Μαθητικές παρελάσεις: είστε υπέρ ή κατά;

Να καταργηθούν οι μαθητικές παρελάσεις;
Πρέπει να ψηφίσετε για να δείτε τα αποτελέσματα.

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 532)
  • Ναι, να καταργηθούν

  • Όχι, να παραμείνουν

  • ΔΞ/ΔΑ


Πρέπει να ψηφίσετε για να δείτε τα αποτελέσματα.

mostel

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Στέλιος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,203 μηνύματα.
Ναι, δεν λεμε παντα αυτο που πραγματικα συμβαινει. Οταν μιλησα ετσι, ηταν οντως, οπως ο Κωστας διεκρινε για να δωσω εμφαση. Οσο για το "λιμπεραλισμος", το χρησιμοποιησα για να περιπαιξω τους δηθεν Ευρωπαιους πολιτες, σαν λογοπαιγνιο. Αν δεις πιο πανω, χρησιμοποιω το νεο-φιλελευθερισμο ως ορο. Αρα, μαλλον συμβαινει το αντιθετο απο αυτο που λες, οτι δηλαδη αν δηλωνω Ελληνας να σεβομαι τη γλωσσα μου. Τη γλωσσα μου τη σεβομαι, υιοθετω αυτο που λες και ακριβως αυτο ηταν που ηθελα να τονισω! Φιλικα!
Απο κει και περα, συμφωνω οτι η καταστολη στις βορειοευρωπαικες χωρες ειναι πολυ μεγαλυτερη (βλεπε δολοφονια βραζιλιανου ηλεκτρολογου στο Μετρο του Λονδινου, 2005). Το ζητημα ειναι αν ειναι παντα καλο αυτο. Δεν ειναι το ιδιο η καταστολη με τη διατηρηση της ταξης. Αυτο ομως που ζηταμε ειναι τα αποτελεσματα, οχι οι πολιτικες.
Για πες μου ομως σε παρακαλω, που το βρηκες εσυ οτι η εγκληματικοτητα τους ειναι χαμηλοτερη απο την αντιστοιχη ελληνικη. Εδω και μηνες η Αθηνα θεωρειται μια απο τις ασφαλεστερες πρωτευουσες της Ευρωπης. Προσωπικα δεν ειδα ποτε στην Ελλαδα κανεναν μαθητη να εισβαλλει σε σχολειο μαχαιρωνοντας οποιον βρει στο περασμα του (περιστατικο σε γυμνασιο του Αμβουργου). Επιπλεον, στην Ελλαδα ποτε δεν παρουσιαστηκε καποιος "Τρελος του Ιπσουιτς", που βιαζε και διαμελιζε γυναικες σε παρκα της ανατολικης Αγγλιας. Ουτε βεβαια ομαδικος βιασμος και δολοφονια νηπιων σε ολοκληρο χωριο απο τους ιδιους τους γονεις τους, περιστατικο που συνεβη στη Γαλλια.
Οσο για τη διεκδικηση και τον σεβασμο, δεν εχω κανενα λογο για παραδειγμα στην Ολλανδια, να σεβαστω ενα τσουρμο ανωμαλους που εφτιαξαν κομμα για να νομιμοποιησουν την παιδεραστια. Αν μη τι αλλο, αν αυτο ειχε γινει εδω, θα το ειχε κλεισει ο κοσμος πριν απο τις αρχες. Αν αυτη ειναι η Ευρωπη τους, για ακομη μια φορα την αρνουμαι. Τουλαχιστον στην Ελλαδα ποτε δεν εγινε ενα τοσο ειδεχθες εγκλημα, οπως αυτα που ανεφερα. Και τελος παντων, αφηστε την καραμελα οτι τιποτε δεν λειτουργει σωστα στην Ελλαδα κι αλλου ολα ειναι μελι-γαλα. Η Ελλαδα ειναι Ελλαδιτσα, γιατι ετσι καποιοι τη θελουνε. Κι αυτοι οι καποιοι ειναι αυτοι που δεν εχουν αλλη φιλοσοφια εκτος απ'την αντιδραση στα παντα. Οι στενομυαλοι και οι απαισιοδοξοι ειναι αυτοι που εχουν την εντυπωση οτι στην Ευρωπη θα ειναι ισοτιμοι πολιτες με ολους, θα απολαμβανουν τις ιδιες ευκαιριες και θα ζουν σε ενα υγιες περιβαλλον. Ενα περιβαλλον που ο θρησκος θα ειναι οπισθοδρομικος, ο πατριωτης θα ειναι φασιστας, ο φυσιολογικος θα ειναι ανωμαλος. Δε νομιζω οτι αυτο ειναι αυτο που οι σοβαροι ανθρωποι ονειρευονται. Νομιζω ομως οτι δεν ειμαστε εντος τοπικ. Αυτα μονο. Απλως χρειαστηκε να αναφερθουν γιατι πολλα θεματα, οπως το ενδεχομενο καταργησης των παρελασεων, εχουν συνηθως βαθυτερες προεκτασεις και χρειαζονται κουβεντα.

