Το φαινόμενο της ζωής,της ύπαρξης και της συνείδησης είναι τόσο μεγάλα μυστήρια.Αναλογιζόμενος τις παραπάνω έννοιες ένας άνθρωπος,χάνεται,πολλές φορές τρομάζει.Βρίσκεται σε άρνηση,ψάχνει κάποιο σκοπό.Αρνείται να πιστέψει ότι βρίσκεται αυτός και μερικοί ακόμα -ίσως και μερικοί παραπάνω σε άλλες περιοχές του σύμπαντος- παροδικά σε μια κατάσταση την οποία ονομάζουμε ζωή.Δεν εφάπτεται στη λογική του.Πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια...ένα πριν και ένα μετά.Δε γίνεται να είναι τόσο απλό,τόσο "ρηχό".Δε γίνεται να χάνομαι,να παύω να υπάρχω από κάποια στιγμή και μετά.
Το σύμπαν είναι ένα αχανές μαύρο τοπίο.Είναι φυσιολογικό για μια οντότητα να νιώθει μόνη και ξεχασμένη.Είναι δύσκολο να ξέρει ότι βρίσκεται σε ένα σημείο απειροελάχιστο μέσα σε ένα γιγαντιαίο σύμπαν.Πως γίνεται να μην είναι το επίκεντρο των πάντων;Πως γίνεται όλο αυτό που ονομάζουμε ζωή να μοιάζει τόσο ανούσιο,χωρίς νόημα και συνέχεια.Άλλωστε ποιός ο λόγος να υπάρχουμε;Για τι πρέπει να μοχθήσουμε;
Χρειαζόμαστε το αίσθημα της ασφάλειας.Το σύμπαν δε βοηθάει σε αυτό.Χρειαζόμαστε να ξέρουμε ότι είμαστε το επίκεντρο της προσοχής,ότι κάποιος μας βλέπει και προσπαθεί να κάνει το καλό για εμάς και πρέπει να τον υπακούμε και να τον φοβόμαστε.Είμαστε αδύναμοι κι ας μη το παραδεχόμαστε.Δεν αντέχουμε το φόρτο της απροσδιοριστίας της ζωής.
Κάπου εκεί,σε αυτά και σε πολλά ακόμα άλλα προβλήματα (άλλα και λόγω συμφερόντων) εμφανίζεται ένας παντοδύναμος ή κάτι το παντοδύναμο που ξέρει τα πάντα,είναι τα πάντα και θέλει το καλό μας.Σε αυτό οφείλουμε την ύπαρξή μας,το θάνατό μας,ο οποίος πλέον γίνεται το μέσο της μετάβασης,τη τάξη κ.λπ.
Δυσκολευόμαστε να αντιμετοπίσουμε τη πραγματικότητα.
Εγώ δε πιστεύω σε κανένα θεό.Αυτό που ξέρω είναι ότι το σύμπαν είναι παράξενο.Η αντίληψή μας ίσως δε μπορεί να συλλάβει τη πραγματικότητα,την ουσία της ύπαρξης.Η πραγματικότητα -αν μπορούμε να ορίσουμε τι είναι αυτή- ίσως είναι κάτι μη απτό στην λογική μας.Με λίγα λόγια δε μπορώ να ξέρω τι είναι πραγματικότητα.Τι κάνω σε αυτό το σύμπαν και ποιός ο σκοπός μου,αν υπάρχει(φαίνεται να μην υπάρχει).Συνεπώς δε μπορώ να σχηματίσω κάποια άποψη για τη φύση της ύπαρξης.Υποθέσεις πολλές,δε μπορώ όμως να καταπιαστώ μια μια και να πω ότι είναι πραγματικότητα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.