Χριστιανικός θεός σε σύγκριση με τον Santa Claus:
Ο Χριστιανικός υπόσχεται καλοτυχία, ευημερία, σωτηρία της ψυχής κλπ στους πιστούς του, ο Santa Claus υπόσχεται δώρα στους πιστούς του κάθε βράδυ 24ης Δεκεμβρίου, τα οποία θα κατασκευαστούν από ξωτικά στην Αρκτική και θα τα μεταφέρουν χ τάρανδοι.
Οι πιστοί στον Χριστιανικό θεό δεν έχουν καλοτυχία. Οι πιστοί στον Santa Claus δεν έχουν δώρα.
Άρα αν πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει Χριστιανικός θεός (πόσο μάλλον αν είστε 100% σίγουροι κάποιοι), δεν θα έπρεπε να πιστεύετε και στον Santa;
Τώρα αυτό πού κολλάει με το κομμάτι του post μου που περέθεσες...μόνο εσύ το ξέρεις!!
Εγώ είμαι κατά της νηπιοβάπτισης, όχι της βάπτισης.
Σ' αυτό κι εγώ συμφωνώ. Όχι βέβαια ακριβώς για το λόγο που λες, αλλά για το γεγονός ότι είναι μεγάλη βλακεία να σε κάνουν "χριστιανό" χωρίς να το θέλεις, να το ξέρεις, και χωρίς να έχεις την παραμικρή ιδέα για το τι σημαίνει καν ο χριστιανισμός.
Ναι σαφώς θα ήταν καλύτερο και πιο δίκαιο να βαφτίζεται κανείς χριστιανός ή να ασπάζεται την οποιαδήποτε θρησκεία όταν και αν το θελήσει αυτός.
Τέλος πάντων και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα... στην χριστιανική ελλάδα τουλάχιστον είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει πραγματικότητα.
@maria322423m, γιατί κολλάμε?
Παίρνω αυτό που προκύπτει απ' τη (φυσική) επιστήμη (=ότι αυτά που λένε οι πιστοί είναι άλλα κι άλλα απ' τη στιγμή που η ερμηνεία για ό,τι βλέπεις γύρω είναι διαφορετική), τα αναλύω κριτικά (=βάλε και τη σύγκριση [φυσικής] επιστήμης και θρησκείας στην ιστορική τους πορεία*) και βγάζω, εγώ, το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει θεός. Δε μου έδωσε κανείς τίποτα έτοιμο. Αν θες ενδείξεις παίρνω κι απ' τη (φυσική) επιστήμη, σίγουρα όχι απαντήσεις. Το τι τις κάνω εγώ, εσύ, αυτός αυτές τις ενδείξεις είναι άλλη υπόθεση τελείως ελεύθερη για τον καθένα.
* hint: απλά βλέπω πως ιστορικά η θρησκεία πέταγε υποθέσεις και η (φυσική) επιστήμη συνέχεια τις κατέρριπτε χωρίς να 'ναι αυτή η δουλειά της mind you. Απλά σαν συνέπεια της δουλειάς της (=ο κόσμος γύρω) ερχόταν κι αυτή η κατάρριψη βασικών concepts της θρησκείας.
Μα για αυτό ακριβώς υπάρχει το κόλλημα.
Και εγώ σου λέω ότι αν το δεις έτσι έχεις τα μύρια δίκια να πιστεύεις ότι δεν υπάρχει κανείς και τίποτα.
Θα μπορούσα βέβαια να ανταπαντήσω σ' αυτό που λες: "και καλά το ενδεχόμενο να έρθει κάποια στιγμή που η επιστήμη (οι φυσικές επιστήμες) θα συμφωνήσουν με την ύπαρξη κάποιας ανώτερης δύναμης, δεν παίζει καθόλου;
Αλλά θα ήταν τελείως ανούσιο να το κάνω αυτό. Απ' ότι φαίνεται όχι δεν παίζει κάτι τέτοιο... α. γιατί δεν μπορεί να υπάρξει καμμία σύνδεση μεταξύ της θρησκείας-θεού και επιστήμης και β. γιατί η επιστήμη δεν μπορεί να αποδείξει (ούτε αυτή καθ' εαυτή, ούτε μέσω των κατά καιρούς συμπερασμάτων της) την ύπαρξη σε κάτι που εκ φύσεως είναι απροσδιόριστο άγνωστο , ασαφές και τόσα άλλα τέτοια.
Επιπλέον θα μπορούσα να σου πω ότι αυτά όσων αφορά τις φυσικές επιστήμες, γιατί υπάρχουν και οι ανθρωπιστικές (φιλοσοφία) που ασχολούνται με τέτοια θέματα κυρίως μεταφυσικά. Αλλά και πάλι κάτι τέτοιο θα ήταν ανώφελο αφού το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι εικασίες για το ότι μπορεί και να υπάρχει.
Και εκτός των άλλων φαίνεται να έχεις δίκιο σ' αυτό που λες, έτσι όπως το λες και έτσι όπως έφτασες σ' αυτό.
Αυτά.
Επομένως ναι, τι να λέμε;