Για το πρώτο, θα σου πω πως στην ορθογραφία, όταν κάτι το εννοούμε ως "δήθεν", ως μεταφορικό, το βάζουμε σε εισαγωγικά. Αυτά τα αυτάκια ( " ... " ). Επομένως, λογικώς προκύπτει ότι το επιχείρημα που παρέθεσες για να γλιστρήσεις από την εν πάση περιπτώσει λαθεμένη χρήση της λέξεως, δεν στέκει σε καμμία περίπτωση.

Επίσης, στο άλλο θέμα που σωστά θέτεις, αλλά που έχεις εξετάσει μονομερώς (βέβαια λογικό, αφού υπερασπίζεσαι τη θέση σου). Ας το δούμε το ζήτημα πιο σφαιρικά, όχι τόσο "υποκειμενικά", από πολλές σκοπιές. Η εγκληματικότητα σε μια χώρα, δε μετράται μόνο ως προς το φόνο (ένα το κρατούμενο). Δηλαδή, τι θέλω να πω. Έγκλημα θεωρείται επίσης η κατασπατάλιση του δημόσιου χρήματος, η κλεψιά, και ένα σωρό θέματα. Τι να πω περί "εκμετάλλευσης" του δημοσίου πλούτου για την Ελλάδα; Σύγκρινε αυτό με τις υπόλοιπες ευρωπαικές χωρές και μετά θα τα πούμε. Με πρόσφατη έρευνα που διάβασα στο associated press (μπορώ να βρω λογικά το άρθρο αν ζητηθεί), η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη διαφθορά μέσα στην Ευρώπη των "15". Η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα είναι μακράν, μοναχικά πρώτη. Οι άλλοι, οι "δήθεν" Ευρωπαίοι, όπως αναφέρεις, ακολουθούν. Επίσης, τα εγκλήματα είναι προφανές ότι θα έχουν μεγαλύτερη έκταση σε χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό. Τι να κάνουμε; Έτσι λεν οι στατιστικές. Μέσα σε 10 άτομα μπορείς να 'χεις 1 τρελλό, αλλά μέσα σε 100 σίγουρα θα βρεις και έναν θεότρελλο, ίσως και περισσοτέρους. Δηλαδή, το κριτήριο σου δε στέκει είτε το δεις μονομερώς, με τον τρόπο που το υπεστήριξες, είτε πολύπλευρα, έτσι όπως το προσεγγίζω.

Επίσης, λές "αφήστε την καραμέλα ότι αλλού είναι όλα μέλι-γάλα". Με είδες πουθενά να αναφέρω τέτοιο πράγμα; Ανέφερα ίσως περί καλλίτερης κατάστασης, όχι όμως περί ιδανικής κοινωνίας.

Επίσης, δε βλέπω το λόγο να 'ναι κάποιος "απαισιόδοξος", όπως γράφεις, αν οραματίζεται "ισότιμους πολίτες με όλους, θα απολαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες και θα ζουν σε ενα υγιές περιβαλλον". Το παίρνω όπως το θέτεις. Αν κάποιος που οραματίζεται αυτά είναι απαισιόδοξος, καλλίτερα να μας δώσεις τον ορισμό του αισιόδοξου (βλέπε Τεγόπουλο-Φυτράκη ίσως). Βέβαια, μετά το γυρνάς και πάλι, λέγοντας περί ενός περιβάλλοντος όπου όλοι κ.λπ. κ.λπ... Ε, αυτό σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει γενική άποψη. Σε άλλο σου ποστ, μόνο που δεν έβρισες τον Γιώργο επειδή είπε περί αποφάσεω μειοψηφίας. Τώρα όμως εδώ, πώς μιλάς και γενικεύεις αυθαίρετα; Και ποιος σου είπε ότι ο πατριωτισμός θεωρείται φασισμός; Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί αν είναι πατριώτες. Στην Ελλάδα την τύφλα μας δεν είμαστε (δε λέω πως δεν υπάρχουν άτομα που νοιάζονται όντως). Πατριώτης όχι μόνο ως προς τις αξίες του "υπέρ πίστεως και πατρίδος", αλλά και πατριώτες ως προς το σεβασμό του περιβάλλοντος, του κράτους, κ.λπ.
Σε παραπέμπω σε άρθρο του Νίκου Μουζέλη που λέει πάνω-κάτω τα εξής: "Οι Έλληνες, δεν αρνούνται να δώσουν την ίδια τους τη ζωή για την πατρίδα τους, άλλα όταν έχουν να κάνουν με το κράτος, με τους συνανθρώπους τους, κοιτούν να κλέψουν, να αρπάξουν ό,τι μπορούν". Σου υπενθυμίζω πως ο Μουζέλης είναι κοινώς και ευρέως αποδεκτός ως προς τα συγγράματά του και γενικώς για το έργο που επετέλεσε.

