Δεν θελω να ξεχαστει,δειτε λιγο αν εχετε χρονο
Φιλικα Χαρης
Cilvara ευχαριστω πολυ
Ε) Αν η f περιοδικη τοτε f(x+κΤ)=f(x)
Παραγωγιοντας ευκολα προκυπτει οτι f'(x+κΤ)=f'(x)
Αρα η f' περιοδικη
Z)Αν η f αρτια τοτε η f' περριτη και αντιστροφως
η f(-x)=f(x)
-f'(-x)=f'(x)
f'(-x)=-f'(x) αρα περριτη
Η)η f γνησιως αυξουσα τοτε και η αντιστροφη ειναι γνησιωως αυξουσα
Εστω οτι για y1<y2 εχω f^-1(y1)>f^-1(y2) τοτε συνθετοντας με f η οποια ειναι προφανως γνησιως αυξουσα απο την υποθεση
y1>=y2 το οποιο ειναι ατοπο διοτι εκανα διαφορετικη υποθεση στην αρχη
Φιλικα Χαρης
Θ)Αν η f περριτη και γνησιως φθινουσα τοτε τα κοινα σημεια της f και της αντιστροφης ανηκουν πανω στην y=-x.Ειναι χρησιμο τα παιδια να θυμουνται,οτι οταν η f ειναι γνησιως αυξουσα τοτε τα κοινα σημεια ανηκουν στην y=x,αλλιως αν η f ειναι γνησιως φθινουσα(σκετο) τα κοινα σημεια δεν ειναι αναγκαιο να ανηκουν στην y=-x
Π.χ η f(x)=-x^3
η f ειναι γνησιως φθινουσα και περριτη αρα τα σημεια ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ y=-x,H αποδειξη δεν ειναι δυσκολη αλλα με αυτο το παραδειγμα νομιζω εγινε πιο κατανοητο
Φιλικα Χαρης
Ι) Eστω f,g με πεδιο και συνολο τιμων το R για της οποιες ισχυει fog ειναι 1-1 τοτε και f,g ειναι 1-1 (δυσκολο ερωτημα)
Παμε πρωτα στο ευκολο g(x1)=g(x2) συνθετοντας με f εχω fog(x1)=fog(x2) η fog ειναι 1-1 αρα χ1=χ2
Τωρα ερχονται φουρτουνες
Πως θα δειξουμε οτι η f ειναι 1-1????????????
Εχω την παρακατω αποδειξη που προτεινετε απο Τον Γ.Τσικαλουδακη στο βιβλιο του ΑΝΑΛΥΣΗ αλλα ειναι μια δυσκολη σκεψη
Λημμα
Αν η f ειναι 1-1 τοτε και η f^-1 ειναι 1-1
Ομοιως αν η fοg ειναι 1-1 τοτε και η (fog)og^-1 ειναι 1-1
Αποδειξη
(fog)og^-1=fo(gog^-1)(Λογω της προσετεριστικης ιδιοτητας) = f αρα η f ειναι 1-1
Δυσκολο σκεπτικο αν εχει καποιος καμια αλλη προσεγγιση ας με πει ωστε να γινει πιο κατανοητο στους μαθητες
Κ)Αν η f εχει ελαχσιτο και ειναι περριτη ,να αποδειξετε οτι παρουσιαζει και μεγιστο
η f εχει ελαχιστο αρα υπαρχει χο f(x)<=f(x0) V xe R
Θετω οπου χ το το -χ
και τελικα προκυπτει οτι f(x)>=f(xo) αρα η φ παρουσιαζει μεγιστο
Φιλικα Χαρης
Θα επανελθω με μεθοδολογιες και πραγματα που πρεπι να ξεκαθαριστουν