Κατ' αρχάς τι εννοείς "αναρχικό"; Γιατί άλλο ο κλασικός ελευθεριακός σοσιαλισμός και οι σημερινοί του κληρονόμοι (σε μεγάλο βαθμό αυτο που προσπάθησα να περιγράψω στα αρχικά μου ποστ σ' αυτό το thread), άλλο ο αναρχοατομικισμός και άλλο ο σύγχρονος εξεγερτικός / μεταμοντέρνος κλπ αναρχισμός. Όλοι κινούνται σε ελευθεριακό πλαίσιο βέβαια.
Κατά τη γνώμη μου η Οαχάκα είχε κάποια στοιχεία ελευθεριακού σοσιαλισμού, με έμφαση στην τοπική διακυβέρνηση από την αυτοοργανούμενη βάση της κοινωνίας και στην άμεση ανακλητότητα και ευθύνη των εκπροσώπων, αλλά επειδή προέκυψε από έναν αντινεοφιλελεύθερο συνδυασμό δυνάμεων δε διέθετε πλήρως αντιεξουσιαστικό χαρακτήρα. Ας πούμε ένα από τα αιτήματα τους ήταν η αντικατάσταση του "διεφθαρμένου" κυβερνήτη της περιοχής. Ντόινγκ! Μία αναρχική οργάνωση απλώς θα αγνοούσε παντελώς το θεσμό του κυβερνήτη της περιοχής και τους άλλους κρατικούς θεσμούς. Επίσης οι επιχειρήσεις της περιοχής δεν απαλλοτριώθηκαν συνολικά ώστε να εφαρμοστεί συλλογική αυτοδιαχείριση από την κοινωνία, ο καπιταλισμός συνέχισε να υπάρχει (αν και προφανώς "τραυματίστηκε"). Ενδεικτικό του ότι η Οαχάκα δεν είχε σαφή και καθολικό αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα (παρά τις τάσεις προς αυτή την κατεύθυνση), είναι ότι τα κλάμματα ορισμένων για τη μείωση του τουρισμού λόγω της εξέγερσης! Ήμαρτον! Δηλαδή πολύς κόσμος δεν αντιλήφθηκε τίποτα από την ουσία των γεγονότων.
Νομίζω ότι η Οαχάκα κινούνταν μεταξύ ελευθεριακού σοσιαλισμού και "συμμετοχικής δημοκρατίας", αλλά δεν το έχω κοιτάξει πολύ το θέμα. Σε τελική ανάλυση, ακόμα και την Παρισινή Κομμούνα, ως πολύ ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία την έχω δει να περιγράφεται. Θα μου πεις άλλες οι συνθήκες τότε, άλλες τώρα. Αλλά οι συνθήκες που πυροδότησαν την Οαχάκα, λόγω της καταπίεσης των ιθαγενών, της υπερβολικής "διαφθοράς" κλπ, μάλλον μοιάζουν πιο πολύ με τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Ευρώπη το 1870, παρά σήμερα.
Παρόμοια νομίζω ότι ισχύουν και για τους Ζαπατίστας. Σημαντικό είναι πως, απ' ότι καταλαβαίνω, και στις δύο περιπτώσεις ρόλο στην εξέγερση έπαιξε το αίτημα "για επιστροφή στις ινδιάνικες ρίζες μας" όσον αφορά την πολιτική παράδοση.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.