...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

miv

Επιφανές μέλος

Ο Babis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Βόρεια Μακεδονία (Ευρώπη). Έχει γράψει 8,275 μηνύματα.
Πρωτα απ'ολα δεν διαφωνησα ποτε με το Γιωργο, με τον οποιο μαλιστα συμφωνω σε πολλα απ'οσα λεει. Αυτος με τον οποιο διαφωνησα ειναι ο JimTB επειδη ουσιαστικα δεν αποδεχεται μια απο τις βασικες προβλεψεις του Συνταγματος. Σκοπος μου δεν ηταν να τον βρισω, αλλα οταν μιλαμε για θεματα οπου η ορολογια και το νοημα παιζει μεγαλο ρολο (εσυ πρεπει να νοιαζεσαι περισσοτερο απο μενα γι'αυτα, βλ. επιπληξη για εισαγωγικα εκει οπου εκρινα οτι δεν χρειαζονται...). Αν εσυ το εξελαβες ετσι, ειναι δικο σου θεμα.
Δεν θα προσπαθησω να εκθεσω ξανα ενα "προτερημα" (ειδες που εδω τα εβαλα?) της Ελλαδας εναντι της Ευρωπης, διοτι αυτο θα προκαλουσε μια επιχειρηματολογικη αλυσιδα χωρις νοημα. Απλα συνεχιζω να πιστευω οτι για την κατασταση που αναφερεις, σχετικα με τη σπαταληση του δημοσιου χρηματος, τη διαφθορα, τους κουμπαρους, τους εργατοπατερες κλπ. ευθυνεται ο καθε πολιτης ξεχωριστα. Ο πολιτης που εμπιστευεται την ψηφο του στους "προστατες" του, με σκοπο να βολεψει το περιβαλλον του. Να ξερεις οτι οταν υπαρχει ζητηση, υπαρχει και προσφορα. Κι αυτο δεν ισχυει μονο στην αγορα. Αν ο καθε πολιτης δεν συμβιβαζοταν με την πεπατημενη του "βυσματος", τοτε οι διεφθαρμενοι δεν θα ειχαν και πολλες επιλογες. Αν προσεξες στα μηνυματα μου, δεν μιλησα ποτε για αυθεντια της εξουσιας, για την ικανοτητα της να καταπολεμησει τα παντα. Οταν αναφερομαι στην Ελλαδα, μιλαω για τους Ελληνες. Μια χωρα ειναι οι πολιτες της. Και το κρατος πρεπει να ειναι οι πολιτες. Να το φτιαχνουν και να το συντηρουν αυτοι. Κι αν το συντηρουν σωστα, δουλευει και σωστα. Οταν ο καθενας κοιταει πως θα βολευτει σε βαρος του κρατους, τοτε να μην εχει την απαιτηση αυτο να λειτουργησει σωστα.
Σχετικα με τη φραση που ειπα, δεν αναφερομουν σε σενα προσωπικα. Χρησιμοποιωντας πληθυντικο αριθμο νομιζω οτι κατεστησα ξεκαθαρο και στον πιο αδαη οτι αναφερομουν γενικα. Εκτος κι αν θεωρησες οτι θα μιλουσα στον πληθυντικο σε ατομο της ηλικιας μου.
Νομιζω ομως οτι παραφραζεις αυτα που ειπα. Δεν κατηγορησα κανενος το οραμα, δεν ανεφερα καν τη λεξη. Σεβαστο και φιλοτιμο καποιος να οραματιζεται μια τετοια Ευρωπη. Μαζι μ'αυτους κι εγω. Εγω μιλησα για την εντυπωση που καποιοι εχουν κι αυτην κατεκρινα. Ειναι τουλαχιστον γελοιο, οπως πιστευω, να νομιζουν καποιοι οτι πραγματικα η Ευρωπη ειναι κατι τετοιο ΣΗΜΕΡΑ. Αυτο σημαινει αυτο που εγραψα. Δεν κατηγορησα κανεναν που οραματιζεται κατι τετοιο. Εκρινα μονο αυτους που πιστευουν οτι αυτο ειναι η σημερινη πραγματικοτητα, κατι που αποδεκτα δεν συμβαινει.
Οσον αφορα τον πατριωτισμο και τη διασταση που του εδωσες, θα συμφωνησω. Προσωπικα, προσπαθω να ανταποκρινομαι σε ολα οσα ανεφερες και μονο ετσι χαρακτηριζομαι πατριωτης.
Δεν γνωριζω τον κυριο που ανεφερες και αν δεν ξερω απο ποια ιδεολογικη σκοπιά μιλαει (συμφεροντα, επιδιωξεις), δεν αξιοποιω τιποτα απ'οσα λεει. Σε αντιπαραβολη, αναφερω τις σκεψεις του πασιγνωστου μεταρρυθμιστη Παπανουτσου, ο οποιος αναφερει οτι κανείς δεν μπορει να κατηγορει τους Ελληνες για αναρχια κι ελλειψη σεβασμου απεναντι σε ενα κρατος που ποτε δεν τους ανήκε, ποτε δεν εδραιωθηκε απο τους ιδιους, οπως σε αλλους λαους, αλλα τους επιβληθηκε απο τις Μεγαλες ευρωπαικες Δυναμεις, απο την Απελευθερωση μεχρι σημερα. Αρα λοιπον, καταληγει, οι Ελληνες το βλεπουν σαν κατι επιβαλλομενο και ξενο και ειναι λογικο να μην το αποδεχονται, αφου το ταυτιζουν με την ξενη εξουσια.

