Μάλλον επέλεξες μόνο αυτά που ήθελες να φανούν κύριε "εξυπνάκια". Μπορεί αρχικά η επιλογή των φοιτητών στη Γερμανία στα κρατικά πανεπιστήμια να είναι απαιτητική (φυσικά ούτε σύγκριση με τις δικές μας πανελλήνιες) , δίνεται όμως η δυνατότητα για κάποιον που θέλει να σπουδάσει τελικά ιατρική σε κάποιες σχολές χωρίς το Numerus Clausus (NM), απλά θα βρίσκεται σε αναμονή κάποια χρόνια μέχρι να επιλεχθεί. Μόνο φέτος άλλαξαν τα πράγματα διότι αυξήθηκε η ζήτηση πάρα πολύ (προφανώς από τους αλλοδαπούς υποψήφιους φοιτητές). Ακόμα και χωρίς απολυτήριο Γυμνασίου (αντίστοιχο ελληνικού Λυκείου) υπάρχει η δυνατότητα να σπουδάσεις ιατρική. Επίσης υπάρχουν και ιδιωτικά πανεπιστήμια με δίδακτρα. Καμία απολύτως σχέση με τα ελληνικά απαράδεκτα δεδομένα που αν δεν περάσεις στις πανελλήνιες δεν έχεις καμία άλλη επιλογή.
Με λίγα λόγια αν θέλεις να σπουδάσεις ιατρική στη Γερμανία είναι δύσκολο να μην τα καταφέρεις.
Για πιάσε τώρα και τις υπόλοιπες χώρες όπως Αγγλία , Ιταλία να δούμε είναι ή δεν είναι δύσκολο να σπουδάσεις κι εκεί.
Φίλε "εξυπνάκια" άστο καλύτερα , σε σχέση με την Ελλάδα είναι η μέρα με τη νύχτα στην κυριολεξία.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων: 12 Ιουλίου 2020
Φίλε μου δες την απάντηση που έδωσα παραπάνω στον "εξυπνάκια¨cel 123 και θα δεις ότι δεν είναι έτσι όπως τα λες τα πράγματα , ούτε οι αριθμοί αναφέρονται σε Γερμανούς φοιτητές αλλά στο σύνολο Γερμανών και Αλλοδαπών. Επίσης άσε τη Γερμανία (όπου σου ξαναλέω δεν είναι τόσο δύσκολα όσο νομίζεις) , και πιάσε να δεις Αγγλία, Ιταλία κι έλα να μου πεις αν είναι δύσκολα ή όχι. Για να μην μπερδεύεσαι θα σου πω το πιο απλό , μπορείς να μου εξηγήσεις πώς ένας υποψήφιος φοιτητής που δεν μπορεί να περάσει σε μια σχολή της αρέσκειάς του στην Ελλάδα τελικά πάντοτε βρίσκει μια θέση στο εξωτερικό , αν δεν είναι τελικά πιο εύκολα απ'ότι εδώ; Επίσης αφού σου φαίνονται πολλές 4000 θέσεις ιατρικής στην Ελλάδα , μπορείς να συγκρίνεις τις συνολικές θέσεις ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε σχέση με τη Γερμανία αλλά και σε άλλα κράτη της Ευρώπης να δεις αν είναι περισσότερες ή όχι; Στην πραγματικότητα κατέχουμε την πρώτη θέση σε φοιτητές αναλογικά με τον πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη. Εγώ δεν είπα να αυξηθούν οι συνολικές θέσεις στα πανεπιστήμια , απλά να αλλάξει η κατανομή και να κλείσουν σχολές που δεν έχουν ουσιαστικά καμία ζήτηση και στη θέση τους να αυξηθούν οι θέσεις σε σχολές υψηλής ζήτησης , δηλαδή με μηδενικό κόστος για το Δημόσιο (ίσως και να υπάρχει και όφελος τελικά).
Πραγματικά δεν καταλαβαίνω αυτή την επίθεση που δέχομαι σε μια τόσο λογική πρόταση. Εσάς προφανώς σας αρέσει να βασανίζεται ο κόσμος και να σπουδάζει σε σχολές που δεν επιθυμεί να σπουδάσει , καθώς και να ξενιτεύεται.
Δεν υπάρχει πρόβλημα να ανοίξουν 15 ιατρικές και μάλιστα σε κάθε νοσοκομείο σε μεγάλες πόλεις στην επαρχία , θα ήταν ευτύχημα. Γνωρίζεις πόσοι συνολικά γιατροί σπουδάζουν εδώ και στο εξωτερικό; Είναι πολλοί παραπάνω από τους 945 που λες, μπορεί και 2500. Επίσης οι σπουδές δεν έχουν να κάνουν απόλυτα με την επαγγελματική αποκατάσταση , αλλά με το δικαίωμα στη μόρφωση. Δεν είναι σωστό να εμποδίζεις κάποιον να σπουδάσει επειδή τόσο απλά "δεν κάνει για γράμματα", δεν έχεις το ηθικό δικαίωμα για κάτι τέτοιο. Ίσως μέσα από το σχολείο με τον κατάλληλο επαγγελματικό προσανατολισμό και με κίνητρα να δινόταν αυτή η κατεύθυνση σε κάθε μαθητή πιο ορθολογικά. Το κόστος ανά φοιτητή δεν διαφέρει ιδιαίτερα ειδικά σε φοιτητές θετικών , τεχνολογικών και ιατρικών επιστημών. Από τη στιγμή που θα κλείσουν σχολές χαμηλής ζήτησης απλά θα ανοίξουν ισάριθμες σχολές υψηλής ζήτησης. Δηλαδή μηδενικό το κόστος για το Δημόσιο. Το να μειωθεί γενικά ο αριθμός των εισακτέων είναι άλλο ζήτημα, εγώ μιλάω σε σχέση με τον υπάρχοντα αριθμό φοιτητών στην Ελλάδα , τί καλύτερο μπορεί να γίνει τόσο για τους φοιτητές όσο και για την οικονομία γενικότερα.
Το νούμερο των 5000 υποψηφίων για ιατρικές θα ήθελα να το δω κάπου επίσημα. Επίσης η απάντηση για τις ξένες χώρες είναι πολύ απλή. Αφού είναι δύσκολο και σε αυτές τις χώρες να εισαχθείς σε σχολές όπως ιατρική , γιατί κάποιος που θέλει να σπουδάσει το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει βρίσκει πάντα , μα πάντα την αντίστοιχη σχολή, σε αντίθεση με την Ελλάδα που και 100 φορές αν δώσει πανελλήνιες ( με τεράστιο κόστος και κόπο σωματικό και ψυχικό κάθε φορά) δεν είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρει; Μπορείς να μου απαντήσεις σε αυτό μόνο; Επίσης με τη δική μου πρόταση, λύνεται ή δε λύνεται το πρόβλημα με την οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών και την διαρροή συναλλάγματος από την Ελλάδα προς το εξωτερικό; Είναι ή δεν είναι σημαντικά θέματα αυτά;