Civilara
Περιβόητο μέλος



Ο χρόνος θα δείξει.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
antis
Πολύ δραστήριο μέλος


Όπως λέει και ο Λιακόπουλος
![]()
Ο χρόνος θα δείξει.
Μπα ούτε αυτό ισχύει στην Ελλαδάρα της ΕΕ και του 2014.... Να μη σου πω ότι θα περιμένουμε και τις επόμενες εκλογές και τον νέο υπουργό παιδείας
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Civilara
Περιβόητο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Civilara
Περιβόητο μέλος


https://library.tee.gr/digital/m2348.pdf
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
antis
Πολύ δραστήριο μέλος


Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014
σχετικά με το βαθμό πτυχίου και τις πιστωτικές μονάδες
Η Συγκλητος του Α.Π.Θ. επιλέγει, τη στιγμή που τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων μηχανικών χτυπιούνται περισσότερο από ποτέ, που οι 2 στους 3 απόφοιτοι των πολυτεχνικών σχολών είναι άνεργοι και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών δουλεύει μαύρα και ανασφάλιστα και η επισφάλεια κυριαρχεί στις εργασιακές σχέσεις, να δώσει τη χαριστική βολή, καταργώντας το ενιαίο πτυχίο, αντικαθιστώντας το απο τον ατομικό φάκελο προσόντων και εισάγοντας τις πιστωτικές μονάδες, σε πλήρη εναρμόνιση με κυβέρνηση, υπουργείο και ΕΕ. Σ' αυτά τα πλαίσια και η απόφαση της συγκλητου η οποία δεν κοινοποιηθηκε δημοσια στη σελίδα του πανεπιστημίου αλλα πάρθηκε κεκλεισμένων των θυρών και εν αγνοία των φοιτητών, δεν ταίριαζε συντακτικά έρχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται ο βαθμός του πτυχίου εισάγοντας συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα ανάλογα με τις πιστωτικές μονάδες. Ο καθένας αντιλαμβάνεται το τι σημαίνει αυτό για τους φοιτητές που έχουν δομήσει τις σπουδές τους με ένα συγκεκριμένο τρόπο, οι υπολογισμοί τους να αναιρούνται την τελευταία στιγμή.
Το κυρίαρχο όμως για μας είναι ότι η σημασία αυτής της αλλαγής ξεπερνά το βαθμό που αναγράφεται στο πτυχίο μας καθώς έρχεται να νομιμοποιήσει τις πιστωτικές μονάδες και να διαμορφώσει μια κατάσταση στην οποία ο φοιτητής θα εγκλωβίζεται στο αέναο κυνήγι αυτών. Η ανισοβαρία των μαθημάτων ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση του ενιαίου πτυχίου, το σπάσιμο του κύκλου σπουδών σε 4 και 1 χρόνια, όπως έγινε στο Πολυτεχνείο Χανίων με την ψήφιση του εσωτερικού οργανισμού, και τον κατακερματισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. 'Ετσι πολλοί φοιτητές θα παίρνουν πτυχίο στα 4 χρόνια και ένα κομμάτι μόνο αυτών θα συνεχίζει στο δεύτερο κύκλο – αφού έχουν ήδη ψηφιστεί δίδακτρα για τον δεύτερο κύκλο - όπου ανάλογα με την ειδίκευση θα λαμβάνει διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα, πράγμα αποδεδειγμένο και από τις ευρωπαϊκές χώρες των οποίων την παιδεία εξυμνούν συνεχώς ο πρύτανης Μυλόπουλος και ο αντιπρύτανης Παντής, που έχουν να μετρήσουν ελάχιστους φοιτητές που έχουν καταφέρει να πάρουν Master (2ος κύκλος). Αντιλαμβανόμαστε εύκολα πως για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών – και σε συνδυασμό με την κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας – η ολοκλήρωση των σπουδών θα γίνεται μακρινό όνειρο. Δημιουργούνται έτσι απόφοιτοι πολλών ταχυτήτων, οι οποίοι θα είναι έρμαιο στα χέρια της εκάστοτε εργοδοσίας καθότι θα αναγκάζονται να ειδικεύονται και να επανειδικεύονται αλλά και να διαπραγματεύονται ατομικά με τον εργοδότη, αφού με την αναίρεση του ενιαίου πτυχίου καταργούνται οι δυνατότητες συλλογικής διεκδίκησης.
Ερωτηματικό (αν και για μας ξεκάθαρο) – μερικώς απαντημένο με τα έως τώρα γεγονότα – αποτελεί και ο τρόπος – μεταξύ άλλων – με τον οποίο οι πιστωτικές αυτές μονάδες θα λαμβάνονται. Τα σεμινάρια και οι ημερίδες των επιχειρηματικών ομίλων και των εταιριών, μπορούν να είναι αυτές οι οποίες θα δίνουν στον φοιτητή – αυτόν που θα έχει να πληρώσει για την παρακολούθηση τους – τις πιστωτικές του μονάδες, στερώντας του αυτό που υπήρχε μέχρι τώρα ως δημόσια και δωρεάν παιδεία, αλλά και κάνοντας την εκπαίδευση ατομική υπόθεση. Μία καλή αφετηρία σε αυτήν την προσπάθεια έχει κάνει ήδη η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία συνεργαζόμενη με την ΑΧΟΝ, διοργάνωσε σεμινάριο στο οποίο έδωσε και βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Ανοίγει ακόμη ο δρόμος για μια σειρά αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στη δομή του προγράμματος σπουδών όπως είναι οι οροφές, τα προαπαιτούμενα, η κατάργηση και η συγχώνετυση μαθημάτων, που έρχονται να δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες φοίτησής μας και να εντατικοποιήσουν περαιτέρω τις σπουδές μας δίνοντας πάτημα και σε πολλούς καθηγητές να δυσκολέψουν τα μαθήματά τους με τη δικαιολογία ότι έχουν μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας.
Κόντρα σε διαχειρστικές λογικές τύπου ΔΑΠ, το ζήτημα αυτό αφορά όλα τα έτη, ακόμη και τους πτυχιούχους μηχανικούς καθώς έρχεται να αναδιαμορφώσει τους όρους με τους οποίους διεκδικούμε στην αγορά εργασίας. Για ζητήματα όπως αυτό δεν μπορούν να αποφασίζουν 6 ΔΑΠίτες στο Δ.Σ. αλλά πρέπει ο Σύλλογος άμεσα να συνεδριάσει προκειμένου να πάρει μια καταδικαστική απόφαση.
Καμία νομιμοποίση των πιστωτικών μονάδων - ενιαία πτυχία με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα
Όχι στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του βαθμού του πτυχίου
Μπλοκάρουμε τον Οργανισμό που σπάει τον κύκλο σπουδών
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Civilara
Περιβόητο μέλος


