Εξελίξεις στα ΤΕΙ

antis

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο antis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής σε Biomedical Engineering. Έχει γράψει 1,850 μηνύματα.
https://www.zougla.gr/technology/article/fitites-kataskevasan-tin-eksipni-torpili

Το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜΘ και συγκεκριμένα η ομάδα φοιτητών αποτελούμενη από τον Παναγιώτη Ρίζο, την Νικολέτα Μιχαηλίδου και τον επιβλέποντα καθηγητή Δρ. Δημήτρη Πογαρίδη, ανέπτυξε ένα έξυπνο και καινοτόμο ανθυποβρυχιακό όπλο τύπου τορπίλης με όνομα ST14 (Smart Torpedo 2014), το οποίο φέρει μικρότερου μεγέθους τορπίλη ικανή να αποπροσανατολίσει και να πλήξει εχθρικό αμυντικό σύστημα.


Έξυπνη τορπίλη απ΄τους Μηχανικούς Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜΘ
Πιο συγκεκριμένα, η νεότερου τύπου έξυπνη τορπίλη διαθέτει επιλογή ενσύρματης και αυτόματης καθοδήγησης με ακουστικό τρόπο, καθώς επίσης και την δυνατότητα εκτόξευσης μικρότερου μεγέθους τορπίλης.

Στην περίπτωση ενσύρματης καθοδήγησης, ο χειρισμός της τορπίλης γίνεται από ένα κέντρου ελέγχου στο οποίο βρίσκονται τοποθετημένοι ειδικοί διακόπτες ενεργοποίησης του συστήματος, αυτοπυροδότησης της τορπίλης, φακού, επιλογής τρόπου λειτουργείας και Joysticks.

Η δεύτερη μικρότερη τορπίλη εκτοξεύεται έπειτα από εντολή του χειριστή, αφού προηγουμένως έχει Στην περίπτωση της αυτόματης καθοδήγησης με Arduino η προπέλα ενεργοποιείται αυτόματα
Στην περίπτωση της αυτόματης καθοδήγησης με Arduino η προπέλα ενεργοποιείται αυτόματα
αντιληφθεί στα ακουστικά του την ύπαρξη συγκεκριμένου ήχου (sonar) του στόχου. Η μικρή τορπίλη φέρει πομπό ήχου και στατικού μαγνητικού πεδίου, ώστε να ανιχνευθεί λανθασμένα από τον αντίπαλο.

Στην περίπτωση της αυτόματης καθοδήγησης με Arduino η προπέλα ενεργοποιείται αυτόματα ενώ το πρόγραμμα είναι σε θέση να ελέγχει τέσσερις αισθητήρες ήχου όπου ανάλογα με το σημείο πηγής ήχου του στόχου, ενεργοποιούνται τα πτερύγια ή το πηδάλιο της τορπίλης έτσι ώστε να μπορεί να στρέφεται προς την αντίστοιχη κατεύθυνση.


Στο κέντρο ελέγχου βρίσκονται τοποθετημένοι ειδικοί διακόπτες ενεργοποίησης του συστήματος, αυτοπυροδότησης της τορπίλης και Joysticks
Η έξυπνη τορπίλη εκτός του ότι υπάρχει η δυνατότητα, να παραχθεί, και να αξιοποιηθεί στην αμυντική βιομηχανία, αποφέρει ζήτηση και στην παγκόσμια αγορά όπλων αφού διαθέτει φθηνή λειτουργική και δομική καινοτομία. Πώς θα μπορούσε άλλωστε μια οικονομική ιδέα στρατιωτικού τομέα να μην υιοθετηθεί προς ένταξη στον αμυντικό μηχανισμό μιας χώρας ή τουλάχιστον να ελεγχθεί;

Η έξυπνη τορπίλη θα παρουσιαστεί στο ερχόμενο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής i2fest 2014, ενώ το κοινό θα έχει την δυνατότητα να την θαυμάσει από κοντά και να πληροφορηθεί από τα μέλη της ομάδας.

O φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜΘ μιλά στο zougla.gr και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η έξυπνη τορπιλή και κάνει λόγο για μία καινοτόμα κατασκευή:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

antis

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο antis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής σε Biomedical Engineering. Έχει γράψει 1,850 μηνύματα.
https://www.esos.gr/arthra/metaptixi...aster-in-geoenvironmental-resources-and-risks


ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ:Νέο Μεταπτυχιακό «Γεωπεριβαλλοντικοί Πόροι και Κίνδυνοι – Master in Geoenvironmental Resources and Risks»

Το Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Κρήτης οργανώνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Γεωπεριβαλλοντικοί Πόροι & Κίνδυνοι (Geoenvironmental Resources & Risks)» με έδρα τα Χανιά. Το Πρόγραμμα έχει χρονική διάρκεια τεσσάρων (4) εξαμήνων και λειτουργεί με βάση την Απόφαση Έγκρισης του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 9, Τεύχος Β', 8/1/2014).
Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. «Γεωπεριβαλλοντικοί Πόροι και Κίνδυνοι – Master in Geoenvironmental Resources and Risks» είναι η παροχή υψηλού επιπέδου γνώσεων σε έναν έντονα διεπιστημονικό κλάδο, που συνδυάζει τις γεωπεριβαλλοντικές επιστήμες (γεωλογία, γεωφυσική, γεωχημεία και περιβαλλοντική χημεία) με τη φυσική, τη γεωτεχνολογία και την περιβαλλοντική μηχανική. Η βιώσιμη χρήση των γεωπεριβαλλοντικών πόρων και η άμβλυνση των προβλημάτων που συσχετίζεται με τη χρήση τους αποτελούν ζητήματα θεμελιώδους σημασίας για την ανθρωπότητα. Παράλληλα, η παρακολούθηση και μελέτη των γεωπεριβαλλοντικών καταστροφών είναι μείζονος σημασίας για την κοινωνία, τόσο για τις επιδράσεις που έχουν στον πληθυσμό όσο και για τις καταστροφές που προκαλούνται στις υποδομές αλλά και στη διαθεσιμότητα των φυσικών πόρων στο γεωπεριβάλλον.
Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι η εκπαίδευση και δημιουργία αποφοίτων υψηλού επιπέδου στον τομέα μελέτης των γεωπεριβαλλοντικών φυσικών πόρων και των φυσικών καταστροφών, με υψηλού επιπέδου διεπιστημονικό υπόβαθρο και ειδίκευση στις γεωπεριβαλλοντικές επιστήμες, εφοδιάζοντας τους φοιτητές με την απαραίτητη γνώση και εμπειρία και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν ακαδημαϊκά και επαγγελματικά στο διεθνές περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα παρέχει και τη δυνατότητα πραγματοποίησης τμήματος των σπουδών σε συνεργαζόμενα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια με την εκτεταμένη χρήση του προγράμματος ERASMUS+.
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί μετά από επιλογή πτυχιούχοι από όλα τα Τμήματα Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή των ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής που είναι συναφή με το ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης και τεχνολογίας του γεωπεριβάλλοντος και των φυσικών καταστροφών, όπως ενδεικτικά τα Τμήματα φυσικών πόρων και περιβάλλοντος, επιστήμης και τεχνολογίας περιβάλλοντος, γεωεπιστημών, ορυκτών πόρων, χημείας, φυσικής, επιστήμης και τεχνολογίας υλικών, πολιτικών και τοπογράφων μηχανικών, μηχανικών γεωπληροφορικής, θετικών και τεχνολογικών επιστημών.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν έως και την 20η Σεπτεμβρίου 2014, στη Γραμματεία του Προγράμματος, ΤΕΙ Κρήτης, Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Ρωμανού 3 Χαλέπα, Χανιά 73133 με την ένδειξη «ΠΜΣ Γεωπεριβαλλοντικοί Πόροι & Κίνδυνοι» τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
· Αίτηση υποψηφιότητας, (https://georr.chania.teicrete.gr/application.html)
· Τίτλους σπουδών και αναλυτική βαθμολογία νομίμως επικυρωμένα. (Αν οι τίτλοι σπουδών έχουν χορηγηθεί από ΑΕΙ του εξωτερικού πρέπει να έχουν την αναγνώριση ισοτιμίας του ΔΟΑΤΑΠ).
· Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα
· Πιστοποιητικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας καθώς και άλλων ξένων γλωσσών
· Σύντομο κείμενο προθέσεων φοίτησης, στο οποίο πρέπει να αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους ο υποψήφιος επιθυμεί να παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα καθώς και πως θεωρεί ότι θα τον βοηθήσει να επιτύχει τους επαγγελματικούς ή ακαδημαϊκούς του στόχους.
Χρηματοδότηση: Επιδίωξη του Π.Μ.Σ. είναι η αυτοχρηματοδοτούμενη λειτουργία του Προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό η χρηματοδότηση του Π.Μ.Σ. καλύπτεται από δίδακτρα (500 €/εξάμηνο). Παράλληλα, προβλέπεται σημαντικός αριθμός υποτροφιών (από ερευνητικά έργα), επιπλέον των υποτροφιών από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Πληροφορίες από τις Γραμματείες του Τμήματος δίνονται καθημερινά 11:00-13:00 στα τηλ. 28210 23057 ή 28210 23016 ή με email στα markoulaki@chania.teicrete.gr , fvallian@chania.teicrete.gr
Χανιά 23η Ιουνίου 2014
Ο Διευθυντής του ΠΜΣ
Καθηγητής Φίλιππος Βαλλιανάτος
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

antis

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο antis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής σε Biomedical Engineering. Έχει γράψει 1,850 μηνύματα.
Μεταπτυχιακό «Προηγμένα Συστήματα και Μέθοδοι στη Βιοϊατρική Τεχνολογία»



Το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας T.E. του Τ.Ε.Ι. Αθήνας οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2014−2015 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Προηγμένα Συστήματα και Μέθοδοι στη Βιοϊατρική Τεχνολογία», σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του Ν. 3685/2008 (Α΄ 148), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Αντικείμενο του ΠΜΣ είναι η εμβάθυνση στη μελέτη, σχεδίαση, ανάπτυξη και εφαρμογή προηγμένων συστημάτων και μεθόδων στο πεδίο της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.

Σκοπός του Προγράμματος είναι να δώσει τα κατάλληλα εφόδια στους κατόχους του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης να εμβαθύνουν στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και εγκατάσταση συστημάτων και στην εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων στο πεδίο της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας σε συνδυασμό με την προαγωγή της έρευνας στο προαναφερθέν πεδίο. Το πρόγραμμα θα καλύπτει όλο το φάσμα του Υλικού, του Λογισμικού και των σύγχρονων μεθόδων εφαρμογής των Θετικών Επιστημών, της Τεχνολογίας και των Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης, στην Ιατρική και τις άλλες Βιοεπιστήμες. Το Π.Μ.Σ. δίνει έμφαση στην απόκτηση τόσο θεωρητικών γνώσεων όσο και πρακτικών δεξιοτήτων με στόχο τη δημιουργία μεταπτυχιακών αποφοίτων με υψηλή θεωρητική κατάρτιση, τεχνογνωσία και πρακτική εμπειρία, ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως σε θέσεις αυξημένης ευθύνης, στις συμβατές ανάγκες που επιβάλλουν οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά εργασίας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω κατάλληλης, υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και μελέτης πραγματικών περιπτώσεων.

Ειδικότερα, ο απόφοιτος του Π.Μ.Σ. θα είναι ικανός να αναλύει απαιτήσεις, να αξιολογεί και να επιλέγει τεχνολογικές λύσεις, σε ό,τι αφοράστιςανάγκες ενός Νοσοκομείουκαιτωνάλλων ΟργανισμώνΠαροχήςΥπηρεσιώνΥγείας, Βασικής και Κλινικής Έρευνας κτλ. σε εξοπλισμό και συστήματα ΒιοϊατρικήςΤεχνολογίας. Επίσης θα είναι ικανός να αξιοποιεί με βέλτιστο τρόπο αναπτυξιακά εργαλεία Λογισμικού και Τεχνολογίες Εξοπλισμού.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του μεταπτυχιακού.

