Το νερό πρακτικά είναι ανεξάντλητο. Κι εννοείται πως όταν μιλάμε για αξιοποίηση ύδατος, είτε για ενέργεια, είτε για πόση, μιλάμε για ωκεάνιο νερό, όχι για λίμνες και ποτάμια.
Η μοναδική μορφή παραγωγής ενέργειας που έχει ικανοποιητικό ισοζύγιο όσον αφορά τη φιλικότητα στον περιβάλλον και την απόδοση είναι μακράν η πυρηνική. Κατ'αρχάς δεν υπάρχει λόγος πυρηνουστερίας. O αντιδραστήρας 4 του Τσέρνομπιλ ήταν τεχνολογίας '70 κι από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Επίσης, το ατύχημα οφειλόταν σε ανθρώπινα λάθη, όχι σε τεχνολογική ανεπάρκεια. Σήμερα υπάρχει και η τεχνολογία και η τεχνογνωσία να για να λειτουργήσει σωστά και με ασφάλεια ένα πυρηνικό εργοστάσιο. Τα σοβαρά μείον έρχονται όμως πριν και μετά την παραγωγική διαδικασία. Το πριν έχει να κάνει με το υπέρογκο κόστος κατασκευής, συντήρησης κι ελέγχου. Στο κόστος αυτό πολύ απλά δεν μπορεί να γίνει ούτε μία περικοπή, για λόγους ασφαλείας. Το μετά έχει να κάνει με το τραγικό θέμα της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων. Κάθε λύση που είναι οικονομική, μακροπρόθεσμα μπορεί ν'αποδειχτεί επικίνδυνη και κάθε ακίνδυνη λύση είναι οικονομικά αδύνατη. Εγώ δεν είμαι αντίθετος στην πυρηνική ενέργεια αλλά λόγω του τελευταίου δεν είμαι και σύμφωνος. Άλλωστε όσο κι αν ο Σταύρος Δήμας διαφωνεί, στην Ευρωπαική Ένωση υπάρχουν ακόμα πολλά τέτοια εργοστάσια και δεν προβλέπεται να κλείσουν σύντομα γιατί αυτό θα έπληττε το κύρος των ευρωπαίων που πλέον θα εξαρτόνταν αποκλειστικά από τα ρώσικα αποθέματα. Για τέτοιες βλακείες λοιπόν δεν θα κλείσουν. Χωρίς στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία και απαγκίστρωση από τα πολιτικά παιχνίδια των ΗΠΑ, σε λίγο η ΕΕ θα έχει πολλά προβλήματα. Η Ρωσία είναι το κράτος με τα μεγαλύτερα ενεργειακά αποθέματα στον κόσμο κι ας το πάρουμε απόφαση.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.