Όπως λέει και ο Παναγιώτης, σήμερα, μπορείς να είσαι εργασιακά in με ένα καλό μεταπτυχιακό πρόγραμμα με το οποίο «εισχωρείς» είτε στην επιστήμη σου είτε «μεταπηδάς» σε άλλη επιστήμη, η οποία αρχίζει να εμφανίζει θετικές προοπτικές όταν κοντεύεις να πάρεις το πτυχίο. Ή ακόμη όταν έχεις απωθημένο να «δεις» και μια άλλη επιστήμη....που για τον x,y,z προσωπικό λόγο δεν είχες αποφασίσει στα 18 ή 20 σου. Πολλοί φοιτητές δεν έχουν άποψη για το τι σπουδάζουν με ότι αυτό συνεπάγεται (π.χ. επαγγελματικές ή ερευνητικές προοπτικές, «δυναμικές» περιοχές στην επιστήμη τους,...κ.α.), λόγω ανύπαρκτης ενημέρωσης τόσο από το λύκειο (μάθημα Σ.Ε.Π.) όσο και από το Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ (καθηγητές σύμβουλοι σπουδών με απόψεις 50 χρόνια πίσω). Προσωπικά, έχω κάνει μάτια «σακούλες» από το ψάξιμο στο internet (αστειεύομαι

) για την επιστήμη μου από όλες τις πλευρές, βρίσκοντας πληροφορίες για την «προπτυχιακή κατεύθυνσή» μου όπου εδώ στην Ελλάδα, αμφιβάλλω αν τις έχουν ακούσει κιόλας. Και δεν με ενδιαφέρει να τις έχουν ακούσει κιόλας. Δεν σπουδάζω κάτι με τις γνώμες των όλων. Σπουδάζω κάτι με τα δικά μου status, δική μου άποψη (ύστερα από googlάρισμα) και δική μου θέληση. Ναι, θέληση (αυτή είναι η κινητήρια μοχλός των πάντων στην ζωή). Στην Ελλάδα, το updating σε απόψεις και πληροφορίες επιστημονικοεπαγγελματικού θέματος, αργεί πάρα πολύ, ίσως και να μην πραγματοποιηθεί ποτέ. Άρα, η λύση είναι αυτό που είπε η συνάδελφος Lita αλλά και το προσωπικό ψάξιμό σου. Μάθε, να είσαι επιστημονικώς πλουραλιστική και να μην αναζητάς γνωσιακή, επιστημονική και επαγγελματική μονομέρεια (=βόλεμα) και στείρα εξειδίκευση με το βασικό Πανεπιστημιακό πτυχίο. Η εξειδίκευση ας έρθει μετά, ώστε να είσαι πάντα εργασιακά in με κάποιο μεταπτυχιακό ή με την δια βίου επιμόρφωση (σεμινάρια εργασίας).
Μάλιστα, μια άλλη καλή ιδεά είναι να κάνεις 2 μεταπτυχιακά προγράμματα. Για παράδειγμα, σκέφτομαι να κάνω ένα μεταπτυχιακό στα εφαρμοσμένα & υπολογιστικά μαθηματικά με έμφαση στον προγραμματισμό και πληροφορική ή στα οικονομικά και πληροφορική και ένα μεταπτυχιακό στις περιβαλλοντικές επιστήμες ή κάτι συναφές ώστε να ανοίξω εργασιακές πόρτες στα «πράσινα» επαγγέλματα, τα οποία και θα εμφανιστούν στην επόμενη 5ετία στην χώρα μας. Μπορεί να σπουδάζω κάτι θεωρητικό χωρίς ιδιαίτερη ανταπόκριση, όμως με προσωπικό ψάξιμο, υπάρχει η λύση να το κάνω πιο ανταγωνιστικό και «εφαρμοσμένο» στο εργασιακό πνεύμα των καιρών.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι ένας Σουλτάνος των Εμιράτων της Σαουδ.Αραβίας θα κάνει επενδύσεις πολλών δις στην περιοχή Αστακό στην Αιτωλοακαρνανία, οπότε η Ελληνική αγορά τα επόμενα χρόνια, βγαίνοντας από την οικονομική κρίση, θα «ανοίξει» με ένα νέο βιομηχανικό - τεχνολογικό προφίλ στελεχωμένο από δυναμικό υψηλών και εξειδικευμένων γνώσεων.
Οπότε εν κατακλείδι, η επιλογή να μην γίνει βάσει μορίων. Έλεος με τα μόρια.