Ξεκαθαριζω οτι δεν εχω σκοπο να διαπληκτιστω μαζι με κανεναν. Οσα γραφω ειναι οι αποψεις μου, φιλικα γραμμενες για ολους.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

mostel

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Στέλιος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,203 μηνύματα.
1) Για τα εισαγωγικά ουδέν σχόλιο.

2) Δεν είπα ότι μου μιλάς στον πληθυντικό. Όταν όμως μιλάς στο "σας", θεωρούμαι υποσύνολο του "σας", όποτε και καλούμαι να εκφέρω άποψη.

3) Δε μιλάς για το σήμερα. Στις προτάσεις σου χρησιμοποιείς επανειλημμένως μέλλοντα. ( "θα..." )

4) Άνοιξε το βιβλίο του δικαίου σου. Ψάξε στις αρχικές σελίδες. Αν δεν τον ήξερες τον Μουζέλη, μάθε τον! Θα τον συναντήσεις και στο δίκαιο, και στη κοινωνιολογία του χρόνου.

Ούτε εγώ έχω σκοπό να διαπληκτιστώ με κάποιον. Συζήτηση πάντα γίνεται, έστω και μερικές φορές σε υψηλούς τόνους!

Φιλικά,
Στέλιος
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

miv

Επιφανές μέλος

Ο Babis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Βόρεια Μακεδονία (Ευρώπη). Έχει γράψει 8,275 μηνύματα.
Δεν ξερω αν εισαι στο συνολο "σας", αυτο το ξερεις εσυ. Δικαιουσαι να εκφερεις γνωμη, εννοειται, αλλα ειναι υποκειμενικη.
Το "θα" ειναι ενα στυλ εκφρασης. Μη μενεις στις φιλολογιστικες λεπτομερειες. Ξερεις πολυ καλα τι εννοω. Δεν ειμαι φιλολογος και ιδιαιτερα στο φορουμ, ο λογος δεν θεωρειται καν γραπτος. Και οταν λεω σημερα ουσιαστικα αναφερομαι στις σημερινες συνθηκες. Οχι, με τις σημερινες συνθηκες δεν υπαρχει, ουτε θα υπαρξει ποτε η Ευρωπη της ισοτητας κλπ.
Ως τωρα δεν τον εχω βρει το Μουζελη στο βιβλιο παντως.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

journalist

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Ευθύμης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, Απόφοιτος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 160 μηνύματα.
Ρε παιδια,οι παρελασεις ειναι απο τις πιο αχρηστες δραστηριοτητες του σχολειου.Και μονο το γεγονος πως η σημαια δινεται στον καλυτερο μαθητη,δηλωνει πως δεν υπαρχει η παραμικρη θεληση να τιμησουμε την χωρα.Γιατι δηλαδη ο μαθητης που εβγαλε 19.9 ειναι πιο ελληνας απο καποιον που εβγαλε 15;Αφηστε και τους γονεις,που βλεπουν τις παρελασεις ως ευκαιρια να προβαλλουν τα παιδια τους στους φιλους τους.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

miv

Επιφανές μέλος

Ο Babis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Βόρεια Μακεδονία (Ευρώπη). Έχει γράψει 8,275 μηνύματα.
Καλα, οι Ελληνες γονεις βρισκουν αλλους χιλιους δυο τροπους να το παιξουν πετυχημενοι γονεις. Οσο για το σημαιοφορο της καλυτερης επιδοσης, θεσπιστηκε ετσι ωστε να υπαρχει κινητρο (η σημαια) για να προσπαθουν οι μαθητες περισσοτερο. Τωρα σε μεγαλο βαθμο το ιδανικο αυτο δεν επιβιωνει, αρα δεν ανταποκρινεται στον αρχικο της στοχο η επιλογη σημαιοφορου με βαση την επιδοση (που ομως συμφωνα με το νομο, πρεπει να διακρινεται ΚΑΙ στο ηθος, εκτος απο την επιδοση).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Iduna

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Iduna αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 153 μηνύματα.
Εγω ειμαι κατα. Και εντελως τυχαια εχω ενα παρομοιο θεμα στο blog μου.
Ειναι κατι που μας αφησε ο Μεταξας, αλλα δεν εχει να κανει. Το νοημα που ειχε, που της δωσαν και που πηρε μετραει. Κατ' αρχην ειναι αντιφατικη η ολη φαση απο την στιγμη που μπροστα εχει το δικαιωμα να ειναι ο καλος μαθητης (λες και αγαπα πιο πολυ την πατριδα του) αλλα ολοι ντυμενοι το ιδιο με τον ιδιο βηματισμο κτλ. Ο ανθρωπος δεν παρουσιαζεται σαν ενωμενος και υπερ της ελευθεριας (οπως οι αξιες δλδ για τις οποιες κανουμε παρελαση) αλλα σαν καλος υπηκοος. Με το να επιβαλουμε στον αλλον εναν συγκεκριμενο τροπο εξεφρασης του ευχαριστω, δεν το νιωθουμε απλα το συνηθιζουμε (αυτο μπορουμε να το δουμε κυριως οσοι παμε σχολειο! τα ειπαν κι αλλοι συμφορουμιτες πιο πριν). Στην τελικη ο καθενας ειναι οτι νιωθει. Ειναι κι αυτο μια κατασκευης της συνειδησης και της τυφλης υπακοης σ' ενα κρατος. Δε θα μου πει κανεις τον τροπο με τον οποιο θα γιορτασω και θα ευχαριστησω τους προγονους μου για την ελευθερια μου και ουτε θ' αφομιωθει στην ματια μου προς κανενα μα κανενα συμβολο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

