...
Και κάτι άλλο: έχω την πεποίθηση, πως το πτυχίο του Proficiency είναι ένα παρακλάδι της σάπιας παιδείας που έχουμε σε αυτή τη χώρα. Σε άλλες χώρες, δεν αναγνωρίζονται αυτά τα πτυχία και πρέπει να πας για TOEIC/TOEFL...
...
Tο Lower που πήρα το '99 είναι του Cambridge.
Δε διαφωνώ και πολύ σε όσα λες φίλε μου, εκτός από μερικά που έχω ήδη quoted παραπάνω.
Να πω ότι έδωσα κι εγώ το Prof. του Michigan πριν μερικές εβδομάδες, και μάλλον το έχω πάρει.
Είμαι μαθηματικός, και για τρία χρόνια (2005-2008) δίδασκα σε αμερικάνικο σχολείο στο Μαϊάμι, FL. Προφανώς δεν είχα το Prof., και για να συνεχίσω τις σπουδές μου (Ph.D.) έπρεπε να δώσω TOEFL. Λοιπόν το έδωσα και το πέρασα. Σιγά τ' αυγά. Ήταν δεκάδες φορές ευκολότερο από το Prof., κι αν το έδινα τώρα, μετά από ένα χρόνο προετοιμασίας για το Prof., θα το ξέσκιζα.
Το Lower του Cambridge το πήρα το 2005, μετά από προσωπικό, ελάχιστο διάβασμα, μετά από 20 σχεδόν χρόνια αποχής από φροντιστήρια, αγγλικά κτλ.
Και κάτι τελευταίο. Επειδή έμαθα πολύ καλά την Αμερικάνικη εκπ/ση σε όλο της το εύρος και το βάθος, και από πολλές γωνίες, δεν μπορώ να κρύψω την απογοήτευσή μου σ' αυτό που πίστευα πριν πάω εκεί. Ότι δηλ. όποιος τελείωνε Αμερικάνικο παν/μιο, ήταν ΤΟ αστέρι. Συμφωνώ ότι υπάρχουν 5-6 καλά παν/μια που πράγματι αξίζουν. Όπως συμβαίνει και στην Αγγλία. Όμως στα υπόλοιπα, δημόσια και ιδιωτικά (επαναλαμβάνω, ΚΑΙ στην Αγγλία), το επίπεδο είναι τόσο χαμηλό, που κάθε ηλίθιος, αρχιτεμπελχανάς, αρχικούτσουρο έλληνας μαθητής μπορεί να πάει και να πάρει πτυχίο. Και μετά φυσικά έρχεται πίσω και μας το παίζει αρχιεπιστήμονας, το αρχιτούβλο. Η "σάπια παιδεία" που έχουμε στην Ελλάδα, είναι απείρως καλύτερη από εκείνες των Δυτικών, σε ΟΛΑ τα επίπεδα. Φυσικά όχι τέλεια. Φυσικά κι εγώ, ως καθηγητής του δημοσίου, θα ήθελα να πληρώνομαι ανθρώπινα και αξιοπρεπώς. Όμως, εντελώς παραδόξως, με τόσο πενιχρά μέσα και ελάχιστη πολιτειακή υποστήριξη, μορφώνουμε τους ανθρώπους (εσάς), και δεν τους μετατρέπουμε σε άβουλα πιόνια του κατεστημένου και του συστήματος, όπως γίνεται στη Δύση.
Αν είσαι φοιτητής, σου προτείνω να πας έξω για συνέχεια των σπουδών σου. Θα δεις πόσο, μα πόσο εύκολο είναι να πάρεις masters ή Ph.D., συγκρίνοντας τον κόπο που καταβάλλεις τώρα με εκείνον που θα καταβάλλεις εκεί.
Αυτά τα λίγα ήθελα να καταθέσω, προς αποκατάσταση της αλήθεις που ΕΖΗΣΑ, και που ΖΩ, και όχι εκείνης που άκουσα από τρίτους.
A