Η δική μου άποψη είναι ότι αν ένας ηθοποιός δεν εισαχθεί στο εθνικό δεν είναι ισάξιος και δεν θα γίνει ποτέ με έναν που κατάφερε να μπει.
Ας θεωρήσω ότι αυτό δεν ισχύει για την παλιά γενιά του ελληνικού κινηματογράφου γιατί τα περισσότερα διαμάντια δεν πάτησαν ποτέ σε αυτή.
Οπότε θα θεωρήσω ότι μιλάς για τους ηθοποιούς της γενιάς μας. Επειδή ασχολούμαι πολύ με την ζωγραφική, και 3 άτομα στο σόι μου έχουν τελειώσει ΑΣΚΤ, θα σου πω τι τρέχει με σχολές εικαστικού/καλλιτεχνικου χαρακτήρα.
1) Ή μπαίνεις με κονέ (πιο συνηθισμένη, μέσα βάζω και να έχεις στην οικογένεια γνωστό ηθοποιό)
2) να γίνεις "ψεύτικη" ή και αληθινή, αν αυτό είναι το στυλ σου, και να δείξεις αυτο που ΕΚΕΙΝΟΙ θέλουν να δουν. Τι εννοώ,
Εμένα μου αρέσει ιδιαιτέρως να ζωγραφίζω πορτρέτα σε στυλ 18ου έως αρχές 19ου αιώνα . Αν εγώ σκάσω στις εξετάσεις της ΑΣΚΤ, και τους φτιάξω πορταιτο με τέχνη όπως αυτή που έχω στην εικόνα προφίλ μου, θα φάω ένα μεγάλο fail.
Όχι γιατί δεν θα είναι πανέμορφη ζωγραφιά που αναδεικνύει άριστη τεχνική και απόδοση, αλλά επειδή η σχολή ΔΕΝ ψάχνει τέτοιους καλλιτέχνες. Θέλουν αποκλειστικά μοντέρνα τέχνη και άντε κάνα σουρεαλισμο, που αν θα πίεζα τον εαυτό μου να φτιάξω τέτοια εργα, θα κατέληγα να μισώ την τέχνη.
Υποθέτω και το εθνικό ψάχνει ένα πολύ συγκεκριμένο τύπο ηθοποιού που συνήθως είναι αυτό που είναι "διάσημο" στην παρούσα στιγμή. Όχι ότι οι άλλοι τύποι ηθοποιών δεν έχουν ταλέντο, εννοείται πως έχουν, αλλά δεν θα περάσουν γιατί δεν είναι αυτό που θέλει να "παράγει" η σχολή.
Άλλο παράδειγμα, στο μπαλέτο. Οι χορεύτριες τύπου soubrette (χαρούμενοι ρολόι και παιχνιδιάρικοι, πχ η αυγή στην ωραία κοιμωμένη, η kitri στο don Quixote) αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο θαψιμο αυτή την στιγμή, γιατί στα θέατρα τώρα έχουν κολλήσει με τις πιο δραματικές τύπου χορεύτριες ( για ρόλους όπως η Ζίζελ, οντιλ/Οντέτ στην λίμνη των κύκνων). Αυτό δημιουργεί σαφώς μεγάλο πρόβλημα.
Οπότε, δες μια σχολή που να υποστηρίζει τον δικό σου "τύπο" υποκριτικής, και θα σε καλλιεργήσουν εκεί όπως πρέπει. Στόχος σου είναι να γίνεις ηθοποιός, όχι να έχεις να λες στο cv σου ότι πηγές στο εθνικό.
Αν βρεθείς σε σχολή που δεν υποστηρίζει τον τύπο υποκριτικής σου, τότε θα νιώσεις απαίσια. Όσο για την σχολή στο ΕΚΠΑ, πάρε μια αναστολή να καθαρίσει το μυαλό σου.
Ψυχραιμία και μόνο έτσι θα δεις τι θα κάνεις.