BAD MAIPH

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η BAD MAIPH αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 301 μηνύματα.
Το προβλημα δεν ειναι οι παρελασεις, αλλα ολο το συστημα της παιδιας. Αν δεν μαθαινουν στα παιδια απο το δημοτικο, να ειναι περιφανα για την χωρα τους και πως οταν παρελαβνουν τιμουν τους προγονους τους που θυσιστηκαν για να μπορουμε να ειμαστε ελευθεροι, τοτε τι να περιμενουμε απο την νεα γεννια, να το καταλαβει μονη της;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nefnef

Νεοφερμένος

Η Νεφέλη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 96 μηνύματα.
Εν όψει 28ης Οκτώβρη το θέμα αυτό έρχεται πάλι στο προσκήνιο...

Είναι κοινή διαπίστωση οτι πλέον οι παρελάσεις ουσιαστικά δεν έχουν νόημα και έχουν γίνει "νυφοπάζαρο" με την κάθε κοπελίτσα να συναγωνίζεται την άλλη στο μήκος της φούστας και στο πιο παρδαλό μακιγιάζ... :whistle:
Τι δηλώσεις είναι αυτές; κι εσύ κοπελίτσα είσαι...

Επίσης είμαστε η μόνη ευρωπαική χώρα που κρατά ακόμα έναν τέτοιο θεσμό, κατάλοιπο της δικτατορίας του Μεταξά κατα πολλούς, φιλοπόλεμο κατ'άλλους μιας και σκοπός του -μεταξύ άλλων- είναι και να επίδειξει το ετοιμοπόλεμο δυναμικό της χώρας...
Ποιός είναι τελικά ο πραγματικός σκοπός των παρελάσεων? Είστε υπέρ ή κατά της κατάργησης τους?
Να κοιτάξει τα χάλια της η Ευρώπη και να αφήσει ήσυχες τις παρελάσεις!! οι παρελάσεις γίνονται για να τιμήσουν τους αγωνιστές του ελληνικού έθνους, γιατί αν δεν υπήρχαν αυτοί τώρα θα λεγόμουν Φατμέ ή Φρίντα... είμαι κατά της κατάργησής τους, ίσως όμως θα έπρεπε να αλλάξουν λίγο χαρακτήρα (πχ να κάνει παρέλαση όποιος θέλει και να μη μετράει ο βαθμός, ή το ύψος, ή η εθνικότητα)!

Κατ' αρχην ειναι αντιφατικη η ολη φαση απο την στιγμη που μπροστα εχει το δικαιωμα να ειναι ο καλος μαθητης (λες και αγαπα πιο πολυ την πατριδα του) αλλα ολοι ντυμενοι το ιδιο με τον ιδιο βηματισμο κτλ. Ο ανθρωπος δεν παρουσιαζεται σαν ενωμενος και υπερ της ελευθεριας (οπως οι αξιες δλδ για τις οποιες κανουμε παρελαση) αλλα σαν καλος υπηκοος.

Στην τελικη ο καθενας ειναι οτι νιωθει. Ειναι κι αυτο μια κατασκευης της συνειδησης και της τυφλης υπακοης σ' ενα κρατος. Δε θα μου πει κανεις τον τροπο με τον οποιο θα γιορτασω και θα ευχαριστησω τους προγονους μου για την ελευθερια μου και ουτε θ' αφομιωθει στην ματια μου προς κανενα μα κανενα συμβολο.


Δεν το είχα σκεφτεί έτσι ποτέ... τώρα άλλαξα γνώμη, να καταργηθούν!!!

Πλάκα κάνω... Είναι καλό να τιμάμε τις παραδόσεις και δε νομίζω πως όσοι βλέπουν την παρέλαση σκέφτονται πως είναι υπήκοοι, αλλά πως είναι τυχεροί που είχαν τέτοιους προγόνους!!
Πάντως ωραία παρατήρηση!!!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

qwertyuiop

Διάσημο μέλος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών, Διδακτορικός και μας γράφει απο Φιλοθέη (Αττική). Έχει γράψει 2,880 μηνύματα.
Oι μαθητικές παρελάσεις είναι καθαρός μιλιταρισμός και εθνικισμός. Να βάζεις μωρά παιδιά ( και ο εαυτός μου μέσα :P ) να κάνουν τα στρατιωτάκια. Αυτό παραπάει.
Δε λέω όχι στις στρατιωτικές παρελάσεις, αλλά το να παρελαύνουν μικρά παιδιά το βρίσκω υπερβολικό και κουραστικό.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Κακή Επιρροή