https://www.adip.gr/data1/Ypologismos_vathmou_ptyxiou.pdf
https://www.adip.gr/data1/vathmos_titlou_spoudwn.pdf
https://www.adip.gr/data1/ects_grading.pdf
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ryuzaki
Πολύ δραστήριο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Civilara
Περιβόητο μέλος


Πού διαφωνείς Civilara; Έχουν δίκιο σε αυτά που λένε τα EAAK. Εάν δεις αυτό που έστειλε ο πρώην σύλλογός σου (υπογεγραμμένο ως "φοιτητές π.μ." και όχι ως σύλλογος) θα δεις ότι μόνο την πάρτη τους κοιτάνε να σώσουν, τόσο ο πρόεδρος (επι πτυχίο) όσο και άλλοι φοιτητές στο πτυχίο. Ας περάσει αρκεί να μην πιάσει τον εαυτούλη τους.
Όλα αυτά έχουν μεγάλη δόση υπερβολής.
1) Το δίπλωμα πολιτικών μηχανικών ΑΠΘ, όπως και σε όλα τα τμήματα πολιτικών μηχανικών, έτσι κι αλλιώς δεν είναι ενιαίο εδώ και πολλά χρόνια. Οι προπτυχιακοί φοιτητές στο 7ο εξάμηνο είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν μία από τις 4 διαθέσιμες κατευθύνσεις, η οποία καθορίζει και τον τομέα της εξειδίκευσής τους. Το να προσφέρεται λοιπόν υποχρεωτικά εξειδίκευση στους φοιτητές και να μιλάμε για ενιαίο πτυχίο είναι υποκρισία. Είναι σαν να βαφτίζουμε το κρέας ψάρι όπως έκαναν οι καλόγεροι στο μεσαίωνα. Οι απόφοιτοι δεν έχουν την ίδια εκπαίδευση, καθώς η εξειδίκευσή τους είναι διαφορετική. Είναι κοροϊδία λοιπόν να μιλάμε για ενιαίο πτυχίο και ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα.
2) Οι πιστωτικές μονάδες ECTS εκφράζουν τον φόρτο κάθε μαθήματος και της διπλωματικής εργασίας. Είναι μέτρο ποσοτικής αποτίμησης των ωρών απασχόλησης που πρέπει να αφιερώσει ο φοιτητής για να πάρει δίπλωμα. Δεν υποβαθμίζει η υιοθέτησή τους το πρόγραμμα σπουδών. Είτε έχεις 60 μαθήματα χωρίς την εφαρμογή των ECTS είτε τα ίδια 60 μαθήματα με ECTS, ο φόρτος παραμένει ο ίδιος. Συνεπώς η επικείμενη υποβάθμιση του προγράμματος σπουδών δεν οφείλεται στην εφαρμογή της απονομής ECTS σε κάθε εκπαιδευτική διαδικασία. Η επικείμενη υποβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών οφείλεται στην έντονη πίεση που ασκούν επιχειρηματικοί κύκλοι ώστε να βγαίνουν γρήγορα στην αγορά εργασίας πτυχιούχοι. Έτσι καθιερώθηκαν οι τίτλοι σπουδών 3ετούς φοίτησης, που είναι τα 3ετή Bachelor. Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπέκυψαν στις πιέσεις με αποτέλεσμα να θεσπίσουν τον 3ετή κύκλο σπουδών, ακόμη και παρέχει ανεπαρκή εκπαίδευση. Οι ECTS είναι απλά ένα μέτρο ποσοτικού προσδιορισμού των ώρων απασχόλησης που απαιτούνται για την ολοκλήρωση μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας.