Read more: https://www.foititikanea.gr/2014/09/blog-post_95.html#ixzz3CXIBAyDd
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

antis

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο antis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής σε Biomedical Engineering. Έχει γράψει 1,850 μηνύματα.
Από το νέο ακαδημαϊκό έτος η σχολή ηλεκτρονικών μηχανικών ΑΤΕΙΘ αλλάζει πρόγραμμα σπουδών με σημαντικότερη αλλαγή αυτή της ενοποίησης των θεωριών με τα εργαστήρια χωρίς να μειώνεται ο φόρτος εργασίας οι ώρες και οι διδακτικές μονάδες. Το πρόγραμμα θα ισχύσει από φέτος και εντός των ημερών θα δημοσιευτεί
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

antis

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο antis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής σε Biomedical Engineering. Έχει γράψει 1,850 μηνύματα.

antis

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο antis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής σε Biomedical Engineering. Έχει γράψει 1,850 μηνύματα.
https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/index.php/Elláda:Πτυχίο


Πτυχίο

Table of ContentThis topic in other countries
On this page
1 Κλάδοι σπουδών
2 Προϋποθέσεις εισαγωγής
3 Πρόγραμμα σπουδών
4 Μέθοδοι διδασκαλίας
5 Πρόοδος των φοιτητών
6 Απασχολησιμότητα
7 Αξιολόγηση των φοιτητών
8 Πιστοποίηση
Κλάδοι σπουδών

Ο πρώτος κύκλος σπουδών συνίσταται στην παρακολούθηση ενός προγράμματος σπουδών, περιλαμβάνει μαθήματα που αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστο σε 240 πιστωτικές μονάδες και ολοκληρώνεται με την απονομή τίτλου σπουδών. Το πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης (Πανεπιστημίου και ΤΕΙ) κατατάσσεται στο επίπεδο 6 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, κάθε πρόγραμμα σπουδών περιέχει τα μαθησιακά αποτελέσματα και τα προσόντα που αποκτώνται από το σύνολο του προγράμματος σπουδών, καθώς και από κάθε επί μέρους μάθημα ή εκπαιδευτική δραστηριότητα ή πρακτική άσκηση που περιλαμβάνεται σε αυτό, τις πιστωτικές μονάδες σύμφωνα με τα οριζόμενα στη Φ5/89656/Β3/13-8-2007 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β΄ 1466), καθώς και το επίπεδο των προσόντων σε αντιστοίχησή του με εκείνα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αρμόδια όργανα για την απόδοση πιστωτικών μονάδων σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα του προγράμματος σπουδών είναι η κοσμητεία της οικείας Σχολής, ύστερα από εισήγηση της συνέλευσης του οικείου τμήματος σε περίπτωση προγράμματος προπτυχιακών σπουδών, και η κοσμητεία της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών, ύστερα από εισήγηση της οικείας ομάδας διδασκόντων σε περίπτωση προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών.

Σύμφωνα με το σύστημα που καθιερώνει ο Νόμος 2525/1997, όπως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει σήμερα, οι Σχολές και τα Τμήματα των Πανεπιστημίων, των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) (αλλά και της Αστυνομικής Ακαδημίας καθώς και οι Στρατιωτικές και λοιπές Σχολές που υπάγονται στο σύστημα), έχουν ταξινομηθεί, ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενό τους, σε πέντε (5) επιστημονικά πεδία:

ΠΕΔΙΟ 1: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες, όπου περιλαμβάνονται οι θεωρητικές Σχολές, όπως φιλολογικές, νομικές, κοινωνιολογικές, οι Σχολές τεχνών κτλ. (διάρκεια σπουδών 4 ή 5 χρόνια).
ΠΕΔΙΟ 2: Θετικές Επιστήμες, όπου περιλαμβάνονται Σχολές μαθηματικών, φυσικής, χημείας κτλ. (διάρκεια σπουδών 4 χρόνια).
ΠΕΔΙΟ 3: Επιστήμες Υγείας, όπου περιλαμβάνονται οι ιατρικές, οδοντιατρικές, φαρμακευτικές κτλ. Σχολές (διάρκεια σπουδών 4, 5 ή 6 χρόνια).
ΠΕΔΙΟ 4: Τεχνολογικές Επιστήμες, όπου περιλαμβάνονται οι αρχιτεκτονικές, πολυτεχνικές κτλ. Σχολές (διάρκεια σπουδών 4 ή 5 χρόνια).
ΠΕΔΙΟ 5: Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης, όπου περιλαμβάνονται οι οικονομικές, χρηματο-οικονομικές κτλ. Σχολές (διάρκεια σπουδών 4 χρόνια).
Το Πρόγραμμα Σπουδών κάθε Τμήματος (Πανεπιστημίου, Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) αντιστοιχεί σε ένα γνωστικό αντικείμενο επιστήμης ή/ και επαγγέλματος και οδηγεί σε ενιαίο πτυχίο. Είναι όμως δυνατό, μετά από πρόταση της Γενικής Συνέλευσης ενός Τμήματος, να καθορίζονται Κατευθύνσεις ή Ειδικεύσεις του ενιαίου πτυχίου που χορηγεί το συγκεκριμένο Τμήμα.

Προϋποθέσεις εισαγωγής

Οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) μπορούν να διεκδικούν θέσεις και για τον πανεπιστημιακό τομέα (πανεπιστήμια) καθώς και για τον τεχνολογικό τομέα (ΤΕΙ). Για τους αποφοίτους Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) διακρίνονται δύο ομάδες: Η ομάδα Α’ και η ομάδα Β’. Οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ ομάδας Α’ μπορούν να διεκδικούν θέσεις μόνο για τον τεχνολογικό τομέα (ΤΕΙ). Οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ ομάδας Β’ μπορούν να διεκδικούν θέσεις και για τον πανεπιστημιακό τομέα και για τον τεχνολογικό τομέα., όπως οι απόφοιτοι ΓΕΛ.

Συγκεκριμένα, στον απόφοιτο Γενικού Λυκείου ή ΕΠΑΛ Ομάδας Β’, εκτός από το «Απολυτήριο» χορηγείται και «Βεβαίωση», για την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Η εισαγωγή στις Σχολές και στα Τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης γίνεται με τις πανελλαδικές εξετάσεις, σύστημα το οποίο συντονίζεται σε κεντρικό επίπεδο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Κριτήριο εισαγωγής αποτελεί το σύνολο των μορίων που προκύπτει από την τελική βαθμολογία που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στη «Βεβαίωση», η οποία είναι αποτέλεσμα βαθμολογικών δεδομένων των μαθημάτων που εξετάστηκαν σε εθνικό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νέο Νόμο 4186/2013, συνιστάται ανεξάρτητη διοικητική αρχή με την επωνυμία "Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων", ο οποίος εποπτεύεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αποτελεί επιτελικό επιστημονικό φορέα αρμόδιο για ζητήματα που αφορούν στις γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο Γενικό και στο Επαγγελματικό Λύκειο, στις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στη δημιουργία και λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων Εξετάσεων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Η επιλογή των φοιτητών για εισαγωγή στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), γίνεται με δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση ύστερα από την υποβολή αιτήσεως συμμετοχής των υποψηφίων στο πρόγραμμα που επιθυμούν να παρακολουθήσουν και με μόνη προϋπόθεση να είναι απόφοιτοι Λυκείου Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Η επιλογή των φοιτητών για εισαγωγή στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) γίνεται ύστερα από διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος, η οποία δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Παιδείας και η οποία κοινοποιείται παράλληλα και στις Πρεσβείες της Ελλάδος σε όλες τις χώρες στις οποίες απευθύνεται.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα, καθώς επίσης και στις λοιπές Σχολές που υπάγονται στο σύστημα έχουν και οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) ως εξής:

Όσοι επέλεξαν την ομάδα Α΄ των μαθημάτων ΕΠΑΛ εξετάζονται σε 2 μαθήματα Γενικής Παιδείας και 2 μαθήματα ειδικότητας με τις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ
Όσοι επέλεξαν την ομάδα Β΄ των μαθημάτων ΕΠΑΛ εξετάζονται σε 3 μαθήματα Γενικής Παιδείας και 1 ή 2 μαθήματα επιλογής με τις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ και σε 2 μαθήματα ειδικότητας με τις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ
Οι απόφοιτοι των εσπερινών ΕΠΑΛ (ομάδα Α') εξετάζονται μόνο στα μαθήματα Γενικής Παιδείας
Τα μαθήματα στη Γ΄ Τάξη του Γενικού Λυκείου διακρίνονται σε μαθήματα Γενικής Παιδείας, Κατεύθυνσης και Επιλογής. Τα μαθήματα της τελευταίας τάξης διακρίνονται περαιτέρω, ανάλογα με τον τρόπο εξέτασής τους, σε μαθήματα που εξετάζονται γραπτά σε επίπεδο σχολικής μονάδας και σε μαθήματα που εξετάζονται γραπτά σε εθνικό επίπεδο.

Μετά τη γνωστοποίηση της τελικής τους βαθμολογίας, οι κάτοχοι της «Βεβαίωσης» μπορούν να υποβάλουν «Αίτηση-Μηχανογραφικό Δελτίο», όπου δηλώνουν κατά σειρά προτεραιότητας τις προτιμήσεις τους για Τμήματα / Σχολές όπου επιθυμούν να εισαχθούν και τα οποία μπορεί να ανήκουν σε δύο, κατά ανώτατο όριο, «επιστημονικά πεδία». Η επιτυχία των υποψηφίων και η εισαγωγή τους σε Τμήμα ή Σχολή Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι αποτέλεσμα συνδυασμού: α) της βαθμολογίας που συγκέντρωσαν, β) της σειράς προτίμησης με την οποία δήλωσαν τα διάφορα Τμήματα και γ) του αριθμού των διαθέσιμων θέσεων σε κάθε Τμήμα.

Για την εισαγωγή σε ορισμένες Σχολές και Τμήματα των οποίων το γνωστικό αντικείμενο προϋποθέτει εξειδικευμένες γνώσεις ή δεξιότητες, απαιτούνται:

Ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα π.χ. για τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων, Μουσικών Σπουδών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Αγγλικής, Γαλλικής κ.ο.κ. Φιλολογίας
Προκαταρκτικές υγειονομικές, αθλητικές ή ψυχοτεχνικές εξετάσεις π.χ. για τις Στρατιωτικές Σχολές και τις Σχολές Αστυνομικής Ακαδημίας
Αθλητικές δοκιμασίες για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Οι υποψήφιοι έχουν επίσης πρόσβαση στα προγράμματα σπουδών των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τους όρους του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφόσον είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ειδικά δε για τα Προγράμματα Ιερατικών Σπουδών γίνονται δεκτοί μόνο άρρενες υποψήφιοι.

Ο αριθμός των εισακτέων για κάθε Τμήμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης υπάγεται στην αρχή του «numerus clausus» και καθορίζεται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2014/15 σύμφωνα με το Νόμο 4264/2014, καταργούνται οι διατάξεις με τις οποίες οι ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) εισάγονταν σε ορισμένο αριθμό για κάθε Τμήμα ή Σχολή Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθ’ υπέρβαση του καθορισμένου αριθμού εισακτέων.