Επιφανές μέλος

Η Αναστασία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 53 ετών και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 17,438 μηνύματα.
Εγω ειμαι κατα. Και εντελως τυχαια εχω ενα παρομοιο θεμα στο blog μου.
Ειναι κατι που μας αφησε ο Μεταξας, αλλα δεν εχει να κανει. Το νοημα που ειχε, που της δωσαν και που πηρε μετραει. Κατ' αρχην ειναι αντιφατικη η ολη φαση απο την στιγμη που μπροστα εχει το δικαιωμα να ειναι ο καλος μαθητης (λες και αγαπα πιο πολυ την πατριδα του) αλλα ολοι ντυμενοι το ιδιο με τον ιδιο βηματισμο κτλ. Ο ανθρωπος δεν παρουσιαζεται σαν ενωμενος και υπερ της ελευθεριας (οπως οι αξιες δλδ για τις οποιες κανουμε παρελαση) αλλα σαν καλος υπηκοος. Με το να επιβαλουμε στον αλλον εναν συγκεκριμενο τροπο εξεφρασης του ευχαριστω, δεν το νιωθουμε απλα το συνηθιζουμε (αυτο μπορουμε να το δουμε κυριως οσοι παμε σχολειο! τα ειπαν κι αλλοι συμφορουμιτες πιο πριν). Στην τελικη ο καθενας ειναι οτι νιωθει. Ειναι κι αυτο μια κατασκευης της συνειδησης και της τυφλης υπακοης σ' ενα κρατος. Δε θα μου πει κανεις τον τροπο με τον οποιο θα γιορτασω και θα ευχαριστησω τους προγονους μου για την ελευθερια μου και ουτε θ' αφομιωθει στην ματια μου προς κανενα μα κανενα συμβολο.

μάλλον δεν έχεις καταλάβει ότι το ότι είναι μπροστά ο πιο καλός μαθητής είναι το μπράβο και η επιβράβευση του καλού μαθητή... είναι η ΤΙΜΗ που του γίνεται να σηκώνει το λάβαρο της σημαίας μας επειδή ήταν επιμελής και καλός.
Δεν είναι μπροστά επειδή αγαπάει περισσότερο την πατρίδα μας

και η εικόνα που παρουσιάζεις με το ίδιο ντύσιμο τον ίδιο βηματισμό κλπ σαν να είναι αρνητική, να σου πω ότι εμένα μου φέρνει άλλους συνειρμούς στο μυαλό...
εμένα μου φέρνει στο μυαλό "η ισχύς εν τη ενώσει"... όλοι μαζί με τον ίδιο ρυθμό ... μόνο με εναρμονισμένες προσπάθειες πολλά διαφορετικά άτομα μπορούν να επιτύχουν κάτι κι όχι αν ο καθένας είναι από μόνος του στου κουτρούλη τον γάμο...
το χέρι είναι δυνατή γροθιά επειδή έχει 5 ενωμένα δάχτυλα... το ένα δάχτυλο από μόνο του, μόνο εκνευριστικό μπορεί να γίνει, κι αυτό αν το κουνάει κάποιος προκλητικά μέσα στη μούρη σου
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Iduna

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Iduna αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 153 μηνύματα.
Δεν το είχα σκεφτεί έτσι ποτέ... τώρα άλλαξα γνώμη, να καταργηθούν!!!

Πλάκα κάνω... Είναι καλό να τιμάμε τις παραδόσεις και δε νομίζω πως όσοι βλέπουν την παρέλαση σκέφτονται πως είναι υπήκοοι, αλλά πως είναι τυχεροί που είχαν τέτοιους προγόνους!!
Πάντως ωραία παρατήρηση!!!

Προσωπικα δε μ'αρεσει τ' ολο σκηνικο. Λες κι εγω αν δεν παρελασω δεν ειμαι ευγνομων. Επισης εχει ξεφυγει απο τα ορια της παραδοσης η παρελαση (οχι πως ποτε ηταν κατι που το αρχισαμε οι Ελληνες για να εκφρασουμε την αγαπη για τους προγονους μας, απλα επιβληθηκε.).

μάλλον δεν έχεις καταλάβει ότι το ότι είναι μπροστά ο πιο καλός μαθητής είναι το μπράβο και η επιβράβευση του καλού μαθητή... είναι η ΤΙΜΗ που του γίνεται να σηκώνει το λάβαρο της σημαίας μας επειδή ήταν επιμελής και καλός.
Δεν είναι μπροστά επειδή αγαπάει περισσότερο την πατρίδα μας

και η εικόνα που παρουσιάζεις με το ίδιο ντύσιμο τον ίδιο βηματισμό κλπ σαν να είναι αρνητική, να σου πω ότι εμένα μου φέρνει άλλους συνειρμούς στο μυαλό...
εμένα μου φέρνει στο μυαλό "η ισχύς εν τη ενώσει"... όλοι μαζί με τον ίδιο ρυθμό ... μόνο με εναρμονισμένες προσπάθειες πολλά διαφορετικά άτομα μπορούν να επιτύχουν κάτι κι όχι αν ο καθένας είναι από μόνος του στου κουτρούλη τον γάμο...
το χέρι είναι δυνατή γροθιά επειδή έχει 5 ενωμένα δάχτυλα... το ένα δάχτυλο από μόνο του, μόνο εκνευριστικό μπορεί να γίνει, κι αυτό αν το κουνάει κάποιος προκλητικά μέσα στη μούρη σου

