Καλώς ή κακώς,όμως,το μεράκι του κατόχου proficiency ή πτυχίου αγγλικής δεν μπορεί να οριστεί και να αποτελέσει κριτήριο για να διδάσκεις σε μαθητές.Το ζήτημα όταν διδάσκεις είναι ότι 1)πρέπει να είσαι σε θέση να λύνεις οποιαδήποτε απορία των μαθητών στα πλαίσια του μαθήματος άμεσα,2)να μιλάς τη γλώσσα άπταιστα και φυσικά 3)τις γνώσεις αυτές να τις μεταδίδεις με τον κατάλληλο τρόπο.Οι πανεπιστημιακές σπουδές θεωρητικά σου παρέχουν τις απαιτούμενες γνώσεις για να φτάσεις σε τόσο υψηλό επίπεδο.
Είναι γεγονός πως ένας ομόγλωσσος μιλάει με μεγαλύτερη ευχέρεια,έχει προφορά επίσημα αποδεκτή αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δε συνεπάγεται το 1 και το 3.Η σχολή περιέχει στο πρόγραμμα του μαθήματα για τις δύο αυτές προκείμενες,συμπεριλαμβανομένου και του 2.Τα ξενόγλωσσα πτυχία είναι πτυχία μάθησης,όχι διδασκαλίας.Στο κάτω κάτω δεν είδα πουθενά σε κανένα πτυχίο να καταγράφεται:Μπορεί να διδάξει επιτυχώς σε μαθητές όλων των επιπέδων.Αυτά που καταγράφονται έχουν να κάνουν με εντελώς προσωπική χρήση της γλώσσας.
Όσον αφορά τις ''αποκλίνουσες'' προφορές,μπορώ να πω πως οφείλεται στο γεγονός ότι βαρύτητα δίνεται σε άλλα κομμάτια εκμάθησης μιας γλώσσας(reading,writing etc.)Προσωπικά,στο γερμανικό σχολείο,εάν ο Γερμανός καθηγητής μπορεί να εξηγήσει στους μαθητές τί είδους τονισμό έχουμε,τί είναι επίθετο,επίρρημα,πότε βάζουμε -όντας και πότε -μένος στις μετοχές κ.α.,τότε ναι,θα κάνω πίσω και θα συνειδητοποιήσω ότι η προφορά μου και η καθημερινή χρήση με τη γλώσσα δεν αρκεί για να διδάξω σε παιδιά όλων των ηλικιών και όλων των επιπέδων.
Και για να μην παρεξηγιόμαστε,φυσικά και παίζει η προφορά σημαντικό ρόλο όταν μαθαίνεις μία γλώσσα,γιατί ούτως ή άλλως οι περισσότεροι από εμάς με την ομιλία επικοινωνούν και όχι με γράμματα ή κείμενα.Ο ενσυνείδητος καθηγητής,που σέβεται τη γλώσσα που διδάσκει και θέλει να διδάξει στους μαθητές του τη γλώσσα έτσι όπως θα την ακούσουνε στην ξένη χώρα,θα πρέπει και ο ίδιος να βελτιώνεται για να αποτελέσει αργότερα παράδειγμα για τους μαθητές του.Αλλά κι εγώ ως μαθητής της Β Λυκείου, που πιστεύει ότι μιλάει τα ελληνικά σε πολύ καλό βαθμό και με αρκετά ωραία προφορά,δεν νομίζω ότι είμαι ικανός με ένα απολυτήριο Λυκείου να διδάξω σε παιδί δευτέρας δημοτικού τα ρήματα και τα ουσιαστικά.
Επαναφερόμενοι,εν τέλει,στην αρχική θέση του μηνύματος αυτού,το εάν ένας πτυχιούχος έχει περισσότερο ή λιγότερο μεράκι από έναν κάτοχο prof δεν μπορεί να αποδειχθεί,όπως δεν μπορεί να αποδειχθεί εάν έμπειρος δημοσιογράφος γνώριζει καλύτερα την ελληνική γλώσσα από έναν φιλόλογο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.Εγώ θα σεβαστώ,ωστόσο,το ότι ο μεν δεύτερος έχει κάνει ιδιαίτερες σπουδές στο αντικείμενο αυτό και εξειδικεύτηκε.Παράλληλα,θα αγωνιστώ ώστε η επιλογή των καθηγητών να γίνεται με την μεγαλύτερη δυνατή αξιοκρατία και ώστε να παρέχονται γνώσεις μεστές στους φοιτητές,τις οποίες θα πρέπει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να κατανοήσουν στο έπακρο και να διδάξουν όσο αποδοτικότερα γίνεται.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.