Χαιρετώ αγαπητή συμμαθήτρια! (πολύ επίσημα ξεκίνησα

)
Το ερώτημά σου ήταν πολύ ωραίο. Χάρη σ' αυτό επαληθεύεται για μια ακόμη φορά πως από τα ερωτήματα των άλλων μαθαίνουμε πολλά. Αλλά ας μην πολυλογώ και ας περάσω κατευθείαν στο θέμα.
Λοιπόν αρχικά ας σου πω πως με το που διάβασα την ερώτηση δεν μπόρεσα να δώσω αμέσως απάντηση, κυρίως γιατί δεν μπορούσα να αποδείξω μια. Ωστόσο μετά από λίγη σκέψη και αρκετές κόλλες Α4 η απάντηση βρέθηκε. Πριν όμως σου την παραθέσω μαζί με την απόδειξή της, θέλω να σου πω κάποια εισαγωγικά πράγματα κυρίως για να σιγουρευτώ πως αυτά που θα δεις στην κόλλα θα τα γνωρίζεις ήδη.
Αρχικά, στην συγκεκριμένη άσκηση και τα δύο σώματα (σανίδα, σώμα x) αποκτούν μια επιτάχυνση με φορά προς τα πάνω. Γνωρίζεις υποθέτω πως οι δύο αυτές επιταχύνσεις είναι ίσες. Επίσης στη συγκεκριμένη άσκηση, και σε άλλες παρόμοιες, μπορούμε να μελετήσουμε τα σώματα ως σύστημα. Οπότε σωστά σου είπε ο καθηγητής σου. Όμως δεν νομίζω πως σου απάντησε ακριβώς στην ερώτηση, η οποία ήταν ''σε ποιά δύναμη οφείλεται η κίνηση του σώματος x που βρίσκεται πάνω στην σανίδα''. Τέλος μια συμβουλή. Σε κάθε άσκηση φυσικής, σχήμα. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο όπως θα δεις και παρακάτω.
Ας πάμε τώρα στην απάντηση. Ρώτησες αν η αντίδραση του επιπέδου (Ν) μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το βάρος. Ναι μπορεί να είναι, σε περιπτώσεις που δεν έχει την ίδια διεύθυνση με αυτό (όταν δεν βρίσκονται στην ίδια ευθεία) αλλά και εδώ. Και κάτι άλλο τελευταίο: στην φύση όπως ξέρεις υπάρχουν δύο ειδών δυνάμεις. Αυτές που ασκούνται από απόσταση (ηλεκτρικές, μαγνητικές, βαρυτικές) και αυτές που ασκούνται από επαφή. Να θυμάσαι πως το πλήθος των δυνάμεων που ασκούνται σε ένα σώμα εξεπαφής είναι ίσο με το πλήθος των σωμάτων με τα οποία βρίσκεται σε επαφή (πιό απλά: όσα σώματα το ακουμπάνε, τόσες δυνάμεις εξεπαφής του ασκούνται).
Και ας περάσουμε τελικά στην απόδειξη. Έχω κρατήσει όλα τα στοιχεία της άσκησης εκτός από το εμβαδόν της σανίδας (άχρηστο). Επίσης τα χέρια αντικαταστάθηκαν (για ευκολία) και έβαλα δικά μου δεδομένα (μέτρα δυνάμεων, μάζες κ.λπ). Τελικά, για να μην απορείς, το μέτρο της Ν αυξάνεται και έτσι η συνισταμένη στον άξονα y'y έχει κατεύθυνση θετική.
Όποια απορία έχεις, ευχαρίστως να σε βοηθήσω.