Ο επιμελης κι ο καλος εχει το δικαιωμα να νιωσει περηφανος δλδ; Δε νομιζω πως θα πρεπε να ειναι σχεση ανταλαγης.
Εγω οπως ειπα, μου φερνει μια μαζα που την κανουν οτι θελουν μιας και αλλοι μας ειπαν οτι θα κανετε αυτο κι αυτο κατα την διαρκεια της παρελασεως.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Κακή Επιρροή

Επιφανές μέλος

Η Αναστασία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 53 ετών και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 17,438 μηνύματα.
Ο επιμελης κι ο καλος εχει το δικαιωμα να νιωσει περηφανος δλδ; Δε νομιζω πως θα πρεπε να ειναι σχεση ανταλαγης.
Εγω οπως ειπα, μου φερνει μια μαζα που την κανουν οτι θελουν μιας και αλλοι μας ειπαν οτι θα κανετε αυτο κι αυτο κατα την διαρκεια της παρελασεως.

ο επιμελής κι ο καλός, ΑΠΛΑ πρέπει και καλά κάνει και επιβραβέβετε με κάτι
όσο για το μάζα που λες... σαφώς και είναι θέμα αντίληψης και οπτικής γωνίας
εσύ το βλέπεις σαν εκπαιδευμένο κοπάδι, εγώ σαν γροθια :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

MonaXoS

Διάσημο μέλος

Ο Δημήτρης Αγοραστός αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,470 μηνύματα.
εσύ το βλέπεις σαν εκπαιδευμένο κοπάδι, εγώ σαν γροθια :)

Το ένα δεν αναιρεί το άλλο... Για παράδειγμα κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει για ένα τυφλό εκπαιδευμένο κοπάδι που έμαθε να φέρεται σαν μια γροθιά.

Όπως κ να έχει, είναι γεγονός πως οι παρελάσεις ανέκαθεν ήταν στρατιωτικό σύμβολο κ ποτέ οι μαθητές δεν συμμετείχαν σε τέτοιους είδους εκδηλώσεις με αυτόν τον τρόπο, μέχρι που κάποιοι σκέφτηκαν ότι καλό θα ήταν να ισοπεδωθεί κ το είναι των μαθητών, όπως ακριβώς και των στρατιωτών, ως δείγμα υποταγής σε κάτι ανώτερο...

Το ερώτημα είναι πλέον πιο είναι αυτό το ανώτερο στο οποίο υποτάσσονται; Είναι η θέληση για ένα καλύτερο αύριο για το οποίο θα δουλέψουμε όλοι μαζί εναρμονισμένα (όπως το βλέπει η ΚΕ), είναι το Έθνος, είναι οι Άρχοντες (οι οποίοι έχουν εξέχουσα θέση), είναι τα Εθνικά Σύμβολα (τα οποία συμβολίζουν διαφορετικά πράγματα για τον καθένα), είναι οι Εθνικοί Ήρωες, η Εθνική Ιδέα ή μήπως οτιδήποτε, αρκεί να συγκρατεί το λαό ως μάζα (όπως οι περισσότερες πολιτικές ιδεολογίες, ακραίες κ μη, επιθυμούν);:hmm:

Για την ιστορία, σαφώς κ είμαι κατά κ αυτό δεν έχει να κάνει με το ποιος το εισήγαγε στην χώρα μας. Βασικά η αντίθεσή μου δεν έχει να κάνει καν με το τι γίνεται στην Ελλάδα, αλλά με το γενικότερο συμβολισμό της παρέλασης... Αυτή η ισοπέδωση όλων κ η καταστροφή της διαφορετικότητας (έστω κ "συμβολικά" αν θέλετε κάποιοι, αν κ δεν θεωρώ την παρέλαση απλά ένα σύμβολο) με το έτσι θέλω, ποτέ δεν μου άρεσε κ δεν θα μου αρέσει. :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Κακή Επιρροή

Επιφανές μέλος

Η Αναστασία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 53 ετών και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 17,438 μηνύματα.
εμένα πάντως όποτε κι αν δω συγχρονισμένες προσπάθειες που εκτελούνται άψογα μου προκαλούν δέος
ίσως λόγω της πειθαρχίας που χρειάζονται για να πραγματωθούν....

