Δεν ξέρω αν όντως έχεις συζητήσει με παπά (άλλωστε δεν φταίει ο παπάς αν είναι μα**κας, εσύ φταις που τον διαλέγεις), αλλά ποτέ ένας σωστός παπάς δεν θα σου πει ούτε απόλυτα, ούτε μετριοπαθώς "πίστεψε εκεί". Και ναι, υπάρχουν σωστοί παπάδες, αρκεί να τους βρεις. Και ναι, γίνεται διάλογος επί ίσοις όροις αν θέλεις και όχι, όσο σου λέω εγώ "πίστεψε εκεί" (που δεν σου λέω), άλλο τόσο σου λέει κι ο πνευματικός. Από που συμπεραίνεις το γεγονός ότι ο παπάς είναι πχ. καθοδηγητής τύπου ΚΝΕ που είναι εκεί για να σου γεμίσει το μυαλό προπαγάνδα; Οι περισσότεροι παπάδες που γνωρίζω και συζητώ (είτε νέοι, προοδευτικοί, είτε γέροντες, σοφότεροι) έχουν το βασικότερο συστατικό διαλόγου. Αμφισβητούν πρώτα απ'ολα τον εαυτό τους. Αν, λοιπόν, υπάρχει αυτό, δεν στέκει λόγος περί προπαγάνδας ή προσηλυτισμού. Κουβέντα κάνεις, σκέφτεσαι, σκέφτεται ο άλλος και προχωράς. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι το ράσο, το burberry, το τζην της λαικής δεν κάνει τη διαφορά όταν με τον άλλον κάνεις ισότιμο διάλογο.
-----------------------------------------
Και σου ξαναθέτω ευθέως το ζήτημα αν μέρος αυτής της δυσπιστίας προκαλείται συχνά κι από μέρους σου προκατάληψη ότι "ο παπάς είναι ένας φασίστας που δεν δέχεται αντίλογο και θα προσπαθήσει με κάθε μέσο να μου αλλάξει τα μυαλά".
Κοίτα, οφείλω να πω ότι δεν έχω κάτσει να μιλήσω ποτέ με παπά. Το θεωρώ χάσιμο χρόνου. Διότι, όση διαφορά "συχνότητας" έχω με σένα ή με το Φουσέκη, την τριπλάσια θα έχω με έναν κληρικό, που φέρει διαρκώς επιχειρήματα "θεολογικού" τύπου.
Πότε είπα εγώ ότι ο παπάς είναι καθοδηγητής τύπου ΚΝΕ που είναι εκεί για να προπαγανδίσει το χριστιανισμό; Δε μου αρέσουν οι γενικεύσεις, και νομίζω πως κι εδώ δεν έκανα καμία. Λέγοντας "ένας παπάς/ιερέας", είναι εμφανές, νομίζω, ότι αναφέρομαι σε μία τυχαία περίπτωση.
Αλλά από κει και πέρα, δε μπορείς αμφισβητήσεις το γεγονός ότι είναι ο χαρακτήρας της θρησκείας τέτοιος, ώστε να προτάσσει με έναν από λίγο έως πολύ απόλυτο τρόπο ορισμένα δόγματα. Δεν μπορείς να είσαι χριστιανός, αν δε δέχεσαι π.χ. την ενανθρώπιση του Ιησού. Γι' αυτό και λέω ότι η θρησκεία σου λέει "πίστεψε εκεί". Και κύριο σημείο αναφοράς για αυτήν μου τη γνώμη, είναι οι πρώτες εκ των δέκα εντολών.
Εγώ, πάντως, δε γνωρίζω πολλούς παπάδες διαλλακτικούς και ανοιχτόμυαλους, όπως τους περιγράφεις.
Αμφιβητούν τον εαυτό τους. Μπορεί. Αλλά η πίστη τους είναι συχνά ισχυρότερη από τον εαυτό τους, και δε την αμφισβητούν.
-Ο Χριστός είπε πως ο διάβολος κυβερνάει στον κόσμο μας. Ο διάβολος λέγεται [<--φήμες=κενό επιχείρημα] πως κυβερνάει στην Κόλαση. Άρα όταν είναι να πάμε στην Κόλαση, ξαναερχόμαστε στην Γη.
-Ταιριάζει πιο πολύ με τον Θεό της Αγάπης και το όλο σκεπτικό της second chance.
[Πρέπει να ήταν κι άλλα, τα έχω σε ένα forum γραμμένα κάπου...κυρίως όμως ήταν αυτά τα δύο.]
Μμμ... Έχεις δοκιμάσει ποτέ να καθαρίσεις το μυαλό σου από κάθε σκέψη/ιδέα, και να αρχίσεις από την αρχή να συλλογίζεσαι όλα όσα σου έρχονται στο μυαλό, ως θεμελιώδη υπαρξιακά/φιλοσοφικά/κοσμικά ερωτήματα;
Ο Θεός της Αγάπης (αν πάρουμε την αγάπη ως ευρύτερη έννοια) και το σκεπτικό της second chance δεν είναι αποκλειστικά "προνόμια" του Χριστιανισμού.
Όχι, το ότι τα επέλεξα προσεκτικά δεν σημαίνει πως είδα τι μου άρεσε. Επέλεξα θα πει πως κοίταξα αρκετές πλευρές και -για τώρα- είμαι εδώ.
Και με ποιο κριτήριο τις επέλεξες;
Όχι...
(Τώρα πάμε στην εξήγηση του συμβολισμού!)
Ναυάγιο: Το σύνολο των θρησκευτικών πεποιθήσεων
Ναυαγοί: ο καθένας ξεχωριστά, μια διαφορετική θρησκεία. Θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι, όπως η προσωπικότητα του ανθρώπου αλλάζει και έχει πάρα πολλές πτυχές, επηρεάζοντας και το περιβάλλον του, έτσι και η κάθε θρησκεία είναι δυναμική, επηρεάζει τις υπόλοιπες, και έχει πολλά παρακλάδια.
Σωτήρας: Η κοινωνία. Η κοινή γνώμη. Η Πολιτεία.
Βάρκα: Το όργανο, με το οποίο θα εξασφαλιστεί η σωτηρία των ναυαγών-θρησκειών. Το σχολείο.
Μπορείς να γνωρίσεις κάθε λογής ανθρώπους. Και με ανοιχτό και φιλελεύθερο μυαλό, αλλά και άλλους με πιο κλειστό, και επιστήμονες και θεΐστές. Η επιστήμη δεν πρέπει να τα παρουσιάζει ως απόλυτες αλήθειες, γιατί αύριο κιόλας ίσως ανατραπούν πολλά από όσα λέει. Η θρησκεία ή υπάρχει ή όχι, δεν υπάρχει έμμεση λύση ή αναθεώρηση.
Έρχεσαι στα λόγια μου.
By the way, δεν ξέρω αν μετράει, αλλά έχω έναν φίλο που ασχολείται πάρα πολύ με την επιστήμη (σου μιλάω για τρελό κάψιμο), ο οποίος είναι αυτό που λέμε...ευαγγελικός αντιχριστιανός/άθεος.
Sorry, I am unaccustomed to the particular term.
Γιατί το αναφέρεις;
Κάποιος μπορεί να θεωρήσει και το ότι περπάτησε ο Ιησούς πάνω στο νερό τρομαχτικό. Προσωπικά, θα χοροπηδούσα από την χαρά μου αν ήξερα πως συνέβαινε ένας σεισμός ως σημείο (θαύμα).
Δε θα χοροπηδούσες καθόλου από τη χαρά σου, αν ήξερες πως συμβαίνει δίπλα σου, και πως τα αγαπημένα σου πρόσωπα κινδυνεύουν (μάλλον θα χοροπηδούσες από τη γη που τρέμει:p). Όλα είναι σχετικά.
Μπα... Απλώς έχουν πλάκα οι λεξάριθμοι. 999 είναι του ΤΡΙΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ, δηλαδή ένα ανάποδο 666.
Για εξήγησέ μου πώς βγαίνει ο λεξάριθμος. Πολύ θα ήθελα ο λεξάριθμος του ονόματός μου να είναι 666

