Εντελώς τυχαία βέβαια τυχαίνει ο Μπαμπινιώτης να επιλέγει τις ετυμολογίες που επιφέρουν απλούστερη γραφή...
Σύμφωνα με τον Τριανταφυλλίδη (μακράν καλύτερος κατά τη γνώμη μου) το αυτί και το αφτί, καθώς και το αυγό και το αβγό, αποτελούν εξίσου 'σωστά' αποτελέσματα της εξέλιξης της ρίζας τους.
Καθώς είπες, τα ελληνικά έχουν και ιστορική ορθογραφία, και οι πιο 'περίπλοκοί' τύποι είναι αυτοί που έχουν επιβιώσει από παλιά...
Θεωρώ πως η καθαρεύουσα είναι μια καλή πηγή για να εξετάζουμε την ορθογραφία μας. Οι πιο πολλοί από τους νέους τύπους έχουν προέλθει από αναιρέσεις της καθαρεύουσας. Ακόμη και το τραίνο, που θεωρητικά όπως είπες δεν έχει 'σωστή' γραφή, ενώ τόσα χρόνια γραφόταν με 'αι', άλλαξε προς ?όφελος? της ορθογραφίας (λες και είναι πολύ δύσκολο να θυμάσαι ένα 'αι' που άλλωστε αντστοιχεί και στην αγγλική λέξη).
--------
Το ξύδι, προέρχεται προφανώς από το οξύς εξ' ου και η γραφή όξυνος. Επίσης το ξείδι από τη γενική -οξέος- και οξείδωση (τύπος που παραμένει σήμερα, και υποστηρίζει τη γραφή με 'ει'), από όπου και όξεινος. Όπως το πάρει κανείς.
--------
Το χειρότερό μου ήταν στο γυμνάσιο που ένας ΣΤΟΚΟΣ -πραγματικά- καθηγήτρια, μου έκοψε μονάδα από έκθεση, επειδή έγραψα ξείδι και όχι ξίδι "(μου κότσαρε κι ένα τεράστιο 'ι' από πάνω)... Την κάνεις ρόμπα ή δεν την κάνεις?
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.