Ωστόσο ακόμα δεν απάντησες στην ερώτηση μου σχετικά με το αέναο αυτό σύμπαν...
Γιατι ακόμα και δεν συμμεριστούμε τους παπάδες που θα κινήσουν γη και ο ουράνο για τα κάνουν όπως θέλουν , δεν πάυει να γκρεμίζεται μια βασική διαδασκαλία του χριστιανου, αυτή της γραμμικής πορείας, της ευθείας , αρχη χρόνου - τέλους χρόνου.
Σχετικά με το επιστήμη-θρησκεία παραθέτω μερικα σημεία απο την Συνέντευξη που έδωσε στο Βήμα πιο συγκεμκριμένα στο βήμα science, αυτής της κυριακής ο Νιλ Τούροκ:
-
Στο βιβλίο σας γράφετε οτι οι δαπάνες της για το αν το σύμπαν είναι πληθωριστικό ή εκπυρωτικό είναι απόλυτα δικαιολογημένες γιατί, μέσω αυτής, ο κοσμολογικός διάλογος επεκτάθηκε σε ένα διάλογο για το μέλλον της φυσικής και το μέλλον της ίδιας επιστήμης.Μήπως τελικά και σε ένα διάλογο για το μέλλον των θρησκειών?
-Δεν θα ήθελα να συμπεριλάβω την θρησκεία στην συζήτηση.Η επιστήμη ασχολείται με οτι μπορει να ελεγχθει λογικά ή πειραματικά.ενώ η θρησκεία όχι.
-Η ερώτηση αυτή δεν επεδίωκε τόσο το να σας καταγράψει ως θρήσκο ή άθεο όσο το να εντοπίσει αν ανήκετε στην διευρυνόμενη γενιά επιστημόνων που θέλουν να σπάσουν το "συμβόλαιο αιώνων" επιστήμης και θρησκείας να μην μπλέκεται ο άλλος στα του άλλου. Είστε ένας απο αυτούς που θεωρούν καθήκον του επιστήμονα να αναζητεί την αλήθεια εκτός ορίων?
-Ναι, δεν θα αποδεχόμουν κανενός είδους όρια στην επιστήμη.Παράλληλα όμως πιστεύω οτι οι επιστήμονες πρεπει να είμαστε σεμνοι και να δεχόμαστε οτι υπάρχουν πτυχές του κόσμου που είναι ακόμα ανεξιχνίαστες - όπως ηια παράδειγμα , η ηθική , η αισθητική , ή και πλευρές της θρησκείας που καθοδηγούν και ενδυναμώνουν τους ανθρώπους. Θα έπρεπε να σεβόμαστε αυτές τις πτυχέες της θρησκείας , ακόμη κι ενόσω επιμένουμε οτι θα έπρεπε να επιτρέπεται στην επιστήμη να διερευνά τα πάντα.
Αυτο είναι μέρος της συνέντευξης.Δεν έχω αλλάξει τίποτα (μπορει να ξέχασα κανα τόνο,το παθαίνω αυτ συχνά..

). Επίσης δεν μπορει να κατηγορηθει ο τσαρλατάνος διοτι είναι απο τους σημαντικότερους κοσμολόγους.
Η αποψη του Τούροκ με εκφράζει πάρα πολύ. Επισης καταλαβαίνουμε οτι μια νεα γενια επιστημόνων ανυψώνεται που με τιποτα δεν θα τη χαρακτήριζα στενόμυαλη και αμόρφωτη.Οπως και να χει η προβλεψή μου είναι τα επόμενα χρόνια (κοντινα ή μακρυα) δεν θα είμαστε απλά εμείς οι 16-17χρονοι που θα το συζητάμε..Υπομονή χρειάζεται..
Γιατι την αναθέρμανση αυτη δεν έχω ακούσει.Μάλλον τα προπαγανδιστικα site που βλέπεις σε επηρέασαν.Πριν απο λίγο παρέθεσα μια πηγη αναμφιβόλου ποιοτητας.Εχω και άλλες που πραγματικά καίνε το χριστιανισμο αλλα δεν ήθελα να τις παραθέσω διοτι δεν είναι καθόλου αντικειμενικές.Πχ. Αυτη των δωδεκαθειστων.
https://www.angelfire.com/rebellion/aamyras/1.html
Αμα την διαβάσεις όλη μπορει και γίνει δωδεκαθειστης,ή φανατικός εναντίον του χριστιανιμού ποιος ξέρει.Εδω όμως μπαίνει το κριτικό πνευμα, πράγμα που δεν βλέπω να κατέχεις.