Από προσωπική εμπειρία (καθόμουν και διάβαζα Βιολογία Κατεύθυνσης το περσινό καλοκαίρι) θα σου πρότεινα να αρχίσεις την Ιστορία διαβάζοντας τα κεφάλαια (όχι αποστήθιση) ώστε να τα καταλάβεις και γράφοντάς τα σε μορφή σημειώσεων σε ένα τετράδιο. Να μην παραλείπεις όμως τίποτα, να γράφεις οτιδήποτε περιλαμβάνεται στο κύριο κείμενο του βιβλίου. Η αποστήθιση μετά θα σου είναι πολύ ευκολότερη. Εμένα με βοήθησε πολύ, καθώς τα μαθαίνω καλύτερα διαβάζοντάς τα υπό μορφή διαγραμμάτων κτλ. Εάν δεν λειτουργείς έτσι, άρχισε να τα μαθαίνεις παράγραφο - παράγραφο κατ' ευθείαν. Σου προτείνω να "σπας" τη σελίδα σε μέρη και να τα μαθαίνεις λίγα λίγα, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές κάθε "κομμάτι" αφού το μάθεις.
Η γραμματική και το συντακτικό των αρχαίων φυσικά και δεν χρειάζεται αποστήθιση, προσωπικά το βλέπω καθαρά σαν θέμα εφαρμογής της θεωρίας στην πράξη, χρειάζεται αντίληψη της γλώσσας. Αυτά με επιφύλαξη, φυσικά, καθώς δεν ήμουν θεωρητική.
Να υποθέσω πως τα πας καλά με τις γλώσσες, έτσι; Διαφορετικά πιστεύω πως θα δυσκολευτείς.
Πάντως το "γράψιμο" () που ανέφερα και πιο πάνω θα χρειαστεί και εδώ, σε χρόνους, εγκλίσεις, και κάθε φαινόμενο. Φυσικά μπορείς να τα μάθεις κι απ' έξω χωρίς να τα γράψεις κάπου, ωστόσο νομίζω πως θα τα ξεχάσεις πιο εύκολα.
Για άγνωστο νομίζω πως κυκλοφορούν διάφορα βιβλία. Και στο ίντερνετ υπάρχει σελίδα με όλη τη γραμματεία των αρχαίων (μόλις είδα το φετινό άγνωστο των αρχαίων το βρήκα εκεί πέρα, τη στιγμή που δεν υπήρχε σχεδόν πουθενά στον υπόλοιπο ιστό.
https://el.wikisource.org/wiki/Κ...AFδα
Σου δίνω τη σελίδα με επιφύλαξη, καθώς μπορεί να υπάρχουν κάποια μικρολαθάκια. Πιστεύω όμως ότι ελέγχονται και διορθώνονται.