Έχω ένα πρόβλημα. Στα Μαθηματικά, στο σχολείο φέτος ο βαθμός μου έπεσε από 19 στο 14.. Το θέμα είναι πως δυσκολεύομαι να τα κατανοήσω. Πηγαίνω στο Σχολείο, μπαίνουμε στο μάθημα, εάν τα καταλάβω όταν τα παραδώσει ο καθηγητής μετά από λίγες μέρες τα ξεκινάω. Όταν δεν τα καταλαβαίνω, σπίτι παιδεύομαι, διαβάζω θεωρία αλλά δεν βγαίνει τίποτα και πάντα καταλήγω στον αδερφό μου. Λένε ότι στα Μαθηματικά θέλει χαρτί, μολύβι και ξεκινάς να λύνεις μία-μία τις ασκήσεις, αλλά τι γίνεται όταν δεν ξέρεις πως να τις λύσεις για να τις λύσεις και να κατανοήσεις εις βάθος το κεφάλαιο; Επίσης, μου εξηγεί ένα κεφάλαιο ο αδερφός μου, μετά από λίγο καιρό θα το ξεχάσω και γενικά με βασανίζει το μάθημα. Πάω Γ'Γυμνασίου μόνο και ήδη δυσκολεύομαι φέτος και δεν μπορώ να τα καταλάβω.
Λοιπόν, πρώτα απ'όλα, θα σου πρότεινα να κάνεις μια καλή επανάληψη την περσινή ύλη των μαθηματικών και να δώσεις βαρύτητα στα σημεία που δεν θυμάσαι πολύ καλά. Για παράδειγμα, σημαντικά κεφάλαια είναι οι δυμάμεις, οι ρίζες, οι ανισώσεις, οι εξισώσεις κλπ. Διότι, αν δεν έχεις καταλάβει, αυτά που διδάχτηκες πέρσι, δεν μπορείς να καταλάβεις επίσης τα φετινά. Τα μαθηματικά είναι σαν μια σκάλα, αν πέσεις από ένα σκαλί, πρέπει να γυρίσεις πάλι στο πρώτο σκαλί.
Τώρα... στο σχολείο, όταν παραδίδει μάθημα ο καθηγητής, να τον ακούς προσεχτικά και αν σου δημιουργηθεί μια απορία, μην διστάσεις να ρωτήσεις. Γι'αυτό είναι ούτως ή άλλως ο καθηγητής.

Επίσης, θα σε συμβούλευα να γράφεις τις ασκήσεις που λύνει στο πίνακα για να τις εμπεδώνεις καλύτερα. Όχι απλή αντιγραφή, αλλά να σκέφτεσαι γιατί γίνεται το τάδε πράγμα.
Όταν πας σπίτι, διάβασε τη θεωρία από το βοήθημα (που θα αγοράσεις)
2 φορές και δες τις λυμένες ασκήσεις που έχει. Πρέπει να καταλάβεις την θεωρία και τις ασκήσεις και όχι να τις παπαγαλίζεις, επειδή αν σου βάλουν μια άσκηση που δεν έχεις δει, δεν θα καταφέρεις να την λύσεις. Σκοπός των λυμένων ασκήσεων είναι να κατανοήσεις την μεθοδολογία που απαιτείται.
(
Συμβουλή: μην διαβάζεις τη θεωρία από το σχολικό βιβλίο, γιατί κατά την γνώμη μου, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να μπερδευτείς περισσότερο.)
Έπειτα, λύσε τις ασκήσεις του σχολικού μία προς μία και προχώρα σε αυτές του βοηθήματος, ξεκινώντας από τις πολύ απλές, συνεχίζοντας στις κανονικές και τέλος στις δυσκολούτσικες. Εγώ προσωπικά τις λύνω όλες.

Αν δυσκολεύεσαι με κάποιες από αυτές, δες την λύση από το τέλος του βιβλίου και προσπάθησε να τις ξαναλύσεις μόνος σου αυτή τη φορά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος... τα μαθηματικά χρειάζονται εξάσκηση, εξάσκηση και εξάσκηση. Κάνε και το κριτήριο αξιολόγησης, στο τέλος κάθε κεφαλαίου για να δεις τι εμπέδωσες και που εντοπίζεις δυσκολίες. Αν δεις πως δυσκολεύεσαι σε ένα σημείο, λύσε ξανά ασκήσεις πάνω σε αυτό. Έτσι, θα καλύψεις τυχόν κενά που δημιουργούνται.
Για την επιλογή βοηθήματος: πήγαινε σε ένα βιβλιοπωλείο και δες όλα τα σχετικά βοηθήματα μαθηματικών. Ψάξε, αυτό που ικανοποιεί τις
δικές σου ανάγκες. Πρόσεξε, να δίνει τον τρόπο λύσης των ασκήσεων και όχι απλά την λύση!