Νομίζω ότι κάνεις μία λάθος υπόθεση και στηρίζεις όλη σου την επιχειρηματολογία εκεί. Δεν είναι το θέμα κανενός, νομίζω, να στερήσουμε την επιλογή από όποιον θέλει να πάει σε ιδιωτικό κολλέγιο/πανεπιστήμιο whatever, αλλά το ότι μία ατομικά «ευλογοφανής» επιλογή μπορεί να μην είναι η καταλληλότερη αλλαγή για αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Σε ό,τι αφορά το πότε υπάρχει ή όχι επιρροή και στη βιομηχανική παραγωγή πτυχίων, σαφώς και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει στη δεδομένη κατάσταση από τα υπάρχοντα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Διότι, το ιδιωτικό
κερδοσκοπικό ίδρυμα έχει όφελος από το να ικανοποιήσει τον
πελάτη του και, αντίστοιχα, έχει ζημιά από το να τον δυσαρεστήσει και να μην του δώσει το
προϊόν που του πουλάει. Αντιθέτως, σε ένα δημόσιο ίδρυμα (προφανώς
μη κερδοσκοπικό), δεν εμφανίζεται αυτό το φαινόμενο, αφού ο σκοπός του δεν είναι να ικανοποιήσει τους φοιτητές του και δεν εξαρτάται η χρηματοδότησή του από αυτό. Αυτό, μαζί με το ότι δεν μπορείς να επιβάλεις όρους λειτουργίας σε τόσο μεγάλο βαθμό σε μία
ιδιωτική επιχείρηση κάνει τα ιδιωτικά
κερδοσκοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα τελείως διαφορετικά από τα δημόσια.
Για το θέμα της πολιτικής βούλησης κ.λπ., δε νομίζω να ισχυρίστηκε κάποιος ότι είναι ένας «Ράμπο» της κοινωνίας που έχει τρομερή εξουσία στα χέρια του - γι' αυτό μίλησα και για συλλογικές διεκδικήσεις. Επίσης, δεν είπε κανείς μας ότι θα περιμένουμε τους ενάρετους - ή τους άριστους - πολιτικούς για να γίνουν οι αλλαγές, απλώς η συγκεκριμένη αλλαγή που προκρίνει η εν λόγω κυβέρνηση - και που ενδεχομένως να βγάζει από τη δύσκολη θέσεις μελλοντικές κυβερνήσεις που θα ήθελαν ένα τέτοιο εργαλείο πίεσης στα χέρια τους - δεν είναι προς την κατάλληλη κατεύθυνση. Αντιθέτως, έχει διατυπωθεί ξεκάθαρα από πολλούς εδώ μέσα ποια θεωρούμε ότι είναι μία καταλληλότερη κατεύθυνση - με διαφοροποιήσεις από τον καθένα μας, προφανώς.
Πίσω στα περί παιδείας, δεν είπε κανείς ότι είναι εύκολο. Αλλά, δε γίνεται να θεωρούμε ότι
ιδιωτικά κερδοσκοπικά ιδρύματα θα επνεδύσουν στην έρευνα και σε υψηλά εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό, δεδομένου ότι μία τέτοια επένδυση μπορεί να αποφέρει καρπούς σε βάθος δεκαετιών. Πράγμα που, αν κοιτάξεις γύρω σου - είτε στο εγχώριο τοπίο είτε και διεθνώς - επιβεβαιώνεται. Σχεδόν καμία ουσιώδης συνεισφορά στην επιστημονική γνώση δεν προέρχεται από ιδιωτικά
κερδοσκοπικά ιδρύματα. Διότι, πολύ απλά, δε γίνεται να παράξεις γνώση τόσο εύκολα όσο μπορεί να σκέφτεσαι.
Τέλος, στα περί διαχωρισμού της εκπαιδευτικής από την παραγωγική διαδικασία σε ό,τι αφορά τη γνώση στον ακαδημαϊκό τομέα, εν γένει θεωρώ ότι δεν πρέπει να αποσυνδεθούν. Με άλλα λόγια, τα ιδρύματα που μεταφέρουν τη γνώση στους φοιτητές πρέπει να συνεισφέρουν και στην παραγωγή της. Αυτό, για εμένα, είναι ζωτικής σημασίας και για το επίπεδο των επιστημόνων που βγαίνουν από αυτά τα ιδρύματα, καθώς πέρα από το να έχεις πρόσβαση στη γνώση, πρέπει να έχεις εθιστεί και στην επιστημονική σκέψη, στις μεθόδους και τον τρόπο πραγωγής της. Σε αυτό, εμφανώς, χολαίνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και εκεί πρέπει να στοχεύσουμε πρώτα. Όχι στο να αποσυνδέσουμε την εκπαίδευση από την παραγωγή της γνώσης. Τέτοιου είδους ιδρύματα, που στοχεύουν μόνο στο να σε καταρτίσουν για την αγορά εργασίας, για εμένα, πάνε στο επίπεδο 5 της
κλίμακας ISCED καθώς παρέχουν εκπαίδευση που προσανατολίζεται στην ένταξη στην αγορά εργασίας και μόνο σε αυτή.