γεια σου. προκειται για δύο διαφορετικά μεγέθη...μα εντελώς διαφορετικά!!!
ας τα πάρουμε με τη σειρά:
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: 1ονείναι ένα
μονόμετρο μέγεθος (δηλ αρκεί ένα νούμερο=μέτρο το λέμε στη φυσικη, για να πάρουμε όλη την πληροφορία του)
2ον μονάδα μέτρησή της θερμοκρασίας είναι το
Kelvin (υπάρχει και η κλίμακα Celsious και Φαρενάϊτ) επίσημα η μονάδα είναι η Kelvin στο SI
3ον ΦΥΣΙΚΟ ΝΟΗΜΑ: είναι ένα μέγεθος που το ορίσαμε για να δείχει αντικειμενικά πόσο ζεστό ή κρύο είναι ένα σώμα
4ον ένα σώμα έχει θερμοκρασία
5ον το όργανο μέτρησης της θερμοκρασίας είναι το θερμόμετρο
ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ: 1ον είναι και αυτό το μέγεθος μονόμετρο
2ον είναι
ΕΝΕΡΓΕΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!! δηλαδή μονάδα μέτρησής της είναι το Joule.
3oν είναι η ενέργεια που μεταφέρεται από ένα σώμα σε ένα άλλο ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ τα δύο σώματα έχουν ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ.
4ον η θερμότητα (ενέργεια) ματαφέρεται πάντα από το θερμότερο στο ψυχρότερο
5ον ένα σώμα δεν έχει θερμότητα!!! αλλά μεταφέρεται ενέργεια υπό μορφή θερμότητας από αυτό σε κάποιο ψυχρότερο σώμα
6ον όργανο μέτρησης της θερμότητας που πρόσφέρει ή αποβάλει κάποιο σώμα (αλλά τονίζω ξανά ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ)είναι το θερμιδόμετρο
παραδείγματα: 1) αν έχω 2 σώματα, το Α έχει 8 C και το Β 3C, ποιο είναι θερμότερο; απ: το Β
2) θα έχουμε μεταφορά θερμότητας;
απ: ΝΑΙ γιατί τα 2 σώματα δεν έχουν ίδια θερμοκρασία
3) θα πάψει κάποτε η μεταφορά θερμότητας;
απ: ΝΑΙ, όταν τα 2 σώματα αποκτήσουν την ίδια
θερμοκρασία ανάμεσα στο 3 και το 8 (προσοχή!!! δεν θα είναι ακριβώς στη μέση, αξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά θα είναι σίγουρα ανάμεσα στο 3 και το 8 βαθμούς C
4) από που προς τα πού θα κινηθεί θερμότητα;
απ: μα από το θερμότερο στοψυχρότερο, δηλ. από το σώμα Α που έχει 8C, στο σώμα Β που έχει 3 C.
αν έχω 2 σώματα με θερμοκρασίες -3 ΚΑΙ -58 C τότε θα έχω μεταφορά θερμότητας; ΝΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ!!! Θα κινηθεί θερμότητα από το θερμότερο (-3) στο ψυχρότερο (-58 C)
ελπίζω να σε βοήθησα λίγο.
καλή επιτυχία και καλό διάβασμα!!!