Οι σύγχρονες ψηφιακές μέθοδοι παρακολούθησης είναι αρκετά αποτελεσματικές, και μάλιστα ίσως μπορέσουν να αποτρέψουν κάποιον ενδεχόμενο βιασμό ή άλλο έγκλημα, με μια εν αγνοία του εμφυτευμένη στον υποψήφιο πρώην ψυχοπαθή συσκευή ηλεκτροπληξίας. Αν και νομίζω πως θα είναι περιττό. Για να λένε οι ειδικοί ότι κάποιος έχει θεραπευτεί (και να ελέγχονται, για να μην υπάρχει κανενός είδους δολιοφθορά), έτσι θα είναι. Δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο να ξεγελάσει κανείς έναν ειδικό, εξοπλισμένο με μηχανήματα που μετρούν τους σφυγμούς, την έκκριση ιδρώτα και άλλους βιολογικούς δείκτες, για να κατασταλάξουν, συγκριτικά με προηγούμενες μετρήσεις, στο αν ο ασθενής ψεύδεται, όταν τον ρωτάνε κάτι, ή όχι. Με την περαιτέρω ανάπτυξη της Βιονευρολογίας και την πρόοδο στο πεδίο της χαρτογράφησης του εγκεφάλου, θα μπορέσουμε ακόμη περισσότερο όχι μόνο να ελέγξουμε την πορεία της θεραπείας του ασθενή, αλλά και να επέμβουμε στην ίδια την ψυχασθένεια, αφού οι ψυχολογικές επιπλοκές συνδέονται με ορισμένες διαφοροποιήσεις του εγκεφάλου σχετικά με ένα υγιές άτομο. Ακόμη κι αν αυτό δεν ισχύσει, όμως (που με το ρυθμό ανάπτυξης της γνώσης, πολύ αμφιβάλλω), δε μπορούμε να υποστηρίξουμε πως η εύκολη λύση είναι και η καλύτερη. Είναι εύκολο να "σβήσουμε από το χάρτη" τα αποβράσματα και τους εγκληματίες. Η πρόκληση, και η μεγάλη επιτυχία, είναι να δείξουμε πως δε χωρά μίσος στον κόσμο τούτο, πως η κοινωνία δείχνει το καλό παράδειγμα, με το να αφήνει το περιθώριο στους άλλους έστω να ζήσουν. Μπορεί να μη ζήσουν ελεύθεροι, αλλά έστω να έχουν το δικαίωμα επιλογής για το αν θέλουν να πεθάνουν ή όχι. Και εξάλλου, το να σκοτώνεις τον άλλο δεν είναι ηθικό, ό,τι κι αν έχει κάνει. Νομίζω ότι ο Όπερα δε θα συμφωνούσε με κάτι τέτοιο, εξάλλου. Εκτός από το πάτημα των πλήκτρων στα αντίστοιχα σημεία, έχει και τα mouse gestures, μια εναλλακτική οδό (καλά, ως επιχείρημα το συγκεκριμένο δε στέκει, απλώς μου ήρθε αυτή η κουζουλάδα και είπα να την πω

).
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, εξάλλου, στις οποίες έχουν γίνει λάθη ή υπάρχουν ελλιπή στοιχεία, και καταδικάζονται λάθος άτομα.