.
Φυσικά! Ήδη αρχίσαν τις συμπροσευχές ο πάπας κι ο Βαρθολομαίος...
Προσπαθούν να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλο, να συνεργαστούν, να μην τρώγονται. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το τεράστιο πνευματικό χάσμα μεταξύ καθολικών, ορθοδόξων και διαμαρτυρομένων θα μπορέσει ποτέ να καλυφθεί.
Δες
αυτή την εικόνα.
Όχι, στο θέμα του συμβολισμού δεν μπορεί να χωρέσει αμφιβολία. Με συνεχή μελέτη γίνεται ξεκάθαρο στον καθένα ο συμβολισμός.
Διαφωνώ. Ο συμβολισμός δεν είναι κάτι που μπορείς να "μελετήσεις". Για να διακρίνεις τα νοήματα που κρύβονται πίσω από διάφορα σύμβολα, θα πρέπει απλώς να εξασκηθείς. Μετά, δεν υπάρχει κάποιο είδος "γνώσης" που μπορείς να μελετήσεις, για να βρίσκεις περισσότερους συμβολισμούς. Κι επειδή ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, έχει διαφορετικά κριτήρια για το κάθε πράγμα, και έχει διαφορετικές αντιλήψεις/προσδοκίες/όνειρα/σκοπιμότητες, μπορεί να προσδώσει ποικίλες ερμηνείες για κάθε συμβολισμό. Για παράδειγμα, για σένα και τους Μινωίτες, μπορεί να κέρατα να συμβολίζουν την εξουσία (αν θυμάμαι καλά

. Για μένα συμβίζουν... τίποτα το ιδιαίτερο, αν και στο υποσυνείδητό μου, τα έχω συνδέσει με τη μοιχεία. Οπωσδήποτε όχι με την εξουσία. Έναν βράχο, πάλι, μπορεί κάποιος να τον θεωρήσει σύμβολο σταθερότητας. Άλλος, μπορεί να του αποδώσει το νόημα της σκληρότητας.
Και μιας που έφερες τα εβραϊκά στην κουβέντα, αξίζει να αναφέρουμε ότι ακόμα και από τις μεταφράσεις της ΠΔ από τα εβραϊκά και την ερμηνεία των εβραϊκών γραμμάτων, μπορούν να προκύψουν πολλά διαφορετικά νοήματα.
Όχι, απλώς μου μετέδωσε τα νέα από πρώτο χέρι.
Και τελικά δεν μπήκαν τα ΜΑΤ.
Τί εννοείς ότι στα μετάδωσε από πρώτο χέρι; Αυτό δε ρώτησα κι εγώ (τότε γιατί μου λες "όχι";

);
Α, μόλις ρώτησα έναν παπά της γειτονιάς μου για αυτό το θέμα άρχισε τα "Κοίταξε να δεις, εεε...δεν έχουν και απόλυτο δίκιο οι μοναχοί, γιατί είναι μέσα ακόμα, ενώ η ΕΕ τους έχεις διώξει...αυτοί άρχισαν να αντιστέκονται.", αλλά τι να πεις...από άνθρωπο που βγάζει του παλαιοημερολογίτες αιρετικούς προς την Ορθοδοξία... :-
Και το Οικουμενικό Πατριαρχείο τους έχει κηρύξει σχισματικούς.
Σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσω και με τον μιβ (σπάνιο

).