Είπα κι εγώ!
Λοιπόν σε Λογοτεχνία και Γνωστό να έχεις στο νου σου τη θεωρία ανάπτυξης παραγράφου: θεματική πρόταση - σχόλια - κατακλείδα. Αυτό θα χρειαστεί ώστε να υπάρχει συνοχή και σωστη δομή στις απαντήσεις σου. Όπως και να το κάνουμε η θεματική πρόταση θα γράφει κάτι.. γενικό, γιατί θέλεις ο συλλογισμό σου να είναι
παραγωγικός και όχι επαγωγικός. Ποτέ μα ποτέ μην δίνεις όσα ξέρεις με τη μία, όχι επειδή είναι λάθος, αλλά γιατί είναι καλύτερο να τα παρουσιάσεις μετά από έναν ελάχιστο πρόλογο, δείχνει οργανωμένη σκέψη. Μετά από μια γενικευμένη διατύπωση μπορείς να αναπτύξεις τις επιμέρους/λεπτομερείς θέσεις. Να μη φοβάσαι να ξεφύγεις ειδικά στην πρώτη πρόταση, ένα τυχαίο παράδειγμα, όταν ζητούσαν λυρικά στοιχεία εγώ επέλεγα να αναφερθώ στη λύρα και τη μουσικότητα που προσδίδουν στον γραπτό λόγο, όχι αμέσως να τα κατονομάσω και να πιάσω αυτόν που διαβάζει απ' τα μούτρα. Προετοιμάζεις το έδαφος εν ολίγοις για όσα θα ακολουθήσουν.
Με το ίδιο σκεπτικό πορεύτικα και στα Αρχαία, που ομολογουμένως η "αρχή" είναι ευκολότερη γιατί αρκεί να πεις κάτι για τον
Σταγειρίτη φιλόσοφο με τις καινοτόμες ιδέες ή να απομακρυνθείς λίγο από την ερώτηση που θα είναι ειδική και να προσπαθήσεις να την εντάξεις σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.
Η Ιστορία είναι μια πολύ διαφορετική υπόθεση.

Στις πηγές ο καθηγητής που είχα ήταν πολύ αυστηρός και ήθελε ν'ακολουθούμε μια ορισμένη μεθοδολογία, η οποία με βεβαιότητα μπορώ να πω πως καρποφόρησε (χαρακτηριστικά, μια κοπέλα από το τμήμα μου, χωρίς στόχους, χωρίς όρεξη για διάβασμα, χωρίς κάποια σπουδαία κριτική ικανότητα, με πολύ καλές ικανότητες απομνημόνευσης και πίεση από τον καθηγητή έγραψε 18.5 Ιστορία -το μοναδικό μάθημα που διάβασε-). Αν θες μπορώ να γράψω αναλυτικά τι ζητούσε, αλλά επειδή είναι πολλά, πες μου, μην τα γράψω άδικα.
Ελπίζω να βοήθησαν έστω και λίγο όσα είπα. Είναι απόρροια της εμπειρίας μου και των συμβουλών του καθηγητή της Λογοτεχνίας που πάντα φώναζε να απομακρυνθούμε από το γραπτό και να έχουμε οργανώσει τη γνώση μας σε θεματικές, ώστε να μην ψάχνουμε 100 ώρες τι να γράψουμε σε κάθε ερώτηση.