Καθ' υπέρβαση του καθορισμένου αριθμού εισακτέων, εισάγονται σε ορισμένο αριθμό για κάθε Τμήμα ή Σχολή Ανώτατης Εκπαίδευσης, υποψήφιοι που ανήκουν στις παρακάτω ειδικές κατηγορίες:

Τέκνα Ελλήνων του εξωτερικού απόφοιτοι ελληνικών λυκείων
Τέκνα Ελλήνων υπαλλήλων αποσπασμένων στο εξωτερικό, απόφοιτοι ελληνικών λυκείων
Έλληνες απόφοιτοι ξένων Λυκείων
Αλλοδαποί - αλλογενείς
Απόφοιτοι λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μη ελληνικής καταγωγής
Αλλοδαποί - αλλογενείς υπότροφοι
Ομογενείς υπότροφοι
‘Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης
Διακριθέντες στη Βαλκανική ή Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής, Φυσικής ή Χημείας ή Βιολογίας ή στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων
Πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις («ειδική κατηγορία ασθενών»)
Αθλητές
Εκτός από τις παραπάνω κατηγορίες, μπορούν να εισαχθούν σε Τμήματα ή Σχολές της Ανώτατης Εκπαίδευσης κατόπιν ειδικών κατατακτήριων εξετάσεων και σε ένα ορισμένο ποσοστό πτυχιούχοι άλλων Τμημάτων ή Σχολών. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των κατατάξεων των πτυχιούχων Πανεπιστημίου, ΤΕΙ ή ισοτίμων προς αυτά, ΑΣΠΑΙΤΕ της Ελλάδας ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένα από τον ΔΟΑΤΑΠ) καθώς των κατόχων πτυχίων ανώτερων σχολών υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλων Υπουργείων, ορίζεται σε ποσοστό 12% επί του αριθμού των εισακτέων κάθε ακαδημαϊκού έτους σε κάθε Τμήμα Πανεπιστημίου, ΤΕΙ ή ΑΣΠΑΙΤΕ. Η επιλογή των υποψηφίων για κατάταξη πτυχιούχων γίνεται αποκλειστικά με κατατακτήριες εξετάσεις με θέματα ανάπτυξης σε τρία μαθήματα. Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος του Πανεπιστημίου ή του ΤΕΙ ή της ΑΣΠΑΙΤΕ, κατά περίπτωση οι κατατασσόμενοι απαλλάσσονται από την εξέταση μαθημάτων η ασκήσεων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής που διδάχθηκαν πλήρως ή επαρκώς στο Τμήμα ή τη Σχολή προέλευσης.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι τα προσφερόμενα μαθήματα στα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης μπορούν να τα παρακολουθήσουν φοιτητές και άλλων Τμημάτων αλλά και ελεύθεροι ακροατές που δεν έχουν την ιδιότητα του φοιτητή. Οι ενδιαφερόμενοι εγγράφονται στη Γραμματεία, λαμβάνουν ταυτότητα ακροατή και βεβαίωση εγγραφής, χωρίς να συμμετέχουν στις εξετάσεις και χωρίς να λαμβάνουν πτυχίο.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Αριθμός εισακτέων σπουδαστών στα Τμήματα και τις Σχολές της Ανώτατης Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) για τα ακαδημαϊκά έτη από το 2006 – 2007 έως 2013 - 2014.

Ακαδημαϊκό Έτος Αριθμός Εισακτέων Σπουδαστών
2006 - 2007 79.057
2007 - 2008 79.120
2008 - 2009 83.200
2009 - 2010 84.230
2010 - 2011 84.690
2011 - 2012 74.440
2012 - 2013 76.094
2013 - 2014 69.288
Πηγή: ΥΠΑΙΘ 2013, Διεύθυνση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων

Για το ακαδημαϊκό έτος 2011/12 παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού των θέσεων, οπότε, παράλληλα με την κατάργηση των μετεγγραφών, για πρώτη φορά θεσπίστηκε ειδικός αριθμός θέσεων για κάθε Τμήμα ή Σχολή και για κάθε κατηγορία πέραν του κανονικού αριθμού εισακτέων, δηλαδή για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, για περιορισμό πολλαπλών νοικοκυριών, για λόγους υγείας των μελών οικογενειών των υποψηφίων, κλπ. Ο αριθμός εισακτέων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα και κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012/13. Η συγκεκριμένη μείωση ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας να διατηρηθεί στα ίδια βασικά επίπεδα ο αριθμός εισακτέων στα κεντρικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και σε όλα τα Ιδρύματα ο αριθμός εισακτέων να αντανακλά την ουσιαστική τους ζήτηση.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2013/14 πραγματοποιήθηκε περαιτέρω μείωση του αριθμού εισακτέων η οποία οφείλεται στην αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας που υλοποιήθηκε με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ». Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος ο αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μειώθηκε κατά 8,94%, παρότι τα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ μειώθηκαν κατά 25%. Ειδικότερα, στα Πανεπιστήμια αυξήθηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 4,76%, ενώ στα ΤΕΙ μειώθηκε κατά 28,1%.

Τα κριτήρια με τα οποία καθορίζεται ο αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος σχετίζονται με παραμέτρους όπως:
1) Ο μέσος ετήσιος αριθμός εισακτέων και εισαχθέντων για τουλάχιστον μία πενταετία
2) Ο αριθμός εισακτέων και εισαχθέντων κατά τα τελευταία έτη
3) Οι προτάσεις των Ιδρυμάτων, όπου αυτές υπάρχουν

Πρόγραμμα σπουδών

Το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών καταρτίζεται από ειδική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τουλάχιστον πέντε καθηγητές της Σχολής του οικείου γνωστικού πεδίου και συγκροτείται από τον κοσμήτορα (ή διευθυντή Σχολής ΤΕΙ) και, εφόσον δεν πρόκειται για νέο πρόγραμμα σπουδών, το διευθυντή του Τμήματος ή, σε περίπτωση συνεργασίας Σχολών του ίδιου Ιδρύματος, από τους οικείους κοσμήτορες (ή διευθυντές Σχολών ΤΕΙ). Το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών εγκρίνεται από τον πρύτανη (ή τον πρόεδρο ΤΕΙ), ύστερα από εισήγηση της ή των κοσμητειών (ή των διευθύνσεων Σχολών ΤΕΙ) και σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου (ή της Συνέλευσης ΤΕΙ). Με τον Εσωτερικό Κανονισμό ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τη συγκρότηση της επιτροπής, καθώς και οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της κατ’ έτος αναθεώρησης επί μέρους πτυχών του περιεχομένου του προγράμματος σπουδών.

Στα προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου ενός Ιδρύματος μπορούν να περιλαμβάνονται, με την αναγνώριση των αντίστοιχων πιστωτικών μονάδων, και μαθήματα που παρέχονται από Σχολές άλλων Ιδρυμάτων της ημεδαπής, όπως ορίζεται στους Οργανισμούς των Ιδρυμάτων αυτών, ή της αλλοδαπής. Μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων καταρτίζεται ειδικό πρωτόκολλο συνεργασίας.

Τα προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου περιλαμβάνουν υποχρεωτικά μαθήματα για την εκμάθηση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας.

Μετά την πιστοποίηση ενός προγράμματος σπουδών από την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας, ο κοσμήτορας (ή ο διευθυντής Σχολής ΤΕΙ) αναθέτει την υλοποίησή του στο Τμήμα.

Το πρόγραμμα σπουδών περιέχει τους τίτλους των υποχρεωτικών, των κατ’ επιλογή υποχρεωτικών και των προαιρετικών μαθημάτων, το περιεχόμενό τους, τις εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας τους, στις οποίες περιλαμβάνεται το κάθε μορφής επιτελούμενο διδακτικό έργο, και τη χρονική αλληλουχία ή αλληλεξάρτηση των μαθημάτων. Περιέχει, επίσης, τα προσόντα και τις ειδικότητες του εκπαιδευτικού προσωπικού που απαιτούνται για την εφαρμογή του και την επίτευξη των μαθησιακών στόχων του.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, κάθε πρόγραμμα σπουδών περιέχει τα μαθησιακά αποτελέσματα και τα προσόντα που αποκτώνται από το σύνολο του προγράμματος σπουδών, καθώς και από κάθε επί μέρους μάθημα ή εκπαιδευτική δραστηριότητα ή πρακτική άσκηση που περιλαμβάνεται σε αυτό, τις πιστωτικές μονάδες σύμφωνα με τα οριζόμενα στη Φ.5/89656/Β3/13.8.2007 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β΄ 1466), καθώς και το επίπεδο των προσόντων σε αντιστοίχησή του με εκείνα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αρμόδια όργανα για την απόδοση πιστωτικών μονάδων σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα του προγράμματος σπουδών είναι η κοσμητεία της οικείας Σχολής (ή η διεύθυνση Σχολής ΤΕΙ), ύστερα από εισήγηση της συνέλευσης του οικείου Τμήματος. Στα πανεπιστημιακά Τμήματα Μετάφρασης-Διερμηνείας και στα Τμήματα Ξένων Γλωσσών και Λογοτεχνιών (Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας), η διδασκαλία πολλών μαθημάτων (και μάλιστα των υποχρεωτικών) γίνεται στην αντίστοιχη γλώσσα-στόχο της επιστημονικής περιοχής.

Παράλληλα, αρκετά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού και του ευρύτερου επιμορφωτικού έργου τους, παρέχουν στους φοιτητές τη δυνατότητα, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, να αποκτήσουν τη γνώση μίας ή περισσοτέρων γλωσσών, που είναι αναγκαία όργανα επιστημονικής ολοκλήρωσης, όπως επίσης προσφέρουν τη δυνατότητα εντατικών μαθημάτων γλωσσικής προετοιμασίας των φοιτητών για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό.

Προγράμματα σπουδών μπορεί να διδάσκονται, εν όλω ή εν μέρει, κατ' εξαίρεση, σε ξένη γλώσσα, με απόφαση του πρύτανη (ή του προέδρου ΤΕΙ), η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της κοσμητείας της οικείας Σχολής (ή της διεύθυνσης Σχολής ΤΕΙ) και εγκρίνεται από τη Σύγκλητο του ιδρύματος (ή Συνέλευση του ΤΕΙ). Στον Οργανισμό κάθε Ιδρύματος μπορεί να προβλέπεται η οργάνωση προγραμμάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς φοιτητές ή ξένης γλώσσας για Έλληνες φοιτητές, πέραν της υποχρεωτικής ξένης γλώσσας για τη λήψη του πτυχίου τους.

Στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, προσφέρονται τα παρακάτω προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, που οδηγούν στην απόκτηση των αντίστοιχων τίτλων:

Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες
Πληροφορική
Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό
Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό
Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός
Για την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών και την απόκτηση πτυχίου απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση σε δώδεκα (12) τουλάχιστον Θεματικές Ενότητες. Ο φοιτητής επιλέγει από μία (1) έως και τρεις (3) Θεματικές Ενότητες ανά έτος (ελάχιστη διάρκεια σπουδών 4 ακαδημαϊκά έτη)

Μέθοδοι διδασκαλίας

Το διδακτικό έργο κατανέμεται σε εξαμηνιαία μαθήματα. Ο Νόμος 4009/2011 προσδιορίζει ότι ως διδακτικό έργο θεωρείται: α) η αυτοτελής διδασκαλία ενός μαθήματος, β) η αυτοτελής διδασκαλία μαθημάτων εμβάθυνσης σε μικρές ομάδες φοιτητών, γ) οι εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις και η εν γένει πρακτική εξάσκηση των φοιτητών, δ) η επίβλεψη εργασιών ή διπλωματικών εργασιών και ε) η οργάνωση σεμιναρίων ή άλλων ανάλογων δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην εμπέδωση των γνώσεων των φοιτητών.

Οι μέθοδοι διδασκαλίας και τα εποπτικά μέσα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διαμορφώνονται από τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Στον Οργανισμό κάθε Ιδρύματος ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των κύκλων σπουδών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις εφαρμογής μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε αυτούς.

Το διδακτικό και μαθησιακό έργο υποβοηθείται με τα αντίστοιχα συγγράμματα ή άλλα βοηθήματα, τα οποία χορηγούνται δωρεάν στους φοιτητές. Σε πολλές περιπτώσεις το έργο αυτό υποστηρίζεται από τη χρήση οπτικο-ακουστικού υλικού, των νέων τεχνολογιών και ηλεκτρονικών εποπτικών μέσων, που διαθέτει ως υλικοτεχνική υποδομή το Τμήμα.

Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας. Παράταση της διάρκειας ενός εξαμήνου επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός εβδομάδων διδασκαλίας, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες και γίνεται με απόφαση του πρύτανη (ή του Προέδρου ΤΕΙ), ύστερα από πρόταση της κοσμητείας της Σχολής (ή της διεύθυνσης Σχολής ΤΕΙ). Αν για οποιονδήποτε λόγο ο αριθμός των εβδομάδων διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα είναι μικρότερος από τις δεκατρείς, το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε και δεν εξετάζεται, τυχόν δε εξέτασή του είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του τίτλου σπουδών.

Οι στόχοι του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) επιτυγχάνονται με την στην υψηλή ποιότητα του εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο πρέπει να είναι κατάλληλα διαμορφωμένο από πλευράς τόσο μορφής όσο και περιεχομένου, κατά τρόπο που να επιτρέπει υψηλής ποιότητας αυτο-μόρφωση και συχνή αξιολόγηση του φοιτητή. Το υλικό αυτό είναι έντυπο (βιβλία, σημειώσεις, έντυπα αξιολόγησης) οπτικο-ακουστικό καθώς και άλλης μορφής ηλεκτρονικό υλικό (πολυμέσα, διαδίκτυο, κ.α.).

Σε ό,τι αφορά τα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, οι σπουδές διεξάγονται με τη μεθοδολογία της «εκπαίδευσης από απόσταση» η οποία περιλαμβάνει ανά Θεματική Ενότητα:

Πέντε (5) συναντήσεις των διδασκόντων με τους φοιτητές,
Τέσσερις (4) έως έξι (6) υποχρεωτικές εργασίες που αποστέλλονται προς το διδάσκοντα,
Εξ αποστάσεως συμβουλευτική επικοινωνία διδάσκοντος και φοιτητών,
Εργαστηριακή εξάσκηση των φοιτητών στα Εργαστήρια του ΕΑΠ στην Πάτρα (όπου αυτό προβλέπεται από το Πρόγραμμα Σπουδών) και
Τελικές και επαναληπτικές εξετάσεις που διεξάγονται για κάθε Θεματική Ενότητα ταυτοχρόνως σε όλη τη χώρα.
Οι φοιτητές μπορούν να παρακολουθούν το Πρόγραμμα Σπουδών της επιλογής τους σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας ή του εξωτερικού και αν διαμένουν. Οι συναντήσεις των φοιτητών με τους διδάσκοντες γίνονται στις ακόλουθες πόλεις: Πάτρα (έδρα του Ιδρύματος), Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Ξάνθη, Πειραιά και Λάρισα.

Πρόοδος των φοιτητών

Ο φοιτητής εγγράφεται στη Σχολή στην αρχή κάθε εξαμήνου σε ημερομηνίες που ορίζονται από την κοσμητεία και δηλώνει τα μαθήματα που επιλέγει. Αν δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα, διαγράφεται αυτοδικαίως από τη Σχολή. Μετά το τέλος της περιόδου κανονικής φοίτησης που ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών της Σχολής προσαυξημένο κατά τέσσερα εξάμηνα, οι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν στα εξάμηνα, μόνο εφόσον πληρούν τους όρους συνέχισης της φοίτησης που καθορίζονται στον Οργανισμό κάθε Ιδρύματος

Η προαγωγή των φοιτητών πραγματοποιείται στο επίπεδο των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης στο πλαίσιο και των εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας τους.

Σε κάθε ακαδημαϊκό έτος οι εξεταστικές περίοδοι είναι τρεις: i) Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, ii) Ιουνίου και iii) Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός των εβδομάδων για τη διενέργεια των εξετάσεων ορίζεται στον Οργανισμό του ιδρύματος.

Ο φοιτητής σε κάθε μάθημα εξετάζεται στο τέλος του εξαμήνου (χειμερινού και εαρινού) στο οποίο διδάχθηκε και επιπλέον στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, οι φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουάριου και Ιουνίου 2014 σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν από προηγούμενα εξάμηνα, ανεξάρτητα εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο.
Ο φοιτητής σε περίπτωση αποτυχίας του σε υποχρεωτικό μάθημα υποχρεούται να το επαναλάβει σε επόμενο εξάμηνο, δεδομένου ότι η παρακολούθηση και η επιτυχής εξέταση στα μαθήματα που ορίζονται ως υποχρεωτικά από το Πρόγραμμα Σπουδών είναι απαραίτητη προϋπόθεση λήψης πτυχίου. Σε περίπτωση αποτυχίας σε επιλεγόμενο μάθημα, ο φοιτητής πρέπει ή να το επαναλάβει σε επόμενα εξάμηνα ή να το αντικαταστήσει με άλλο μάθημα επιλογής, προκειμένου ο φοιτητής να συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό των μαθημάτων που ορίζει το Πρόγραμμα Σπουδών.

Εάν το μάθημα στο οποίο απέτυχε ο φοιτητής έχει χαρακτηριστεί ως προαπαιτούμενο άλλων μαθημάτων, ο φοιτητής δεν έχει το δικαίωμα να δηλώσει ότι θα παρακολουθήσει ένα μάθημα εξαρτώμενο από το προαπαιτούμενο.

Αν ο φοιτητής αποτύχει περισσότερες από τρεις φορές σε ένα μάθημα, με απόφαση του κοσμήτορα (ή του διευθυντή Σχολής ΤΕΙ) εξετάζεται, ύστερα από αίτησή του, από τριμελή επιτροπή καθηγητών της Σχολής, οι οποίοι έχουν το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο και ορίζονται από τον κοσμήτορα. Από την επιτροπή εξαιρείται ο υπεύθυνος της εξέτασης διδάσκων. Σε περίπτωση αποτυχίας, ο φοιτητής συνεχίζει ή όχι τη φοίτησή του σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον Οργανισμό του Ιδρύματος, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο μέγιστος αριθμός επαναλήψεων της εξέτασης σε ένα μάθημα.

Για να επιτύχει σε ένα μάθημα, υποχρεωτικό ή κατ’επιλογήν, ο φοιτητής κατά γενικό κανόνα πρέπει να συγκεντρώσει τη βάση 5 (με άριστα το 10), βαθμός ο οποίος προκύπτει είτε αποκλειστικά από το βαθμό των γραπτών ή/ και προφορικών εξετάσεων στο τέλος κάθε εξαμήνου είτε από ένα συνδυασμό του βαθμού των εξετάσεων και του βαθμού που προκύπτει από τη συμμετοχή του φοιτητή σε διάφορες άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες (εργαστηριακές ασκήσεις, πρακτική άσκηση, συγγραφή εργασιών κ.ά.).

Ο φοιτητής ολοκληρώνει τις σπουδές του και παίρνει πτυχίο όταν επιτύχει στα προβλεπόμενα από το Πρόγραμμα Σπουδών μαθήματα και συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό πιστωτικών μονάδων.

Τόσο στα Πανεπιστήμια όσο και στα ΤΕΙ ειδική μέριμνα λαμβάνεται για την προφορική εξέταση φοιτητών με αποδεδειγμένη πριν από την εισαγωγή τους στο ίδρυμα δυσλεξία, σύμφωνα με διαδικασία που ορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό κάθε ιδρύματος.

Απασχολησιμότητα

Οι φοιτητές πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, εφόσον αυτή περιλαμβάνεται στο οικείο πρόγραμμα σπουδών. Οι όροι και οι προϋποθέσεις της πρακτικής άσκησης ρυθμίζονται στον Οργανισμό του Ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένης και ειδικής μέριμνας για τη διευκόλυνση φοιτητών με αναπηρία προκειμένου να πραγματοποιούν πρακτική άσκηση κατά ισότιμο τρόπο με κάθε άλλο φοιτητή.

Πέραν τούτου, τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης λαμβάνουν ειδικά μέτρα για τη διευκόλυνση των σπουδών ειδικά των εργαζόμενων φοιτητών. Για το λόγο αυτό υπάρχουν ειδικές διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν την υποχρεωτική χορήγηση αδειών στους εργαζόμενους φοιτητές κατά την περίοδο των εξετάσεων. Επίσης, φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης.

Ειδικότερα στα ΤΕΙ, εκτός από το Εκπαιδευτικό Προσωπικό, που ασκεί το κύριο διδακτικό και ερευνητικό έργο, στο διδακτικό προσωπικό των ΤΕΙ είναι δυνατόν να συμμετάσχουν και ειδικοί Συνεργάτες διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι μεταφέρουν την τεχνογνωσία και την άμεση πρακτική εμπειρία τους στους φοιτητές, συμβάλλοντας στην πιο αποτελεσματική και εμπράγματη επαγγελματική καθοδήγησή τους.

Τέλος, σύμφωνα με το Νόμο 4009/2011, στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης λειτουργεί γραφείο καινοτομίας και διασύνδεσης, με σκοπό:

α) να υποστηρίζει και να διευκολύνει την κατοχύρωση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας του Ιδρύματος και των μελών της οικείας ακαδημαϊκής κοινότητας,

β) να προωθεί την επικοινωνία και τη συνεργασία των ερευνητών και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας με παραγωγικούς φορείς για την περαιτέρω αξιοποίηση της έρευνας που παράγεται στο ΑΕΙ,

γ) να παρέχει στους φοιτητές και σε αποφοίτους του Ιδρύματος πληροφόρηση για ζητήματα σταδιοδρομίας και υπηρεσίες συμβουλευτικής σταδιοδρομίας υποστηρίζοντάς τους τόσο στη διάγνωση κλίσεων και δεξιοτήτων όσο και σε ζητήματα επιλογής σταδιοδρομίας, περαιτέρω σπουδών και στην εξεύρεση εργασίας,

δ) να οργανώνει την πρακτική άσκηση των φοιτητών,

ε) να οργανώνει σεμινάρια, διαλέξεις, συμβουλευτική, επαφές με μέντορες για τους φοιτητές και αποφοίτους του Ιδρύματος σε ζητήματα καινοτομίας και κοινωνικής δράσης και εν γένει να προωθεί καινοτόμες ιδέες φοιτητών που μπορούν να αξιοποιηθούν σε επαγγελματικές ή κοινωνικές δραστηριότητες και

στ) να οργανώνει κάθε είδους δραστηριότητες προώθησης της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως ιδίως διαγωνισμούς καινοτομίας.

Για τις ανωτέρω δραστηριότητες μπορεί να λειτουργούν διακριτές μονάδες του γραφείου, όπως Μονάδα Διασύνδεσης, Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Μονάδα Πρακτικής άσκησης και Μονάδα Διαμεσολάβησης.

Αξιολόγηση των φοιτητών

Η αξιολόγηση της επίδοσης των φοιτητών πραγματοποιείται από τους διδάσκοντες των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης ενώ οι εφαρμοζόμενες μέθοδοι αξιολόγησης εξαρτώνται από τη φύση του εκάστοτε αντικειμένου. Η βαθμολογία σε κάθε μάθημα καθορίζεται από το διδάσκοντα, ο οποίος μπορεί να οργανώσει, κατά την κρίση του, γραπτές ή/και προφορικές εξετάσεις ή/και να στηριχθεί σε εργασίες ή εργαστηριακές ασκήσεις. Η αξιολόγηση των φοιτητών, απαραίτητο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είναι συνεχής, εξελίσσεται σε όλη τη χρονική διάρκεια του εξαμήνου και αφορά όλα τα προβλεπόμενα από το Πρόγραμμα Σπουδών μαθήματα. Διενεργείται σε επίπεδο Τμήματος / Σχολής.

Για να επιτύχει σε ένα μάθημα, ο φοιτητής κατά γενικό κανόνα πρέπει να συγκεντρώσει τη βάση 5 (με άριστα το 10), βαθμός ο οποίος προκύπτει είτε αποκλειστικά από το βαθμό των γραπτών ή/ και προφορικών εξετάσεων στο τέλος κάθε εξαμήνου είτε από ένα συνδυασμό του βαθμού των εξετάσεων και του βαθμού που προκύπτει από τη συμμετοχή του φοιτητή σε διάφορες άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες (εργαστηριακές ασκήσεις, πρακτική άσκηση, συγγραφή εργασιών κ.ά.). Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο βαθμός της διπλωματικής εργασίας είναι δυνατό να πολλαπλασιάζεται επί ένα συγκεκριμένο συντελεστή.

