ΝΤΡΟΠΗ - Μαθήματα σε άδειες αίθουσες θα κάνουν από Δευτέρα οι καθηγητές-
ΠΛΑΣΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ - ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΝΟΜΟ
Οι καθηγητές που διδάσκουν στην Γ Λυκείου επιστρέφουν τη Δευτέρα στις αίθουσες , όχι όμως και οι περισσότεροι μαθητές, οι οποίοι, σύμφωνα με δήλωση της υπ. Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου στο τέλος της χρονιάς προσκομίζουν ψεύτικες ιατρικές βεβαιώσεις, προκειμένου να μένουν στο σπίτι για να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
"Είναι ντροπή για τη χώρα στο τέλος της χρονιάς το παιδί - επειδή έχει δικαίωμα 150 απουσιών, να προσκομίζει ψεύτικες βεβαιώσεις, να πηγαίνει ο γονιός το πλαστό πιστοποιητικό που έχει δώσει ο γιατρός και να το δέχεται ο δάσκαλος» είχε πει χαρακτηριστικά η υπ. Παιδείας προσθέτοντας: «Δηλαδή , στα 18 του να ξέρει ένα παιδί ότι μπορεί να πάρει πλαστά χαρτιά από το δημόσιο σύστημα υγείας». Παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται εδώ και πολλά χρόνια κανείς δεν τόλμησε να το «αγγίξει». Η υπ. Αννα Διαμαντοπούλου -προς τιμήν της- κάνοντας την παραπάνω δήλωση προανήγγειλε την πάταξη αυτή της απάτης, στην οποία μετέχουν γονείς γιατροί και οι ίδιοι οι μαθητές, Σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα αναμένεται να φέρει στη Βουλή σχετικό νόμο.
ΝΤΡΟΠΗ είναι το γεγονός πως για να πάρουμε τη μόρφωση που είχε την υποχρέωση το σχολείο να μας παρέχει, είμαστε αναγκασμένοι πια να καταφύγουμε σε φροντιστήρια.
ΝΤΡΟΠΗ είναι το γεγονός πως το σχολείο, ένας χώρος που έπρεπε να κοινωνικοποιεί και να παρέχει σωστή παιδεία στους μαθητές, έχει καταντήσει μια φυλακή, ένας χώρος που οι μαθητές πια πατάνε καθαρά λόγω υποχρέωσης, που γίνονται πολλές φορές αυθαιρεσίες από μέρους καθηγητών και λυκειαρχών, που ο μόνος λόγος που διαβάζουν πια οι μαθητές είναι για να πάρουν έναν κωλοβαθμό και να νιώσουν ότι κατάφεραν κάτι.
ΝΤΡΟΠΗ είναι το γεγονός πως έχετε φέρει την εξειδίκευση σε όλο το λύκειο, έχετε δώσει στους μαθητές την εντύπωση πως το λύκειο δεν είναι τίποτα άλλο από έναν οργανισμό που έχει σκοπό να μας προετοιμάσει για τη μετ' έπειτα καριέρα μας, χωρίς ίχνος σφαιρικής παιδείας, πως έχετε χωρίσει τους μαθητές σε θεωρητικούς και θετικοτεχνολογικούς, και δίνετε την εντύπωση πως υπάρχουν "περιττά μαθήματα".
Και τέλος ντροπή είναι να παραβλέπετε όλα αυτά, και να επιμένετε να κατηγορείτε τους μαθητές για δικές σας αθλιότητες. Το ότι γίνεται αυτό που γίνεται με τις απουσίες, είναι καθαρά συνέπεια του δικού σας συστήματος, ένα σύστημα που βάζει τους μαθητές να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, για να κερδίσουν μια θέση στη σχολή που θέλουν, που κυνηγούν το κάτι παραπάνω για να ξεχωρίσουν, και βάζουν προγράμματα όλο και πιο εντατικά, με την τρίτη λυκείου να μην σημαίνει πια τίποτα άλλο από πανελλήνιες. Και παρ' όλα αυτά έχετε το θράσος να ψάχνετε ευθύνες στους μαθητές. Λες και αν μειώσετε το φαινόμενο αυτό που από όλα τα προβλήματα του σχολείου θα λυθεί; ΠΟΙΟ;
Λέτε ότι οι μαθητές μαθαίνουν έτσι να προσκομίζονται πλαστά πιστοποιητικά από το δημόσιο. Ε λοιπόν οι μαθητές μαθαίνουν πολλά περισσότερα για το δημόσιο και το πως πρόκειται να πορευθούν στην Ελληνική κοινωνία. Όταν ξέρουν ότι πρόκειται να βγουν σε μια αγορά εργασίας βουλιαγμένη, και βλέπουν πως υπάρχουν οι "έξυπνοι" που με μέσο θα μπουν σε μια θέση του δημοσίου όταν οι υπόλοιποι τριγυρνούν από εδώ κι από εκεί. Όταν βλέπουν ότι για να τα καταφέρεις καλά σε αυτή τη χώρα πρέπει να είσαι παρτάκιας, αυτό σας πείραξε, τα πλαστά πιστοποιητικά; μήπως στρουθοκαμηλίζουμε λίγο;
Εγώ λέω να κοιτάξετε πρώτα τα δικά σας χάλια, μήπως και βελτιώσετε την κατάσταση, και μετά να έρθετε να μιλήσετε για τέτοια φαινόμενα.
Δία, ελπίζω να ισχύει όντως αυτό που λες και να μην μιλάω στον τοίχο.