το ίδιο δέος που νοιώθω για τους μαθητές που θα είναι καλοί στην παρέλαση θα νοιώσω και για τους αθλητές μιας ομάδας στη συγχρονισμένη κολύμβιση ή κάτι ανάλογο...
δεν το θεωρώ δλδ καταπάτιση της προσωπικότητας τους αλλά ενεργό συμμετοχή σε κάτι κοινό με κάποιους άλλους
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Palladin

Διάσημο μέλος

Η Palladin αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,415 μηνύματα.
μάλλον δεν έχεις καταλάβει ότι το ότι είναι μπροστά ο πιο καλός μαθητής είναι το μπράβο και η επιβράβευση του καλού μαθητή... είναι η ΤΙΜΗ που του γίνεται να σηκώνει το λάβαρο της σημαίας μας επειδή ήταν επιμελής και καλός.
Δεν είναι μπροστά επειδή αγαπάει περισσότερο την πατρίδα μας
πολύ σωστά, το επιβεβαιώνω κι εγώ που έχω υπάρξει σημαιοφόρος 3 φορές:). Αισθανόμουν μεγάλη τιμή, καμία σχέση με στρατιωτάκι κλπ.
και η εικόνα που παρουσιάζεις με το ίδιο ντύσιμο τον ίδιο βηματισμό κλπ σαν να είναι αρνητική, να σου πω ότι εμένα μου φέρνει άλλους συνειρμούς στο μυαλό...
εμένα μου φέρνει στο μυαλό "η ισχύς εν τη ενώσει"... όλοι μαζί με τον ίδιο ρυθμό ... μόνο με εναρμονισμένες προσπάθειες πολλά διαφορετικά άτομα μπορούν να επιτύχουν κάτι κι όχι αν ο καθένας είναι από μόνος του στου κουτρούλη τον γάμο...
ακριβώς αυτό
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

MonaXoS

Διάσημο μέλος

Ο Δημήτρης Αγοραστός αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,470 μηνύματα.
το ίδιο δέος που νοιώθω για τους μαθητές που θα είναι καλοί στην παρέλαση θα νοιώσω και για τους αθλητές μιας ομάδας στη συγχρονισμένη κολύμβιση ή κάτι ανάλογο...
δεν το θεωρώ δλδ καταπάτιση της προσωπικότητας τους αλλά ενεργό συμμετοχή σε κάτι κοινό με κάποιους άλλους

Διευκρίνηση: στην περίπτωση των αθλητών μιλάμε για εθελοντική ομάδα, στην παρέλαση για ομάδα που υποχρεώνεται να κάνει ότι κάνει. Άλλη διαφορά, οι ιδεολογικοί συνειρμοί της παρέλασης (κ δεν μιλάω αποκλειστικά για Χούντες κτλ, αλλά για συσχετισμό τους με τρίτες ιδέες, όπως: έθνος, κράτος, εξουσία κτλ) είναι ποιοτικά εντελώς διαφορετικοί από αυτούς της συγχρονισμένης αθλητικής προσπάθειας. Για παράδειγμα, δεν είναι τυχαίο ότι οι κάθε χώρα ανάλογα με το πολιτικό σύστημα που έχει, διαμορφώνει/διαμόρφωνε διαφορετικά κ τις παρελάσεις της (θεοκρατία, κομμουνισμός, φασισμός/εθνοσοσιαλισμός, καπιταλισμός κτλ). Αυτή η χρησιμοποίηση της παρέλασης νομίζω πως δηλώνει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για άλλο ένα εργαλείο εκ των άνω κ ότι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από προσπάθειες που έχεις αναφέρει (εκτός βεβαίως αν χρησιμοποιηθούν κ πάλι από το σύστημα για κωδικοποιημένα μηνύματα, όπως εθνικές ομάδες κ συμβολισμός τους στην εκάστοτε χώρα με το εκάστοτε πολιτικό σύστημα).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Κακή Επιρροή

Επιφανές μέλος

Η Αναστασία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 53 ετών και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 17,438 μηνύματα.
είμαι με την εντύπωση πάντως ότι όταν πήγαινα εγώ σχολείο δεν ήταν υποχρεωτική η συμμετοχή... και όλοι σκοτωνόμαστε να πάμε γιατί χάναμε ώρες μάθημα... και πάλι δε μας διάλεγαν όλους...
κάνω λάθος και δεν θυμάμαι καλά? :hmm:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

dooo

Διακεκριμένο μέλος

Η dooo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 46 ετών. Έχει γράψει 7,956 μηνύματα.
ε, από την πολλή κοπάνα, έγινε υποχρεωτικό:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Γιώργος

Τιμώμενο Μέλος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Διδακτορικός και μας γράφει απο Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 30,791 μηνύματα.
είμαι με την εντύπωση πάντως ότι όταν πήγαινα εγώ σχολείο δεν ήταν υποχρεωτική η συμμετοχή... και όλοι σκοτωνόμαστε να πάμε γιατί χάναμε ώρες μάθημα... και πάλι δε μας διάλεγαν όλους...
κάνω λάθος και δεν θυμάμαι καλά? :hmm:
Βασικά κοίτα... το σχολείο είναι υποχρεωμένο να στείλει ομάδα, αλλά ο μαθητής δεν είναι υποχρεωμένος να κατέβει (αλλιώς πχ θα του μειώσουν τη βαθμολογία και όλες αυτές οι γνωστές αυθεραισίες - απειλές). Άλλωστε επίσημη αργία είναι, ποιος μπορεί να τον υποχρεώσει;


Αλλά πολλοί πάνε για να χάσουν μάθημα, δυστυχώς. :/:
Δεν μειώνω την τιμή που ίσως αισθάνονται ορισμένοι - ειδικά η εξάδα της σημαίας - αλλά η αλήθεια είναι αυτή...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top