Τρίτη 21 Μαΐου 2013
1ο μάθημα:
Αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία
Β' κύκλος (10:00-12:00)
Ξυπνάω, διαβάζω τα sos από την εισαγωγή, πίνοντας τη σοκολάτα μου, αλλάζω και τρέχω να προλάβω το λεωφορείο. Πάω στο σχολείο στις 9:35 και περιμένω μέχρι τις 10:45 (ΑΙΣΧΟΣ).
Μπαίνουμε στην αίθουσα, είχε ζέστη, πέθαινες

Ο επιτηρητής έλεγε τα ονόματα, εγώ κάθομαι 3ο θρανίο στην άκρη δίπλα από το παράθυρο (αχ, τι καλά, με φυσούσε αεράκι

).
Έρχεται η καθηγήτρια των αρχαίων μας και τα θέματα μοιράζονται:
ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ. Μόλις το βλέπω, λέω: "όχι το 74, όχι το 74, όχι το 74

". Τελικά ήταν οι παράγραφοι 71-72. Εντάξει, η μετάφραση έβγαινε. Χάρηκα που δεν έχασα βαθμούς από εκεί.
Τα θέματα 2, 3 και 4 ήταν ερμηνευτικά. Έγραψα το 2. Το 3 με μπέρδεψε και το 4 ήταν για το μεταφρασμένο κείμενο, οπότε τα άφησα για το τέλος.
Θέμα 5ο, εισαγωγή. Για να μας βοηθήσουν και καλά έβαλαν σωστό-λάθος. Εκεί έγινε το έλα να δεις

Χίλιες φορές να έβαζαν μία ανάπτυξης, και το λέω εγώ, που σιχαίνομαι παπαγαλίες κλπ

Θέμα 6ο, λεξιλογικη άσκηση. Εύκολο θέμα, κερδίσαμε βαθμούς.
θέμα 7ο, άσκηση γραμματικής. Γελοία!!
Θέμα 8ο, ασκήσεις συντακτικού. Το πρώτο ερώτημα είχε αναγνώριση δύο δευτερευουσών προτάσεων και το δεύτερο ερώτημα είχε συντακτική αναγνώριση 5 λέξεων. Πρέπει να είμαι ο μόνος που έγραψε ότι το "ἐπικυρῶσαι" είναι αντικείμενο του ρήματος
και τελικό απαρέμφατο, όπως και για τη μετοχή "ἐλθούσης" ότι είναι
γενική απόλυτη χρονική μετοχή
στο ρήμα της πρότασης. Δεν είχε κάποιον άλλον συντακτικό ρόλο, ήταν επιρρηματικός προσδιορισμός του χρόνου στο ρήμα. Με άγχωσαν τα κωλοπαίδια μετά την εξέταση, όταν τα συζητούσαμε. Άλλοι έλεγαν αντικείμενο, άλλοι υποκείμενο κι εγώ να είμαι με βλέμμα "WTF?

"

Βασικά, από πότε οι μετοχές είναι υποκείμενα ή αντικείμενα;
Γενικά, τα πήγα πάρα πολύ καλά, εκτός από τη βλακεία που έκανα στη γραμματική και έγραψα στα παραθετικά "
καλός-βελτίων-βέλτιστος", αντί για ἀγαθός (ακόμη αυτομουντζώνομαι

)
Στα ερμηνευτικά είμαι εντός θέματος λίγο που είδα στο βιβλίο πριν λίγο, αν και με φόβισαν στην αρχή, γιατί αν και τα διάβασα, δε θυμόμουν κάποια σημαντικά σημεία

Δεν είμαι άνθρωπος που απαντά επιφανειακά, οπότε αυτοσχεδίασα, έβαλα σάλτσα και συνέδεσα αυτά που είπαμε μέσα στο μάθημα και έγραψα 3 πολύ αξιοπρεπείς απαντήσεις.
Τώρα για βαθμό, πραγματικά δεν ξέρω

Στη χειρότερη πιστεύω ότι θα πάρω 18. Ελπίζω να μην έκανα
ΧΑΖΑ λάθη και χαντακωθώ
Τουλάχιστον έπεσε Θουκυδίδης, ο αγαπημένος μου

Αν και δεν προετοιμάστηκα τόσο καλά

Αλλά εντάξει