To σκονάκι είναι ένα ρίσκο. Κάποιος-α που θα έχει σκονάκι φλερτάρει με το να μηδενιστεί το γραπτό του. Μπορεί να είναι καλός-η μαθητής και στο α' μαθημα να έγραφε 85%, ενώ με το σκονάκι 90%. Παρ' όλα αυτά, σε περίπτωση που σε πιάσουν παίρνεις ένα ωραιότατο 0! Δεν νομίζω ότι τίθεται ζήτημα αν αξίζει ή όχι. Όποιος-α το προσπαθήσει και του βγει, παίζει με τη φωτιά για να κερδίσει ελάχιστα ή να τα χάσει όλα.
Δεν πιστεύω ότι είναι και έγκλημα. Σε κάποια άτομα βγαίνει και σε κάποια όχι. Για το αν αξίζει να μπει ή όχι στη σχολή, να πω και το άλλο. Ας υποθέσουμε ότι ξεσκίστηκα όλη τη χρονιά για να βγάλω όλη την ύλη στα αρχαία, όσο καλύτερα μπορούσα και έγραψα 16. Ας υποθέσουμε πάλι ότι "έφαγα" 700 ώρες για να το κάνω αυτό.
Ο α' ή η β' ρίσκαραν και είπαν ότι θα διαβάσουν μόνο Πρωταγόρα και Σπήλαιο και καθόλου Αριστοτέλη. Έτσι, ρίσκαραν και ξόδεψαν μόλις 200 ώρες και κέρδισαν, αφού έγραψαν τον ίδιο βαθμό με μένα ενώ σε αντίθετη περίπτωση πιθανότατα θα έγραφαν χάλια. Αυτό τους έδωσε το χρόνο να βγάλουν το 100% της ύλης στην ιστορία και να γράψουν 18, ενώ εγώ δεν πρόλαβα και έγραψα 15.
Εκεί που θέλω να καταλήξω, είναι πως με ένα σκονάκι δεν χάλασε και ο κόσμος. Παίρνεις μια απόφαση, η οποία σε περίπτωση που σου βγει έχει ελάχιστο κέρδος, αν όχι, τότε καταστράφηκες.
Απ την άλλη, αυτό που με τρελαίνει και δεν έθιξε κανείς, είναι οι ψείρες. Τα τελευταία χρόνια αυτη η κομπίνα είναι αρκετά δημοφιλής (με την συνεργασία συμμαθητών, φροντιστών-καθηγητών). Να ξεσκίζεσαι μια ολόκληρη χρονιά για να πετύχεις το στόχο σου και κάποιοι-ες άλλες να μπαίνουν σε τοπ σχολές, χωρίς να κουνήσουν το μικρό τους δαχτυλάκι. Ξέρω περίπτωση σε ένα μόνο τμήμα, 4 κορίτσια να περνάνε με αυτή τη μέθοδο. Εκεί θα πω ΟΧΙ, ξεφτιλα.