Το επίθημα ή αλλιώς παραγωγική κατάληξη μπαίνει στο τέλος της λέξης και μπορεί να είναι: -έας, -ιάρης, -ίτης, -ιστής, -τήρι, -τήριο, -εία, -ιμο, -μός, -μη, -ειο, -ότητα, -άρα, -ούλα (τα λέει στη σελίδα 109) αλλά και όσα είπε η κοπέλα πιο πάνω. Αυτά τα επιθήματα μπαίνουν στο τέλος ουσιαστικών αλλά υπάρχουν και άλλα επιθήματα που μπαίνουν στο τέλος ρημάτων:-αιν, -ιζ, -ασ, -εν, -ων, -αρ.
Το πρόθημα μπαίνει μπροστά από μια λέξη και μπορεί να είναι ή κάποια πρόθεση (δια-, εισ-, εν-, παρα-, περι-, συν-, υπο-) ή το στερητικό α- που δηλώνει άρνηση.
Η κατάληξη (όχι η παραγωγική κατάληξη, αλλά η κατάληξη που έχουν όλα τα ρήματα) μπαίνει μετά το επίθημα και είναι το -ω(αν το ρήμα είναι σε α' ενικό πρόσωπο, αλλιώς αν είναι σε άλλο πρόσωπο ή άλλη φωνή ή έγκλιση ή χρόνο έχει άλλη κατάληξη)
Όλο αυτό ονομάζεται παραγωγή και με αυτόν τον τρόπο παράγονται καινούριες λέξεις.
Μερικά παραδείγματα:
Πρόθημα Θέμα Επίθημα Κατάληξη(μόνο σε ρήματα)
κατα κοκκιν ιζ ω
προ βαλλ - ω
ανα καλυπτ - ω
- δοκιμ ασ ουν
- κουβεντ ουλα -( δεν έχει κατάληξη γιατί δεν είναι ρήμα)
δια τροφη - -( δεν έχει κατάληξη γιατί δεν είναι ρήμα)
- δραστηριος οτητα -( δεν έχει κατάληξη γιατί δεν είναι ρήμα)
Όλες οι παράγωγες λέξεις δεν έχουν και προθήματα και επιθήματα και καταλήξεις, είναι ανάλογα με την περίπτωση. Ελπίζω να σε βοήθησα και να μην έκανα κάποιο λάθος, αν κάποιος διαφωνεί να μου το πει, μην την πάρω στο λαιμό μου την κοπέλα !!! Καλή τύχη με τις εξετάσεις, σου εύχομαι να τα πας μια χαρά !! Α, και σου εύχομαι να μην έχεις την ίδια καθηγήτρια και του χρόνου, δεν είναι σωστό να μην σας αφήνει να την ρωτήσετε, αλοίμονο αυτή είναι η δουλειά της. Ότι δεν κατάλαβες πες μου !
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.