(Ενώ τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ είναι φθηνά...

)
Λοιπόν, φίλε Γιάννη, σε λίγες μέρες στέλνω την αίτησή μου στο πανεπιστήμιο του Manchester ενώ έχω ήδη γίνει δεκτός σε πανεπιστήμιο του Καναδά (McGill University).
Θα σε συμβούλευα, αν θέλεις πολυτεχνική σχολή και Αγγλία, να κοιτάξεις εκτός των Bristol και Manchester που αναφέρεις, τα εξής πανεπιστήμια:
- University of Brighton
- University of Lancaster
- University of Cardiff
Στα 2 πρώτα έχω φίλους που κάνουν μεταπτυχιακά και ακούω πολύ καλά λόγια. Για το τελευταίο μου το είχε προτείνει ένας γνωστός μου που είχε φοιτήσει εκεί, λέει ότι για engineering (όταν λες πολυτεχνικές σχολές φαντάζομαι ότι εννοείς σχολές μηχανικών) είναι αρκετά καλό.
Πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση κοίταξε την οικονομική πλευρά του πράγματος. Επίσης σκέψου πολύ σοβαρά το κατά πόσο μπορείς να ζεις μόνος σου, μακριά από οποιονδήποτε γνωστό σου (όχι ότι δεν θα κάνεις φίλους εκεί, αλλά έχει διαφορά). Αναλογίσου ότι θα έχεις όμως και την ευκαιρία να γνωρίσεις κάτι εντελώς νέο, άλλη νοοτροπία, καινούργιους ανθρώπους και τα λοιπά. Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να κάνεις αυτές τις σκέψεις πριν πάρεις κάποια απόφαση.
Όσο για την αίτηση αυτή, καθ'αυτή, εγώ για την αίτηση στον Καναδά είχα αποστείλει:
- Βαθμούς των τάξεων του Λυκείου έως και σήμερα
- Τα πτυχία μου από ξένες γλώσσες (ζητούσαν Advanced με B του Cambridge τουλάχιστον, ή εναλλακτικά Proficiency είτε του Cambridge είτε του Michigan... εγώ έστειλα τα 2 πτυχία Proficiency... αλλιώς μπορείς να δώσεις εξετάσεις για κάποιο πτυχίο τύπου IELTS που είναι, νομίζω, ειδικά για άτομα που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν ως φοιτητές).
- Ένα statement όπου εξηγούμαι σχετικά με το τι με έκανε να διαλέξω το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο κλπ. κλπ.
Προαιρετικά, μπορούσα να'χα στείλει και συστατική επιστολή από καθηγητή του σχολείου μου αλλά δεν χρειάστηκε.
Δεν ξέρω αν το'χεις πάρει τόσο σοβαρά το πράγμα, αλλά η γνώμη μου είναι ότι, εφόσον έχεις την οικονομική δυνατότητα και το ψυχικό σθένος, αξίζει χίλιες φορές περισσότερο να βγάλεις πανεπιστήμιο του εξωτερικού παρά της χώρας μας. Θα έλεγα πάντως ότι δεν αξίζει τόσο να πας σε γειτονικές χώρες (π.χ. Ιταλία, Βουλγαρία που είπαν κάποιοι), καλύτερα να κάτσεις εδώ. Αν είναι να φύγεις εκτός Ελλάδας, κάν'το να αξίζει πραγματικά. Αυτή είναι η γνώμη μου...
Ελπίζω να σε βοήθησα. Για ό,τι θες, ρώτα ελεύθερα.