3) Αυτό που αναφέρουν για το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι πέρα για πέρα ψέμα. Το σχέδιο οργανισμού του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπως εγκρίθηκε από την Σύγκλητο του Ιδρύματος κατοχυρώνει τον 5ετή κύκλο σπουδών για την απονομή τίτλου σπουδών και δωρεάν φοίτηση για όλους τους φοιτητές και για τα 5 χρόνια του κύκλου σπουδών. Κατοχυρώνεται επίσης η ισοδυναμία με MEng του 5ετούς διπλώματος μηχανικού του Πολυτεχνείου Κρήτης. Αυτά στο σχέδιο του οργανισμού.
4) Αυτό που αναφέρουν για πτυχιούχους 2 ταχυτήτων είναι σωστό. Αν κάποια τμήματα μηχανικών γίνουν 4ετή και άλλα μείνουν 5ετή τότε αυτομάτως δημιουργούνται τίτλοι σπουδών διαφορετικού επιπέδου στο ίδιο αντικείμενο. Είναι θέμα που θα προβληματίσει στο μέλλον και θα αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης μέχρι να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα που προβλέπονται από την περίπτωση α) της παραγράφου 2 του άρθρου 30 του νόμου 4009/2011 για τα τμήματα μηχανικών. Χωρίς να έχω εσωτερική πληροφόρηση, μάλλον θα ολοκληρωθεί πρώτα η διαδικασία πιστοποίησης γι αυτά τα τμήματα και μετά θα εκδοθούν αυτά τα προεδρικά διατάγματα (πάμε για του χρόνου και βλέπουμε).
5) Πρέπει κάποια στιγμή όλοι να καταλάβουμε ότι επειδή πήραμε ένα πτυχίο δεν σημαίνει ότι είμαστε ικανοί να ασκούμε το αντίστοιχο επάγγελμα για το υπόλοιπο της ζωής μας. Οι γνώσεις που θα πάρει ένας μηχανικός θα απαξιωθούν μετά από 10 χρόνια πόσο μάλλον μετά από 30 χρόνια. Αλλάζουν οι νόμοι, αλλάζουν οι κανονισμοί, βγαίνουν πιο σύγχρονοι Η/Υ, βγαίνουν νέα πακέτα λογισμικού, παράγονται νέα υλικά κλπ. Κατά συνέπεια πρέπει ο μηχανικός (όπως και ο γιατρός και ο γεωπόνος και όλοι) να επικαιροποιούν τις γνώσεις τους ώστε να είναι ανταγωνιστικοί και να είναι σε θέση να προσαρμοστούν στις συνθήκες που επιβάλλουν τα νέα δεδομένα. Για να εξασφαλιστεί λοιπόν η ικανότητα του μηχανικού να προσαρμόζεται σε νέες καταστάσεις πρέπει να εκπαιδεύεται δια βίου (σεμινάρια ή ακόμα και εξετάσεις). Το κράτος εδώ πρέπει να εξασφαλίσει πρόσβαση στα προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης των επιστημόνων προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Για να το επιτύχει αυτό, πρέπει τα προγράμματα σπουδών δια βίου μάθησης να παρέχονται δωρεάν ή να έχουν χαμηλά δίδακτρα. Το μεγάλο στοίχημα είναι εδώ. Αν θεσμοθετηθεί η δια βίου εκπαίδευση και δεν παρέχεται ισότιμη πρόσβαση σε αυτήν όλων των ενδιαφερομένων τότε το κράτος εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι το δημόσιο συμφέρον. Μη δαιμονοποιούμε λοιπόν την δια βίου εκπαίδευση. Η επιμόρφωση ποτέ δεν έβλαψε κανένα. Την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης να καταγγείλουμε.
6) Η αναφορά στην αύξηση της δυσκολίας των μαθημάτων είναι ανάξια σχολιασμού. Τα ECTS περίμενε ο καθηγητής για να δυσκολέψει το μάθημα. Αυτά είναι σαχλαμάρες και υποτιμούν τη νοημοσύνη των αναγνωστών.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Civilara
Περιβόητο μέλος