Ο φοιτητής ολοκληρώνει τις σπουδές του και λαμβάνει πτυχίο όταν επιτύχει στα προβλεπόμενα από το Πρόγραμμα Σπουδών μαθήματα και συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό πιστωτικών μονάδων. Για την απονομή του τίτλου σπουδών πρώτου κύκλου απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση μαθημάτων μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας ή η αποδεδειγμένη γνώση της. Ο τρόπος υπολογισμού του βαθμού του τίτλου σπουδών καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Πιστοποίηση

Κάθε Τμήμα Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης παρέχει το αντίστοιχο, ενιαίο πτυχίο, το οποίο είναι δυνατόν να διακρίνεται σε κατευθύνσεις/ειδικεύσεις. Δεν υπάρχει ειδική διαδικασία πιστοποίησης των τίτλων σπουδών στα δημόσια Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι τίτλοι σπουδών που υπογράφονται από τον Πρύτανη/Πρόεδρο του Πανεπιστημίου/ΤΕΙ , τον Πρόεδρο/Προϊστάμενο και το Γραμματέα του οικείου Τμήματος, θεωρούνται ότι είναι αυτοτελώς έγκυροι και αφ’ εαυτών πιστοποιημένοι.

Στο πτυχίο αναγράφεται το Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, η Σχολή, το Τμήμα και, όπου υφίσταται, η Κατεύθυνση/Ειδίκευση, όπως επίσης αναγράφεται η ακριβής αριθμητική βαθμολογία του πτυχιούχου και ο ποιοτικός χαρακτηρισμός στον οποίο αυτή αντιστοιχεί (5,00-6,49 «Καλώς », 6,50-8,49 «Λίαν Καλώς» και 8,50-10,00 «Άριστα»), έτσι όπως προέκυψαν από το μέσο όρο όλων των βαθμών των απαιτούμενων για τη λήψη του πτυχίου μαθημάτων. Στην κλίμακα βαθμολογίας η οποία κυμαίνεται από 0 μέχρι 10, προβιβάσιμοι είναι οι βαθμοί από το 5 και άνω.

Το Παράρτημα Διπλώματος, το οποίο ορίζεται στο Νόμο 3374/2005, επισυνάπτεται στους τίτλους προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών και παρέχει πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο και το καθεστώς των σπουδών.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Civilara

Περιβόητο μέλος

Ο Civilara αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Δανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 4,344 μηνύματα.
Συνεδριάζουν Πρυτάνεις και πρόεδροι των ΤΕΙ παρουσία του Α. Λοβέρδου



Συνεδριάζουν στο τέλος της εβδομάδος, στην Αθήνα, οι Πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, παρουσία του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου.
Οι Πρυτάνεις θα συνεδριάσουν το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, σε ξενοδοχείο στην οδίο Μιχαλακοπούλου.
Στην ατζέντα έχουν όλα τα τρέχοντα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα, με κυρίαρχα τις συνέπειες από το «κύμα» Μετεγγραφών προς τα κεντρικά Πανεπιστήμια και τα οικονομικά προβλήματα από τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης.
Οι πρόεδροι των ΤΕΙ θα συνεδριάσουν την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου , στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο του Πειραιά.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, στην Σύνοδο ,στην οποία θα παραβρεθεί και ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, θα συζητηθούν τα εξής θέματα:
Πέμπτη 18/9/2014
Πρωινή Συνεδρίαση (9π.μ-2 μ.μ)
Θέμα 1ο: Πρόσληψη Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Πανεπιστημιακών Υποτρόφων-Μετεγγραφές (Πρόσληψη Εκτάκτων και ΠΥΣ, Μετεγγραφές, ΤΕΙ Θεσσαλίας -ΤΕΙ Ηπείρου-ΤΕΙ Κρήτης).
Θέμα 2ο: Ανοικτό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Ελλάδος. (ΤΕΙ Αν Μακεδονίας-Θράκης-ΤΕΙ Κρήτης)
Θέμα 3ο: Τρίτος Κύκλος Σπουδών στα ΤΕΙ (Έγκριση Διδακτορικών, μετονομασία σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια, ΤΕΙ Θεσσαλίας -ΤΕΙ Ηπείρου)
Θέμα 4ο: Διασφάλιση Ποιότητας (Αξιολόγηση-Πιστοποίηση), Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και Επαγγελματικά Δικαιώματα (Σχέδιο Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας στα ΤΕΙ, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας-ΤΕΙ Ηπείρου, Επαγγελματικά δικαιώματα στα Τμήματα του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ και Νομοθετική Ρύθμιση για αναδρομική πιστοποίηση των Προγραμμάτων των εν λόγω Τμημάτων για το προηγούμενο Ακαδημαϊκό Έτος, ΤΕΙ Ηπείρου, Επαγγελματικά δικαιώματα και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, ΤΕΙ Κρήτης, Εγκρίσεις Μεταπτυχιακών και Αξιολογήσεις από ΑΔΙΠ, ΤΕΙ Θεσσαλίας)
Απογευματινή Συνεδρίαση (5 μ.μ-8 μ.μ)
Θέμα 5ο: Οικονομικά Θέματα (Προϋπολογισμοί, ΤΕΙ Ηπείρου-ΤΕΙ Κρήτης, Έξοδα Παράστασης Οργάνων Διοίκησης, ΤΕΙ Θεσσαλίας)
Θέμα 6ο: Θεσμικά Θέματα (Οργανισμοί, ΤΕΙ Κρήτης, Εκπόνηση 4-ετών Προγραμματισμών σε εφαρμογή του ν. 4009/11, άρθρο 63, ΤΕΙ Κρήτης, Θεσμική μορφή της Συνόδου, ΤΕΙ Ηπείρου-ΤΕΙ Κρήτης) .
Παρασκευή 19/9/2014
Πρωινή Συνεδρίαση (10 π.μ-2 μ.μ)
1) 10 π.μ-12 μ: Εξαγωγή Συμπερασμάτων Συνόδου και λήψη αποφάσεων
2) 12:00 Κοινοποίηση των Συμπερασμάτων στους δημοσιογράφους
3) 12 μ-2 μ.μ : Χαιρετισμοί από τους προσκεκλημένους

Πηγή: https://www.esos.gr/arthra/tritovath...n-prytaneis-kai-proedroi-tvn-tei-fhkkfhkfhfkh
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

antis

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο antis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής σε Biomedical Engineering. Έχει γράψει 1,850 μηνύματα.
https://www.esos.gr/arthra/35368/idr...is-makedonias-thrakis-ekeam-thra-karatheodori

Την δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Ε.ΚΕ.Α.Μ-ΘΡΑ) - Καραθεοδωρή εξήγγειλε ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου, στην Αλεξανδρούπολη στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Έβρου.

Σκοπός της ίδρυσης του νέου ερευνητικού κέντρου, που θα έχει ως περιοχή ευθύνης την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα είναι η ενίσχυση των κρίσιμων τομέων της Έρευνας και της Τεχνολογίας και ταυτόχρονα η διασύνδεσή τους με την τοπική κοινωνία και οικονομία. Η κίνηση αυτή του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας έρχεται ως επιστέγασμα της κατάθεσης στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία.

Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου σύγχρονο, απλό και, ευθυγραμμισμένο με τον Ευρωπαϊκό Χώρο έρευνας, και προσανατολισμένο να συνδέσει την έρευνα με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα Το «Ερευνητικό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Ε.ΚΕ.Α.Μ-ΘΡΑ) – Καραθεοδωρή» θα έχει έδρα την Κομοτηνή. Θα φέρει το όνομα του μεγάλου Έλληνα Μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή που έλκει την καταγωγή του από τη Θράκη και πιο συγκεκριμένα από το Μποσνοχώρι ή Βύσσα (σήμερα μεταφέρθηκε στη Νέα Βύσσα του Νομού Έβρου) της Δυτικής Θράκης.

Η ίδρυσή του θα συμβάλει στην περαιτέρω πρόοδο της τεχνολογίας, στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και στην ανάπτυξη και δημιουργία ενός ανταγωνιστικού συστήματος έρευνας και καινοτομίας στη χώρα μας και στη Θράκη.

Το Ερευνητικό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Ε.ΚΕ.Α.Μ-ΘΡΑ) – Καραθεοδωρή θα περιλαμβάνει συνολικά τέσσερα ινστιτούτα:

1. Ινστιτούτο Ενεργειακού Σχεδιασμού και Αειφόρου Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων (Ι.Ε.Σ.Α2.ΦΥ.Π.) με έδρα την Ξάνθη.

2. Ινστιτούτο Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών (Ι.ΔΙ.ΦΥ.ΤΕ.ΚΑ) με έδρα την Αλεξανδρούπολη.

3. Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων και Αγροτικής Παραγωγής (Ι.ΤΕ.Τ.Α.Π.) με έδρα την Ορεστιάδα.

4. Το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ / Ε.Κ. «Αθηνά») είναι ερευνητικό ινστιτούτο που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με έδρα την πόλη της Ξάνθης.

Τα τρία πρώτα ινστιτούτα θα ιδρυθούν τώρα και μαζί με το υφιστάμενο Ινστιτούτο Αθηνά «Αθηνά» θα συγκροτήσουν το Ερευνητικό Κέντρο «Καραθεοδωρή».

Τα Ινστιτούτα Το Ινστιτούτο Ενεργειακού Σχεδιασμού και Αειφόρου Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων (Ι.Ε.Σ.Α2.ΦΥ.Π.) θα έχει ως αντικείμενο τα θέματα της ενέργειας και της αξιοποίησης και διαχείρισης των φυσικών πόρων της Περιφέρειας της Θράκης (με έμφαση στους υδρογονάνθρακες, το φυσικό αέριο, τη γεωθερμία και τη βιομάζα) με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας.

Ειδικότερα θα ασχολείται με την παραγωγή και διαχείριση της ενέργειας, την βέλτιστη αξιοποίηση και διαχείριση των φυσικών πόρων για την κάλυψη των μελλοντικών αυξημένων αναγκών και την υλοποίησή τους χωρίς την επιδείνωση περιβαλλοντικών θεμάτων (π.χ. κλιματική αλλαγή, φαινόμενο θερμοκηπίου κτλ.).

Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών (Ι.ΔΙ.ΦΥ.ΤΕ.ΚΑ)

Σκοπό θα έχει την παροχή ανεξάρτητης, επιστημονικά τεκμηριωμένης τεχνικής υποστήριξης για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και ασφαλούς περιβάλλοντος για τον πολίτη.

Το εύρος των ζητημάτων που θα καλύψει το ΙΔΙΦΥΤΕΚΑ στις ερευνητικές δραστηριότητές του είναι εκτενές όπως η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων, η αποτροπή των φυσικών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί, κ.α.) και τεχνολογικών καταστροφών (πυρηνική ενέργεια, αγωγοί, άντληση πετρελαίου, εξόρυξη χρυσού κα.), η ασφάλεια και προστασία.

Οι δραστηριότητες του ΙΔΙΦΥΤΕΚΑ συγκεντρώνονται σε πέντε επιστημονικούς τομείς την προστασία περιβάλλοντος και κλιματική αλλαγή, την μείωση του κινδύνου και των καταστροφών, την κοινωνία της πληροφορίας, την καινοτομία και ανάπτυξη και τα πρότυπα.

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων και Αγροτικής Παραγωγής (Ι.ΤΕ.Τ.Α.Π.) θα είναι ερευνητικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών (βασική και κυρίως εφαρμοσμένη) σχετικά με την παραγωγή προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης, με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες-εναλλακτικές καλλιέργειες και τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων σε όλη την παραγωγική διαδικασία.

