Αυτοί που βάζουν στο ίδιο σακί της Πολυτεχνικές σχολές και τις υψηλόβαθμες του 3ου πεδίου (π.χ. Ιατρική), όσον αφορά το πού θα κυμανθούν οι βάσεις τους, κάνουν εκ προοιμίου μεγάλο λάθος. Προσωπικά, όντας μαθητής της Θετικής και έχοντας ως στόχο την Ιατρική, δε νομίζω πως τα θέματα στα μαθήματα βαρύτητας στο πεδίο που με ενδιαφέρει (στο 3ο) ήταν πιο εύκολα από πέρυσι ή απ' τα παρελθόντα έτη γενικότερα. Το θέμα της Έκθεσης, παρά τις θριαμβολογίες των περισσότερων συμμαθητών μου, αποδείχθηκε αρκετά ύπουλο και ίσως η βαθμολογία να πιάσει πολλούς εξ απίνης. Τώρα στη Βιολογία Γενικής (που έδωσα εγώ) τα θέματα ήταν πράγματι πολύ εύκολα, αλλά αντικειμενικά ό,τι και να έπεφτε (εντός πνεύματος των Πανελληνιών), εύκολο θα φαινόταν σ' όποιον είχε μάθει το βιβλίο απ' έξω (Μην ξεγελιόμαστε, στηρίζεται αν όχι αποκλειστικά, γύρω στο 95 %, στην παπαγαλία). Και περνάμε στα Μαθηματικά... Εδώ κι αν ακούστηκαν απίστευτα ''success stories'' και παραφιλολογίες γύρω απ' το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, βάζοντας υποσυνείδητα ως μέτρο σύγκρισης το Β3 των περσινών εξετάσεων. Νομίζω πως όλοι μας, έχοντας πλέον αποκτήσει μια εμπειρία σ' αυτή τη ''βιομηχανία'' των Πανελλαδικών, ξέρουμε ότι το Β3 πέρυσι ήταν ένα θέμα χωρίς νόημα ύπαρξης, αφού δεν το έλυσε παρά ένα ευκαταφρόνητο ποσοστό των υποψηφίων. Στο δια ταύτα, τα θέματα στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης φέτος, θεωρώ πως ήταν στο ίδιο επίπεδο με όλες τις προηγούμενες χρονίες (αν εξαιρέσουμε το εκτός πνεύματος περσινό Β3) και δεν υστερούσαν καθόλου σε βαθμό δυσκολίας. Λανθασμένα σε πολλούς έχει δημιουργηθεί η αντίληψη ότι με την κατάχρηση θεωρημάτων ύπαρξης (Bolzano, Rolle κτλ) δείχνει ο άλλος πόσο βαθιά μαθηματική αντίληψη έχει. Κουραφέξαλαααα!!! Σιγά την επιστήμη που κάνουμε στην Τρίτη Λυκείου. Η επιτροπή των θεμάτων, λοιπόν, καθόλου τυχαία δεν αποφάσισε να μεριάσει για λίγο τα πυροτεχνήματα (που ομολογουμένως τα 'χαμε ξεφτιλίσει στο φροντιστήριο) και να επικεντρωθεί σε θέματα που εξετάζουν, πόσο καλά έχει αφομοιώσει ο μαθητής της Τρίτης Λυκείου τις πιο θεμελιώθεις έννοιες που θέλει να περάσει το σχολικό βιβλίο. Και σ' αυτό ακριβώς στηρίχτηκαν, ότι δηλαδή πολλοί μαθητές (και οι φροντιστές τους) βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος. Για να μη μακρηγορώ, μας μένει ακόμα ένα μάθημα, και είναι καλύτερα να περιμένουμε πριν βγάλουμε συμπεράσματα. Κάνοντας όμως, μια - ίσως αβάσιμη - πρόβλεψη, πιστεύω πως οι βάσεις θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Καλή συνέχεια σε όλους, καλό κουράγιο και εντέλει καλά αποτελέσματα!!!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.