Το θέμα είναι, οι μαθητές που επιλέγουν να φοιτήσουν σε ΕΠΑ.Λ να ξέρουν τι ζητούν από 'κει, να είναι συνειδητοποιημένη και να έχουν και έναν συγκεκριμένο στόχο! Όπως και σε πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα, ισχύει το ίδιο και στη δική μου! Υπάρχουν διάφορα πλέον στερεότυπα για το Επα.λ! Γενικά εδώ πια ισχύει ότι: Σοβαρός και καλός μαθητής=> ΓΕΛ, Τεμπέλης και τούβλο=> ΕΠΑΛ! Δεν είναι έτσι όμως! Κι όταν οι ίδιοι οι μαθητές είναι πεπεισμένοι πώς αφού δεν τα καταφέρνουν στα μαθήματα τότε αξίζουν να πάνε στο ΕΠΑΛ ή απλά επειδή είναι οι αλήτες ποτέ δεν θα σταματήσει αυτή η υποτίμηση! Γιατί όταν οι ίδιοι οι μαθητές υποβαθμίζουν το σχολείο τους λέγοντας πως είναι για τους "βλάκες" και τους "μάγκες", τι περιμένουν από τις επόμενες γενιές να πιστεύουν για αυτό το σχολείο; Είμαι Γ' γυμνασίου και σήμερα κάναμε επίσκεψη στο ΕΠΑΛ της πόλης μου (εν τω μεταξύ εγώ είχα ήδη δώσει τη δήλωση που έλεγε ότι θα φοιτήσω στο γενικό). Η εντύπωση που σχημάτισα ήταν από τη μία εξαιρετικά θετική (δεν το περίμενα) και από την άλλη απογοήτευση. Τα εργαστήρια φαινόταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα, το ίδιο και οι αίθουσες και γενικά η ιδέα ότι δεν θα τρως στη μάπα το μουντό θεωρητικό μάθημα του ΓΕΛ αλλά θα προχωράς και στις εφαρμογές διαφόρων τομέων. Θερμοκήπια για γεωπονική, μηχανήματα και καλώδια για ηλεκτρολόγους, υπολογιστές και τα πάντα για όλες τις ειδικότητες. Έμεινα άφωνος, μέχρι που άλλαζα γνώμη..μέχρι που είδα τους μαθητές. Όλοι έξω, οι περισσότεροι κάπνιζαν σαν τα κοπρόσκυλα, με κουκούλες και γυαλιά ηλίου να κάνουν μαγκιές στο προαύλιο αλλά και τους μαθητές στα εργαστήρια να είναι κυριολεκτικά στη λούφα. Στο εργαστήριο πληροφορικής, όλοι ήταν στο fb και ένας μαθητής μάλιστα έπαιζε counter strike! Μετά από αυτό, αποφάσισα ότι δεν πρόκειται να πάω εκεί λόγω της κατάστασης των μαθητών (όλοι παγερά αδιάφοροι, φήμες για χρήση ναρκωτικών από το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών). Θα το καταλάβαινα αν αυτό συνέβαινε στο ΓΕΛ αλλά στο ΕΠΑΛ? ΌΧΙ. εκεί υποτίθεται ότι είναι πιο ενδιαφέρον το μάθημα. Τι να πώ; Έλεος, πραγματικά!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.