά όπως φιλίες,...κτλ. Παραδέχομαι ότι μου πήρε χρόνο η προσαρμογή στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστημιακό Οίκο Ανοχής.
Επίσης δεν είπε κανείς ότι από τα Τμήματα Μαθηματικών υπάρχει η
επαγγελματική επιδίωξη και πτυχιούχου πληροφορικής! Όσοι σκέφτονται κάτι τέτοιο ας το ξανασκεφτούν πρώτα. Το Τμήμα Μαθηματικών διδάσκει μεγάλο αριθμό προχωρημένων εξαμηνιαίων μαθημάτων προγραμματισμού, επιστήμης υπολογιστών και θεωρητικής πληροφορικής στα πλαίσια των μαθηματικών εφαρμογών όπως ορίζει το αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών. Με παρόμοια λογική, όπως έχω αναφέρει ουκ ολίγες φορές σε άλλα topics, προσφέρονται και όποια εξαμηνιαία μαθήματα προχωρημένης πιθανοθεωρίας, στατιστικής, επιχειρησιακής έρευνας, θεωρητικής μηχανικής και σύγχρονης φυσικής. Ο στόχος διδασκαλίας τους είναι άλλος. Υπάρχει μια πολύπλευρη θεώρηση των μαθηματικών είτε θεωρητικών είτε εφαρμοσμένων και ένα μεγάλο εύρος γνώσεων όπου για τους πολλούς νέους είναι ψιλά γράμματα. Απλά διευρύνεται το επιστημονικό υπόβαθρο ενός πτυχιούχου μαθηματικού ο οποίος πέρα από τα "παρεξηγημένα" θεωρητικά μαθηματικά (pure mathematics) από πολλούς Έλληνες μαθητές και φοιτητές(!), γνωρίζει και κάποιες εξειδικευμένες
μαθηματικές εφαρμογές σε άλλες
βασικές θετικές επιστήμες. Αυτό το υπόβαθρο όμως οδηγεί σε συναρπαστικά μεταπτυχιακά προγράμματα σύγχρονων επιστημονικών περιοχών από αστρονομία, τεχνητή νοημοσύνη μέχρι περιβάλλον, ρομποτική, βιολογία και οικονομικά...κτλ.
Το πρόβλημα είναι (όπως έχω ξαναπεί) η αγορά εργασίας στην Ελλάδα η οποία είναι σε συνθήκες καινοζωϊκού αιώνα. Όμως ένας Έλληνας πτυχιούχος Μαθηματικός δεν έχει κάτι να ζηλέψει από έναν πτυχιούχο Μαθηματικό του ΜΙΤ. Το πρόβλημα με τα μαθηματικά στην Ελλάδα και
μόνο είναι στην κομπλεξική αντίληψη γι' αυτά που κουβαλάει ο καθένας. Δηλ., πως τα αντιλαμβάνεται ως επιστήμη,..κτλ. Το θέμα αυτό δεν έχει να κάνει με την ηλικία αλλά με την παιδεία και την ασχετοσύνη που έχει ο καθένας που κάνει όποια "μειωτικά" σχόλια.
Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι σχεδόν μεγάλη μερίδα του Ελληνικού πληθυσμού (εκτός από αυτούς που σπουδάζουν στα ομώνυμα Μαθηματικά Τμήματα) αγνοεί τις σύγχονες τάσεις της Μαθηματικής Παιδείας στην Ελλάδα. Η αντίληψη των περισσοτέρων έχει μείνει στο 1920 (χωρίς παρεξήγηση)...
Συνεπώς δεν καταλαβαίνω την λογική της επιλογής μαθηματικών σπουδών με σκοπό την επαγγελματική ενασχόληση μόνο με την πληροφορική και ό,τι σχετίζεται με αυτήν ενώ υπάρχουν ανάλογες σπουδές πληροφορικής.
Προσωπικά, δεν γνωρίζω για ποιο λόγο οι περισσότεροι νομίζουν ότι οι μαθηματικές σπουδές είναι "εσωστρεφείς" και χωρίς λόγο "θεωρητικές".