καλημέρα φίλοι μου,
είμαι βαθμολογητής τα τελευταία οκτώ χρόνια και παρακολουθώντας με προσοχή όσα λέτε, θα ήθελα να σας εκφράσω τις απόψεις μου και να σας ενημερώσω για κάποια θέματα.
Το υπάρχον σύστημα εισαγωγής στη τριτοβάθμια μπορεί να μην είναι 100% αξιοκρατικό, είναι όμως, συγκριτικά, πιο αξιοκρατικό από οποιοδήποτε άλλο.
Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι βαθμολογητές είναι άνθρωποι και δικαιούνται να κάνουν λάθος (καλό είναι να μην συμβεί, αλλά όπως είπε και ένας φίλος δεν είναι ρομπότ).
Το υπουργείο στέλνει τις απαντήσεις χωρίς ιδιαίτερη ανάλυση των βαθμών που θα καταμερίζονται στα υποερωτήματα, αλλά πριν ξεκινήσει η διαδικασία βαθμολόγησης ένας καθηγητής - συντονιστής δίνει λεπτομερείς οδηγίες για τη βαθμολόγηση και το πώς θα αντιμετωπιστούν πιθανά λάθη των παιδιών. Φυσικά είναι κατανοητό ότι δεν μπορούν να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Μάλιστα γίνεται πειραματική βαθμολόγηση.
Ένας σωστός βαθμολογητής δεν επιτρέπεται να είναι ούτε αυστηρός ούτε επιεικής, ωστόσο σε περιπτώσεις πολύ καλών γραπτών μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του μαθητή σε θέματα όμως που αποτελούν λεπτομέρειες.
Το πλήθος των γραπτών που διορθώνει ημερησίως ένας βαθμολογητής δεν υπόκειται σε περιορισμό, αλλά εξαρτάται από το μάθημα που διορθώνει και από τις ώρες που βρίσκεται στο βαθμολογικό κέντρο. Ένας καθηγητής θα διορθώσει περισσότερα γραπτά στην ΑΟΔΕ από έναν άλλο καθηγητή που θα διορθώσει έκθεση στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Ελπίζω να σας βοήθησα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.