Θεοδώρα, θα μου επιτρέψεις να σε ρωτήσω απο που προκύπτουν οι τόσο έντονες απόψεις, ειδικά δεδομένων των 19 σου χρόνων (αν ισχύει πράγματι το προφίλ σου). Και για να αποφύγω οποιαδήποτε παρεξήγηση στην ανωτέρω φράση μου, θα μου επιτρέψεις να στο εξηγήσω:
Από τον τίτλο και μόνο του νήματος "Για να τελειώνουμε με το παραμύθι της Ιατρικής", ξεκαθαρίζεις με περίσσεια αυτοπεποίθηση οτι πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε ένα "παραμύθι". Θεωρώ πως σκοπός του φόρουμ, ειδικά σε συμβουλευτικά θέματα, δεν πρέπει να είναι οι συναισθηματικές μας προσεγγίσεις αλλά η αντικειμενική παράθεση γεγονότων και -μοιραία- απόψεων.
Η Ιατρική λοιπόν δεν είναι παραμύθι. Όπως παραμύθι δεν είναι καμία άλλη επιστήμη. Παραμύθι είναι μόνο η συναισθηματική και επιπόλαιη επιβολή απόψεων βασιζόμενη σε μη αντικειμενικά κριτήρια.
Όλα, μα όλα όσα λες και χρησιμοποιείς ως βάση της σκέψης σου, είναι απόλυτα λογικά, σωστά, κοινώς αποδεκτά και με βρίσκουν προσωπικά απόλυτα σύμφωνο. Σαφώς και πρέπει να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, σαφώς και στη περίπτωση αυτή έχουμε εκθετικά περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, σαφώς και η συνεχής ασχολία, τριβή και έρευνα με κάποιο αντικείμενο είναι αυτή που θα σε οδηγήσει στην εξέλιξη.
Επίσης, σαφώς και μπορείς να βγάλεις χρήμα με χίλιους δυο τρόπους χωρίς να χρειαστεί να κοπιάσεις ακαδημαϊκά όπως με την Ιατρική. Ένας πετυχημένος έμπορος, επιχειρηματίας, ο,τιδήποτε, βγάζει. Και μπορεί να βγάλει πολλά. Αυτό όμως δεν καθιστά την Ιατρική παραμύθι.
Παρακάτω προτρέπεις να "συνέλθουμε λίγο με τις μικροαστικές αντιλήψεις". Συνεχίζοντας να εκφράζεις την υπέρμετρη αυτοπεποίθηση σου και μάλιστα με έναν όχι και τόσο ευγενικό τρόπο, εχεις ήδη βγάλει το συμπέρασμα πως όσοι σχολιάζουμε θετικά την Ιατρική έχουμε απλά μικριοαστικές αντιλήψεις. Ε λοιπον, κάνεις λάθος. Χωρις να μπορώ να υποστηρίξω κανένα άλλο πρόσωπο απο το φόρουμ, γιατι πολύ απλά δεν γνωρίζω προσωπικά κανέναν, σου εγγυώμαι πως οι απόψεις μου και το background μου δεν είναι καθόλου μικροαστικά. Έχω εκτεθεί σε τόσες εμπειρίες στο διάστημα μεταξύ των 19 σου χρόνων μέχρι σήμερα, που σου εύχομαι -ειλικρινά- να έχεις την ευκαιρία να εκτεθείς και εσύ όταν θα έχεις φθάσει στην ηλικία μου.
Και για να μη πλατιάζω περισσότερο, θα προσπαθήσω να κλείσω με ένα resume, όσο πιο αντικειμενικό γίνεται:
- Το κλειδί της επιτυχίας είναι η αγάπη για το αντικείμενο, και η συνεχής μελέτη και προσπάθεια για εξελιξη. Αυτό ισχύει στα ΠΑΝΤΑ στη ζωή.
- Τρόποι για να βγάλεις χρήμα υπάρχουν πολλοί, απο παράνομοι και value for money μέχρι αυτούς που αγγίζουν τα επίπεδα του αλτρουισμού και προφανώς έχουν πολύ κακό productivity. Εν προκειμένω όμως, συζητάμε για μέσες λύσεις στο μέσον της στατιστικής κατανομής. Δεν συζητάμε για τον 50άρη πασίγνωστο γιατρό που καθαρίζει 20 χιλιάρικα τον μήνα. Θα ήταν αφελής κάποιος να πιστεύει πως η Ιατρική συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Συζητάμε όμως για εναν ικανοποιητικό για τα ελληνικά δεδομένα μισθό απο τα 25 και μετά, κάτι το οποίο έχει καταντήσει πολυτέλεια και πολύτιμο στη χώρα μας.
- Τα πάντα είναι κορεσμένα. Καμία σχολή και καμία επιστήμη δεν σου εγγυάται τίποτα. Αυτο που πρέπει κάποιος να δει είναι το γενικότερο περιβάλλον, και οι επαγγελματικές ευκαιρίες που προβλέπει πως θα έχει κάποιος στα επόμενα χρόνια. Και πίστεψέ με, οι επαγγελματικές ευκαιρίες για έναν απόφοιτο Ιατρικής είναι περισσότερες απο εναν αντίστοιχο απόφοιτο Πολυτεχνείου. Πολύ απλά γιατι το περιβάλλον είναι τέτοιο.
- Τα πάντα είναι δύσκολα, απο τη στιγμή που αποφασίζει να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά. Αναφέρεις τις δυσκολίες στη 10ετή βασική εκπαίδευση του γιατρού (αγροτικο και ειδικότητα, χονδρικά). Γνωρίζεις τι δυσκολίες έχει το ξεκίνημα σε άλλους κλάδους; Μπορείς να φανταστείς πόση δυσκολία υπάρχει αν δε μπορείς να ξεκινήσεις καν;;
- Τα πάντα έχουν ευθύνη, απο τη στιγμή που κάποιος είναι υπεύθυνος σαν χαρακτήρας. Αν και φοβάμαι πως δε θα μπορέσεις να καταλάβεις τι εννοώ, θα σου πω μια φράση ενός καθηγητή μου τη πρώτη μέρα στο πολυτεχνείο, την οποία κατάφερα να νιώσω πραγματικά 15 χρόνια μετά, δυστυχώς μέσω προσωπικού ιατρικού παραδείγματος: "Παιδιά, ως μηχανικοί έχετε τεράστια ευθύνη. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσετε και να το αποδεχθείτε. Οι γιατροί, που προφανώς έχουν ευθύνη, τα λάθη τους τα θάβουν. Τους μηχανικούς, ΤΟΥΣ ΘΑΒΟΥΝ".
- Απο όποια πλευρά και αν το δεί κανείς, στο επίπεδο των "σπουδαγμένων" επαγγελμάτων, η Ιατρική κατέχει σταθερά μια πολύ υψηλή θέση. Δεν συνεπάγεται ουτε πλουτισμό, ούτε επιτυχία. ΠΡΟΦΑΝΩΣ. Όμως, συγκριτικά με άλλους κλάδους, εχει εξαιρετικό potential, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει πως πρέπει να επιβληθεί απο γονείς τη στιγμή που κάποιο παιδί δεν το θέλει (και ταυτόχρονα ξέρει και γιατί δεν το θέλει).
Και οχι, δεν αποτελεί σε καμια περίπτωση παραμύθι.
My 2 cents, πολύ φιλικά και καλοπροαίρετα