Καταρχήν θέλω να αναφέρω οτι πολλοι άκυροι εδώ έχουν μαζευτεί. Δεν έχει σημασία αν τελείωσες Αθήνα ή Κρήτη. Τα μόρια δεν καθορίζουν την ποιότητα της σχολής! Επιπλέον, όποια σχολή και να τελειώσεις, δεν έχει σημασία. Αυτό που μετράει σε ενα φροντιστήριο είναι αν έχεις μεταδοτικότητα, αν έχεις καλές σημειώσεις και αν μπορείς να αντεπεξέλθεις στη δουλειά που αναλαμβάνεις. Και Harvard να έχεις τελειώσει, αν είσαι σκατοχαρακτήρας χωρίς μεταδοτικότητα και με χάλια σημειώσεις, θα προτιμήσουν έναν απόφοιτο Κρήτης/Ιωαννίνων ακόμα και Καλαμάτας που πολλοί την υποβαθμίζουν.
Σχετικά με το ΦΠΨ. Ούτε εγώ το συμπαθώ σαν τμήμα, πιστεύω κάνεις άσχετα πράγματα πέρα απο φιλολογικά. Δηλαδή στην 3η λυκείου ένας απόφοιτος ΦΠΨ κανονικά θα έπρεπε να διδάσκει ΜΟΝΟ το γνωστό απ' τα αρχαια (φιλοσοφικός λόγος). Αν μπείτε στο πρόγραμμα σπουδών λατινικά και αρχαία έχει πάρα πολύ λιγα. Κάτι χαζο-φιλοσοφίες έχει μόνο που σου είναι άχρηστες. Ωστόσο ο απόφοιτος ΦΠΨ έχει τα ίδια δικαιώματα με έναν απόφοιτο φιλολογίας και ιστορικού.
Τώρα αν έχει τις γνώσεις ενός απόφοιτου ιστορικού ή φιλολογίας δε ξέρω. Προφανώς όχι.
Το συγκεκριμένο θέμα το συζήτησα με καθηγητές στο φροντιστήριό μου. Ολοι μου είπαν το εξής: Και απ' τα 3 τμήματα της φιλοσοφικής, φιλόλογος βγαίνεις. Απο 'κει και πέρα εσύ θα πρέπει να ασχοληθείς με τα μαθήματα του λυκείου για να γίνεις καλός. Γιατί ακόμα και στη φιλολογία δεν κάνουν ούτε τα κείμενα των λατινικών που διδαχτήκαμε στην Β και Γ λυκείου, ούτε τα κείμενα της λογοτεχνίας ούτε την ιστορία της Γ λυκείου. Απο τα μαθήματα της Γ λυκείου μόνο το γνωστό κάνουν, το οποίο το διδάσκονται και στο ΦΠΨ με μεγαλύτερη ανάλυση.
Δε χρειάζεται τρελές πανεπιστημιακές γνώσεις για να διδάξει κανείς τα λατινικά και τη λογοτεχνία της Γ λυκείου. Ακόμα και οι καθηγητές απο βοηθήματα διαβάζουν και μας παραδίδουν.
Τέλος, ένας απόφοιτος ΦΠΨ έχει ένα χαρτί παιδαγωγικής κατάρτισης (ή κάπως έτσι λέγεται) το οποίο είναι απαραίτητο για να διοριστεί κανείς στο δημόσιο. Ο απόφοιτος φιλολογίας και ιστορικού δε το έχει, και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να παρακολουθήσει επιπλέον κάτι ειδικά σεμινάρια για να το αποκτήσει
Συμπέρασμα; Και απ' τα 3 τμήματα της φιλοσοφικής, φιλόλογος βγαίνεις. Δεν καθορίζει η βάση την ποιότητα του τμήματος. Απο τον καθένα μας ξεχωριστά εξαρτάται αν θα γίνει ΚΑΛΟΣ φιλόλογος, απο το πόσο ασχοληθεί προσωπικά με τα μαθήματα της Γ λυκείου και πόσο θα τα μελετήσει.
Στο φροντιστήριο στο άγνωστο μου έκανε μια απόφοιτος ΦΠ Θεσσαλονίκης, και ήταν πολύ καλύτερη απο αυτή που είχαμε στο σχολείο και έλεγε συνεχώς οτι τελείωσε φιλολογία απθ στο κλασικό.