3) Ίσως πιο δίκαιο σύστημα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού θα μετράνε οι βαθμοί και των τριών τάξεων του λυκείου.
Το σύστημα ανακοινώθηκε τον Αύγουστο και τέθηκε σε ισχύ τον Σεμπέμβριο.
Πριν το Πάσχα ακόμη, καθηγητές υποβάλλαν παράπονα στο Υπουργείο, ότι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στην ύλη. Σε απάντηση, το Υπουργείο μείωσε την ύλη (ένα τέτοιο παράδειγμα πρέπει να είναι η Πολιτική Αγωγή). Αλλά και πάλι, πολλά σχολεία δεν μπόρεσαν να την βγάλουν.
Τότε προέβη στην εξής
εξαίρετη τροπολογία:
Αν η Τράπεζα κληρώσει θέμα που δεν έχει διδαχθεί, γίνεται 2η κλήρωση. Αν στη 2η κλήρωση κληρωθεί θέμα που δεν έχει διδαχθεί, τα παιδιά το παίρνουν και το γράφουν.
Χωρίς να έχει γίνει κάποια σοβαρή προεργασία, το Υπουργείο απαιτεί να γίνουν εξετάσεις να γίνουν εξετάσεις, χωρίς να γνωρίζει αν η ύλη που έδωσε μπορεί να καλυφθεί μέσα στο διδακτικό έτος.
Και άντε, πάει στα κομμάτια αυτό, φταίνε οι δάσκαλοι. Πώς θεωρείται αυτό δίκαιο, από τη στιγμή που δεν είναι ισότιμο. Δεν είναι μόνο ότι κάθε σχολείο γράφει σε διαφορετικά θέματα, που θα θέσουν οι διδάσκοντες. Ακόμα και τα θέματα της Τράπεζας θα είναι διαφορετικά σε κάθε σχολείο. Εγώ θα γράψω 17, γιατί μου έπεσαν δύσκολα θέματα, και εσύ θα γράψεις 20, γιατί σου έτυχαν δύσκολα. Και μετά, το 17 μου και το 20 σου θα μετρήσουν ισότιμα. Όταν η βαθμολογική διαφορά προέκυψε από διαφορά στη δυσκολία των θεμάτων και όχι έλλειψη γνώσεων από τη δική μου μεριά.
Ας μην γελιόμαστε. Το καινούργιο σύστημα δεν είναι σε καμιά περίπτωση δίκαιο. Πρωτίστως, γιατί είναι προχειροφτιαγμένο. Όλοι λένε πόσο καλό θα είναι, γιατί θα αναδεικνύει τον "καλό" μαθητή. "Κάποιος που διάβασε στην Α' θα ανταμοιφθεί στις Πανελλήνιες τώρα". Μ******ς.
Το καινούργιο σύστημα παίρνει τον "καλό" μαθητή και του αλλάζει τα φώτα. Μέχρι τώρα είχε το "άγχος" μην πάρει 18 στον έλεγχο και πέσει ο ΜΟ. Τώρα θα έχει το άγχος ότι άμα δεν διαβάσει, σε τρία χρόνια δεν θα περάσει και Πανεπιστήμιο.