https://www.eng.auth.gr/fileadmin/_migrated/content_uploads/20090914b.pdf
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Civilara
Περιβόητο μέλος


https://www.teetdk.gr/download.php?id=246337,728,2
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
antis
Πολύ δραστήριο μέλος


Απόφαση Αντιπροσωπείας Τ.Ε.Ε.-Π.Τ.Κέρκυρας
στις 10 Απριλιου 2014
.......β) η κατάργηση της προϋπόθεσης αποφοίτησης από τις Πολυτεχνικές Σχολές της Χώρας και τις ισότιμες του εξωτερικού για την άσκηση του επαγγέλματος του Πολιτικού Μηχανικού, Αρχιτέκτονα και Τοπογράφου, που εισάγεται στην υποπαράγραφο ΙΓ.12, αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ με συναρμόδιο το Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων,
Δημοσίευση του Ν.4254/2014 (ΦΕΚ 85Α’), αλλαγές στην άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού και ο ρόλος του ΤΕΕ στην απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων.....................................Μέσα στις διατάξεις του νόμου μπορεί μεν να μην καταργείται η έννοια του διπλωματούχου μηχανικού, αλλά δίνεται η ιδιότητα αυτή και στους αποφοίτους άλλων ακαδημαϊκών βαθμίδων, με τη σημείωση ότι κάποια χρονική στιγμή θα καθορισθεί τί δεν μπορεί να κάνει ο κάθε διπλωματούχος. Με τον τρόπο αυτό, οδηγούμαστε σε ένα αφηρημένο και θολό τοπίο, χωρίς διακριτούς ρόλους, στο οποίο όποιος έχει την «οικονομική» δυνατότητα θα μπορεί να γίνει μηχανικός, παρακάμπτοντας το στοιχειώδες ισχύον σύστημα αξιολόγησης για την εισαγωγή στα Πολυτεχνεία της χώρας ή τα αντίστοιχα του εξωτερικού. Προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και το Εθνικό Σύστημα Πιστοποίησης Προσόντων του Υπουργείου Παιδείας
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
filomathis
Εκκολαπτόμενο μέλος