Το Ι.ΤΕ.Τ.Α.Π. θα περιλαμβάνει τρεις τομείς με τα αντίστοιχα αντικείμενα:

1. Τομέας Τεχνολογίας Τροφίμων με ερευνητικά αντικείμενα την βιοτεχνολογία, την επεξεργασία, τη χημεία και βιοχημεία, την μικροβιολογία, την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων και την τυποποίηση και συσκευασία τροφίμων.

2. Τομέας Φυτικής Παραγωγής με ερευνητικά αντικείμενα την εφαρμοσμένη φυσιολογία φυτών, τη δενδροκομία, τη γεωργία (αγροκομία), τη βελτίωση φυτών, τη φυτοπροστασία, τη φαρμακολογία-οικοτοξικολογία και τέλος την οικονομικότητα των καλλιεργειών.

3. Τομέας Ζωικής Παραγωγής με αντικείμενα τη διατροφή των ζώων και τις ζωονόσους.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Civilara

Περιβόητο μέλος

Ο Civilara αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Δανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 4,344 μηνύματα.

antis

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο antis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής σε Biomedical Engineering. Έχει γράψει 1,850 μηνύματα.

Civilara

Περιβόητο μέλος

Ο Civilara αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Δανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 4,344 μηνύματα.
δεν παίζει...τι είναι ?

Γι αυτό έβαλα και το σύνδεσμο από κάτω. Αξίζει τον κόπο να το δεις.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

antis

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο antis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής σε Biomedical Engineering. Έχει γράψει 1,850 μηνύματα.
https://www.esos.gr/arthra/35584/anakoinosi-toy-proedroy-toy-tei-kritis

Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνει την ίδρυση, ύστερα από επιτυχή διεκδίκηση, της έδρας UNESCO στο επιστημονικό αντικείμενο “Solid Earth Physics and Geohazards Risk Reduction”, με κάτοχο της έδρας τον διεθνώς καταξιωμένο Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και Διευθυντή του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας, της Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Δρα Φίλιππο Βαλλιανάτο.
Το επίτευγμα αυτό προσδίδει στο Ίδρυμα και ιδιαίτερα στον κάτοχο της έδρας ένα προωθημένο εφαλτήριο αδιαμφισβήτητης αξίας και παγκόσμιας εμβέλειας, ώστε να υπηρετήσει με αυξημένο σθένος, συνέπεια και αφοσίωση την έρευνα και την εκπαίδευση στο επιστημονικό πεδίο της έδρας, προσφέροντας πολυεπίπεδα στην κοινωνία και ιδιαίτερα τις νέες γενιές. Στο πνεύμα αυτό το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης θα είναι συμπαραστάτης και αρωγός στις δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της έδρας UNESCO “Solid Earth Physics and Geohazards Risk Reduction”.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

antis

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο antis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής σε Biomedical Engineering. Έχει γράψει 1,850 μηνύματα.
https://www.esos.gr/arthra/35602/synodos-proedron-tei-oi-apofaseis-tis-ektaktis-synedriasis

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΙ: Οι αποφάσεις της έκτακτης συνεδρίασης
Τι είπε ο Ειδικός Γραμματέας Ευρωπαικών Πόρων Ε. Ζαχαράκης στους προέδρους

Έξι αποφάσεις έλαβαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ στην έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποίησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ ο Ειδικός Γραμματέας Ευρωπαικών Πόρων Ε. Ζαχαράκης έκανε εκτενλη αναφορά σε σημαντικά ζητήματα.

Ειδικότερα, όπως ανακιώθηκε σήμερα από τη Σύνοδο των Προέδρων:

Στο πλαίσιο της Συνόδου αυτής συζητήθηκαν θέματα ιδιαίτερα σημαντικά για τα Ιδρύματα του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, επί των οποίων ελήφθησαν αποφάσεις οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν ουσιαστικά την πορεία των Ιδρυμάτων αυτών στο άμεσο μέλλον.

Συγκεκριμένα:

1) Επανεπιβεβαιώθηκε παλαιότερη Απόφαση της Συνόδου ότι έχει έλθει, πλέον, το πλήρωμα του χρόνου ώστε τα ΑΕΙ του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης να ονομασθούν Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών. Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που παρέχουν και η πρωτοπορειακή, σε ορισμένες περιπτώσεις, έρευνα που επιτελούν, όπως προκύπτει και από τις Εκθέσεις Εξωτερικής Αξιολόγησης της ΑΔΙΠ, καθιστούν τη μετονομασία, σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, μονόδρομο.

2) Το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα υποβληθεί από τη Σύνοδο στην Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΙΘ πλήρως επεξεργασμένη και τεκμηριωμένη πρόταση σχετικά με την παραχώρηση και στα ΑΕΙ του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, της δυνατ΄τοτητας διοργάνωσης 3ου κύκλου σπουδών. Η παραχώρηση της δυνατότητας διοργάνωσης 3ου κύκλου σπουδών και στα ΑΕΙ του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης αποτελεί δέσμευση και υπόσχεση και της προηγούμενης και της νυν Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, με απώτερο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τον Δεκέμβριο 2014, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι Ιδρυματικές Αξιολογήσεις από την ΑΔΙΠ

3) Στους Οργανισμούς των Ιδρυμάτων, που ευρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας τους από το ΥΠΑΙΘ, θα περιληφθούν διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες θέματα που σχετίζονται με Τομείς, Τμήματα, Προγράμματα Σπουδών, Κατευθύνσεις θα διευθετούνται από τον Οργανισμό, ενώ ως προς την ονοματολογία των διοικητικών και ακαδημαικών θέσεων και Οργάνων θα ακολουθείται η πανεπιστημιακή ορολογία.

4) Όλα τα ΑΕΙ του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα υποβάλουν στο ΥΠΑΙΘ τους Προυπολογισμούς τους για το έτος 2015 σύμφωνα με τους όρους και τις προυποθέσεις που ίσχυσαν το έτος 2014, χωρίς δηλαδή την αιτούμενη από το ΥΠΑΙΘ επιπλέον περικοπή, και θα επιμείνουν στους Προυπολογισμούςαυτούς. Τούτο επειδή κατά τα τελευταία 4 έτη περιεκόπησαν οι Προυπολογισμοί των ΑΕΙ Τ.Τ κατά 70% περίπου, γεγονός το οποίο καθιστά απαγορευτική, για μια στοιχειώδη λειτουργία τους, κάθε περαιτέρω μείωση.

5) Θα υποβληθεί αίτημα προς το ΥΠΑΙΘ για τροποποίηση του Ν. 4009/2011 ως προς τα θέματα εξέλιξης των Καθηγητών, προς την κατεύθυνση αύξησης του αριθμού των μελών των Επιτροπών Εκλογής Καθηγητών και επανασύστασης των Εισηγητικών Επιτροπών. Τούτο επειδή η μέχρι σήμερα εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων του Ν. 4009 έχει οδηγήσει σε σοβαρές δυσλειτουργίες.

6) Το Π.Δ.Ε έτους 2015 δεν πρέπει να περικοπεί. Η Σύνοδος θα αγωνισθεί για την αποφυγή παρόμοιων περικοπών.

7) Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, ο Προυπολογισμός ΣΕΑΒ 2014.

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Τέλος, κατά το τελευταίο μέρος της Συνεδρίασης παρευρέθη και έλαβε το λόγο ο Ειδικός Γραμματέας Ευρωπαικών Πόρων Ε. Ζαχαράκης, ο οποίος ενημέρωσε τη Σύνοδο τόσο για τις υπάρχουσες εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, όσο και για τον Προγραμματισμό του Χρηματοδοτικού Προγράμματος 2014-2020 (νέου ΕΣΠΑ).

Ως προς το πρώτο θέμα (εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ):

α) δεσμεύτηκε ότι οι χρηματοδοτήσεις θα ομαλοποιηθούν μέχρι 20-30 Νοεμβρίου τρέχοντος έτους,

β) ενημέρωσε ότι αναμένεται κατάθεση τροπολογίας από το ΥΠΑΙΘ σύμφωνα με την οποία τα Τμήματα ΑΕΙ που προέκυψαν από το Σχέδιο Αθηνά θα θεωρούνται αξιολογημένα και Πιστοποιημένα μέχρις ότου εκκινήσει η ΑΔΙΠ τη διαδικασία Πιστοποίησης,

γ) ενημέρωσε ότι θα υπάρξουν και νέες περικοπές στα ήδη υλοποιούμενα έργα, τοποθετούμενες εντός του Ιανουαρίου 2015, όχι όμως σε σημείο ώστε να καταστούν τα έργα μη ολοκληρώσιμα, Ως προς το δεύτερο θέμα (Προγραμματισμός νέου ΕΣΠΑ 2014-2020) ενημέρωσε ότι:

- η Διαχειριστική Αρχή μεταφέρεται από το ΥΠΑΙΘ στο Υπουργείο Ανάπτυξης

- το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμμα θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο, ήτοι ύψους 1,18 δις ευρώ, εκ των οποίων μόνο 850-900 εκατομμύρια θα απευθύνονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση,

- μεγάλη μείωση θα σημειωθεί στους πόρους που θα απευθύνονται στα ΑΕΙ με έδρα την Αττική, οπότε τα Ιδρύματα αυτά, για την εξεύρεση πόρων, θα πρέπει να απευθυνθούν στο ΠΕΠ Αττικής και στα Προγράμματα καινοτομίας,

- δεν θα είναι επιλέξιμη δραστηριότητα η βασική έρευνα,

- κατά την νέα προγραμματική περίοδο τα ΑΕΙ, λόγω περιορισμένης χρηματοδότησης, πρέπει να διασυνδέονται μεταξύ τους και με επιχειρήσεις, με κύρια στόχευση την παραγωγή νέων καινοτόμων προιόντων ώστε και τα ίδια να απολαμβάνουν έσοδα και οι συμμετέχοντες ερευνητές να βελτιώνουν το εισόδημά τους.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

antis

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο antis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής σε Biomedical Engineering. Έχει γράψει 1,850 μηνύματα.
https://www.kozan.gr/post/185929

Διάλεξη στο ΤΕΙ Κοζάνης για ένα από τα κορυφαία επιστημονικά δρώμενα ανά την υφήλιο, από τον Έλληνα ερευνητή (senior scientist) του Πανεπιστημίου του Σικάγου, Θανάση Οικονόμου



