Κάθε παιδί έχει και κάτι διαφορεικό να σου δώσει και κάτι διαφορετικό να του δώσεις. Σίγουρα κάποιος θα σε φτάσει στα όρια της ανοχής, άλλος θα σε κάνει να τα ξεπεράσεις, σε άλλον θα βγάζεις λέξη και συμπεριφορά με το σταγονόμετρο, άλλος θα σε γράφει, αλλος θα σε ακούει προσεχτικά, άλλος θα σε θαυμάζει, αλλος θα διαβάζει, άλλος δε θα διαβάζει.
Πολλά παιδιά δεν έχουν μάθει να διαβάζουν, αυτό δε σημαίνει πώς δεν είναι σωστοί ή ιδανικοί. Η λέξη ''ιδανικός'' είναι σκληρή, σκληρή και για ένα παιδί, σκληρή και για ένα δάσκαλο. Γιατί, συμπορεύεται ο δάσκαλος με τα παιδιά, διδάσκει και διδάσκεται. Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να κρίνουν τους δασκάλους τους υποκειμενικότατα. Οι δάσκαλοι όμως κρίνουν αντικειμενικά την επίδοση και τη συμπεριφορά τους στα πλαίσια κανονισμών. Η διάκριση ιδανικού και μη, για μένα δεν υφίσταται. Μου φαίνεται άδικη.
Πολλά παιδιά δεν έχουν ψηλή ή ικανοποιητική αντιληπτική ικανότητα ώστε να ρουφάνε άμεσα κι αποτελεσματικά. Κάποια άλλα δεν έχουν διδαχτεί απο το σπίτι βασικές αξίες κι αρχές.
Οπως και να έχει, το κάθε παιδί, μικρό ή μεγάλο, πιτσιρίκι ή έφηβος, είναι άνθρωπος με ψυχή, καρδιά και μυαλό. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί μαθητές, συμπαθητικοί ή αντιπαθητικοί. Υπάρχουν οι αδύναμοι, υπάρχουν και οι άριστοι. Υπάρχουν οι ανήσυχοι, υπάρχουν και οι ήσυχοι. Υπάρχουν όσοι προσπαθούν, υπάρχουν κι εκείνοι που δε θέλουν να προσπαθούν.
Ολα τα παιδιά, ανεξαρτήτως χαρακτήρα κι επίδοσης, είναι αγαπητά, συμπαθητικά, αξίζουν την αγάπη και τις αμέτρητες ευκαιρίες στη ζωή. Κι αυτό γιατί αυτές οι ηλικίες είναι ηλικίες βάσης που τοποθετούνται τα πιο γερά θεμέλια μέσω της ενθάρρυνσης, της γνώσης και του σεβασμού.
Απο κεί κι έπειτα, το άτομο ενηλικιώνεται κι εκεί μπορώ να κάνω τη διάκριση, γιατί έχει πλέον ωριμάσει, κατασταλάξει κι αποκτήσει ολοκληρωμένη προσωπικότητα, ολοκληρωμένο χαρακτήρα. Εκεί μπορώ να κρίνω αν μου κάνει ή δε μου κάνει σαν άνθρωπος. Αν τον προτιμώ σαν άτομο ή όχι.
Αυτή είναι η δική μου η γνώμη.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.