Αυτο ισχυει στα υπολοιπα πολυτεχνεια (Θεσσαλονικης,Πατρας,Κοζανης);;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
antis
Πολύ δραστήριο μέλος


Το βασικό πρόγραμμα σπουδών που προσφέρει το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών οδηγεί στην απόκτηση του Διπλώματος Μηχανολόγου Μηχανικού, που είναι ένας τίτλος σπουδών μηχανικού πενταετούς φοίτησης, ισότιμος με Bachelor of Science + Master of Science.
Όχι δεν ισχύει κάτι τέτοιο
Έγινε μια προσπάθεια που απέτυχε παταγωδώς
Τα πτυχία διπλώματα των ΑΕΙ (5ετή 4ετή 3ετή φοιτήσεως ) εντάσσονται στο επίπεδο 6 του εθνικού πλαισίου προσόντων τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Για το επίπεδο 7 όπου εντάσσονται οι μεταπτυχιακοί τίτλοι πρέπει ο ενδιαφερόμενος να αποκτήσει ξεχωριστό τίτλο σπουδών (μεταπτυχιακό) από τον προπτυχιακό
Αυτο ισχυει στα υπολοιπα πολυτεχνεια (Θεσσαλονικης,Πατρας,Κοζανης);;![]()
Γιατί ισχύει κάπου αλλού ?
Πολυτεχνεία είναι μόνο το ΕΜΠ και της Κρήτης όλα τα υπόλοιπα είναι πολυτεχνικές σχολές ενταγμένες σε πανεπιστήμια (Δυτικής Μακεδονίας, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Πατρών)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
filomathis
Εκκολαπτόμενο μέλος


ΥΣ sorry που βγηκα εκτος θεματος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
nPb
Επιφανές μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
filomathis
Εκκολαπτόμενο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Jack of Spades
Περιβόητο μέλος


Διοτι αν γινοταν τα 5χρονια bachelor+master οπως ειναι στο εξωτερικο 3 χρονια βασικες γνωσεις και μετα 2 ειδικοτητα μετα θα ειχες την επιλογη να κανεις οπου θες εσυ το μαστερ υποθετω και να μην περιοριζεσε στα τμηματα/ειδικοτητας που εχει η σχολη σου
Ε καλά, αν το πάρουμε απ' αυτή την άποψη κι εμείς των Τ.Ε.Ι. είμαστε κορόιδα που αντί για 3 χρόνια κάνουμε 4...τι να κάνουμε, στην Ελλάδα στις περισσότερες των περιπτώσεων τυραννιέσαι περισσότερο απ' ότι σε άλλα κράτη για το ίδιο ακριβώς πράγμα!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
filomathis
Εκκολαπτόμενο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Civilara
Περιβόητο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
antis
Πολύ δραστήριο μέλος


το πιστοποιητικό αυτό δεν έχει νομική ισχύ καθώς το δίπλωμα μηχανικού δεν αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος ως ισοδύναμο με master.
Γιαυτό και τα πολυτεχνεία εντάχθηκαν στο επίπεδο 6 του εθνικού πλαισίου προσόντων μαζί με όλα τα ΑΕΙ.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 13 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.