Καλησπέρα! Είμαι 20 ετών και νιώθω πραγματικά απελπισμένη και απογοητευμένη με τον εαυτό μου. Δεν μπορώ καθόλου να σταθώ σε συζητήσεις υψηλού επιπέδου θίγοντας κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά θέματα. Νιώθω ότι δεν ξέρω τίποτα, δεν έχω ιδέα για την οικονομία, την πολιτική και την ιστορία. Έχω κάνει προσπάθεια να διαβάσω εφημερίδες, άρθρα και οτιδήποτε περνάει από το χέρι μου αλλά είτε τα ξεχνάω είτε μου παρουσιάζονται κάθε φορά άγνωστες ορολογίες, τις οποίες αν τις ψάξω θα προκύψουν νέα κεφάλαια και στο τέλος δεν συμμαζεύεται. Μπορεί κάποιος να μου προτείνει κάποιο βιβλίο, ντοκιμαντέρ, βίντεο ή άρθρα που εξηγούν με σαφήνεια πολιτικούς όρους, ιστορία κλπ; Σας παρακαλώ! Νιώθω παντελώς άχρηστη...
Εισαι μολις 20 ετών, δε χρειάζεται στεναχώρια αν και είναι πολυ χαριτωμένο που έχεις τέτοιους προβληματισμούς.
Ακομα, συνήθως άνθρωποι που ξέρουν πράγματα συνειδητοποιούν ποσα δεν γνωρίζουν και οχι το αντίθετο επομένως είμαι σίγουρη ότι εισαι λίγο αυστηρή με τον εαυτό σου.
Τωρα επι του πρακτέου.
Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι παρόλο τους παχυλούς μου βαθμούς έχω τρομερές ελλείψεις στην ιστορία.
Διαπίστωσα επίσης οτι η ιστορία αποτελεί θεμέλιο για να κατανοήσουμε ουσιαστικά ένα σωρό γνωστικα αντικείμενα.
Πώς μπορει κάποιος να διαβάζει ποίηση του 30, τους μεταπολεμικούς, της μεταπολίτευσης χωρίς να κατανοεί πλήρως το ιστορικό πλαίσιο;
Πως μπορει καποιος να διαβάζει κοινωνική ψυχολογία le bon χωρίς να ξερει για την κομμούνα του Παρισιού;
*Αναφέρω προσφιλή παραδείγματα που συνάντησα στις πανεπιστημιακές σπουδές μου*
Για εμενα λοιπόν ανθρωπιστική παιδεία δε νοείται χωρις γνώσεις ιστορίας.
Θυμάμαι και εναν καθηγητή να μας λεει διδασκαλία λογοτεχνίας χωρις ιστορικό πλαισίο είναι άνευ νοήματος.
Το πρώτο σου μέλημα λοιπόν θα έπρεπε να ειναι αυτο.
Βασικες γνώσεις ιστορίας.
Υπάρχουν βιβλία, υπάρχει και η καταπληκτική Μαρια Ευθυμίου που τα παρουσιάζει ολα με εναν εύληπτο και διόλου μονότονο τρόπο.
(Δεν εχω διαβάσει καθόλου ακόμα βιβλία της αλλα την εχω παρακολουθήσει στο κανάλι της Βουλής)
Σημαντικό! Προσπάθησε να βάλεις ολα τα γεγονότα σε μια σειρά αλλιως θα πανε χαμένοι οι κόποι σου.
Απο εκει και έπειτα, να ενημερώνεσαι για το
κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι.
Ας πάρουμε τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν.
Ωραία τα likes και οι καρδούλες αλλα ανευ σημασίας αν κάποιος/α δεν έκανε τον κοπο να μάθει 3 βασικα πραγματα για το Αφγανιστάν.
Προσπάθησε να βρεις προσωπα που σχολιάζουν οντως την επικαιρότητα και δεν κάνουν απλα ρεποστ τσιτσατα ποστ που πολλές φορες ειναι και φεικ νιουζ.
Τωρα όλα τα υπόλοιπα εμπίπτουν στα προσωπικά σου ενδιαφέροντα.
Μπορει να επιδείξεις παραπάνω ενδιαφέρον στην ιστορια, τη λογοτεχνια, μπορει στην πολιτική, μπορει στα οικονομικά ίσως στον κινηματογράφο. Δε χρειάζεται καταπίεση.
Ολα αυτα ειναι όμορφα και πλουτίζουν το πνεύμα μας. Ομως όντως αντιμετωπίζονται σαν υποχρέωση μας και άγχος προσιδιάζουν σε αγγαρεία παρα σε δημιουργική ενασχόληση.
Η γνωση εξάλλου ειναι απέραντη και η ζωη μας λίγη. ❤