Φίλτατε, οπουδήποτε στον κόσμο και αναφέρομαι δηκτικά στις ΗΠΑ, το πρόγραμμα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ή Μαθηματικά ποτέ δεν είναι σκέτο μαθηματικά και θεωρήματα. Πάντα θα έχει και διεπιστημονικές κατευθύνσεις με ενδιαφέρουσες εφαρμογές σε φυσικά ή οικονομικά μοντέλα και έτσι προσφέρουν πλήρες πακέτο με θεωρητικές μηχανικές, στατιστικές, ειδικά θέματα αλγορίθμων και αυτομάτων, οικονομετρίες, κτλ.
Πάντα ως φοιτητής έπαιρνα ιδέες από το Μαθηματικό Τμήμα του Waterloo University του Καναδά, όπου για μένα ήταν κάπως ως η καλύτερη θεματική περίληψη το Μαθηματικό Πατρών κυρίως προς τα ονόματα των μαθημάτων κυρίως για την κατεύθυνση των διαφορικών εξισώσεων και μηχανικής/θεωρητικής φυσικής και σε συνδυασμό με την στατιστική, υπολογιστικά μαθηματικά

Βέβαια στο Τμήμα του Καναδά, είχαν άλλη σειρά στα μαθήματα και πολλά μαθήματα στατιστικής ή θεωρητικής πληροφορικής άνηκαν στην ίδια ενότητα σε συνδυασμό με κάποιο minor άλλης επιστήμης π.χ. πληροφορική, φυσική/αστροφυσική. Να σημειώσω ότι αυτό το Τμήμα διεθνώς είχε προπτυχιακή κατεύθυνση από το 2005 πάνω στη
Μαθηματική Φυσική με θεματικούς άξονες φυσική φωτονίων, θεωρία τροχιών ουρανίων σωμάτων και δυναμική ρευστών αρκετά κοντά στα μαθήματα κατεύθυνσης που είχα επιλέξει και μετά την αποφοίτησή μου, το 90% αυτών των μαθημάτων καταργήθηκαν τελείως από το πρόγραμμα και το Τμήμα ακολούθησε μια πιο μαθηματική γραμμή χωρίς εφαρμογές από όσο έχω δει. Ακαδημαϊκός σκοπός όσο περνάνε τα χρόνια, είναι οι φοιτητές να βγαίνουν πιο τούβλα από ότι μπήκαν. Λιγότερη γνώση, λιγότερη κούραση, λιγότερη σκέψη. Δεξιότητες και συνεχώς κάτι να λείπει. Αυτό φαίνεται παντού από το πόσο προβληματική είναι η κοινωνία αλλά και μεγάλο τμήμα της νέας γενιάς που ζουν στον κόσμο του tik tok. Δεν γενικεύω αλλά δεν πετάω τη σκούφια μου για το είδος της κοινωνίας που έχουμε.
Τι να κάνω ο δύσμοιρος με τους πλεμπαίους δεν είχα εικόνες πέρα από την επαρχιακή νοοτροπία για το πτυχίο του Μαθηματικού.

Μόνιμα μια μιζέρια και ρε φίλε να περάσουμε το μάθημα. Γι' αυτό και στα νέα παιδιά πάντα προτείνω να ψάχνουν στο διαδίκτυο ένα ξένο Τμήμα Μαθηματικών (ή στην επιστήμη τους) άλλης χώρας, να παίρνουν ιδέες για το πως να επιλέγουν τα μαθήματα και όχι τη γνώμη του κάθε πουθενατζή φοιτητή που την είδε φοιτητής Μαθηματικών χωρίς κανένα προαπαιτούμενο και δεν έχει βγει ποτέ από τη χώρα να δει πως κάνουν μαθηματικά σε άλλη χώρα του κόσμου.