Στο ΤΕΙ της Κοζάνης, βρέθηκε σήμερα Παρασκευή 21 Νοεμβρίου ο επιφανής Έλληνας ερευνητής (senior scientist) του Πανεπιστημίου του Σικάγου, Θανάσης Οικονόμου, κάνοντας μια διάλεξη για ένα από τα κορυφαία επιστημονικά δρώμενα ανά την υφήλιο. Ο κόσμος του τμήματος της Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ, αλλά και γενικότερα, ήταν από τους πρώτους σε όλα Ιδρύματα, σε παγκόσμιο επίπεδο, που είχαν την άμεση επιστημονική ενημέρωση, επί της μεγαλύτερης σύγχρονης διαστημικής αποστολής της ανθρωπότητας. Στις 12 Νοεμβρίου 2014, για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας, μια διαστημική συσκευή η «Philae» του διαστημικού σκάφους «Ροζέτα» της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), προσεδαφίστηκε σε κομήτη και συγκεκριμένα στον 69P/Churyumov-Gerasimenko. H προσεδάφισή του αποτέλεσε ιστορικό γεγονός στις προσπάθειες δεκαετιών , που καταβλήθηκαν από το ανθρώπινο γένος, για την εξερεύνηση και κατάκτηση του διαστήματος. Από τη στιγμή εκείνη, όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με αγωνία την εξέλιξη της διαστημικής αποστολής, αλλά και τις κινήσεις των αξιωματούχων της ESA, οι οποίοι θα αποφασίσουν για την τύχη της «Philae», που βρίσκεται σταθεροποιημένη μεν, εγκλωβισμένη δε, σε μία απόκρημνη, βραχώδη περιοχή του κομήτη 67P κινδυνεύοντας με προσωρινή ή και μόνιμη αδυναμία φόρτισης των μπαταριών του συστήματος. Στην επιχείρηση Rosetta – Philae σοβαρό ρόλο διαδραμάτισε με τη συμμετοχή του ο Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος είναι ταυτόχρονα από το 2007 και επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών τ.ε. του ΤΕΙ Δ.Μ. Συγκεκριμένα, στον βασικό εξοπλισμό της Philae , συμπεριλαμβάνεται το όργανο μέτρησης Alpha Proton X-Ray Spectrometer (APXS) που έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από τον ίδιο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

antis

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο antis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής σε Biomedical Engineering. Έχει γράψει 1,850 μηνύματα.
Η 24χρονη φοιτήτρια που έφτιαξε την «έξυπνη» τσάντα που αποτρέπει την κλοπή της Πώς έκανε τη δυσάρεστη εμπειρία κλοπής της τσάντας της, επιχειρηματική ιδέα. Η τσάντα «αναγνωρίζει» το χέρι του ιδιοκτήτη και ειδοποιεί όταν μπαίνει... ξένο χέρι.
Μια «έξυπνη» τσάντα που αποτρέπει την κλοπή της, μικρά συναρμολογούμενα σκάφη που κινούνται με αιολική ενέργεια και παρέχουν υπηρεσίες εναλλακτικού, θαλάσσιου περιηγητικού τουρισμού, ένα αυτοϊσορροπούμενο δίτροχο ηλεκτροκίνητο όχημα εφοδιασμένο με λογισμικό που το καλείς στο σημείο όπου βρίσκεσαι και έρχεται μόνο του (!) και μια διαδικτυακή πλατφόρμα crowdfunding για τη χρηματοδότηση και συμμετοχή των πολιτών σε κοινωφελή έργα και δράσεις, είναι οι επιχειρηματικές ιδέες των τεσσάρων ομάδων που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας "To biz or not biz?" και προχώρησαν στο δεύτερο μέρος του (στις 24 και 25 Νοεμβρίου), το οποίο θα αναδείξει και τον νικητή.
Εκτός της καινοτομίας που χαρακτηρίζει τις ιδέες, υπάρχουν και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά που -όπως προκύπτει από τη συνομιλία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τους «εγκεφάλους» αυτών των ιδεών- σχετίζονται με την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, μέχρι και την ελπίδα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.
Η «έξυπνη» τσάντα που αποτρέπει την κλοπή της
Η 24χρονη Λίλια Ραντουκάν, τελειόφοιτη στο Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης) συνέλαβε την ιδέα για την «έξυπνη» τσάντα που αποτρέπει την κλοπή της.
Εχοντας η ίδια μια δυσάρεστη εμπειρία, όταν, μέσα στο αστικό λεωφορείο στο οποίο επέβαινε πριν από ένα εξάμηνο για να πάει στη δουλειά της, της έσκισαν την τσάντα και της έκλεψαν το πορτοφόλι, η Λίλια συνέλαβε την παραπάνω ιδέα.
«Έμεινα χωρίς λεφτά, έπρεπε να δανειστώ από τους συνεργάτες μου (...) Είχα μέσα (στο πορτοφόλι) κάρτες που έπρεπε να ακυρώσω, είχα προσωπικές κάρτες που είχα μαζέψει, αναμνήσεις...» εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Με αφορμή τη δική της εμπειρία η Λίλια σκέφτηκε να δουλέψει πάνω στην ιδέα της μαζί με τον συμφοιτητή της Μίλτο Υφαντή.
«Είναι μια τσάντα που έχει στόχο να βοηθήσει στην πρόληψη των κλοπών προσωπικών αντικειμένων μέσα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, π.χ. λεωφορεία συνήθως, αλλά και οπουδήποτε αλλού μπορεί κάποιος να επιχειρήσει να ανοίξει την τσάντα κάποιου» δήλωσε, από την πλευρά του, ο 23χρονος τελειόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Αυτοματισμού στο ΑΤΕΙΘ.
Η τσάντα θα περιέχει έναν εσωτερικό μηχανισμό με αισθητήρες που αντιλαμβάνεται και ξεχωρίζει το χέρι του ιδιοκτήτη, ενώ ειδοποιεί άμεσα, αν ξένο χέρι επιχειρήσει να εισβάλει στο εσωτερικό της τσάντας. Μάλιστα, είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε ο χρήστης να μην χρειάζεται να πατήσει κάποιο κουμπί ενεργοποίησης ώστε να είναι φιλικό και προς άτομα μεγάλης ηλικίας, πρόσθεσε.
Προς το παρόν, όπως διευκρίνισε η κ. Ραντουκάν, επειδή βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξής του, ο μηχανισμός «θα βγει σαν την παλάμη ενός χεριού» και αργότερα, σε στάδιο παραγωγής, θα έχει μικρότερο μέγεθος. Στην αρχική σκέψη της ομάδας είναι «να παράγουμε μόνο τον μηχανισμό και έπειτα να συνεργαστούμε με κάποια εταιρεία που παράγει τσάντες και να τον τοποθετούμε μέσα» σημείωσε.
Η Λίλια και ο Μίλτος έχουν τελειώσει την πρακτική τους άσκηση και τώρα δεν εργάζονται κάπου και αυτή είναι μια προσπάθεια για την έναρξη μιας επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, όπως επεσήμαναν.
Μικρά, συναρμολογούμενα σκάφη και προτάσεις τουρισμού για απαιτητικούς επισκέπτες
Θα μπορούσε να δώσει... «άφεση αμαρτιών» στο κλασικό μοτίβο των διακοπών στην Ελλάδα, που συνήθως περικλείει ήλιο, θάλασσα και παραλία. Θα μπορούσε, επίσης, να χαρακτηριστεί και ως μια ιδέα φιλική προς το περιβάλλον. Κι αυτό διότι, η ιδέα του Ιορδάνη Χαραλαμπίδη στην ανάπτυξή της περιλαμβάνει ένα πλήρες πακέτο για επισκέπτες που αναζητούν μια αυθεντική εμπειρία στις περιοχές που επισκέπτονται, και έχει στον «πυρήνα» της μικρά, συναρμολογούμενα σκάφη που κινούνται με αιολική ενέργεια.
«Η δική μου ιδέα έρχεται να καλύψει, να συμπληρώσει μια αγορά που υπάρχει και εξελίσσεται αυτή τη στιγμή με ένα προϊόν που έχει χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα» ανέφερε ο κ. Χαραλαμπίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμπληρώνοντας ότι προτίμησε στην ιδέα του να περιλάβει και την κατασκευή αυτών των σκαφών επειδή -όπως είπε- η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη ναυτική παράδοση, με πολύ καλούς τεχνίτες και με ανθρώπους που σχεδιάζουν σκάφη.
Τα σκάφη που αποτελούν και το «επίκεντρο» της ιδέας του κ. Χαραλαμπίδη είναι μικρά, «γύρω στα 4,5 με 5 μέτρα το καθένα που μπορεί να 'κουβαλήσει' ένα με δύο ανθρώπους και κάποια εφόδια» όπως είπε. Λίγο πιο πέρα από τα σκάφη -που είναι το μέσο για την εξέλιξη της ιδέας- εμφανίζεται η πλήρης εικόνα της, που σχετίζεται με την παροχή μιας τοπικής εμπειρίας στους επισκέπτες, οι οποίοι θα μπορούν να γνωρίσουν νησιά και άλλα μέρη, να μείνουν γευθούν τοπικές γεύσεις και να αισθανθούν «σαν το σπίτι τους», είπε ο κ. Χαραλαμπίδης.
Απώτερος σκοπός είναι να εμπλακεί η τοπική κοινωνία σε αυτή τη διαδικασία και σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Χαραλαμπίδη, αυτή η ιδέα μπορεί να δώσει και δουλειά στις τοπικές κοινωνίες, άρα θέσεις εργασίας.
Ακολουθώντας τις τάσεις και «αποκρυπτογραφώντας» το νέο «τύπο» καταναλωτή, του επισκέπτη που αναζητά μια τοπική εμπειρία, ο κ. Χαραλαμπίδης, που τον ερχόμενο Απρίλιο θα γίνει 38 ετών και έχει σπουδάσει μάρκετινγκ, εργάζεται μαζί με έναν φίλο του για την υλοποίηση της συγκεκριμένης ιδέας.
Το όχημα που όταν το καλείς έρχεται μόνο του (!)
Οι περισσότεροι θα ήθελαν να... σφυρίξουν και το όχημά τους, να φθάσει μπροστά στα... πόδια τους, η περίληψη της συγκεκριμένης επιχειρηματικής ιδέας προϊδεάζει θετικά ως προς αυτή την εξέλιξη και ο 25χρονος Παναγιώτης Καλφούδης που είναι και το «μυαλό» της ιδέας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι στα σκαριά.
Ο κ. Καλφούδης, πτυχιούχος του τμήματος Μηχανικών Αυτοματισμού (ΑΤΕΙΘ), σκεφτόταν πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η γνώση που έχει αποκτήσει και η εμπειρία από τη διπλωματική του για κάτι που -όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ- θα βοηθούσε την κοινωνία και θα μπορούσε να γίνει εμπορικό προϊόν. Έτσι, προέκυψε το σύστημα έξυπνης μετακίνησης, το αυτοϊσορροπούμενο δίτροχο, ηλεκτροκίνητο όχημα εφοδιασμένο με λογισμικό που δίνει λύσεις ευέλικτης μετακίνησης μέσα στην πόλη, ενώ το καλείς στο σημείο όπου βρίσκεσαι και έρχεται μόνο του.
Ο ίδιος εκτιμά ότι, αν από μια τέτοια ιδέα παραχθεί το προϊόν, τότε θα μπορούσε να ενταχθεί στην τοπική κοινωνία και να δώσει «ανάσα» και λύσεις στις μετακινήσεις των πολιτών, παρέχοντας αποσυμφόρηση στο κυκλοφοριακό και... χαμόγελα σε όσους ταλαιπωρούνται από την κίνηση. Αν και δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες για την ιδέα του, σημείωσε ότι μια παράμετρος της υλοποίησής της θα μπορούσε να είναι η δημιουργία εφαρμογής για «έξυπνα» τηλέφωνα που θα «συνδέει» το όχημα με τον ιδιοκτήτη του.
Διαδικτυακή πλατφόρμα crowdfunding για χρηματοδότηση κοινωφελών έργων και δράσεων
Η αρχική ιδέα που παρουσιάστηκε στο πρώτο μέρος του διαγωνισμού (τον περασμένο Οκτώβριο) έχει εξελιχθεί, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιωάννης Ξουβερούδης (πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που κάνει μεταπτυχιακό στο τμήμα ελεγκτικής λογιστικής).
«Αυτό που είχαμε παρουσιάσει αρχές Οκτωβρίου ήταν ο τομέας του crowd funding για κοινωφελή έργα (...) Έχουμε εντάξει και άλλα πράγματα, δηλαδή πέρα από τη χρηματοδότηση να υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα στην οποία θα 'μαζεύεται' ο κόσμος να βοηθήσει, να μαθαίνει για έργα που γίνονται στην πόλη του, να συμμετέχει σε έργα» τόνισε. Μέσα στην ίδια πλατφόρμα, οι πολίτες θα μπορούν να συμμετάσχουν σε on line ψηφοφορίες για τα έργα και για το πώς εξελίσσονται, αλλά και οι δήμοι θα μπορούν να "ανεβάζουν" έργα για να ψηφίζουν οι δημότες.
Ο ίδιος σημείωσε ότι σε τρεις μήνες θα έχουν μια beta (δοκιμαστική έκδοση) ειδήσεων και περί τον Ιούνιο του 2015 θα έχουν και την πρώτη έκδοση (edition) και την πρώτη εφαρμογή (application) λογικά σε λογισμικό android.
Η πλατφόρμα διαφοροποιείται από το crowdfunding που είναι για τις start-up (επιχειρήσεις), καθώς, όπως επισήμανε ο κ. Ξουβερούδης «δεν θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε τέτοιες ή κάποιες φιλανθρωπίες, θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε έργα που γίνονται στην κοινότητα, στο δήμο, να μείνουμε σ' αυτά, θέλουμε να βελτιώσουμε τη ζωή στην αστική πόλη μέσα από αυτό το εργαλείο».
Λίγα λόγια για τον διαγωνισμό
Η έναρξη του διαγωνισμού έγινε τον περασμένο Οκτώβριο από το Κέντρο «Εργάνη» με την υποστήριξη του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και του Innovation Farm, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Έξι ομάδες νέων ανθρώπων παρουσίασαν τις καινοτόμες επιχειρηματικές τους ιδέες, ενώ τέσσερις απ' αυτές κέρδισαν το εισιτήριο για τη δεύτερη φάση (24-25 Νοεμβρίου) που προβλέπει την ολοκληρωμένη παρουσίαση της ιδέας του στο bootcamp (εντατικό εργαστήρι επιχειρηματικότητας, προσαρμοσμένου στις ανάγκες των πολύ μικρών επιχειρήσεων). Η νικήτρια ομάδα θα βραβευτεί με το συμβολικό ποσό των 500 ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ
Δημοσιεύθηκε στα foititikanea.gr
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Civilara

