Προς τον φιλο Δια: Διαφωνω με τα γραφομενα σου ή, για να ειμαι πιο ακριβης, συμφωνω εν μερει, αλλα δεν μπορω να τα γενικευσω ως κανονα. Δεν πιστευω οτι το προσωπικο διαβασμα ενος μαθητη αρκει (αυτο σιγουρα συμβαινει για ενα πολυ μικρο ποσοστο των μαθητων), αλλα αντιθετα πιστευω πως η πλειοψηφια των μαθητων χρειαζεται εναν καθοδηγητη για να τους δειξει 5-10 πραγματα. Αν οντως αρκουσε το προσωπικο διαβασμα, θα σας εδιναν τα βιβλια και θα σας ελεγαν "τα λεμε σε 9 μηνες στις εξετασεις".
Για τον θεσμο του φροντιστηριου εχω εκφραστει πολλακις σε αυτο το φορουμ, σε γενικες γραμμες πιστευω οτι αυτος ο θεσμος εχει λογο υπαρξης, ειτε λογω ανεπαρκειας του δημοσιου σχολειου [τα εζησα και εγω σαν μαθητης πριν καμια δεκαετια, τα βλεπω και τωρα απο τους καθηγητες των παιδιων στα οποια διδασκω], ειτε λογω καποιου βιτσιου του Ελληνα γονιου [να προσφερει οσα περισσοτερα μπορει στο παιδι του, οπως αυτος φυσικα το σκεφτεται], ειτε λογω των ολοενα αυξανομενων απαιτησεων του συστηματος.
Εγω δεν θα σου πω οτι χωρις τα φροντιστηρια "δεν γινεται τιποτα", θα σου πω ομως οτι σιγουρα χωρις αυτα το τοπιο θα ηταν εντελως διαφορετικο.
Zaraki, δεν ειναι ολοι οι μαθητες ιδιοι.΄Μπορει να λες οσα λες κρινοντας εξ ιδιων, και οντως, εχει τυχει να κανω μαθημα και σε παιδια που ΔΕΝ το χρειαζονται, αλλα ειναι η μειοψηφια.
Αβραμοπουλε Ν τωρα, χαλαρωσε. Καταρχην απο πουθενα δεν προκυπτει οτι επειδη δαπανωνται 4δις ευρω στα φροντιστηρια, για αυτον τον λογο ειναι αναγκαια η υπαρξη τους. Η αναγκαιοτητα της υπαρξης των φροντιστηριων προκυπτει απο αλλους παραγοντες, οπως ειπα και πιο πανω.
Αναφερεις μετα οτι οι καθηγητες ελεγχονται καλυτερα στα φροντιστηρια, πραγμα που ειναι σωστο. Αυτο που ομως δεν αναφερεις, ειναι οτι πολλες φορες αυτος ο ελεγχος μπορει να αποτελεσει εμποδιο στον καθηγητη ωστε να κανει σωστα την δουλεια του. Το εχω ζησει τοσο εγω, οσο και συναδελφοι. Εχουν υπαρξει αρκετες φορες που στην ουσια ο ιδιοκτητης με εμποδιζε να κανω σωστα την δουλεια μου. Ειτε επειδη δεν μου αναπληρωνε χαμενα μαθηματα, ή επειδη δεν εβαζε διαγωνισματα για το μαθημα μου [οι ΑΟΘ ειναι, btw] στο προγραμμα των διαγωνισματων, ή επειδη μου υποδεικνυε τον βαθμο δυσκολιας αυτων, ή επειδη ειχαμε περιορισμο στις φωτοτυπιες, κτλ...
Επισης, τα ομοιογενη τμηματα στα φροντιστηρια δεν ειναι παντα ο κανονας. Ουτε και τα ολιγομελη. Μου εχει τυχει να κανω μαθημα σε τμημα 11 ατομων [οπου ειχα φυσικα μεσα την Σαρα και την Μαρα, απο τον καλυτερο ως τον χειροτερο μαθητη], μου εχει τυχει να μου χωρισουν τμηματα ΑΟΘ σε κατευθυνσης [και ετσι ειχα δυο ανομοιογενη τμηματα, αντι να εχω ενα τμημα με τους δυνατους και ενα με τους μετριους και των δυο κατευθυνσεων], και παει λεγοντας...
Μπορει λοιπον στον "νεαρο μαθητη λυκειου" να σε παιρνει να πεις τα οσα ειπες, αλλα στον εργαζομενο καθηγητη αυτο το πραγμα δεν συμβαινει.
Τα σεβη μου.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.