1.Καταρχάς, είπα και σε προηγούμενο μήνυμά μου ότι η υπουργός ξεκαθάρισε πως όταν τα τμήματα διαφωνούν μεταξύ τους για το αν θα γίνουν τριετή ή όχι, τότε θα επεμβαίνει το ΥΠΕΠΘ και θα επιβάλει την γνώμη του. Και κατά δέυτερον, ποιος είναι αυτός που θα μου εγγυηθεί ότι το ΥΠΕΠΘ δε θα εξαναγκάσει τα Πανεπιστήμια να μεταβούν σε τριετή προγράμματα σπουδών με ακόμα χαμηλότερες κρατικές επιχορηγήσεις;
2.Δίδακτρα θα μπαίνουν εφόσον το θέλει το Πανεπιστήμιο στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Ερχόμαστε στο ίδιο θέμα με πριν: πώς ξέρω ότι δε θα εξαναγκαστούν τα Πανεπιστήμια να βάλουν δίδακτρα, αν παίρνουν λειψές επιχορηγήσεις;
3.Πρώτον. Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται μαύρα. Πώς θα αποδείξουν ότι εργάζονται;
Δεύτερον. Στο τμήμα μου (Φυσικό ΕΚΠΑ) ο μέσος χρόνος αποφοίτησης είναι τα 8.5 έτη. Από το 2005, πτυχίο έχουν πάρει ~20 άτομα (
https://www.phys.uoa.gr/fileadmin/ph...s_Aksiologisis_Tmimatos_Fysikis_2005-2010.pdf). Με ποια λογική θα διαγράφεται πλέον το >90% των φοιτητών μας;
4.Το ακαδημαϊκό άσυλο είναι ιερό. Η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι αυτή που έπρεπε να το είχε προστατέψει από τους εκμεταλλευτές και όντως δεν το έκανε σωστά. Όμως, δεν πρέπει να λειτουργούμε με τη λογική «πονάει δόντι, βγάζει δόντι». Θα μπορούσε να βγει εδώ και χρόνια ένας νόμος που θα επιβάλει στην πανεπιστημιακή κοινότητα την προστασία του ασύλου. Αντ' αυτού προτίμησαν την κατάργησή του, μία πράξη καθαρά ακροδεξιά.
5.Δεν πρόσεξες τι είπα. Συμφωνώ με την αξιολόγηση. Διαφωνώ με την τιμωριτική πλευρά της αξιολόγησης, αφού βάσει και αυτής θα καθορίζεται το ύψος της κρατικής επιχορήγησης.
6.Όπως είχε πρωτο-κατατεθεί ο νόμος, περιείχε μέσα την πλήρη διακοπή παροχής έντυπων συγγραμμάτων μετά το 2013-4 και αντικατάσταση με ηλεκτρονικό σύγγραμμα. Αυτό από όσο ξέρω, δεν άλλαξε. Αν ισχυρίζεσαι πως άλλαξε, όμως, δώσε πηγή.
7.Ναι, θα με πείραζε, αφού στο εξωτερικό έχουμε δει εταιρείες να καθορίζουν τελικά των περιεχόμενο των μαθημάτων που την αφορούν. Δες και ένα παλαιότερο μήνυμά μου:
8.Ρε Revveka, κανείς δε μας ρώτησε για να μάθει τις αντι-προτάσεις μας. Πήγανε να περάσουν ένα Ν/Σ χωρίς συζήτηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους μέσα στο καλοκαίρι για να μην υπάρξουν και αντιδράσεις.
Το να γράφουμε μόνοι μας προτάσεις μέσα σε ένα forum δεν λέει τίποτα. Το θέμα είναι ότι έπρεπε η κυβέρνηση να ζητήσει ανοιχτά τις απόψεις μας πριν την ψήφιση του Ν/Σ και σε καμία περίπτωση την τελευταία στιγμή. Αυτή η κυβέρνηση μήνες τώρα ζητά συναίνεση σε διάφορα θέματα, αλλά την συναίνεση φαίνεται την εννοεί σαν «πρέπει να συμφωνείτε με ό,τι λέω γιατί έχω δίκαιο σε όλα».