Περιβόητο μέλος

Ο Civilara αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Δανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 4,344 μηνύματα.
Tην Τρίτη 9/12 συνεδριάζει η ολομέλεια του ΣΑΤΕ. Στα θέματα της συνεδρίασης, οι εισηγήσεις των οποίων επισυνάπτονται, συμπεριλαμβάνονται:
1) Μετονομασία των ΤΕΙ σε ΑΕΙ εφαρμοσμένων επιστημών και του προέδρου του ΤΕΙ σε Πρύτανη
2) Τεκμηρίωση για χορήγηση διδακτορικού από τα ΤΕΙ. Στην αιτιολογική έκθεση γίνεται προσπάθεια να τεκμηριωθεί η εξίσωση πανεπιστημίων - ΤΕΙ.
3) Εισήγηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα, όπου υπάρχει μόνο η αιτιολογική έκθεση και απουσιάζουν τα σχετικά άρθρα.

Ημερήσια Διάταξη
https://www.iekemtee.gr/images/SATE_14H_SYNEDRIASH_9_12_2014_HMERHSIA_DIATAXH.pdf

Θέμα 1
https://www.iekemtee.gr/images/1.pdf

Θέμα 2
https://www.iekemtee.gr/images/2.pdf

Θέμα 3
https://www.iekemtee.gr/images/3.pdf

Θέμα 4
https://www.iekemtee.gr/images/4.pdf
https://www.iekemtee.gr/images/6.pdf
https://www.iekemtee.gr/images/7.pdf

Θέμα 5
https://www.iekemtee.gr/images/5.pdf
https://www.iekemtee.gr/images/8.pdf
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

antis

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο antis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής σε Biomedical Engineering. Έχει γράψει 1,850 μηνύματα.

Civilara

Περιβόητο μέλος

Ο Civilara αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Δανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 4,344 μηνύματα.
Η σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Σ.Α.Τ.Ε) αναβλήθηκε, εξαιτίας της κατάληψης του Τ.Ε.Ι Αθήνας, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί.
Η 14η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σ.Α.Τ.Ε είχε ως θέματα ημερήσιας διάταξης, μεταξύ άλλων, την ονοματολογία των Α.Ε.Ι του Τεχνολογικού Τομέα, τα Διδακτορικά Διπλώματα, τα Επαγγελματικά Δικαιώματα αλλά και την Ένταξη των Τμημάτων, Σχολών, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων σε Τομείς, για τους απόφοιτους Επαγγελματικού Λυκείου έτους 2016.

Πηγή: https://www.eetem.gr/index.php?optio...7:2014-12-09-13-13-45&catid=54:news&Itemid=18
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

antis

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο antis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής σε Biomedical Engineering. Έχει γράψει 1,850 μηνύματα.
Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίας αναβάθμισης των υποδομών και της εγκατάστασης των επιστημονικών οργάνων στο νέο Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Οίνων και Αποσταγμάτων, συμπληρώνοντας τις εγκαταστάσεις του Τμήματος στο Αργοστόλι.
Το εργαστήριο είναι το πλέον ολοκληρωμένο και σύγχρονο στην Ελλάδα, με δυνατότητα μέτρησης άνω των πενήντα φυσικοχημικών παραμέτρων σε οίνο, γλεύκος ή/και αποστάγματα. Οι αναλύσεις πραγματοποιούνται ταχύτατα (σε μερικά λεπτά), σε πλήρη συμφωνία με τα εγκεκριμένα πρωτόκολλα, αλλά και με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές οι οποίες εξασφαλίζουν μεγάλη ακρίβεια και επαναληψιμότητα. Ήδη έχουν εγκατασταθεί και βρίσκονται σε λειτουργία τρεις υπερσύγχρονοι αυτόματοι αναλυτές πολλαπλών αναλύσεων, αλλά και πληθώρα βοηθητικών συσκευών προετοιμασίας και ανάλυσης δειγμάτων.
Το εργαστήριο υποστηρίζει και ερευνητικές δραστηριότητες καθώς διαθέτει ειδικές συσκευές όπως αναλυτή χρώματος, κοκκομετρίας κλπ. για την προώθηση καινοτόμων ιδεών, αλλά και για την υποστήριξη ερευνητικών δράσεων των φοιτητών-αποφοίτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και ερευνητών από όλη την Ελλάδα. Ήδη καταξιωμένα Πανεπιστημιακά Τμήματα όπως το Τμήμα Χημείας-ΕΚΠΑ, το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων- Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Τμήμα Φαρμα#κευτικής – ΕΚΠΑ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία σε ερευνητικό επίπεδο με το Τμήμα μας (Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων).
είναι που τα τει δεν κανουν ερευνα οπως βολευει σε μερικους να λενε αλλα ευτυχως ειναι η μειοψηφια πλεον
Κατά την πρώτη παρουσίαση του εργαστηρίου και των δυνατοτήτων του στους οινοπαραγωγούς της Κεφαλονιάς, προβλήθηκαν οι δυνατότητες του εργαστηρίου να συμβάλλει στην ανάδειξη και αξιοποίηση των τοπικών οίνων και στη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων μέσω συμβουλευτικών προτάσεων. Οι οινοπαραγωγοί του νησιού εντυπωσιάστηκαν από τις δυνατότητές των νέων οργάνων και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έναρξη λειτουργίας του εργαστηρίου και το έντονο ενδιαφέρον τους για συστηματική συνεργασία στο άμεσο μέλλον.
Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Καθηγητής Ιωάννης Σαμαράς, ευχαριστεί θερμά όλους τους φορείς και τα φυσικά πρόσωπα που βοήθησαν στη δημιουργία και λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου εργαστηρίου, το οποίο φιλοδοξεί να καταστήσει το νησί της Κεφαλονιάς και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων σημαντικό πόλο υποστήριξης της παραγωγής ποιοτικών οίνων και της οινολογικής έρευνας στην Ελλάδα. Παράλληλα, δηλώνει την αποφασιστικότητα του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων για την αδιάλειπτη και συνεχή λειτουργία του εργαστηρίου, σε πλήρη συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, αλλά και τους επαγγελματίες του χώρου.

Δημοσιεύθηκε στα foititikanea.gr



Read more: https://www.foititikanea.gr/ατει/τει-ιονίων-νήσων/2351-teι-το-πλέον-σύγχρονο-τμήμα-στην-ελλάδα-εργαστήριο-οίνου-και-αποσταγμάτων#ixzz3Mcqapqd2
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

antis

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο antis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής σε Biomedical Engineering. Έχει γράψει 1,850 μηνύματα.
https://www.esos.gr/arthra/36419/sym...donias-me-kratiko-oikonomiko-panepistimio-toy

Συμφωνία Συνεργασίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με το Κρατικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν

Κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Αντιπροέδρου Διεθνών Σχέσεων και Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας D.Sc. Καθ. Ευάγγελου Σίσκου και του Αν. Καθ. Κωνσταντίνου Τσανακτσίδη στο Κρατικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν (ASEU), στο Μπακού, υπογράφηκαν δύο διμερή μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των δύο ΑΕΙ.

• Γενική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΙ ΔΜ και του ASEU

• Συμφωνία μεταξύ του ΤΕΙ ΔΜ και του ASEU για την πραγματοποίηση Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Διαχείριση και Μεταφορά Φυσικού αερίου και πετρελαίου» (Petroleum oil and gas management and transportation) στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, οι δυο πλευρές, ο Πρύτανης του Κρατικού Οικονομικού Πανεπιστημίου του Αζερμπαϊτζάν Ανταλάτ Μουράντοφ, ο Κοσμήτωρ της Σχολής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Μανσούρ Μπαρχουντάροφ και ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Ναζίμ Χατζίεφ από τη μια πλευρά, ο Αναπληρωτής Προέδρου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Καθ. Ε. Σίσκος και ο Αν. Καθ. Κ. Τσανακτσίδης από την άλλη, συζήτησαν τις δυνατότητες διμερούς εκπαιδευτικής και ερευνητικής συνεργασίας με επίκεντρο τη συνδιοργάνωση κοινού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Διαχείριση και Μεταφορά Φυσικού αερίου και πετρελαίου» (Petroleum oil and gas management and transportation) στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Ο πρύτανης του Κρατικού Οικονομικού Πανεπιστημίου του Αζερμπαϊτζάν Ανταλάτ Μουράντοφ, προσκάλεσε τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας να επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο και να καθορίσουν τις ενέργειες για την περαιτέρω συνεργασία. Αφορμή για τη συμφωνία αυτή αποτέλεσε η διέλευση και κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) από την Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα από την Δυτική Μακεδονία (περιοχές Καστοριάς, Άργους Ορεστικού, Νεστορίου, Εορδαίας και Αμυνταίου). https://www.tap-ag.gr/ Διερεύνησαν ακόμα στα πλαίσια του ERASMUS+ και άλλων προγραμμάτων, τη συνεργασία στον επιστημονικό και ερευνητικό τομέα, την ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών, την υλοποίηση κοινών διευρωπαϊκών προγραμμάτων, διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και άλλων κοινών δράσεων.

Η γενική συνεργασία μεταξύ των δύο ΑΕΙ περιλαμβάνει τη συνδιοργάνωση :

1. Κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

2. Την διοργάνωση διδακτορικών σπουδών στο ASEU, με τη συνεπίβλεψή τους από καθηγητές του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

3. Την διεθνή κινητικότητα φοιτητών και καθηγητών στις δύο πλευρές.

4. Την διεθνή ερευνητική δραστηριότητα, την κοινή διοργάνωση διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και την έκδοση επιστημονικών περιοδικών. Η διμερής συμφωνία μεταξύ του ΤΕΙ ΔΜ και του ASEU για την δημιουργία Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στην «Διαχείριση και Μεταφορά Φυσικού αερίου και πετρελαίου» (Petroleum oil and gas management and transportation -MOGMAT) περιλαμβάνει: • τη συνδιοργάνωση του μεταπτυχιακού προγράμματος στό ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

• Την δυνατότητα πρακτικής άσκησης των μεταπτυχιακών φοιτητών σε Αζέρικες εταιρείες φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ελλάδα και στο Αζερμπαϊτζαν

• Την διοργάνωση κοινών Summer School και συνεδρίων στο πλαίσιο του ΠΜΣ με θέμα την διοίκηση, μεταφορά και τεχνολογία φυσικού αερίου και πετρελαίου. Οι δύο πλευρές σημείωσαν ότι η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας των δύο ΑΕΙ θα ενισχύσει τη διεθνή εικόνα και ανταγωνιστικότητα και των δυο ιδρυμάτων και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής, πολιτιστικής, τουριστικής, οικονομικής συνεργασίας και στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο φιλικών κρατών της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν αλλά και όλων των λαών που θα συνδέσει ο αγωγός φυσικού αερίου (TAP).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 3 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top