Μελετάει, από τη σκοπιά του πιστού, τη φιλοσοφία μιας συγκεκριμένης θρησκείας. Ο ορισμός του λεξικού οφείλεται μάλλον στο γεγονός οτι το λεξικό εδρεύει σε χώρα της οποίας επικρατούσα θρησκεία είναι ο Χριστιανισμός.
Επίσης, miv, μη ξεχνάμε ότι η θρησκεία υποβάλλει έναν τρόπο ζωής στα μέλη της κοινωνίας. Κάποια πράγματα ορίζονται για παράδειγμα ως αμαρτίες από μια θρησκεία επειδή την εποχή μου θεμελιώθηκε θεωρούνταν έτσι (βλ αυνανισμός - ομοφυλοφιλία - σεξ πριν το γάμο). Και αυτές λοιπόν οι "αμαρτίες" συνδέονται με το ήθος και τις αξίες που πρεσβεύει.
Με αυτή την έννοια η θρησκεία δεν είναι και τόσο "φίλη" με τη θεωρία της εξέλιξης (στη προκειμένη, της εξέλιξης των κοινωνικών αντιλήψεων).
Συνδέετε η θεωρία της εξέλιξης.
-petros
Εδώ πάλι κάνεις το κλασικό λάθος να μπλέκεις τη θρησκευτική φιλοσοφία με τους εκκλησιαστικούς κανόνες. Εγώ είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος, πράγμα που απαιτεί απο μένα να πιστεύω στο Χριστό και στα 12 Ευαγγέλια. Απο κει και πέρα η ανθρώπινη παράδοση της Εκκλησίας δε με κάνει ούτε αμαρτωλό, ούτε άγιο από μόνη της. Αν συνδράμω το Χριστό συνδράμοντας τον πλησίον μου, τότε θα έχω κερδίσει τη Βασιλεία του Θεού και θα έχω κάνει ακόμη ένα βήμα προς τη Σωτηρία του Ανθρώπου. Αυτή είναι η βασική προυπόθεση.